منظور از تهیه و تدوین این دستور العمل شناخت کلیه پرداختها اعم از حقوق پایه، فوق العاده ها مزایا و پاداش کارمندان ایرانی و خارجی می باشد.
اهداف و مزایای سیستم
1-2-الف: اهداف: اهداف این مجموعه را به شرح ذیل می توان مشخص نمود:
مکانیزه نمودن نحوه محاسبه کلیه پرداختهای کارمندان
ساده بودن روشهای عملیاتی
1-2- ب: مزایا: مزایای این روش عبارتند از:
استفاده از سیستم مکانیزه به منظور تغییر و یا حذف کلیه پردختها
حذف محاسبات دستی و غیره ماشینی تا حد امکان
خلاصه
1-3-الف: خلاصه به طور کلی مجموعه پرداخت به کارمندان ایرانی و کارمندان خارجی که حقوق آنان به ریال پرداخت می کرد عبارتنداز:
حقوق پایه 2- فوق العاده ها 3- حق الزحمه و باز پرداخت هزینه ها 4- پاداشها
1-4- روش عملیات:
ایجاد و محاسبه هر نوع فوق العاده در سیستم به 2 شکل زیر انجام می گیرد.
به طور مکانیزه و خودکار- به طور دستی
پرونده پارامتر مربوط به سیستم حقوق کارمندان محتوی کلیه اطلاعات لازم مربوط به فوق العاده به شرح زیر می باشد:
شماره رمز انواع پرداختها- تاریخ اجراء- نوع محاسبه اعم از اینکه پرداخت بصورت درصدی، مبلغی، ساعتی روزانه کمتر از یک ماه و یا اینکه روزانه بیش از یک ماه باشد.
حداکثر پرداخت اعم از اینکه پرداخت به صورت بصورت درصدی باشد و یا ادینکه به صورت مبلغ باشد.
شرایط پرداخت با توجه به وضعیت پرسنلی کارمند اعم از وضعیت تاهل یا تجرد- وضضعیت رتبه شخصی و چگونگی وضعیت استخدامی و غیره.
1-4-1: روش مکانیزه فوق العاده ها:
ایجاد، حذف و یا هر نوع اصلاح مربوط به هر یک از فوق العاده های تعبیه شده در سیستم با استفاده از اطلاعات پایه ای و ثابت حقوق کارمندان انجام پذیر است.
1-4-2- فوق العاده هایی که بصورت دستی عمل می گیرند:
به منظور احتساب فوق العاده هائیکه بصورت دستی عمل می گردند از برگ ورودی – کامپیوتر بنام در برگ اعلام پرداخت، استفاده می گرددکه طی آن شماره کارمندی شخصی که استحقاق دریافت فوق العاده را دارد به کامپیوتر اعلام می گردد.
1-4-3: فوق العاده های ثابت و متغیر:
اصولاً متغیرها از نظر پرداخت 2 صورت دارند:
الف: پرداختهای ثابت ب: پرداختهای متغیر
فوق العاده های متغیر به طور کلی 2 حالت دارند:
فوق العاده هایی که دارای فرمول محاسبه بوده و عمدتاً بر اساس روزهای کارکرد و یا ساعات کارکرد محاسبه و به کارمند پرداخت می گردند. مانند: فوق العاده نوبتکاری، فوق العاده کار در سکو دریا، فوق العاده غواص، فوق العاده اضافه کاری.
فوق العاده هایی که با توجه به مقررات و بر حسب مورد ممکن است به کارمند پرداخت نشود. مانند: کمک هزینه زایمان، فوق العاده مأموریت
الف: پرداختهای ثابت: پرداختهای ثابت بر آن گروه از فوق العاده هایی اتلاق می گردد که با توجه به مقررات و شرایط استخدامی کارمند همه ماهه به کارمند پرداخت می شود.
فوق العاده های ثابت ممکن است به طرق ذیل در سیستم ایجاد گردند:
در بدو استخدام کارمند و از طریق برگ اقدامات پرسنلی مانند: فوق العاده ها بدی آب و هوا، فوق العاده محرومیت ازتسهیلات زندگی، محرومیت از مطب پزشکان.
فوق العاده های ثابت عمدتاً 2 حالت دارند:
درصدی از حقوق پایه را تشکیل میدهند. مانند: بدی آب و هوا و غیره
مبلغی بصورت ثابت پرداخت می شود مانند: کمک هزینه مسکن
ب: پرداختهای متغیر: پرداختهای متغیر به آن گروه از فوق العاده هایی اتلاق می گردد که با توجه به شرایط کار و بر حسب مورد ممکن است به کارمند پرداخت گردد.
1-4-4: فواصل زمانی پرداخت فوق العاده ها
سالیانه: فوق العاده هائی ستند که فقط یکبار در سال قابل پرداخت می باشند. مانند: پاداش نوروزی.
سه ماهه: فوق العاده هایی هستند که هر سه ماه یکبار پرداخت می شود. مانند: فوق العاده مسافرت در خارک.
ماهیانه: پرداخت اینگونه از فوق العاده ها بر اساس ماهیانه صورت می گیرد. مانند: فوق العاده بدی آب و هوا
روزانه: فوق العاده هایی که پرداخت آن به کارمندان بر اساس روزمحاسبه می شود. مثل: فوق العاده نوبتکاری. فرمول:
ساعتی: فوق العاده هائیکه پرداخت آن به کارمندان بر اساس ساعت محاسبه می گردد. مانند: فوق العاده غواص. تعداد ساعت * ( بدی آب و هوا+ حقوق پایه*درصد فوق العاده= فرمول
1-5- انتقال اطلاعات:
1-5-1 اطلاعات ورودی: منظور از اطلاعات ورودی این است که به هنگام استخدام کارمند در شرکت از آن استفاده می شود. اطلاعات ورودی توسط برگ اعلام پرداخت انجام می گیرد. که در این برگ تمامی مشخصات فردی شخص و چگونگی دریافت حقوق آن می باشد. برای حذف و یا اصلاح و با تغییر فوق العاده ای ثابت که به کارمند پرداخت می شود از برگ اعلام پرداخت کارمند ( سند 32- ح) استفاده می شود.
الف) حذف و قطع پرداخت: برای حذف و یا قطع پرداخت فوق العاده ثابت زیر بایستی در سند 32 –ح قید گردد: رمز واحد، شماره شناسایی، تاریخ اجرا: بایستی دقیقاً ذکر شود که از چه تاریخ کامپیوتر نسبت به قطع پرداخت آن فوق العاده اقدام نماید.
ستون ثابت متغیر بودن مبلغ فوق العاده همواره بایستی 1 نوشته شود.
ملاک محاسبه: اگر فوق العاده مورد نظر درصدی است در ستون ملاک محاسبه بایستی صفر نوشته شود. و ستون مبلغ خالی بماند.
مبلغ: اگر فوق العاده مورد نظر مبلغ دار است در ستون مبلغ بایستی صفر نوشته شود و در نتیجه در ستون ملاک محاسبه رقمی نوشته نمی شود.
ب: تغییر و یا اصلاح نرخ فوق العاده: برای این کار بایستی در سند برگ اعلام پرداخت( 32-ح) اطلاعات زیر نوشته می شود: رمز واحد، شماره شناسایی کارمند، شماره رمز پرداخت می شود مربوطه.
ستون ثابت و متغیر: در مورد فوق العاده ثابت بایستی عدد 1 نوشته شود، تاریخ اجرا، ملاک محاسبه.
در ستون ملاک محاسبه بایستی نرخئ جدید فوق العاده نوشته شود. مثلاً: کارمندی در اصفهان خدمت نموده است و 15 درصد فوق العاده محرومیت از تسهیلات زندگی دریافت نموده است. حال به محل دیگری منتقل شده و فوق العاده محرومیت از تسهیلات زندگی در محل جدید 20 درصد می باشد. در این جا بایستی در ستون ملاک محاسبه نرخ 20 درصد نوشته شود.
1-5-2- انتقال اطلاعات – محاسبه و نگهداری اطلاعات
در این بخش به طور دقیق و روشن از نشخصات عمومی مورد نیاز جهت پرداخت یک فوق العاده بیان گردیده است . برای هر یک از فوق العاده ها یک برگ مشخصات پرداخت فوق العاده تهیه شده است.
بدیهی است هر نوع تغییر و اصلاحیه جدید در مورد هر یک از فوق العاده که می بایستی در برگ مزبور ثبت شود.
مندرجات برگ مشخصات پرداخت فوق العاده به طو رتفکیک عنوان گردیده است.
1- نام فوق العاده 2- علت پرداخت فوق العاده 3- شرایط پرداخت فوق العاده 4- نحوه محاسبه فوق العاده و مبلغ فوق العاده 5- شماره فرم پرداخت 6- مشمولیت یا عدم مشمولیت مالیاتی .
1-6- ضمایم( حقوق پایه )
1-6-الف: برگ اعلام پرداخت کارمندان: این برگ همان طور که قبلاً توضیح داده شده کاملاً برای دادن فوق العاده ها به کارمندان تهیه می شود که این برگ شامل اطلاعاتی مثل: به ترتیب برگ: نوع سند، رمز عمل، رمز واحد، شماره حساب، شماره سند و شرح فقط برای رمز متفرقه : که این فوق العاده بابت چه کاری پرداخت می شود. که قسمت پایین این برگ اعلام مشخصات بررسی کننده در حسابداری – تصویب کننده، تأیید کننده، تهیه کننده به ترتیب اسم و امضاهای آن ضروری است.
1-6-ب: برگ مشخصات فوق قالعاده ها : 1- بخش حقوق پایه . این برگ شامل :
علت پرداخت: تسلیم نیروی کار کارمندان بابت اشتغال در وزارت نفت
شرایط پرداخت: حقوق پایه در قبال تسلیم نیروی کار کارمند بابت اشتغال در شرکت پرداخت می شود. و با توجه به ضرورت های عملیاتی و شرایط کار، مطلق است علاوه بر حقوق پایه، فوق العاده و مزایای دیگری پرداخت شود.
شماره رمز پرداخت
نحوه محاسبه: حقوق پایه هر کارمند با توجه به مدارج تحصیلی، سوابق خدمت و سایر مقررات و قوانین از طرف امور اداری تعیین می شود.
حقوق پایه مشمول کسور مالیات و پس انداز بازنشستگی می باشد.
نوع فوق العاده مثلاً ثابت
1-6-فوق العاده بدی آب و هوا
علت پرداخت: اشتغال کارمندان در مناطقی که طبق تقسیم بندیها و مقررات جاری شرکت مناطق گرمسیر شناخته می شوند.
شرایط پرداخت: این فوق العاده به کارمنددانی که محل دائمی اشتغال آنها در یکی از مناطق گرمسیر کشور می باشد قابل پرداخت است.
شماره رمز پرداخت: 102 می باشد.
نحوه محاسبه: معادل 25درصد حقوق پایه .
فوق العاده فوق مشمول کسور پس انداز و بازنشستگی یا بیمه می باشد.
نوع فوق العاده : ثابت.
فوق العاده محرومیت از تسهیلات زندگی
نحوه محاسبه: این گونه فوق العاده محرومیت از تسهیلات زندگی با توجه به جداولی که در آن نام شهرستان و شماره شهرستان و درصد حقوق پایه پرداخت می گردد.
اینگونه فوق العاده ها به منظور جبران ناراحتی های ناشی از خدمت در نقاط دور از مراکز این فوق العاده در نظر گرفته می شود و به کارمندانی که خارج از تهران اشتغال دارند پرداخت می گردد.
حال به دیگر فوق العاده هایی می پردازیم که امکان توضیح بیشتر وجود ندارد و همچنین نحوه محاسبه فوق العاده آنها.
محرومیت از مطب
دور ی از خانواده اقماری
نحوه محاسبه: معادل 15 درصد ( حقوق پایه + بدی آب و هوا ) برای تمامی ماه این فوق العاده در زمان مرخصی سالیانه ومرخصی استعلاجی قابل پرداخت می باشد و مشمول کسر کالیات و حق بیمه می باشد. و نوع این فوق العاده ثابت می باشد.
فوق العاده مأمور پرداخت دستمزد کارگران:
شرایط پرداخت: به آن دسته از کارمندانی قابل پرداخت خواهد بود که مسئولیت مستقیم پرداخت دستمزد کارگران را در هر نیمه ماه به عهده دارند.
نحوه محاسبه: تا 100 پاکت با پرداخت 000/5000 ریال در هر نوبت 2000 ریال از 101 پاکت تا 2000 پاکت با پرداخت 000/000/10 ریال در هر نوبت 4000 ریال حداکثر مبلغ قابل پرداخت تا میزان 8000 ریال خواهد بود.
فوق العاده 2 نوبتکاری صبح و عصر
شرایط پرداخت: فوق العاده نوبتکاری صبح و عصر صرفاً به آن دسته از کارمندان پرداخت می شود که در طول هفته 42 ساعت کار نوبتکاری صبح و عصر انجام می شود.
نحوه محاسبه : 10% حقوق پایه به کارمندانی که در شمال انجام وظیفه می نمایند.
10% ( حقوق پایه + فوق العاده بدی آب و هوا ) برای کارمندانی که طبق مقررات جاری به آنها تعلق میگیرد.
فوق العاده نوبتکاری مشمول کسر مالیات و بیمه بوده ولی مشمول کسور بازنشستگی و پس انداز نمی باشد. و نوع فوق العاده متغیر می باشد.
فوق العاده اضافه کاری کارمندان:
شرایط پرداخت: به کارمندانی پرداخت می شود که علاوه بر ساعات کار روزانه و معمول خود بعد از اوقات اداری نیز به ضرورت و تصمیم شرکت ساعاتی را نیز به انجام وظیفه اداری مبادرت می ورزند.
نحوه محاسبه: پنج هزار ( حقوق پایه + بدی آب و هوا + ویژه ) منهای 7500 ریال در ازاء هر ساعت کار اضافی و مشمول کسر مالیات و حق بیمه است. و نوع آن متغیر می باشد.
بازخرید مرخصی: ممکن است بنا به ضرورت، نیاز به بازخرید تعداد روز مرخصی کارمند گردد. حال مبلغ باز خرید مرخصی بر اساس فرمول زیر محاسبه می گردد.
مبلغ باز خرید مرخصی= تعداد روز های مرخصی * 12*( حقوق پایه + فوق العاده های مرتبط با حقوق )
365
فرض کنیم کارمندی با حقوق خالص 000/90 ریال در ماه به استخدام شرکت درآمده باشد برای پیدا کردن ناخالص حقوق به قرار زیر عمل می کنیم.
حقوق ماهیانه
درصد
مالیات متعلقه
خالص درآمد
000/40
-
-
00/40
000/50
6%
600
400/49
000/60
8%
1400
400/558
000/70
12%
2600
400/67
000/80
20%
4600
400/75
000/90
20%
6600
400/83
000/100
30%
9600
400/90
000/110
30%
12600
400/97
000/120
30%
15600
600/104
حال چنانچه به ستون خالص درآمد توجه نماییم مشاهده می شود که 000/90 ریال در جدول فوق بین 83400 ریال را از 83400 ریال کسر نماییم تا به مبلغ به التفاوت برسیم پس خالص ما به التفاوت 83400-90000 پس این 6600 ریال پس از کسر 30% مالیات متعلقه به دست آمده است .
بنابراین ناخالص ما به التفاوت 9428=100*6600
70
نا خالص ما به التفاوت = 100* خالص ما به التفاوت 9428= 100 *6600
70
جمع مبلغ ناخالص حقوق خالص+ ناخالص ما به التفاوت 99428 =90000+9428
حال اگر مبلغ ناخالص بدست آمده از محاسبه فوق را در جدول مالیاتی قرار دهیم به مبلغ خالص 000/90 ریال خواهیم رسید.
اکنون طی 2 سال است که این مالیاتها تغییر کرده اند و محاسبه آن طی یک روش ساده تری می باشد که برای منطقه جنوب مأموریت اداری - حقوق * 10%
اكنون طي 2 سال است كه اين مالياتها تغيير كرده اند و محاسبه آن طي يك روش ساده تري مي باشد كه براي منطقه جنوب مأموريت اداري - حقوق * 10%
براي مناطقي كه مثل گچساران محروم مي باشد حال اگر مأموريت دفتر باشند و از تسهيلات و همه امكانات استفاده كرده باشد اين هزينه مأموريت از آنها كم نمي شود كه طبق فرمول زير عمل مي شود.
منطقه گچساران حقوق * 50%
مقررات مربوط به مرخصي كارمندان
مدت مرخصي اعطايي به هركارمند تمديد نمي شود مگر اينكه اجازه كتبي از اداره مربوطه و با اداره پرسنل كسب شده باشد. تقاضاي تمديد يا به ادارات نامبرده در تاريخي تسليم يا فرستاده شود كه فرصت كافي براي دادن پاسخ باشد.
كارمند بايد در برگشت از مرخصي بلافاصله مراجعت خود را به اداره مربوطه گزارش داده و نسبت به حل و فصل قطعي و نهايي امور مربوطه به مرخصي خود از طريق اداره مربوط اقدام نمايد. در صورتيكه كارمندان بدون اجازه و اطلاع قبلي شركت، در مراجعت از مرخصي تأخير كند، در روز بيست و دوم غيبت مداوم ( از تاريخ شروع غيبت) از خدمت شركت بركنار خواهد گرديد.
كارمندانيكه به معالجه پزشكي نياز پيدا مي كنند بايد شخصاً در اين مورد اقدام نمايند. در نقاطي كه بهداري شركت ملي نفت ايران داراي تسهيلات بهداري مي باشد. بهداري آماده است فقط در موارد حاد و يا سوانح و حوادث خدمات درماني را دراختيار كارمندان و خانواده بلا فصل آنان در حين مرخصي قرار دهد. شركت بيماري كارمندان در ايام مرخصي را در صورتي عذر موجه براي تأخير يا تمديد مرخصي محسوب مي دارد كه شرايط زير عيناً رعايت شده باشد.
الف- در صورت ابتلاء به بيماري در تهران، بهداري شركت ملي نفت ايران در تهران، كارمندان بيمار را كه طبق گواهي پزشك معالج خصوصي نتوانند پس از پايان مدت مرخصي در محل خدمت خود حاضر شوند، مورد معاينه قرار خواهد داد، دراين صورت كارمند بايد گواهي پزشك معالج را كه به تأييد بهداري شركت ملي نفت ايران نيز رسيده باشد در مراجعت همراه داشته باشد. ب: در مواردي كه كارمندان بيمار دردوران مرخصي در محلي خارج از تهران اقامت داشته باشند گواهي پزشك معالج مربوطه بايد از طرف رئيس اداره بخش شركت ملي نفت در نزديكترين نقطه ممكنه مورد تأييد قرار گيرد. ج: چنانچه كارمندي به علت بيماري در موعد مقرر نتواند سر خدمت حاضر شود بايد مراتب را ضمن تعيين تقريبي تاريخ برگشت خود تلگرافاً به اداره مربوطه خود اطلاع دهد. د: در موارديكه كارمند ضمن استفاده از مرخصي بيمار شود و بيماري وي به مدت هفت روز يا بيشتر در بيمارستان بستري گرديده و اين امر توسط مقامات بهداري شركت تأييد گردد مدت بستري بودن و مدتي كه به تجويز پزشك شركت براي گذراندن دوره نقاهت صرف گرديده به مدت مرخصي وي اضافه مي گردد و چنانچه پس از خاتمه مرخصي تنظيمي شركت، خدمت كارمند مورد لزوم باشد به موافقت شركت مدت بيماري، در سال بعد به مرخصي وي اضافه مي گردد. و: همچنين به كليه كارمندان توصيه مي شود كه در مدت مرخصي شناسنامه عكس دار وكارت شناسايي خود را همراه داشته باشند.
بخش 1-2 : وامها
مقدمه:
وامها را ميتوان به دو نوع زير تقسيم نمود:
الف: وامهائيكه پس از تصويب امور صندوقهاي بازنشستگي و پس انداز و رفاه كاركنان قابل پرداخت مي باشد. مانند: وام مسكن- وامتملك مسكن- وام تعميرات مسكن – وام پس انداز- وام اضطراري
ب: وامهائيكه پس از تصويب امور اداري قابل پرداخت مي باشد. مانند: وام خريد اثاثيه منزل- وام خريد اتومبيل- وام سربازي و ساير وامهائيكه ممكن است بنا به ضرورت و تشخيص مقامات ذيصلاح پرداخت گردد.
ج: براي كسر اقساط انواع وامها از سند 23 ح استفاده مي شود.
مزاياي وامها:
از ميان برداشتن مشكلات عيده اي كه در سيستم هاي فعلي وجود دارد. 2- از ميان برداشتن محدوديت تعداد وام كارمندان در سيستم.
تبادل اطلاعات:
نحوه تكميل اطلاعات ورودي: برگ درخواست وام بر حسب نوع وام درخواستي به شرح زير تكميل ميگردد.
قسمت درخواست وام: اين قسمت توسط كارمند متقاضي وام تكميل و امضاء مي گردد.
قسمت تضمين وام: در مورد وام اضطراري تگر نياز به ضمانت كارمند ديگري باشد اين قسمت توسط كارمند ضامن تكميل و امضاء مي شود.
قسمت تأييد امور اداري: امور اداري واحد زي ربط شاغل بودن كارمند، سنوات خدمت و حقوق ومزاياي كارمند و ضامن را در اين قسمت از فرم درج نموده و با مهر و امضاء خود آنرا مورد تأييد قرار مي دهد.
قسمت اطلاعات مربوط به وام: اين قسمت بر حسب مورد توسط امور اداري واحد زيربط يا حسابداري وام تكميل مي شود.
قسمت دستور پرداخت: در صورتيكه پرداخت بايستي بصورت نقد يا از طريق صدور چك صورت گيرد.
قسمت برگ اعلام وام كارمندان: اين قسمت شامل كليه اطلاعات مورد نياز سيستم حقوق كارمندان بوده و بايستي براي كليه وامها
وامها :
خلاصه:
براي پرداخت انواع وامها مراحل كلي زير بايستي انجام پذيرد: 1- تقاضاي كتبي كارمند 2- نامه امور اداري 3- دستور پرداخت: از طريق امور صندوقهاي بازنشستگي و پس انداز و رفاه كاركنان و يا از طريق امور اداري به امور مالي/ حسابداري واحدهاي زيربط و از طريق تكميل قسمت مربوطه برگ درخواست وام صورت مي گيرد. 4- پرداخت وام: از طريق صدور چك و اگر مبلغ اندك باشد ممكن است به طور نقد پرداخت شود. 5- كسر اقساط وام از كارمندان
محاسبه فوق العاده بدي آب و هوا:
فوق العاده بدي آب و هوا براي يكماه كامل- درصد فوق العاده بدي آب و هوا * حقوق پايه
فوق العاده بدي آب و هوا از تاريخ انتقال تا آخر ماهي كه در آن انتقال صورت گرفته است.
تعداد روز از تاريخ شروع انتقال تا آخر همان ماه 12 درصد فوق العاده بدي آب و هوا * حقوق پايه
365
محاسبه فوق العاده محروميت ازتسهيلات زندگي براي يكماه:
= درصد فوق العاده
محروميت از تسهيلات زندگي * ( فوق العاده بدي آب و هوا + حقوق پايه)
فوق العاده محروميت از تسهيلات از تاريخ انتقال تا آخر ماهي كه در آن انتقال صورت گرفته است.
تعداد روزاز تاريخ شروع انتقال تا آخر همان ماه 12درصد فوق العاده محروميت از تسهيلات زندگي *( بدي آب و هوا + حقوق پايه)
365
محاسبه فوق العاده ويژه :
= 7500+ درصد فوق العاده ويژه* ( فوق العاده بدي آب و هوا + حقوق پايه) =ز
توضيح: 1- حقوق پايه + فوق العاده ويژه + فوق العاده كمك هزينه مسكن نبايد از 200000 ريال در ماه تجاوز كند. در صورتيكه از 000/200 ريال تجاوز نمايد مازاد آن ابتدا از فوق العاده كمك هزينه مسكن و پس از فوق العاده ويژه كسر مي گردد.
فوق العاده بدي اب و هوا هر گاه به كارمند تعلق گيرد ودر حال حاضر مبلغ اين فوق العاده نمي تواند از 000/50 ريال تجاوز نمايد.
در صورتيكه انتقال كارمند از جنوب به شمال و يا شمال به شمال باشد محاسبات گفته شده به شرح زير انجامم مي گيرد.
الف: فوق العاده بدي آب و هوا تعلق نمي گيرد.
ب: فوق العاده محروميت از تسهيلات زندگي :(درصد فوق العاده محروميت از مطب*حقوق پايه )
ج: فوق العاده محروميت= ( درصد فوق العاده محروميت از مطب + فوق العاده ويژه +حقوق پايه )
د: فوق العاده ويژه: 7500+ ( درصد فوق العاده ويژه * حقوق پايه)
به طور كلي براي محاسبه تعديلات حقوق و فوق العاده خا و كسور ثابت چنانچه تاريخ اجرا اول ماه نباشد از فرمولهاي زير بر حسب مورد استفاده مي شود.
12* فوق العاده پايان ماه= نبلغ فوق العاده براي چند روز ازتاريخ اجرا تا پايان ماه : الف
تعداد روز اول ماه تا تاريخ اجرا
365
تعداد روز از تارريخ اجرتا پايان ماه * 12 * مبلغ فوقالعاده ماهانه = فوق العاده براي چند روز از تاريخ اجرا تا پايان ماه (ب
365
تعداد روز از اول ماه تا تاريخ اجرا * 12* مبلغ فوق العاده ماهانه = مبلغ فوق العاده براي چند روز اول ماه تا تاريخ اجرا (ج
365
2-1 خالص حقوق
خلاصه: به طور كلي هدف از تدوين اين فصل عبارت است از بيان چگونگي و نحوه پرداخت خالص حقوق كارمندان و گزارشات نهايي سيستم حقوق كارمندان. اين فصل اطلاعاتي در رابطه با خالص حقوق براي استفاده آينده نگهداري مي نمايد.
اطلاعات پايه سيستم حقوق:
محاسبه حقوق و فوق العاده ها
محاسبه باز نشستگي و بيمه
محاسبه پس انداز
محاسبه ماليات بر درآمد حقوق
محاسبه خالص حقوق
نحوه محاسبه بازنشستگي و بيمه :
بازنشستگي سهم كارمند: طبق مقررات جاري كارمندان ايراني كه به صورت رسمي دراستخدام شركت مي باشند. همه ماهه مبلغيا معادل 6% حقوق مشمول بازنشستگي خود را به صندوق بازنشستگي شركت ملي نفت پرداخت مي نمايد. منظور از حقوق مشمول بازنشستگي در مناطقي كه به نرخ شمال حقوق دريافت مي دارند عبارتند از: پايه حقوق و در مناطقي كه حقوق خود را به نرخ جنوب دريافت مي دارند عبارتند از: حقوق پايه+ فوق العاده بدي آب و هوا.
باز نشستگي سهم كارفرما: كارفرماي كارمند همه ماهه مبلغي معادل 19% حقوق پايه براي كارمندان ايراني كه بصورت رسمي در استخدام شركت هستند و در مناطق شمال انجام وظيفه مينمايند و 19% حقوق پايه بعلاوه فوق العاده بدي آب و هوا براي كارمندان كه در مناطق جنوب بخدمت اشتغال دارند به صندوق بازنشستگي و پس انداز شركت پرداخت مي نمايد.
-نحوه محاسبه پس انداز:
پس انداز سهم كارمند: عضويت كارمند در طرح صندوق پس انداز كاركنان بر اساس مصوبه 4204 جلد 326 هيئت مديره مورخ 20/9/1362 الزامي بوده و بايستي همه ماهه معادل 6% از حقوق پايه كليه كارمندان كسر و به حساب صندوق پس انداز منظور گردد.
ملاك محاسبه براي كارمندان مناطق جنوب = حقوق پايه+فوق العاده بدي آب و هوا
پس انداز سهم كارفرما: سهم پس انداز كارفرما از اول معادل 50% مبلغ پرداختي توسط كارمند تعيين گرديده است.
3) عوارض برق: در صورتيكه به كارمند منزل سازماني اختصاص داده شود، همه ماهه مبلغي تحت عنوان عوارض برق منازل سازماني از حقوق ناخالص مشار اليه كسر خواهد شد. كسر عوارض برق منازل سازماني همراه با كسر هزينه تعمير و نگهداشت منازل سازماني به طور همزمان صورت خواهد گرفت. چنانچه كارمند قسمتي از ماه را در منزل سكونت نمايد، ( مثلاً 15 روز ) عوارض برق نيز بر اساس تعداد روزهائيكه كارمند درمنزل سازماني سكونت داشته محاسبه خواهد شد.
مادامي كه كارمند منزل سازماني را در اختيار دارد و آنرا تخليه ننموده است هزينه نگهداشت و تعمير و همچنين عوارض برق توأماً و همه ماهه ا زحقوق ناخالص او كسر مي گردد. بمحض اينكه كارمند منزل سازماني را تخليه و مراتب به سيستم واگذاري منازل سازماني اطلاع داده شود، از همان تاريخ كه هزينه هاي فوق از حقوق ناخالص كارمند متوقف خواهد شد. .
ماليات بر درآمد:
تعريف درآمد مشمول ماليات حقوق به موجب مواد 1و2 لايحه قانون ماليات بر درآمد حقوق مصوب 21 تير ماه 1358 شوراي انقلاب با اصلاحات بعدي به شرح زير مي باشد:
ماده 1- درآمد حقوق : درآمدي كه شخص حقيقي در خدمت شخص ديگر ة اعم از حقيقي يا حقوقي ) در قبال تسليم نيروي كار خود بابت اشتغال در ايران بر حسب مدت يا كار انجام يافته بطور نقد يا غير ند تحصيل مي كند مشمول ماليات بر درآمد حقوق است.
ماده2- درآمد مشمول ماليات حقوق: درآمد مشمول ماليات حقوق عبارت است از حقوق ( مقرري يا فرد يا حقوق اصلي) و مزاياي مربوط به شغل از مستمر يا غير مستمر قبل از وضع كسور و پس از كسر معافيت هاي مقرر در اين لايحه قانوني.
معافيتهاي مالياتي درآمد حقوق: شامل موارد زير مي باشد:
حقوق بازنشستگي و وظيفه و مستمري و پايان خدمت و وظيفه پرداختي به وارث و خسارت اخراج و باز خريد خدمت.
هزينه سفر و فوق العاده مسافرت مربوط به شغل و فوق العاده بدي آب و هوا و فوق العاده محروميت از تسهيلات و زندگي.
فوق العاده كسر صندوق و فوق العاده تضمين صاحب
عيدي سالانه يا پاداش آخر سال تا ميزان 50000 ريال.
وجوهي كه كارفرما بابت هزينه معالجه كارمندان خود با افراد تحت تكفل آنها مستقيماً يا بوسيله كارمند به پزشك يا بيمارستان باستناد اسناد و مدارك پرداخت مي كند.
نسبت به مازاد 6000000 ريال درآمد مشمول ماليات سالانه مبلغ 90%
با توجه به جدول مالياتي حقوق:
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه 480000 ريال يا كمتر باشد از پرداخت ماليات معاف است.
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر مازاد بر 480000 ريال تا 600000 ريال يا كمتر باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
6% *(480000- جمع در آمد مستمر و غير مستمر سالانه)
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه مازاد بر 600000 ريال تا 720000 ريال يا كمتر باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
7200+8%*(600000- جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه )
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه مازاد بر 720000 ريال تا840000 ريال يا كمتر باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
16800+12%* ( 720000- جمع در آمد مستمر و غير مستمر سالانه)
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه مازاد بر 840000 ريال تا1080000 ريال يا كمتر باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
31200+20%*(840000-جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه)
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه مازاد بر 1080000 ريال تا1800000 ريال يا كمتر باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
79200+30%*(1080000- جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه)
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه مازاد بر 1800000 ريال تا2400000 ريال يا كمتر باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
295200+40*(1800000- جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه)
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه مازاد بر 2400000 ريال تا3000000 ريال يا كمتر باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
535200+50*(2400000- جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه)
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه مازاد بر 3000000 ريال تا3600000 ريال يا كمتر باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
835200+60%*( 000/3000- جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه)
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه مازاد بر 3600000 ريال تا4800000 ريال يا كمتر باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
1195200+70%*( 000/3600- جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه)
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه مازاد بر 4800000 ريال تا000/6000 ريال يا كمتر باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
200/035/2+80%*( 4800000- جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه)
اگر جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه مازاد بر 000/6000 ريال به بالا باشد طبق فرمول زير محاسبه مي شود:
2995200+90%*(000/6000- جمع درآمد مستمر و غير مستمر سالانه)
2-4 : نحوه محاسبه ماليات بردرآمد حقوق:
درآمد مشمول ماليات يك كارمند از فروردين لغايت پايان تير ماه بقرار زير است:
فروردين 000/70 خرداد 000/65
ارديبهشت000/75 تير ماه 000/75
براي محاسبه ماليات از فروردين لغايت تير ماه با توجه به روزهاي ماليات بترتيب زير عمل مي كنيم:
محاسبه ماليات فروردين= 1- درآمد سال به ريال = 824170 = 365* 70000 ريال
31 روز
2- ماليات فروردين – 2488 ريال = 31*29300
365
3- ماليات سال29300 ريال = 16800+12%(000/720-824170 )
محاسبه ماليات ارديبهشت: 1- درآمد سال به ريال = 853630=365*75000+70000
62 روز
2- ماليات سال –ريال= 33926=31200+20%*(840000- 853630)
3- ماليات 2 ماهه فروردين / ارديبهشت-ريال= 5762=62*33926
365
4- ماليات ارديبهشت-ريال= 3274=2488-5762
4- ماليات تير ماه-ريال 2763 =(جمع ماليات پرداختي ماههاي قبل 7466 )- 10229
با توجه به محاسبات قبلي ميتوان جدول زير را تهيه نمود:
محاسبه ماليات در صورتيكه استخدام بين سال باشد:
روش محاسبه ماليات كارمنداني كه در ضمن سال به استخدام شركت درآمد و يا خدمت شركت را ترك مي نمايند عيناً مانند روش محاسبه ماليات در صفحات قبل مي باشد.
كارمندي از تاريخ 6/2 به استخدام شركت درآمده است و در تير ماه همانسال حسابداري حقوق مي بايستي حقوق را پرداخت نمايد.
درآمد مشمول ملايات 26 روز ارديبهشت 60000
درآمد مشمول ماليات خرداد 80000
درآمد ماليات تير ماه 80000
ماليات 220000 ريال درآمد در مدت 88 روز نيز طبق جدل مالياتي به شرح زير معادل 11019 ريال مي باشد.
درآمد سال – ريال = 912500 = 365* 220000
88
2-5 : محاسبه خالص حقوق :
خالص حقوق كارمندان بزبان ساده عبارتست از نتيجه و حاصل بدهكاريها و بستانكاريهائيكه كارمند در طي يكماه كاركرد . پس
جمع اقلام بدهكار كارمند يك ماه – جمع اقلام بستانكار = خالص قابل پر داخت بكارمند
وقتي در اينجا صحبت از اقلام بستانكار مي شود منظور حقوق پايه كارمند و ساير فوق العاده ها و مزايايي است كه طبق مقررات مي بايستي در طول يكماه بكارمند پرداخت گردد و هنگامي كه صحبت از بدهكاريها مي نمائيم منظور كسوري هستند كه يا طبق درخواست كارمند همه ماهه از حقوق ناخالص او كسر مي شود مانند حق عضويت باشگاهها.
صورت خلاصه پرداخت حقوق كارمندان به بانك ، اين گزارش در پايان هذ ماه و بر اساس صورتهاي بانكي و به طور خودكار از طريق كامپيوتر در سيستم حقوق تهيه مي گردد .
گزارش مزبور به اين منظور تهيه مي گردد تا بر اساس آن به هر يك از شعبات مركزي بانكها در هر يك از مناطق اطلاع داده شود كه به هريك از شعبات تابعه انها چه مبلغي بابت حقوق كارمندان قابل پرداخت خواهد بود : اين گزارش شامل : عنوان گزارش ، متن گزارش ، شعبه ، شرح شعبه بانك مانده به ريال ، جمع متون مبلغ.
-صورت بانكي كارمندان = اين گزارش به طور خودكار نيز در 3 نسخه از طريق كامپيوتر در سيستم حقوق كارمندان تهيه مي گردد . هدف از اين گزارش تهيه صورتي است ازمانده بستانكاري صورتحساب كارمندان كه به حسابهاي بانكي مربوطه واريز مي گردد .
لازم به توضيح است كه هر يك از شعب بانكي كه كارمندان در آن شعبه حساب بانكي جهت واريز مانده بستانكاري حقوق خود را دارند داراي يك شماره رمز مي باشد . بدين ترتيب براي هر يك از شعب بانك به طور جداگانه گزارش تهيه مي شود .
صورت خلاصه عمليات حقوق : در پايان هر ماه گزارش خلاصه از آمار و كليه اقلام عملياتي حقوق كارمند در طول ماه مربوطه بطور خودكار توسط مستقيم حقوق كارمندان در 3 نسخه تهيه و در اختيار و در اختيار حسابداريهاي حقوق قرار مي گيرد . اين گزارش داراي سه قسمت و بشرح زير مي باشد . از عنوان گزارش 2 : متن گزارش 3: جمع ستونهاي جمع در گزارش .
-گزارش صورت اصلي حقوق كارمندان : اين گزارش در 3 نسخه و در پايان هر ماه توسط كامپيوتر هر ماه توسط كامپيوتر تهيه و در اختيار حسابداريهاي حقوق قرار مي گيرد . منظور اصلي از تهيه اين گزارش ارائه اطلاعات موارد نياز حسابداري حقوق در جزئيات كليه اقلام بدهكاري بستانكاري كارمند مي باشد .
-صورتحساب حقوق كارمندان : در پايان هر ماه توسط كامپيوتر گزارش تحت عنوان صورتحساب حقوق براي هر كارمند تهيه مي گردد . كه در يك صفحه خواهد بود . صورتحساب مزبور در يك نسخه تهيه شده و از طريق حسابداري حقوق مربوطه كارمند به آدرس اداره ايكه كارمند در آنجا مشغول در انجا مشغول بكار است ارسال خواهد شد . هدف اصلي از تهيه اين صورتحساب و ارائه آن به كارمند اين است كه كارمند از جزئيات اقلام پرداختن و دريافتي خود در طي يكماه آگاهي پيدا نمايد .