تاریخچه
در سال 1356 مجوز تاسیس نمایندگی فرهنگ و هنر به شهرستان خمین داده می شود و در محل کتابخانه عمومی شهرستان واقع در میدان مدرس آغاز به کار می کند. در سال 1368 نمایندگی تبدیل به اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی می شود و پس از چند مورد جابجایی در ساختمان های استیجاری واقع در میدان مدرس، خیابان امام، میدان عاشورا، خیابان آیت الله سعیدی در سال 1372 با تاسیس کتابخانه عمومی شهید بهشتی واقع در پارک شهید بهشتی به آنجا نقل مکان می کند. و تا سال 1381 با تاسیس مجتمع فرهنگی و هنری کوثر واقع در بلوار بهشتی کوی قائم جنب پارک مجتمع اداری در آنجا استقرار می یابد و هم اکنون در همین مکان مستقر می باشد.
اهداف و وظایف
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف ایجاد محیط مساعد برای اشاعه ارزشهای اسلامی و رشد فضایل اخلاقی بر اساس ایمان و تقوا و مبارزه با کلیه مظاهر فساد و تباهی و نفوذ فرهنگی اجانب و بالا بردن سطح آگاهیهای عمومی در همه زمینه های فرهنگی و هنری و احیاء و معرفی فرهنگ اسلام و انقلاب اسلامی و نیز میراث تمدن اسلامی و اقدام در جهت شناساندن پیشرفت های جمهوری اسلامی به جهانیان و برقراری روابط برادرانه و گسترش مبادله فرهنگی بر اساس معیارهای اسلام با همه مسلمانان و مستضعفان جهان در واقع به مثابه مهم ترین تشکیلات دولت جمهوری اسلامی در عرصه فعالیت های فرهنگی و به طور کلی حیات معنوی جامعه ایران در دوران حساس شکوفایی و بالندگی ارزشها و تعالیم اسلامی است. مروری بر وظایف اساسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز بر رسالت عظیم این نهاد دولتی در تعیین سیاست های فرهنگی و هنری و ارشادی مهر تایید می نهد و نشان می دهد که برنامه ها و فعالیتهای این وزارتخانه با تاثیر گسترده و عمیقی که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم در حیات معنوی جامعه بر جا می گذارد تا چه حد فراگیر و بنابراین مستلزم دقت و تامل کافی است.
برای آشنایی بیشتر با وظایف و فعالیت های فرهنگ و ارشاد اسلامی و آگاهی از جهت حرکت کلی این نهاد اهم وظایف آن را از نظر می گذرانیم.
- کوشش در شناساندن انقلاب اسلامی و رشد آگاهیها و هنر و فرهنگ اسلامی مردم منطقه از طریق کمک به ایجاد و توسعه کتابخانه ها و مراکز و انجمن های هنری و فیلمسازی و برگزاری اجتماعات، نمایشگاه ها و نمایش فیلمهای فرهنگی و مستند و آموزشی.
- ایجاد هماهنگی و نظارت بر اجرای طرحها و برنامه های فرهنگی و انتشاراتی و تبلیغاتی در حوزه فعالیت اداره.
- فراهم آوردن امکانات لازم جهت رشد و شکوفایی استعدادهای هنری و اجرای مسابقات و جشنواره ها برابر خط مشی ها و دستورالعملهای ابلاغی از مرکز استان.
- نظارت بر حفظ و نگهداری آثار و بناهای تاریخی و رسیدگی به امور باستان شناسی و تشکیل شورای حفاظت در صورت وجود ابنیه تاریخی در حوزه واحد.
- نظارت بر امور مربوط به ایرانگردی و جهانگردی در سطح شهرستان.
- نظارت بر امر جمع آوری آمار و اطلاعات و ارسال گزارشات لازم به اداره کل.
- تهیه و تنظیم بودجه واحد تحت سرپرستی ..
- انجام کلیه امور اداری و مالی واحد تحت سرپرستی با توجه به قوانین و مقررات و اختیارات تفویض شده.
- نظارت بر حسن اجرای وظایف محوله توسط عوامل تحت نظارت.
- انجام سایر امور محوله از سوی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان.
وضعیت نیروی انسانی
بر اساس چارت مصوب سازمانی برای اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان خمین 8 پست سازمانی پیش بینی شده است. و در حال حاضر فقط پست رئیس اداره، کارشناس فرهنگی و مطبوعات و متصدی امور دفتری و بایگانی فعال می باشد و مابقی پست ها بلاتصدی هستند. در سال 1386 اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی چارت جدیدی را به وزارت متبوع پیشنهاد کرده است که عبارتند از : رئیس، معاون و مسئول امور عمومی، حسابدار و جمعدار، متصدی امور دفتری و بایگانی، کارشناس امور فرهنگی، کارشناس امور هنری، کارشناس امور سینمایی و سمعی و بصری، کارشناس امور مطبوعاتی و تبلیغاتی، کارشناس موسیقی، کارشناس امور پژوهش، کاردان روابط عمومی و نگهبان.
امور اداری
با توجه به نقش مهمی که اسناد و مدارک برای حفظ حیات فرهنگی، علمی، تاریخی جامعه دارند اهمیت مدیریت اسناد ، مدارک و بایگانی تا حدود زیادی مشخص می گردد. بدون تردید در هر سازمان نگهداری و بهره برداری از اسناد و مدارک بسته به استقرار نظام صحیح و تنظیم اسناد بویژه اجرای دقیق آن دارد. واحد امور اداری توسط یک نفر پرسنل زن با 13 سال سابقه و یک دوره آموزش کوتاه مدت امور اداری با مدرک کاردانی کتابداری اداره می شود. و مسئولیت تایپ، ثبت و بایگانی مکاتبات را به عهده دارد.
جمعدار و امین اموال
با توجه به کمبود نیروی انسانی یک نفر پرسنل مرد از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان محلات به صورت پاره وقت با ابلاغ انشایی مسئولیت جمعداری و امین اموال را به عهده دارد. و کار ثبت و ضبط اموال اداری را انجام می دهد.
کمیسیون پژوهشی
کمیسیون پژوهشی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان خمین به عنوان زیر مجموعه شورای پژوهشی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی، ایجاد انگیزه، تدبیر، تامل و پژوهش را در ابعاد مختلف فرهنگی در برنامه های خود مورد توجه دارد.
این کمیسیون با ترکیبی از مسئول محترم اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان ریاست کمیسیون و 1 نفر مشاور پژوهشی و 1 نفر دبیر کمیسیون و 4 نفر کارشناس تحقیقات با اهداف زیر تشکیل گردیده است:
1. شناخت امکانات، قابلیت ها، تنگناها و تحلیل وضع شرایط فرهنگی به منظور حل مسائل و مشکلات و بهره برداری از آن در برنامه ریزیهای توسعه فرهنگی، اجتماعی.
2. سازماندهی، هدایت و هماهنگی امور پژوهشی و حمایت از پژوهشگران در چهارچوب وظایف و نیازهای پژوهشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
3. اعتلای پژوهش های فرهنگی، هنری و تعمیم فرهنگ پژوهش در شهرستان خمین.
4. کاربردی کردن پژوهش ها به منظور بهره گیری از نتایج و یافته های پژوهشی در برنامه ریزی های فرهنگی و هنری در سطوح مختلف منطقه ای و ملی و ارتقاء اصلاح فرهنگ عمومی.
کمیسیون پژوهشی در سال 1374 تاسیس گردیده که از آن زمان تا کنون 25 طرح پژوهشی به کمیسیون ارائه گردیده و پس از بحث و بررسی از میان آنها 15 طرح مورد تصویب قرار گرفته و اجرای اکثر آنها به پایان رسیده است. همچنین تعداد زیادی پایان نامه در مقاطع فوق لیسانس مورد حمایت مادی و معنوی قرار گرفته است.
این کمیسیون به منظور حمایت از محققان و ایجاد زمینه مناسب برای رشد و ارتقای پژوهش های فرهنگی و هنری و تشویق دانشجویان به انجام پژوهش در زمینه های فرهنگی و هنری، پایان نامه های دانشجویی را براساس ضوابط و مقررات موجود مورد حمایت قرار می دهد و از کلیه اساتید محترم، محققان، صاحبنظران و دانشجویان عزیز و کلیه علاقمندان پژوهشی دعوت می نماید که در صورت تمایل با این کمیسیون همکاری نمایند.
کارشناس فرهنگی و هنری
واحد امور فرهنگی در اجرای اصول سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و به منظور اعتلا و ارتقاء سطح فرهنگ عمومی جامعه، گسترش اخلاق و ارزشهای اسلامی و ایرانی ، بزرگداشت مفاخر ، حفظ میراث و متون ارزشمند فرهنگی، گسترش فرهنگ اسلام و انقلاب اسلامی در سایر کشورها و نیز مبادله فرهنگی با آنان با توجه به سیاست ها و خط مشی ها نسبت به ایفای وظایف خود در گسترش دادن فرهنگ مکتوب و رونق بخشیدن به امر کتاب و کتابخوانی اقدام می نماید.
و در بخش هنری در زمینه ی هنرهای تجسمی ، خوشنویسی، شعر و ادب، نمایش فعالیت می کند و سیاستگذاری و نظارت و هدایت و حمایت از دست اندرکاران این امر را به عهده دارد.
در حال حاضر پست کارشناس فرهنگی و هنری توسط یک نفر پرسنل مرد با مدرک کارشناسی الهیات و معارف اسلامی با 11 سال سابقه فعالیت و گذراندن دوره های آموزش ضمن خدمت در حوزه های فرهنگی، هنری، سمعی و بصری و پژوهش اداره می شود.
انجمن های تحت پوشش اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خمین
انجمن نمایش
تئاتر چون هر عامل ارتباطی دیگر با تغییرات محیط و شرایط گوناگون اجتماعی، متحول ود گرگون می شودو بر اسس آنچه هنرمند با آن رویاروست، شیوه بیان رویکرد فرهنگی آن نیز تغییر می کند. تئاتر عنصری فرهنگی است که اگر دستمایه مردم اهل باشد و مبتنی بر شرایط ویژه اجتماعی خاستگاهش بی شک تاثیر گذارترین و زنده ترین هنر جهان به شمار می رود.
بنابراین، تئاتر بخش مهمی از فرهنگ هر جامعه ای است و حرکت، تجلی و رشد و توسعه فرهنگ را بر دوش دارد و به همین دلیل برنامه ریزی در این زمینه باید هدف دار و متکی بر سیاست های اصولی و دراز مدت صورت گیرد. متاسفانه در سال های اخیر به دلایل متعدد به طرق گوناگون در چگونگی این حرکت و عمل فرهنگی کوتاهی هایی صورت گرفت. هنرهایی که قبل از انقلاب وارد میهن ما شد به طور طبیعی بر پایه ای غیر اسلامی بنیان نهاده شد و در جهت مغایر و حتی غیر اسلامی بنا گشت و در جهت مغیر و حتی متضاد با مفاهیم اسلامی رشد کرد ولی با نابودی و اضمحلال نظام ستم شاهی و حاکمیت ارزشهای اسلام ناب محمدی ، زمینه رشد هنر و جهت گیری درست و سالم آن را فراهم ساخت و هنر باطل بی پشتوانه گردید و هنر حق عرصه جولان و شکوفایی یافت.
با اینکه انجمن نمایش خود را متولی اعتلاء و توسعه هنر تئاتر و از آن توسعه ی فرهنگ در راستای اصول و ضوابط جمهوری اسلامی می داند اما علیرغم این، متاسفانه امروزه تئاتر کشور بویژه شهرستان دچار نقصان است که به جرات می توان گفت چرا نامی از تئاتر جز در جشنواره باقی نمانده است.
انجمن نمایش شهرستان خمین تاریخچه ای طولانی دارد که قبل و بعد از انقلاب با همت و فعالیت هنرمندان کم توقع و پرشور و شعور شهرستان تاسیس گردیده است اما بطور رسمی در سال 1369، مرکز هنرهای نمایشی مجوز این انجمن را صادر نموده است. این انجمن در حال حاضر 50 عضو فعال (و 50 عضو نیمه فعال) دارد، که در قالب 4 گروه نمایشی در سطح شهر بصورت مداوم جهت اجرای نمایش و شرکت در همایش ها و جشنواره های منطقه ای و استانی و کشوری فعالیت دارند و در همین راستا نیز افتخاراتی را کسب نموده اند. با توجه به گرایش نسل جوان به هنر و هنر نمایش و تاثیرات شگرف آن در افکار و روحیه ها، اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی با جهت دادن به این عامل مهم و فراگیر و سعی در شکوفا نمودن استعدادهای بالقوه ی هنرمندان جوان در جهت نیل به اهداف مقدس جمهوری اسلامی، دو رشته است. و همچنین گروههای خود را جهت شرکت در جشنواره های استانی و کشوری حمایت می نماید. و کلاسهای آموزشی نیز در زمینه های بازیگری ، کارگردانی و نمایش عروسکی ویژه ی خواهران و برادران برگزار می نماید.
این انجمن با مسئولیت آقای مهدی محمدی و عضویت 4 نفر بعنوان هیات امنا، اداره می شود.
این انجمن در حال حاضر دارای 700 جلد کتاب تخصصی تئاتر، 3 پرژکتور نور و 1 دستگاه VCD می باشد. و سالن نمایشی که متعلق به اداره ی فرهنگ و ارشاد می باشد.
از لحاظ آموزش نیز از اعضای انجمن 2 نفر فوق لیسانس تئاتر، 6 نفر لیسانس تئاتر و 2 نفر فوق دیپلم نمایش که جمعا ده نفر می باشند به آموزش علاقه مندان در رشته های مختلف مشغول می باشند و تقریبا از این لحاظ در شهرستان مشکلی وجود ندارد.
برخی دیگری از قابلیت های انجمن نمایش خمین عبارتند از :
- اعزام کارشناسان تئاتر به شهرستان های مجاور در جهت آموزش
- همکاری با سازمان های دولتی در جهت اجرای تئاتر در مراسم مختلف
- هدایت دانش آموزان علاقمند به رشته ی تئاتر جهت موفقیت در دانشگاه های تئاتر
- همکاری با آموزش و پرورش جهت آموزش مربیان و دانش أموزان در رشته ی تئاتر
در راه رسیدن به قابلیت های بیشتر و موفقیت های روز افزون انجمن با مشکلاتی مواجه است که بطور خلاصه عبارتند از:
- عدم حمایت مالی کافی انجمن نمایش شهرستان
- نبود سالن نمایش مناسب با هر گونه شیوه ی اجرایی. و اینکه تمامی نماش هایی که تا کنون در شهرستان اجرا شده اند، از لحاظ شیوه اجرایی پیرو شکل و ساختار سالن نمایش بوده اند و می باشند.
- عدم تشکیل شورای فنی نمایش در انجمن
- مکان سالن نمایش در فاصله بسیاری از مرکز شهر قرار دارد و این باعث کم شدن مخاطب نمایش شده است.
- نداشتن برخی امکانات ضروری از جمله کامپیوتر، تلفن، اتاق نور و ...
بنابراین با توجه به لزوم اجرای تئاتر به عنوان پیشروترین هنر جهان در بخش های مهم فرهنگی کشور یعنی در بخش آموزش و اطلاع رسانی، گذران اوقات فراغت و ارتقاء فرهنگ عمومی مردم، توسعه ی فرهنگ مذهبی، اجتماعی، سیاسی و بالاخره مقابله با تهاجم فرهنگی انجمن نمایش، راهکارهای اجرایی ذیل باید مورد توجه دست اندرکاران عرصه ی فرهنگ و هنر شهرستان قرار گیرند.
- تخصیص اعتبار کافی جهت تحقق برنامه های مصوب
- حمایت از نویسندگان بومی از لحاظ آموزش و در اختیار قرار دادن کتابهای تخصصی و ارتباط با استادان فن نمایش نامه نویسی.
- برگزاری تورهای نمایشی
- انجام پژوهش در خصوص موضوعات مذهبی، آیینی ، دفاع مقدس
- استفاده از اساتید هنر تئاتر جهت آموزش
- برگزاری نشست های پژوهشی
- تجهیز سالن نمایش
- ارتباط گروههای تئاتر شهرستان با تهران و گروه های حرفه ای و یا استحکام این رابطه
- ایجاد فضای علمی و ارتباط با دانشکده های تئاتر کشور
- تشکیل شورای فنی نمایش جهت تدوین آیین نامه درجه بندی هنرمندان
- استفاده از خود اعضای انجمن جهت کارهای اجرایی و فنی نمایش شهرستان
- تلاش در جهت استقلال فکری و اجرایی اعضای انجمن
- استفاده از کارشناسان انجمن در برنامه های نمایشی سازمان های مختلف شهر جهت شناساندن نیروها و قابلیت های انجمن نمایش
- حمایت از نیروهای موفق تئاتر شهرستان
بنابر آنچه گفته شد:
انجمن نمایش در بخش اجرایی کار خود باید تولید تئاتر را مورد حمایت قرار دهد چرا که هنر تئاتر جمعی است و حضور آن در جامعه با تشکل هنری ممکن است.
انجمن نمايش در بخش اجرايي كار خود بايد توليد تئاتر را مورد حمايت قرار دهد چرا كه هنر تئاتر جمعي است و حضور آن در جامعه با تشكل هنري ممكن است.
بنابراين انجمن نمايش مي بايست كه از اين پس به جاي فرد هنرمند، گروه هنري را مورد پشتيباني قرار دهد. بنابراين تشكيل و حمايت از گروههاي تئاتر كه توليد نمايش به طور مستمر در آنها صورت مي گيرد از اصول فعاليتهاي انجمن خواهد بود.
اجراي آثار نمايشي ايراني بادر نظر گرفتن اولويت ها و بر اساس سياست هاي فرهنگي كشور و شهرستان مورد حمايت قرار خواهد گرفت.
در مورد تهيه و تدارك سالن نمايش و اجرا طبق برنامه اي خاص و استفاده از اعتبارات عمراني دولتي و بهره گيري از كمك هاي مردمي نسبت به تكميل و تجهيز سالن موجود اقدام كند.
تهيه ي فيلم ويدئويي از آثار موفق و تكثير و توزيع آنها بين هنرمندان.
آموزش تئاتر: شايد امروز حياتي ترين مساله در امر بازسازي تئاتر كشور بويژه شهرستانها آموزش است، كه از اين نظر با كمبود مواجهند كه با تشكيل كلاس هاي كوتاه مدت آموزش نظري، عملي و تكميلي با استفاده از كارشناسان خبره، مشكل قابل حل است.
شركت در جشنواره هاي مختلف و در سطوح گوناگون براي ارزيابي و تعيين وضعيت تئاتر شهرستان.
نظارت بر نمايش و نمايش نامه ها به منظور انتخاب كارهاي ارجح كه از كمك هاي دولتي استفاده مي كنند و نيز پيشگيري از اجراهاي ضعيف و كارهاي مبتذل و سطحي.
انجمن شعر و ادب
بحمدالله در جامعه ما شعر با مفاهيم ارزنده اين جامعه آميخته شده و از يكنواختي و تكرار بيرون آمده است. زيرا قبلا شعركلا تكراري بود و شعر در خدمت آرمان هاي عالي و بلند انسان و در اختيار مسائل اساسي زندگي انسان ها نبود، انقلاب ما به لطف خداوند در ادبيات و هنر و بخصوص در شعر يك تحول ايجاد كرده است. اين مفاهيمي كه امروز در انقلاب ما وجود دارد، مساله مجاهدت در راه خدا ، مساله طرفداري از مستضعفان، مساله مبارزه با مستكبران و ظالمان، عشق به رهبر و احساسات عاشقانه و صادقانه نسبت به امام، اين همه موضوعات جديد و پرطراوتي است. آن وقتي كه هنر باشد، زيبايي باشد، شعر تجسم زيبايي است. پس براي تبيين و تفهيم حقيقت شعر بايد رشد كند، پيروزي انقلاب دل ها را براي جوشش اين استعدادها آماده كرد. بحمدالله اين همه استعداد خوب در جامعه ما وجود دارد اينها بايد كار كنند، استعداد كافي نيست، استعداد بايد به كار گرفته شود. اسلام كلام والا و نيز سخن سراي خداجوي را ارج مي نهد. سخن زيبا نشانه اي از خداوند جميل است و خداوند زيباترين گفته را كه كلام الهي است بر بال هاي فصاحت و بلاغت نشانده، به پروازي جاودانه درآورده و همه ي تاريخ را با فروغ درخشان آن منور ساخته است. شعر در حقيقت عنصر اصلي ادبيات است.
انقلاب و اسلام به شعر نياز دارد، اين انقلاب بيش از همه به يك ادبيات قوي و فرهنگ غني نيازمند است. با ذكر مقدمه اي كه برگرفته از بيانات مقام معظم رهبري درباره ي شعر و شاعري است به اهميت موضوع واقف گرديديم و نياز و ضرورت انجمن ادبي را درك نموديم. بر همين اساس انجمني از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، به نام انجمن شعر و ادب تشكيل گرديده است كه واحدهاي تحت پوشش آن هم به عنوان انجمن هاي شعر و ادب استان و شهرستان فعاليت دارند.
با توجه به ضرورت و اهميت انجمن، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي بر تشكيل انجمن شعر و ادب شهرستان در سال 1369 همت گمارده است.
هر چند انجمن شعر و ادب از قديم ترين انجمن هاي فعال اداره ي فرهنگ و ارشاد اسلامي خمين مي باشد، اما متاسفانه هيچگونه اساسنامه اي براي آن تهيه و تنظيم نشده است. و اين مساله فقط مشكل شهرستان و حتي استان نمي باشد. بلكه اين مسئله در سطح كشوري مطرح مي باشد و از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، آيين نامه اي براي اين انجمن در نظر گرفته نشده است.
انجمن هنرهاي تجسمي
انجمن هنرهاي تجسمي شهرستان خمين پس از سال ها تلاش و پيگيري در سال 1375 ، مجوز رسمي خود را از مركز هنرهاي تجسمي اخذ نمود. اين انجمن كه به منظور تعميم و گسترش هنرهاي تجسمي (طراحي، نقاشي، گرافيك، عكاسي، تركيب جمعي و صنايع دستي) با محتوا و فرهنگ اسلامي ايران و نيز به منظور شناسايي و رشد استعدادهاي هنري و بالا بردن توانايي هاي فني و تكنيكي جوانان متعهد كشور و افزايش سواد بصري و حمايت مادي و معنوي از هنرمندان و اساتيد اين بخش از هنر تشكيل گرديده است. در حال حاضر تعداد 90 نفر عضو فعال دارد . برخي از اين افراد قبل از صدور مجوز انجمن با برپايي نمايشگاه هايي از آثار و داير نمودن كلاس هاي آموزشي بصورت پراكنده و غير متمركز فعاليت داشته اند، اما پس از تاسيس انجمن فعاليت افراد متمركز گرديده است و در خصوص اشاعه ي اين هنرگام هاي موثر برداشته است. اين انجمن به مسئوليت 1 نفر و 4 نفر عضو هيات امنا اداره مي گردد و در راستاي اهداف مفاد آيين نامه ي انجمن سياستگذاري مي نمايند.
انجمن قرآن و نهج البلاغه
«اني تاركُ فيكُم ثَقَلين؛ كتابَ ا... و عترتي»
همانا من دو چيز گرانبها را در بين شما به امانت مي گزارم؛ كتاب خدا و خاندانم.
انجمن قرآن و نهج البلاغه شهرستان خمين، در سال پيامبر اعظم (ص) با تلاش و پيگيري فعالان عرصه قرآن و نهج البلاغه و با همكاري اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي خمين آغاز به كار نمود. اين انجمن با هدف گسترش و ترويج فرهنگ قرآن و نهج البلاغه و بهره گيري از اين معجزه جاويد نبي اكرم و همچنين آشنايي و استفاده از فرمايشات حضرت اميرالمومنين (ع) در نهج البلاغه و همچنين شناسايي افرادي كه به نحوي در ارتباط با اين دو كتاب گرانقدر مي باشند، شامل مربيان قرآن و نهج البلاغه، حافظان و قاريان قرآن، موذنين، مداحان اهل بيت ، نويسندگان مرتبط با قرآن و نهج البلاغه مسئولين جلسات قرآني و اجراي محافل مختلف و همايش هاي مختلف و تدوين كتب و جزوات آموزش قرآن و نهج البلاغه ، برگزاري كلاسهاي آموزش روخواني ، روان خواني ، تجويد سطح 1 و 2 ، حفظ قرآن كريم، مفاهيم و تفسير آموزش همخواني، تواشيح و سرود هاي مرتبط ، كلاسهاي تخصصي آموزش همخواني، تواشيح و سرودهاي مرتبط، كلاسهاي تخصصي آموزش صوت و لحن شروع به كار نموده است.
واحد موسيقي
انجمن ها من جمله انجمن موسيقي با هدف هاي خاصي بنا گشته و رونق و ركود آنها برخاسته از وظايف است كه بر عهده آن نهاده اند. موسيقي ايران و ميزان اثرگذاري آن در فرهنگ اجتماعي مردم ايران علي الخصوص جوانان بسيار حائز اهميت است چرا كه يكي از مشكلات جوانان امروز كشور مي تواند گرايش به موسيقي هاي منحط مبتذل باشد كه نتايج آن اثرات مصيبت باري را مي تواند به جاي گذارد.
موسيقي ايران در گذشته يعني از دوران صفويه تا اوايل قرن حاضر به عنوان يك هنر اجرايي و تفنني تحت شرايط دشواري ادامه حيات مي داده و كمتر كسي به موسيقي به عنوان يك رشته مهم توجه داشت با آغاز قرن حاضر در اثر اقدامات پژوهشي اساتيد ژرف نگر موسيقي ايراني اين هنر حياتي نوين يافته و بالاخص در سالهاي پس از انقلاب شكوهمند اسلامي در اثر حمايت هاي دست اندركاران اين هنر منزلتي شايسته يافته است، به طوري كه مي توان اين دوره را دوره شكوهمند موسيقي اصيل ايراني دانست.
مشكلي كه گاهي در شهرستانها به چشم مي خورد، برخورد نامناسب با مسائل فرهنگي بويژه موسيقي است. در اين باره تنها به يك نكته اشاره مي شود. نظام جمهوري اسلامي ايران تحت هدايت و رهبري مقام معظم رهبري است، نظر ايشان روي موسيقي مشخص است. بنابراين بايد بگونه اي برنامه ريزي شود كه به علت نياز عمومي به موسيقي، فعاليتهاي ناخوشايندي همچون موسيقي وارداتي جايگزين آن نگردد و همه دست اندركاران اين هنر تلاش نمايند به اين هنر به معناي واقعي به عنوان يك رشته مهم توجه شود.
در شهرستان خمين اين انجمن كه البته به صورت يك واحد از انجمن استان مي باشد در شرايط دشواري ادامه حيات مي دهد. موسيقي اصيل ايراني در بين جوانان 15 تا 35 سال جذابيت و علاقمندي دارد و همچنين بيشتر آمار علاقمندان به افراد ليسانس و ديپلم اختصاص دارد و اين موضوع يعني علاقمند بودن افراد جوان و تحصيل كرده به اين هنر از يك طرف و عدم گرايش قشر قديمي سنتي و متعصب جامعه از طرف ديگر پرداختن به اين هنر را در سطح شهرستان با مشكل مواجه ساخته است كه نكته اي كه به نظر مي رسد اين است كه ما بايد تلاش كنيم، در اين مقطع فعلي فرهنگ و هنر را تبديل به جريان زندگي كنيم يعني فرهنگ و هنر در حاشيه زندگي قرار نگيرد. اگر فرهنگ و هنر در متن زندگي قرار گرفت آن موقع طبيعي است بحث موسيقي ، بحث سالن هاي نمايش، بحث كلاسهاي آموزشي، بحث اجراي كنسرت هاي موسيقي اصيل و ديگر مباحثي كه در اين حول و حوش قرار خواهد گرفت معني پيدا مي كند.
واحد موسيقي اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي زير نظر انجمن موسيقي استان اقدام به برپايي كلاس هاي آموزشي مي نمايد و مسئوليت اين واحد را در حال حاضر آقاي محمد علي محمدي عهده دار مي باشند. اين هنر با توجه به اينكه علاقمندان زيادي دارد ولي در حال حاضر بنا به مشكلات ذكر شده، به صورت پراكنده اقدام به اجراي برنامه هاي موسيقي در مراسم ها مي نمايد ولي آنچه لازم و ضروري به نظر مي رسد برنامه ريزي كلان در بخش هنر و براي سراسر كشور است.
به اميد آنكه هنر در خدمت مردم و در خدمت معنويت و در خدمت سربلندي ايران اسلامي قرار بگيرد سياست هاي اجرايي تدوين شده واحد موسيقي كه بر چند اصل كلي استوار گرديده به اختصار اشاره مي كنيم :
اجراي برنامه هاي موسيقي اصيل در مجالس و محافل به منظور بيشتر آشنا نمودن جوانان و اقشار جامعه با اين هنر.
برگزراي كلاس هاي آموزشي به منظور كشف و پرورش استعدادهاي نهفته جوانان.
برگزاري كنسرت هاي موسيقي توسط گروه هاي برجسته موسيقي.
در بخش نظارت بر موسيقي هنرمندان مي بايست در چهارچوب قانون اساسي كشور و پذيرش اصول فرهنگي در جمهوري اسلامي به فعاليت بپردازند.
انجمن چنانچه هر يك از اعضاء هر گونه وابستگي به گروههاي محارب و تبليغ اديان ساختگي و مكاتب الحادي يا عناد با جمهوري اسلامي و يا فساد اخلاقي، از جمله اعتياد به مواد مخدر شرب خمر و اشتهار به فحشا، داشته باشند و يا عضويت آن شخص را به هر دليل به ضرر انجمن تشخيص دهد و عدم صلاحيت آن احراز گردد. عضويت وي را لغو و با او برابر مقررات برخورد خواهد نمود.
انجمن ضمن حمايت از هنرمند و هنر منطبق با مفاد قانون اساسي و مفاد اساسنامه با توجه به حساسيت هاي عمومي مردم از هر گونه جريان و حركت بحران زا و سوال برانگيز جلوگيري نموده و بر كليه فعاليت هاي انجمن نظارت خواهد نمود. البته نظارت مبتني بر منطق ، مبتني بر مبناي ديني و حفظ ديني و حفظ مباني حقوق مردم خواهد بود كه به هنر و تلاش هنرمند امكان بقا بدهد.
اميد است با جلب حمايت لازم بتوان اين سياست ها و برنامه را تحقق بخشيد.
انجمن خوشنويسان
هنر خوشنويسي از هنرهاي اصيل و سازنده اي است كه حفظ و نگهداري ارزشهاي سنتي و در پاي فرهنگ غني اسلامي- ايراني، جايگاه ارجمندي دارد. اين هنر در نخستين دهه پس از انقلاب اسلامي، درخشش تازه و نويني پيدا نمود ؛ چنان كه مي توان اين دوره را با زمان صفوي كه اوج شكوفايي هنر خوشنويسي بود مقايسه كرد. در دهه دوم حيات انقلاب اسلامي پس از جنگ تحميلي نوعي تغيير ارزش پديد آمد و ارزشهاي مادي، از نخستين اولويتها به شمار آمدند. پيامد اين حركت ، كمرنگ شدن ارزشهاي عرفاني و اخلاقي است. انجمن خوشنويسان كه بايد آن را متولي اين هنر در كشور دانست به سازماني اداري تبديل شده است كه تنها در اين انديشه به سر مي برد كه چگونه در پايان هر ماه، حقوق هاي سنگين پرسنل خود را بپردازد . از آن سو نيز مدرسان زحمتكش اين انجمن قرار دارند كه به تعليم اين هنر مشغولند ، و بدون ترديد از پيشگامان مبارزه با تهاجم فرهنگي هستند . اما حاصل دسترنج آنان هيچ گاه به ايشان باز نمي گردد و حقوق ناچيزي دريافت مي كنند كه حتي كفاف هزينه رفت و آمد آنان را نمي دهد. گفتني است خوشنويسان ايران كه در دوره اي وحدت و همدلي را تجربه مي نمودند، امروز جمعي پراكنده و نوعي نابساماني در نشر آثار خوشنويسي ديده مي شود ، حتي در آموزش خط نستعليق نيز از انجام بي بهره ايم.
با ذكر اين مقدمه پيشنهاد مي شود بازنگري در ساختار كشور صورت پذيرد و همچنين بر سالم سازي جريان خوشنويسي و ايجاد انگيزه و رغبت براي همياري و همكاري خوشنويسان همت گمارده شود. حال با چنين وضعيت اسف باري كه ذكر گرديد، انجمن خويشنويسان شهرستان خمين كه بخشي از انجمن خوشنويسان كشور مي باشد از اين نابساماني بي نصيب نمانده و در وضعيت غير قابل قبولي به سر مي برد .
انجمن خوشنويسان شهرستان خمين از جمله NGO هاي فعال تحت پوشش اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي است كه توانسته به استقلالي نسبي دست يابد و بصورت خودگردان و يا برگزاري دوره هاي مختلف آموزش خوشنويسي تا حدود موفق عمل نمايد.
انجمن خوشنويسان شهرستان خمين در سال 1362 تاسيس گرديد. اين انجمن در حال حاضر در مكاني در جوار نگارخانه آفتاب به فعاليت مشغول است. و به دليل سن پايين اعضا و نداشتن تعداد لازم افراد با مدرك ممتاز در خوشنويسي، بصورت غير شورايي اداره مي گردد و هيات امنا ندارد. اما در طرح هاي آتي اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي شهرستان است كه انجمن را به انجمن شورايي (و اداري هيات امنا) ارتقاء بخشد.
فهرست كانونهاي آگهي و تبليغاتي شهرستان خمين
فصل دوم :
بخشهاي مرتبط با رشته علمي كارآموز
ارتقاي اثر بخشي مطالعات مهندسي ارزش با استفاده از مديريت ريسك
كارائي و اثربخشي در كنار مديريت و حسابرسي داخلي در سازمان
چكيده
هر يك از قسمتهاي يك سازمان در جهت اثربخشي و كارائي نياز به ويژگيهائي در محيط فعاليت خود دارد. تعاملات و روابط حرفهاي حسابرسان داخلي، به عنوان يكي از قسمتهاي مهم سازمان، با ساير مديران، عامل مهمي در جهت نيل به اهداف حسابرسي داخلي و در مرحله بعد بهره مند شدن سازمان از آن است. حسابرسان داخلي و مديران قسمتهاي مختلف سازمان بايد به دقت از وظائف و كاركردها و منافع متقابل همديگرآگاهي داشته باشند. حسابرسان داخلي بايد منطبق با استانداردهاي حرفه عمل كرده و همواره در حفظ استقلال نسبي و بيطرفي خود بكوشند. محدوده فعاليتها ، روشها و وظايف حسابرسي داخلي در سازمان و چگونگي گزارشگري آن بايد به روشني مشخص بوده و افراد و گروههاي ذيصلاح دائما عملكرد حسابرسي داخلي را مورد ارزيابي قرار دهند. مديران سازمان نيز بايد از نتايج فعاليتهاي حسابرسي داخلي در جهت بهبود سازمان و اصلاح عملكردها استفاده كنند.
مقدمه
حسابرسي داخلي يكي از اركان سازمانهاي امروزي است و شناخت متقابل كاركردها و نيازهاي كاركنان حسابرسي داخلي و مديران سطوح مختلف سازمان از يكديگر سازمان را در رسيدن به اهدافش ياري مي كند. بسياري از مديران هنوز به حسابرسي داخلي به صورت سنتي نگاه كرده و اطمينان چنداني به نقش و اهميت آن در سازمان ندارند در حالي كه تحولات زيادي در كاركردها و نقش سازماني حسابرسي داخلي به وجود آمده است. حسابرسي داخلي نيز مانند ساير بخشهاي سازمان بايد در جهت اهداف سازمان بطور مؤثر عمل كرده و به ايجاد ارزش افزوده در سازمان كمك كند. در اين مقاله سعي شده كاركردهاي حسابرسي داخلي و نقاط تماس آن با ساير قسمتهاي سازمان توضيح داده شود.
حسابرسي داخلي در سازمان
در دهه هاي اخير تعاريف فراوان و گوناگوني توسط مراجع و صاحبنظران امور مالي و حسابداري در مورد حسابرسي داخلي ارائه شده است و سرانجام انجمن حسابرسان داخلي آمريكا در ژوئن 1999 در هيأت مديره انجمن به اتفاق آرا تعريف جديدي از حسابرسي داخلي به شرح زير ارائه كرده است:
‹‹حسابرسي داخلي فعاليتي مشاورهاي ، اطمينان آور ، مستقل و بي طرفانه است كه به منظور افزودن ارزش و بهسازي عمليات سازمان طراحي ميشود . هدف آن كمك به سازمان براي نيل به اهداف خود از طريق ارزيابي و بهسازي كارآيي فرايندهاي مديريت خطر، كنترل و نظارت سازماني، با رويكردي منظم و منضبط است .››
متأسفانه بيشتر سازمانها وظيفة اصلي حسابرسي داخلي را بررسي كفايت كنترل هاي داخلي و قابليت اتكاي اطلاعات صورتهاي مالي تعيين كرده اند. اما در حال حاضر همان طور كه از اين تعريف برميآيد دامنة فعاليتهاي حسابرسي داخلي به مراتب بيش از پيش گسترش يافته است آنها به بررسي كارايي عمليات، قابليت اتكاي فناوري اطلاعات، اثر بخشي و كارايي معاملات تجاري داخل و خارج از كشور، كمك به بهبود فرايندها و عمليات شركت و نظارت بر رضايت مشتريان ميپردازند. اين وظيفه جديد در كنار همان كاركرد قديمي يعني جست جو و كشف تقلب، صورت ميگيرد. به عبارتي ديگر، دامنة فعاليت آنها به مراتب از فضاي كنترل مالي و نقش مباشرتي سنتي فراتر رفته است. از اين زمان حسابرسان داخلي هم موقعيت موجود را درك كرده و تصميم گرفتند از نقش حمايتي خود فراتر رفته و نقش پوياتر و اساسيتري در ساختار مديريت داشته باشند و خدمات متنوعي را ارائه دهند. مديريت نيز به گسترش خدمات ارائه شده از سوي آنها واكنش خوبي نشان داد و حسابرسان داخلي نقش و اهميت بيشتري در بهبود عمليات سازمان پيدا كردند. اين نقش نوين نيز براي مديريت به مراتب ارزشمند تر بود زيرا توصيه حسابرسان داخلي غالباً مفيدتر از توصيههايي بود كه نوعاً از طرف حسابرسان مستقل ارائه مي گرديد و مهمتر آنكه يافته ها در داخل سازمان باقي مانده و منتشر نميشود.
به طور كلي حسابرسي داخلي طراحي و اثر بخشي سيستم كنترل را ارزيابي ميكند. يك سيستم كنترل داخلي كه از طراحي خوب برخوردار باشد اطمينان مي دهد، كه اهداف سازمان با هزينه هاي معقولي انجام خواهد شد . منظور از سيستم كنترلي كارا سيستمي است كه آنچه در هر مرحله طراحي مد نظر بوده به انجام برساند .
اداره كنندگان واحد تجاري كه از خدمات حسابرسي داخلي بهرهمند مي شوند، هيئت مديره و مديران اجرائي واحد تجاري هستند. ارائه اطلاعات مربوط به كفايت و كارآيي نظام كنترل هاي داخلي و كيفيت عملكرد واحد تجاري به مديريت ، از مسئوليتهاي حسابرسان داخلي است. اطلاعاتي كه به هر يك از حوزههاي مديريت و مديران ارائه ميشود، ممكن است با توجه به نيازها و خواستههاي آنان، از لحاظ شكل و جزئيات متفاوت باشد. حسابرسي داخلي با بررسي و ارزيابي عملكرد واحدها و بخشهاي تابعه نسبت به عملكرد مناسب مديران واحدها در جهت منافع سازمان، اطمينان ميدهد. دامنة فعاليتهايِ وسيع و جامعِ حسابرسي داخلي، بررسي ادواري و ضمني سازمان توسط حسابرسيداخلي و استقرار حسابرسيداخلي در داخل سازمان، حسابرسي داخلي را مرجعي مناسب و صاحب صلاحيت براي كنترل و ارزيابي تصميم گيريهاي مديران ساخته است. برقراري و پياده سازي حسابرسيداخلي نقطهاي براي شروع يك سيستم مديريت پيشرفته است و به تبع آن برقراري يك نگرش مناسب براي حسابرسيداخلي يكي از مهمترين اقدامات است. براي دستيابي به اهداف حسابرسي داخلي نيز بايد سطح بالايي از عملكرد و اثربخشي در حسابرسي داخلي وجود داشته باشد.