کاردانی ICT
مقدمه :
مخابرات به عنوان ارسال و دریافت خبر از دیر زمان در این کشور کهنسال رایج بوده است. یعنی زمانهای که بشر به وسیله دود و آتش و سپس به وسیله نور و آینه و یا پیک و چاپار و تپه ها ایستگاههای بین راهی اخبار و اطلاعات مهم اجتماعی و کشوری را به اقصی نقاط یک کشور و یا ما بین کشور های همجوار و ارسال و یا دریافت می کرده اند.
اینک متجاوز از یک قرن از زمانی که مخابرات جدید برقی در ایران شروع به کار نموده می گذرد و این امر با معرفی تلگراف مورس از سال 1236 و سپس ارتباط تلفنی ما بین تهران و شهر ری در سال 1266 آغاز گردید.
پیشرفت و دست آوردهای علمی بشر در زمینه مخابرات . الکتریسیته و الکترونیک آنچنان دگرگونی در صنعت مخابرات ایجاد نموده که امروزه انواع سرویسهای مخابراتی یا کیفیت عالی و با نرخهای ارزان می تواند در دسترسی دور افتاده ترین نقاط کشور قرار گیرد.
در کشور ما ایران نیز تحولات صنعت دمخابرات ادامه داشته بطوریکه استفاده از انواع تکنیک های مخابراتی بی سیم و باسیم نظر بوده و این امر خصوصاً بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران برای ایجاد امکانات و سرویس های مخابراتی در روستاها و نقاط دور افتاده کشور از اهمیت والائی برخوردار گردیده است.
اکنون با استفاده از مرکز خود کار تلفن و کابلها و شبکه های ارتباتی بین شهری که شامل شبکه های مایکروویو، کاریر،PGM،UHF،VHF،HF ونیز تجهیزات تلفن خودکار بین شهری بین المللی و ارتباطات ماهوارهای می باشد، امکان برقراری ارتباط تلفنی در شهرها و مابین شهرها و نیز در حد بین المللی وجود دارد.
با توجه به وسعت و تنوع خدمات و سرویسهای مخابراتی، تهیه و تدوین آئین نامه ها و دستورالعمل های اجرائی مشتمل بر: تعرفه ها، نحوه ارائه خدمات و روابط بهره گیرندگان سرویس های خدماتی که در این جزوه شرح داده می شود با شرکت مخابرات، ضروری تشخص داده شده و لذا فعالیت های همه جانبه ای در این زمینه بعمل آمد.
فصل اول
[1]
آشنایی کلی با
مکان کارآموزی
1-1-تاریخچه مخابرات :
طبق نوشته مورخان ، در زمانهای قدیم اتفاقات مهم(از قبیل حمله دشمن ، فتوحات و پیروزی ها، شکست ، شیوع بیماری ) را از طریق بر افروختن آتش یا ایجاد دود در ارتفاعات و قلل کوهها و یا بوسیله علائم ممکن دیگر خبر می دادند . بعدها با حرکت دادن مشعل وشن و یا با استفاده از مشعلهای روشن کوتاه و بلند و همچنین تکرار صداهائی که بئسیله دهان یا وسایلی از قبیل طبل ، شیپور بوق انجام می گرفت وقایع مهم مانند :آتش فشان ، سیل ، طوفان ، صاعقه . خطرات دیگر را اطلاع می دادند. نظر باینکه زبانهای مورد تکلم در بین اقدام با هم فرق می کرد. در نتیجه از لغات یک هجائی استفاده می گردید. با گذشت ایام فن مبادله پیام به تدریج راه تکامل پیمود، بنحوی که در سال 1254 هجری قمری خط و نفلیه اختراع گردید. در سال 1268 هجری قمری دستگاه مورس برقی بوجود آمد. در سال 1236 هجری شمسی اولین خط تلگراف خودکار بین تهران و زنجان و سپس تهران و تبریز ایجاد گردید. در سال 1266 در مسیر اولین خط راه آهن ایران (ماشین دودی) یک خط تلفنی بین تهران- حضرت عبدالعظیم دائر گردئد . تاریخچه مخابرات و ارائه خدمات مخابراتی در ایران را می توان بشرح ذیل خلاصه نمود.
الف : تلفن شهری و مرکز تلفنی
- در سال 1266 یک خط تلفنی بین تهران و شهر ری یعنی در ابتدا و انتها مسیر راه آهن تهران- حضرت عبدالعظیم ایجاد گردید.
- در سال 1295 شانزده شهر ایران دارای ارتباط تلفنی با تهران بود.
- در سال 1305 اولین مرکز تلفن مغناطیسی در تهران دائر گردید.
- در سال 1311 شرکت سهامی تلفن ایران شروع به فعالیت نمود.
- در سال 1318 اولین مرکز تلفن خودکار ایران (مرکز تلفن اکباتان ) شروع بکار نمود و سپس تا سال 1347 حدود 1 /416000 شماره تجهیزات مراکز تلفن از کمپانی های زیمنس و استاندارد الکتریک خریداری شد.
- در سال 1348 کارخانجات مخابراتی ایران که تجهیزات مراکز تلفن را تولید می نمود شروع بکار نمود و ظرفیت تولید سالانه آن در حال حاضر حدوداً یکصد و بیست هزار شماره می باشد
- از سال 1363 نصب اولین مرکز تمام دیجیتال و کامپیوتریزه تلفن شهری در مرکز تلفن دانشگاه در تهران شروع گردید.
ب: ارتباطات بین شهری و راه دور
- در سال 1285 ارتباط بین شهری بین تهران و قلهک ایجاد گردید.
تا سال 1315 حدود 24 شهر ایران از طریق خطوط هوائی دارای ارتباط بین شهری گردیدند
- در سال 1325 مقداری خطوط هوائی و دستگاههای کاریر که از طرف قوای اشغالگرد و طول جنگ جهانیدوم در ایران نصب شده بود در اختیار ایران گرفت .
- در سال 1326 استفاده از دستگاههای کاریر در رویخطوط هوائی آغاز گردئد.
- در سال 1332 دوازده سیستم کاریر دوازده سیستم بی سیم وی.اچ.اف(V.H.F) و چند دستگاه بی سیم 400 واتی اچ.اف(H.F) در ایران در حال کار بود.
- تا سال 1341 تعداد 31 شهر ایران نیز بوسیله بی سیم دارای ارتباط بین شهری شده بود.
در سال 1343 استفاده از شبکه های مایکروویو در کشور شروع گردید و اولین خط مایکروویو بین تهران و حلقه دره کرج با ظرفیت 120 کانال برای ارتباطات داخل و خارج کشور مورد بهره برداری قرار گرفت.
- در سال 1345 شبکه مایکروویو منطقه ای ستنوکه کشور های ترکیه ،ایران و پاکستان را بهم ارتباط داده و ارتباطات داخلی آنها را نیز در طول مسیر برقرار می نمود بطول 3800 کلیومتر و ظرفیت نهائی 600 کانال افتتاح گردید که 45 ایستگاه از 88 ایستگاه این خط مایکروویو را ایران قرار داشت
- در سال 1347 مایکروویو اصفهان – شیراز با ظرفیت 300 کانال ما بین اصفهان – شهرضا، آباده و شیراز شروع بکار نمود.
- در سال 1351 از شبکه مایکروویو 7 خط که طول آن 3560 کیلومتر و ظرفیت نهائی آن960 کانال تلفنی و یک کانال تلویزیونی بود شروع به بهره برداری گردید ومتاقباً بمرور از خطوط مایکروویو پروژه شبکه مخابراتی یکپارچه کشور TNTS که طول آن در حدود 13 کیلومتر و با ظرفیت نهائی 1200 کانال در هر مسیر بود شروع به بهره برداری نمود و نیز خط مایکروویو تهران – اسدآباد باختران ایستگاه ارتباطات ماهواره ای شهید قندی (اسدآباد ) را به مرکز مخابراتی تهران برقرار نمود (سال 1351 ).
ج: تلفن خودکار بین شهری S.T.D و تلفن بین اللمل
عملاً ارتباط تلفن خودکار بین شهری S.T.D با بهره برداری از شبکه های مایکروویو امکان پذیر گردید و بمرور با نصب تجهیزات S.T.D (تجهیزات مربوط به ارتباط خودکار بین شهری ) در تهران و مرکز استانها و سایر مناطق کشور امکانات تلفن اتوماتیک بین شهری در کشور توسعه یافت بطوریکه هم اکنون در 197 شهر این سرویس در اختیار هموطنان قرار داده شده است.
از نظر تلفن بین اللملی نیز با بهره گیری از امکانات ارتباطات ماهواره ای و تجهیزات دو آنتن ایستگاه زمینی ماهواره که در ایستگاه شهید قندی(اسدآباد) نصب گردید است و نیز سانترال بین الملل, ISC و تجهیزات A.N.I. امکان نمره ارتباط تلفنی خودکار بین الملل ایجاد سرویس مستقیماً اختیار مشترکین تلفن قرار داده شد.
د: سرویس تلگراف و تلکس
- از سال 1236 تعلیم و بکارگیری تلگراف مورس در مدرسه دارالفنون آغاز گردید.
- از سال 1238 با دائر شدن خط هوائی بطوط 300 کیلومتر ما بین تهران و زنجان تلگراف مورس مورد بهره برداری قرار گرفت.
- در سال 1305 اولین سیستم تلگراف بی سیم با نصب دستگاه فرستنده 20 کیلو واتی موج بلند(H.F.) در محل بی سیم فعلی شروع بکار نمود.
- از سال 1331 استفاده از سیستم تله و تایپ و تله پرینتر برای سرویس تلگراف آغاز و بمرور سیستم مورس ما بین تهران و شهرستانهای قم – قزوین و همدان و سایر شهرستانها به سیستم تله تایپ تبدیل گردید.
- از سال 1339 سرویس تلکس کامپیوتریزه و یک مرکز تلکس الکترومکانیک با ظرفیت نهائی 10088 مشترک در تهران و 8 شهر دیگر کشغول بکار می باشد و مشترکین تلکس می توانند بطور اتوماتیک از محل کار خ.د با سایر مشترکین داخلی و خارجی ارتباط تلکس برقرار نمایند.
- سیستم جنتکس که مربوط به مراکز کامپیوتریزه تلکس می باشد ارتباط تلگراف مراکز استانها و نیز شهرستانهای بزرگ را با یگدیگر و با مرکز از طریق نمره گیری اتوماتیک امکان پذیر نموده است.
- سرویس تلگرام تلفنه نیز علاوه برد و سرویس تلگرافی نقطه به نقطه و سرویس جنتکس مبادله تلگرامها را از طریق امکانات تلفنی در سطح کشور امکان 1ذیر نموده است.
- در حال حاضر 300 شهر و مرکز مجهز به تله تایپ و تعداد1890 دفتر بهره برداری تلگراف در سطح کشور وجود دارد.
- سرویس تلگراف بین الملل نیز تلگرافهای لاتین و خارجی را با تمام نقاطتلگرافی کشور خارجی مبادله می نمایند.
د: سرویس دیناترانسمیشن Data Trnamission
- بوسیله سرویس دیناترانسمیشن اطلاعات و ارقام و مطالب را می توان با سرعتهای زیاد و با حداقل اشتباه بین ترمینالها و کامپیوتر ها انتقال داده و مبادله نمود. باید توجه داشت که سرعتهای تا 100 پالس در ثانیه برای ارتباطات تلگرافی و تلکس بکار برده می شود مثلاً سیستم تلگراف دورنویس و تلکس با سرعت 50 بد (50 علامت در ثانیه ) پیام و تلگرام ها را انتقال میدهد و از سرعت 200 پالس یا بیت در ثانیه به بالا دردیناترانسمیشن استفاده می شود و این سیستمها عموماً مجهز به تجهیزات کشف و تصحیح اشتباهات می باشند و استانداردها و مشخصات اساسی هر دو سرویس فوق بوسیله CCIT مشخص گردیده است.
معمولاً برای ارتباط ترمینال به ترمینال و یا ترمینال به کامپیوتر از سرعتهای تا 9600 بیت در ثانیه و برای ارتباط کامپیوتر به کامپیوتر از سرعتهای 9600 بیت در ثانیه و 64-45 کیلوبیت در ثانیه بالاتر استفده میشود. در ایران عملااز سال 46-45 آموزش فن انتقال اطلاعات با سرعت زیاد دیتاترانسمیشن در موسسه عالی آموزش مخابرات شروع گردید و درسهائی بنام دیتاترانسمیشن و Me ssage-switching مورد تدریس قرار گرفت و از همان سالها مطالعه و بررسی انواع تجهیزات و شبکه های این تکنیک در مخابرات آغاز گشت و جوات و مقالاتی در این زمینه منتشر و جلسات و کنفرانسهائی نیز بمرور تشکیل گردید.
در سالهای 51-1350 هسته اولیه انتقال اطلاعات با نام طرح انتقال داتا در اداره کل طرحهای مخابراتی شرکت تشکیل و مطالعات و آزمایشات عملی در روی دستگاههای مدم ها مالتیپلکسور های دیتا و تجهیزات دیجیتال و PCM شروع گردید.
در سال1354-1353 آزمایشات وسیع و جامعی با همکاری 10 نفر مهندسین و تکنسینهای طرح انتقال داتا و سه نفر مهندسین مشاور NTCاز نظر تعیین و قابلیت شبکه های کابل کانالهای مایکروویو و کاریر- مراکز تلفن و تلفن و STD از نظر انتقال اطلاعات با سرعتهای زیاد به مدت 4 ماه انجام و مشخص گردید که با انتخاب زوجهای مناسب از شبکه کابل و کانالهای مناسب از شبکه های کاریری(مایکروویو و کاریر) می توان با سرعت 2400 بیت در ثانیه کیفیت مطلوب را خواهد داشت – متاقبا در سالهای 55-54 با تهیه 200 دستگاه مدم انتقال دیتا از نوع Ba seband و تشکیل گروه های فنی آزمایشات انتال دیتا و وسایل سنجشی و کار لازم ارائه سرویس و برقراری مدارات انتقال دیتا بهاستفاده کنندگان از شبکه های کامپیوتری آغاز بطوریکه در حال حاضر شبکه های انتقال داتای اختصاصی ساززمانهای مختلف کشور با کمک و همکاری شرکت مخابرات ایران و گروهای آموزش دیده انتقال داتا در حال کار و توسعه می باشند و نیاز سازمانها، نهادها، دانشگاهها، و موسسات اقتصادی کشور به مدارات انتقال داتا روز به روز در حال افزایش می باشد.
2-1- نمودار سازمانی و تشکیلات
اداره مخابرات باغملک در سال 1360 به منظور ایجاد خدمات رسانی به مردم و روستاهای توابع باغملک و ارتباط مردم و با دیگر نقاط جهان و در توسعه و رسد و شکوفایی شهرستان تاسیس شده است .
چارت سازمانی این اداره با توجه به آخرین تغییرات بشرح زیر است.
3-1- نوع محصولات تولیدی یا خدمات
مخابرات علاوه بر انواع خدمات تلفنی ، تلگرافی ، تلکس ، و انتقال اطلاعات (دیاترانسمیشن) وانتقال برنامه های تلویزیونی ، سرویسها و خدمات دیگری از قبیل کانالهای اجاره ای – کابل و سیم های اختصاصی و اجاره ای و غیره نیز در اختیار هموطنان قرار داده شده است که اهم آنها به شرح زیر خلاصه می گردد.
* سرویس یا خدمات تلفن خودکار شهری
* سرویس یا خدمات تلفن خودکار بین شهری
* سرویس یا خدمات تلفن خودکاربین المللی
* سرویس یا خدمات تلفن اپراتوری بین شهری
* سرویس یا خدمات تلفن اپراتوری بین المللی 124
* سرویس یا خدمات تلفن اطلاعات تلفنی 118
* سرویس یا خدمات تلفن گویا
* سرویس یا خدمات تلگراف داخله
* سرویس یا خدمات تلگراف خارجه
* سرویس یا خدمات تلگرام تلفنه
* سرویس یا خدمات آدرس تلگرافی
* سرویس یا خدمات تلکس داخله و بین المللی
* سرویس یا خدمات باجه های تلکس عمومی
* سرویس یا خدمات تله فتووفاکسی میله
* سرویس یا خدمات انتقال اطلاعات (دیتاترانسمیشن)
* سرویس یا خدمات مدارات اجاره ای داخلی بین المللی
* سرویس یا خدمات سیم های هوائی و کابل
* سرویس یا خدمات کابلهای اختصاصی و سیم های خصوصی
* سرویس یا خدمات انتقال برنامه های صدا و تصویر
* سرويس يا خدمات انتقال برنامه هاي صدا و تصوير
4-1- شرح مختصري از فرايند يا خدماتي
اهم خدمات خابراتي
تلفن – از دو كلمه PHONE , TELE تشكيل شده به معناي صحت از راه دور
تلفن مغناطيسي – مقصود دستگاه كه داراي ما نياتو يا ژنراتور زنگ دستي بوده و وسيله يك سيم زمين ويا دو سيم به مركز تلفن دستي (مركز تلفن مغاطيسي يا مالنيپل Manual Ex change) وصل شده باشد.
مركز تلفن شهري – مركز تلفن شهري به تلفنها و مركزي اطلاق ميشود كه براي ارتباط مشتركين شهري با يكديگر بكار برده مي سود كه مي تواند خودكار و يا دستي (مغناطيسي ) باشد.
مركز تلفن بين شهري يا STD به مركز يا تجهيزاتي گفته مي شود كه ارتباط بين شهري اتوماتيك مراكز تلفن شهري و مشتركين آنها را با يكديگر امكان پذير مي نمايد.
مركز تلفن بين الملل يا ISC به مركز يا تجهيزاتي گفته مي شود كه ارتباط بين المللي اتوماتيك مراكز تلفن شهري و مشتركين آنها را امكان پذير مي نمايد.
Subscriber Trank Dialling –STD يا امكانات نمره گيري راه دور عبارتست از مركز يا امكاناتي كه بوسيله آن نمره گيري و ارتباط اتوماتيك بين مشتركين تلفن شهرهاي با يكديگر اتجاد مي گردد.
= ISC يا مركز ارتباط بين الملي عبارتست از مركز يا امكاناتي كه بوسيله آن امكان نمره گيري و ارتباط اتوماتيك بين مشتركين تلفن كشورها مختلف يا يكديگر ايجاد مي گردد.
Automatic Numbering Identification = ANI تشخيص و ثبت خودكار هويت نمره گيري كه بوسيله آن شماره تلفن كننده و شماره مخاطب و تاريخ زمان برقراري ارتباط بطور اتوماتيك ثبت و ضبط مي شود و در مراكز تلفن مي تواند بكار برده شود و در حال حاضر در مركز ISC ازآن استفاده مي گردد.
كارير – اصطلاحاً به سيستم هاي انتقال بين شهري كه عموما در ايران 3 و 12 كانالي تلفني ميباشد و در روي سيم هاي هوائي مسي بين شهري كار مي نمايد گفته مي شود.
مايكروويو – اصطلاحاً به سيستمهاي انتقال بي سيم و رادئويي پرظرفيت كهدر باند فركانس هاي از GHZ1 به بالا (باند فركانسي مايكروويو ) كار مي نمايند گفته ميشود كه معمولا بصورت استخوان – بندي شبكه هاي انتقال مخابراتي بكار برده مي شود دستگاههاي مايكروويو شامل مالتيپلكس و راديو مي باشد كه در قسمت مالتيپلكس باند كانالهاي تلفني در كنار يكديگر قرار گرفته (مثلاً 960 كانال ) و سپس در قسمت راديو فركانس باند تشكيل شده به حد فركانسهاي مايكرويو ارتقاء پيدا نموده و از طريق آنتنهاي بشقابي ازتباط موجي بين ايستگاههاي مايكروويو كه فاصله آنها معمولا حدود 40 ميلو متر مي باشد و با يكديگر ديد مستقيم دارند برقرار مي گردد.
كانال تلفني –عبارتست از يك مسير ارتباط تلني دو نقطه و معمولا به هر يك از امكانات ارتباط تلفني سيستمهاي كارير و يا سيستمهاي مايكروويو گفته مي شود بطوريكه يك طرف با يك نفر در طرف ديگر ارتباط تلفني برقرار نمايد.
كانال تلگرافي – عبارتست از يك مسير ازتباط تلگرافي بين دو نقطه مهمولا در دستگاههاي كارير و سيستمهاي مايكروويو هر كانال را با روش FDM مي توان تبديل به 24 كانال تلگرافي نمود ( با نصب ترمينالهاي تلگرافي ) و با روش TDMاين تعداد به 46 كانال تلگرافي بازاء هر كانال تلفني افزايش يافته است.
تلفن FX – اگر يك خط تلفن يك مركز تلفن شهري بوسيله يك كانال تلفني ( از دستگاههاي كارير- مايكرويو يا PCM و غيره ) به نقطه دورتري انتقال داده شود و بوسيله نصب واحدهاي كنورتور FX دو طرف (طرف مركز تلفن و طرف مشترك ) امكان نمره گيري اتوماتيك براي نقطه مذكور ايجاد شود اين ارتباط را يك ارتباط تلفني FX م نامند.
سيم خصوصي Dedicated Wire – عبارتست از يك ارتباط متشكل از دو رشته سيم و يا زوج سيم از كابلهاي شبكه عمومي كه بر طبق قرار داد منعقده بطور اختصاصي در اختيار يك استفاده كننده و يا يك گروه استفاده كننده قرار داده شده باشد( اين سيم خصوصي ممكنست اختصاصا براي يك ارتباط تلفني و يا يك ارتباط تلگرافي و ديتاترانسميشن ويا براي چند نوع ارتباط برطبق قرار داد در اختيار استفاده كننده قرار گيرد)
Leased Line خط اجاره داي
Leased Channel كانال اجاره اي
Leased Circuit مدار اجاره اي
اصطلاحات فوق مربوط به خط و كانال و مدار اجاره اي مي باشد كه از طرف يك سازمان مخابراتي بصورت اجاره اي و بر طبق قرار داد در اختيار يك استفاده كننده و يا يك گروه استفاده كننده قرار مي گيرد. با توجه به معاني زير :
Line عبارتست از يك خط ارتباطي كه مي تواند شامل يك و يا چند نوع وسيله انتقال از قبيل سيم هوائي ، سيمهاي كابل، كانال باشد
Channe عبارتست از يك مسير انتقال يك طرفه كه معمولا به يك امكانات ارتباط و يا يك كانال از سيستم ملتيپلكس و انتقال گفته ميشود
Circuit يا مدار عبارتست از نوع ارتباط كه فقط ارتباط از يك نقطه به طرف نقطه ديگر امكان پذير نباشد (معمولا در تلگراف و ديتاترانسميشن كاربرد دارد)
One-Way يا يكرفه عبارتست از نوعي ارتباط كه فقط از يك نقطه به طرف نقطه ديگر امكان پذير باشد و ارتباط در جهت عكس امكان پذير نباشد (معمولا در تلگراف و ديتاترانسميشن كاربرد دارد)
Twqway يا دو طرفه عبارتست از نوعي ارتباط كه ارتباط و مبادله پيام در هر لحظه از دو طرف امكان پذير باشد
سيمپلكس Simplex عبارتست از نوعي ارتباط كه ارتباط و مبادله پيام در هر لحظه فقط از يك طرف امكان پذير باشد ولي هر دو طرف مي توانند اين نوع ارتباط را داشته باشند ( معمولا در تلگراف و ديتاترانسميشن كاربرد دارد).
دوپلكس يا Duplex – عبارتست از نوعي ارتباط كه ارتباط و مبادله پيام در هر لحظه از دو طرف امكان پذير باشد يعني در آن واحد هر دو طرف مي توانند بفرستند و بگيرند بايد توجه داشت كه در تلگراف دو نوع دوپلكس وجود دارد يكي Half Duplex وديگري Full Duplex و فرق آنها در اينست كه در Half Duplex هر دو طرف در آن واحد مي توان بفرستد و بگيرند ضبط و يا چاپ محلي ندارند ولي در Full Duplex ضمن اينكه هر دو طرف در آن واحد مي توانند بفرستند و بگيرند ضبط و يا چاپ محلي نيز خواهند داشت.
مراكز تلفن EMD – عبارتست از مراكز تلفن الكترومكانيكي كه در آنها از فلز (F del Metal Dreewalher ) استفاده شده و در اين رمازك سلكتورهاي الكترومكانيكي و رله ها بكار برده شده اند.
مراكز تلفن الكتونيكي – عبارتست از مراكز تلفني كه در آنها از اجراء و واحدهاي الكترونيكي استفاده شده و معمولا هيچ نوع سوئيچ و يا واحدهاي الكترومكانيكي در آنها بكار برده نمي شود.
مراكز تلفن الكترونيكي SPC- عبارتست از مراكز تلفن الكترونيكي كه در آن كنترل و فرمانهاي اصلي به وسيله كامپيوتر و بر طبق برنامه نوشته شده و يا داده شده به كاپيوتر Control
Stored Program و انبار شده در حافظه آن بمرحله اجراء در مي آيد
مراكز تلفن ديجيتال - عبارتست از مراكز تلفن الكترونيكي كه در آن از تكنيكو قطعات و واحدهاي ديجيتال استفاده شده باشد و عملا در اين تكنيك با پالسهاي 1 و0 سروكار خواهيم داشت.
بايد توجه نمود كه مراكز تلفن الكرونيكي ممكن است با تكنيكهاي مختلف از قبيل آنالوگ يا ديجيتال و يا Time Division و يا Frequency Division ساخته شده باشد و مي توانند مراكز تلفن با كنترل و فرمان كامپيوتري Stored Program نيز باشد.
(Private Automatic Branche Exchange, PABX) – عبارتست از يك مركز تلفن خودكار فرعي و اختصاصي كه در هتلها ، شركتها ، سازمانها . غيره براي ارتباط داخلي سازمان مذكور نصب شده و داراي ظرفيت داخلي معيني بوده ( مثلا 100 يا 200 خط وغيره) و مي توانند با چند خط به يك مركز تلفن شهري وصل شده و عموما امكانات نمره گيري اتوماتيك از دو طرف وجود خواهد داشت.
تلفن سكه اي همگاني –Coin Box Telephone عبارتست از دستگاههاي تلفني كه در كيوسكهاو يا نقاط مختلف نصب مي شود و باانداختن سكه در داخل آن نمره گيري امكان ارتباط با مشترك دلخواه ايجاد مي گردد و معمولا در دو نوع تلفن عمومي شهري و تلفن عمومي راه دور ( بين شهري ) و در شكلهاي مختلف وجود دارد.
Main Distribution Frame MDF عبارتست از محلي كه در آن يك سري چهارچوب و يا داربستهاي فلزي مخصوصي براي توزيع و رديف نمودن سيمهاي مابلهاي ورودي و خروجي نصب شده است و معمولا هر مركز تلفن كوچك و يا بزرگ به نسبت خود بايد MDF (يا محل توزيع كابلها ) داشته باشد.
بزرگ راههاي مخابرات ( قبلا شاهراهاي مخابرات ناميده ميشده است) – مقصد مسيرها و خطهاي ارتباطي پر ظرفيت ما بين استانها و شهرها و مراكز مخابراتي مي باشد كه به عنوان استخوان بندي اصلي انتقال وظيفه برقراري ارتباط و ترافيك زياد مابين شهرها و استانها را دارد در ايران شبكه هاي پرظرفيت مايكروويو تشكيل دهنده اين بزرگ راهها هستند ولي ممكن است بجاي مايكروويو از كابل كوآكسيال و يا از سيستمهاي ارتباط نوري و فايبراپتيك براي اين منظور استفاده گردد.
مايكروويو – يا امواج با طول موج ميكرو اصطلاحاً به امواجي از حد.د فركانس 1 GHZ به بالا تا فركانس نور اطلاق مي شود و دستگاه مايكروويو عبارتست از انواع دستگاههاي ارتباطي و انتقال كه در يكي از باندهاي طيف فركانسي مذكور كار مي نمايند. بايد توجه داشت در طول موج مايكروويو امواج به طريق پخش و انتقال مستقيم ( در خط ديد ) مي تواند انتقال بايد و در فركانس هاي پائين تر مايكرويو فاصله فرستنده و گيرنده بيشتر و در فركانس هاي با لاتر طول اين فاصله كمتر مي شود ، سيستم مايكروويو داراي ظرفيت انتقال زياد (مثلا 960 و 1200 كانال و بالاتر ) بوده و شبكه هاي مايكروويو ايران بعنوان استخوانبندي ارتباطات بين شهري و شبكه پرظرفيت كشور در حال مي باشند.
ماهواره يا Satellite عبارتست از قمرهاي مصنوعي كه براي منظورهاي خاصي ( براي مخابرات، هواشناسي، اندازه گيري از راه دور، تحقيقات فضائي ، منظورهاي جنگي و جاسوسي و غيره ) به فضا پرتاب و در مدار معيني به دور زمين مي چرخند.
ماهواره مخابراتي يا Communication Satellte عبارتست از ماهواره كه بمنظور برقراري امكانات مخابراتي ما بين نقاط مختلف زمين در مدار قرار گرفته باشد. اين ماهواره د رفضا معمولا بعنئان يك ريپيتر يا تقويت كننده عمل مي نمايد.
ايستگاه زميني ماهواره Satellite Earth Staion عبارتست از ايستگاه مخابراتي كه در يك نقطه از كره زمين ايجاد شده و در آن آنتن و تجهيزات فرستنده و گيرنده و وسايل كنترل مخصوص براي ارتباط با ماهواره و ارتباط با ايستگاههاي زميني ديگر نصب شده باشد بايد توجه داشت كه از باندهاي مايكرووي براي ارتباطات ماهواره اي استفاده مي شود.
اينتلست INTELSAT يا شبكه جهاني ماهواره هاي مخابراتي :
سازمان اينتلست يا شبكه جهاني ماهواره هاي مخابراتي كه از 1964 با عضويت 11 كشور تشكيل شد و در حال حاضر با سه ماهواره مخابراتي فعال برفراز اقيانوسهاي اطلس، آرام و هند ارتباط جهاني تمام كشور ها و نقاط دنيا را برقرار مي نمايد و اكنون متجاوز 105 كشور جهان عضو آن مي باشند. كشور مانيز از طريق ايستگاههاي زميني 1 و 2 مستقر در شهيد قندي ( اسد آباد ) بترتيب با ماهواره هاي اقيانوس اطلس و اقيانوس اطلس و اقيانوس هند اين شبكه در اتباط مي باشد.
اينمارست INMARSAT يا شبكه جهاني ماهواره هاي كشتي راني ، سازمان اينمارست با شبكه جهاني ماهواره كشتي راني كه از 1982 با عضويت 36 كشور شروع به فعاليت نمود در حال حاضر به سه ماهواره اختصاصي برفراز اقيانوسهاي اطلس ، هند و آرام ارتباط كشتي ها و ايستگاه هاي ساحلي را برقرار و خدمات گوناگوني را ارائه مي دهد كشور ما نيز به عضويت سازمان اينمارست درآمده ا
فصل دوم
[2]
ارزيابي بخش هاي
مرتبط با رشته علمي
1-2 موقعيت رشته كارآموز در واحد صنعتي با بررسي جزئيات سازماني رشته كارآموز در واحد صنعتي:
نظر به اينكه كارآموز رشته برق گرايش مخابرات مي باشد ، و اين واحد، ( اداره مخابرات ) با رشته ايشان مطابقت دارد. با توجه به اصول سوئيچينگ ، كه در كل تائين سيگنالهاي لازم جهت ارسال و تبديل آنها ، با توجه به تجهيزات الكترونيك كه در سيستمهاي مخابراتي كاربرد دارد. با واحدهاي ذكر شده كه توسط كارآموز پاس شده ، مشابهت خوبي دارا مي ياشد.
2-2 بررسي شرح وظايف رشته كارآموز در واحد صنعتي
اداره مخابرات باغملك داراي 18 مركز روستايي و 1 مركز شهري مي باشد كه هجده مركز روستايي نيز نظر آقاي معتضد كياني و آقاي برون كارشناس پشتيباني نيرو است و مراكز قلعه تل و باغملك زير نظر آقاي بهوندي مي باشد.
مراكز روستايي شهرستان باغملك عبارتنداز:
قلعه تل ، صيدون ، سرله ، بارانگرد ، لران ، ابوالعباس ، چلچلك ، لالب ، ميداود ، دوراهي ، سرهاني ، پسكري ، پتك ، دالان ، علا ، برآفتاب ، تكيه ، طلاور
به طور كلي وظايف قسمت نيرو به شرح زير مي باشد.
1. تنظيم ولتاژ شارژ نگهداري ، شارژ مجدد ، پانالل و مصرفي
2. تنضيم تعادل بار و محدود كننده جريان
3. تنظيم رله ها تايمري و غيره
4. تست لكيه آلارم هاي سمعي وبصري – يكسو كننده ها و ارسال به سوپر وايزرينگ
5. سرويس هاي فني – تابلوهاي فرمان DC و تابلوهاي MP و EMD
6. آزمايش ولتاژ و غلظت – درجه حرارت باطري ها
7. اندازه گيري ولتاژ و غلظت باتري هاي استارت و تنظيم سطح الكترون يك
8. تنظيم فركانس و ولتاژ خروجي و ژنراتور و ارسال آلارم هاي ديزل ژنراتور به سوپر وايزري و عملكرد كنترل پانلدر حالت مختلف كار
9. سرويس ديزل و پمپ سوخت تانك روزانه ، تعويض روغن فيلترهاي هوا و سوخت
10. آزمايش عملكرد كارتهاي فرماني و تنظيم آنها در تابلوهاي فرماني باتري كنترل پانل ها و يكسو كننده ها طبق دستورالعمل ها
11. TOP اورهال ديزل ژنراتور
12. بررسي و تعويض تسمه هاي طراحي و سرويس رادياتورها
13. آزمايش مدار گرم كننده و تنظيم ترموسات ديزل ها
14. آزمايش صحت آمپرهاا ، ولت مترها و تابلوهاي AC و DC
15. آزمايش پمپ سوخت و هوا گيري
16. ثبت گزارشات و عملكرد روزانه
وظايف زير در قسمت نيرو داراي كاربرد بيشتري است:
1. نصب منابع تغذيه 24 و 48 ولت
2. بررسي آلارم هاي ارسالي از منابع تغذيه
3. تعيين ولتاژ و فركانس و آمپر مولد AC
4. نصب سري باطري هاي 48 , 24 ولت
5. تعيين مقدار آمپر مصرفي از منابع تغذيه DC و مولد AC
6. تعيين ولتاژ ورودي AC و خروجي DC
7. تست كلي تابلوهاي AC
8. نصب تابلو PDB و PDU و اضطراري
9. موازي كردن منابع DC
3-2 – امور جاري در دست اقدام
1. توسعه ارتباطات راه دور از طريق زير بار آوردن فيبر نوري
2. توسعه شبكه ها يكابل روستايي نزديك بنار و واجل ...
3. نصب سوئيچهاي تلفن شهري
4. توسعه تلفن هاي همگاني كارتي و رايگان
5. نصب ديزل ژنراتور جهت مراكز روستايي
6. توسعه سيستم هاي GSM , BTS
7. بهسازي ساختمان هاي كلي مخابرات
4-2 – برنامه هاي آينده
- انجام شبكه LAN اداره مخابرات باغملك و شبكه WAN
- توسعه راه دور و مراكز تلفن
5-2 – تكنيك هاي كه توسط رشته مورد نظر در واحد صنعتي به كار مي رود
- نظارت بر كليه سيستم هاي AC و DC
سيستم هاي AC شامل كنترل پنل و محيط هاي دلتايي مي باشد.
- نظارت بر سيستم DC كليه كارتهاي فرمان – مدارهاي هشدار دهنده ، تعيين موقعيت آلارم دستگاهها يا سيستم
- برطرف كردن معايب سيستم هاي مربوطه با توجه به اعلام PASS WORD
فصل سوم
[3]
بخش اول منبع تغذیه (شارژر سوئیچینگ)
MODEL:PS-48V-1600W
مقدمه:
دستگاه PS-48V-1600W شارژر تک فازی است که با استفاده ازترانزيستورهایMOSFET با توان بالا و هسته های فريت و ديودهای ULTRAFAT طراحی گرديده است.
وزن سبک دستگاه به دليل استفاده از اين گونه قطعات و فرکانس کاری بالا می باشد.
به دليل استفاده ازفيلترهای RFi در ورودی و خروجی دستگاه هماهنگی لازم با استانداردهای جهانی به عمل آمده و میتوان از اين دستگاه در شبکه های مخابراتی استفاده کرد .
شارژر فوق برای تأمين انرژی مورد نياز سيستمهای مخابراتی به طور مستقل و يا شارژر باطريهای سرب اسيدی يا نيکل کادميم طراحی شده است و از آنجا که دستگاه دارای نويز بسيار کم در حد 2mv میباشد هر دستگاه میتواند بدون باطری دستگاههای مخابراتی را تغذيه نمايد.
باطری با منبع تغذيه بصورت موازی در ارتباط است و مزايای ارتباط اين دستگاه اين است :
الف) زمانی که برق شهر موجود است تغذيه مصرف کننده به واسطه منبع تغذيه انجام میگيرد ضمن اين که باطری نيز شارژ و برای زمان قطع برق نيز آماده می شود و هنگامی که برق شهر قطع می شود مصرف کننده بدون هيچگونه تأخيری از باطری تغذيه می کشد.
ب) اين شارژر دارای ترمينال مجزا جهت اتصال به بار باطری می باشد ولتاژ ترمينال بار و باطری يکسان است.
1-1-3. شرح کلی دستگاه:
اصول کار اين دستگاه اين است که ولتاژ AC ورودی بعد از عبور از فيلتر RFi و مدار تصحيح ضريب قدرت ياPFC توسط پل ديودی DB يکسو شده و با مدار LC صاف ميگردد . خروجی ترانسفورماتور T مجدداً توسط ديودD يکسو شده و با مدارLC صاف و به مدار فيلتر خروجی دستگاه منتقل می شود.
خروجی دستگاه از ورودی کاملاً ايزوله بوده و اين امر انتخاب قطب منفی يا مثبت را برای اتصال به زمين اختياری می سازد و محدوديتی برای مصرف کننده ايجاد نمیکند.
2-1-3 حمل و نقل و باز کردن کارتن شارژر:
کارتن حاوی دستگاه را در جهت ايستاده حمل می کنيم و تا حد امکان احتياط لازم را به عمل می آوريم و با خارج کردن يونيت از کارتن دستگاه شارژر را بيرون ميآوريم.
3-1-3. روشن کردن يونيت ها :
1) کليد اتوماتيکMCCB سه فاز ورودی بر روی سينی کليد را در حالت وصل قرار میدهيم.
2) کليد فيوزهای مينياتوری ورودی AC وDC يونيتها را در وضعيت ON قرار میدهيم(AC سمت راستDC سمت چپ).