تاریخچه :
اتحادیه شرکت های تعاونی روستایی شهرستان ایذه در تاریخ 13/2/1355 به شماره ثبت 34 تاسیس شد.
شامل دو قسمت سازمان تعاون روستایی و اتحادیه تعاون روستایی می باشد.
اتحادیه تعاون روستایی دارای 14 نیرو و سازمان تعاون روستایی دارای 9 نیرو می باشد.
سازمان تعاون روستایی دارای رئیس و اتحادیه تعاون روستایی دارای مدیر عامل که مدیر عامل توسط هیئت مدیره (5 نفر عضو اصلی و 2 نفر علی البدل) انتخاب و توسط رئیس سازمان تائید می شود و رئیس سازمان از طرف استان انتخاب می شود.
سیستم حسابداری اتحادیه ی شرکت تعاونی روستایی ایذه به صورت دستی و کامپیوتری می باشد. که ابتدا ثبت های مربوط به حسابداری شرکت در دفاتر ثبت می گردد. و پدر پایان ماه رویدادهای مالی بر اساس برنامه های حسابداری از پیش تعیین شده نوشته و ثبت می شود.
اهمیت :
اهمیت وجود شرکت تعاونی روستایی بدان جهت است که برای روستائیان و کشاورزان فعالیت بازرگانی و خدماتی انجام می دهد و با این کار خود روستائیان و کشاورزان را حمایت می کند فعالیتهای که تعاونی روستایی برای روستائیان و کشاورزان انجام می دهد عبارتند از توزیع آرد روستایی توزیع کالای کوپنی بین روستائیان توزیع انواع کود شیمیایی توزیع و خرید نهادهای کشاورزی و بذر میان روستائیان و کشاورزی خرید گندم و جو مازاد بر مصرف از روستائیان و کشاورزی و ... می باشد و عمده ترین و درآمدزاترین فعالیت اتحادیه شرکت های تعاونی ایذه خرید گندم و توزیع آرد می باشد..
محدودیت ها :
در طول دوره کارآموزی خوشبختانه مسئول امور مالی شرکت تعاونی روستائیان ایذه آقای قاسم الماسی با بنده همکاری خوبی داشتند و من از ایشان مطالب زیادی یاد گرفتم که بنده صمیمانه از ایشان و مدیر عامل محترم شرکت آقای زادسر و بقیه همکاران گرامیشان که در این مدت بنده را تحمل کرده اند. تشکر و قدردانی را می نمایم.
تنها مشکل در سرویس رفت و برگشت بود که با صحبتهای انجام شده با یک آژانس درون شهری این مشکل نیز خوشبختانه حل گردید.
فصل دوم :
مبانی تئوری حسابداری
مبانی تئوری اصول حسابداری
تعریف حسابداری1
حسابداری عبارت است از فن ثبت، طبقه بندی و تلخیص فعالیتهای مالی یک موسسه در قالب اعداد قابل سنجش به پول و تفسیر نتایج حاصله از بررسی این اعداد
تعریف حسابداری از دیدگاه سنتی :
حسابداری عبارت است از فن ثبت، طبقه بندی تلخیص و تهیه صوتهای مالی
تعریف حسابداری از دیدگاه علمی 2:
حسابداری یک سیستم اطلاعاتی است که یک سری داده های خام مثل روی دادهای مالی را به یک سری اطلاعات با ارزش و مفید تحت عنوان صورتهای عالی که قابل استفاده به منظور تصمیم گیری و سایر استفاده ها می باشند تبدیل می کند.
تعریف سیستم حسابداری
سیستم حسابداری عبارت است از مجموعه ای از اجزاء به هم پیوسته در داخل یک موسسه که آثار مالی روی دادهای آن موسسه را به صورتها و گزارش های مالی تبدیل می کند.
کتاب اصول حسابداری 1 جلد اول دکتر عزیز نبوی سال نشر 1382
کتاب نکات کنکوری کارشناسی مولف محمد علی جلالی سال نشر 1384
تعریف سیستم حسابداری1
سیستم حسابداری عبارت است از مجموعه ای از اجزاء به هم پیوسته در داخل یک موسسه که آثار مالی روی دادهای آن موسسه را به صورتها و گزارش های مالی تبدیل می کند.
شاخه های حسابداری
حسابداری مالی : وظیفه این شاخه از حسابداری به ثبت رویدادهای مالی انتقال به دفتر کل و تهیه تراز آزمایشی انجام اصلاح مانده حسابها و تهیه صورت مالی سالانه میباشد.
1- کتاب اصول حسابداری 2 با ویرایش جدید دکتر یحیی حساس یگانه سال نشر 1383
حسابداری صنعتی :
محاسبه ی قیمت تمام شده ی یک واحد محصول یک کارخانه و یا مرحله ای از مراحل تولید کالای مذکور آنقدر هم که ممکنست در نظر نخست گمان رود ساده و آسان نیست به حسابداری صنعتی حسابداری مدیریت هم می گویند.
حسابداری دولتی :
بحث در سیستم حسابداری و نگاهداری حسابها و ثبت عملیات بنگاهها و سازمانهای دولتی غیرانتفاعی موضوع این رشته از حسابداری است و وظیفه ی اصلی حسابداری دولتی عبارت است از تهیه و تنظیم اطلاعات حسابداری مورد نیاز مربوط به فعالیتهای عالی و بازرگانی ادارات و بنگاه های دولت.
حسابداری مالیاتی :
معمولاً بزرگترین منبع درآمد دولت درآمدهای مالیاتی و قسمت اعظم آن مالیات بر در آمد بازرگانان و شرکتهاست که وظیفه ی حسابداری مالیاتی محاسبه ی این مالیاتها می باشد و حسابدارانی که در این رشته تخصص دارند باید همواره از مقررات و قوانین و رویه های مالیاتی آگاهی کامل داشته باشند.
1- کتاب اصول حسابداری 1 جلد اول - دکتر عزیز نبوی سال نشر 1382
انواع موسسات :
بطور کلی موسسات از نظر مدت فعالیت به دو دسته طبقه بندی می شوند:
از موسسات انتفاعی موسساتی هستند که بدنبال کسب می باشند، این گونه موسسات هزینه های خود را از کل در آمد های تعیین شده خود تامین می کنند در لایحه بودجه کل کشور برای این موسسات اعتباری تصویب شده است.
موسسات غیر انتفاعی (دولتی) : موسساتی هستند که از هدف ارائه خدمت و افزایش رفاه حال شهروندان تاسیس شده اند بدنبال کسب سود نمی باشند: مانند ، شهرداری ها، سازمان جهاد کشاورزی و ...
برای اینگونه موسسات در لایحه بودجه در کل کشور اعتبار تصویب می شود یعنی هزینه های خود را از محل اعتبار تعیین یافته توسط دولت تامین می کنند، این گونه موسسات عام المنفعه نیز نامیده می شود.
تعریف حسابرسی :
حسابرسی یا ممیزی حساب عبارت است از بررسی و ممیزی دقیق و منظم صورتحسابها، دفاتر مدارک حسابداری، اسناد و اطلاعات مربوط
حسابرسی عبارت است از بررسی و رسیدگی به صورتهای مالی تهیه شده و ارائه اظهار نظر کلی در مورد کلیت صورتهای مالی
امروزه حسابرسی یک رشته مستقل و مهم از حسابداری است و به دو شعبه تقسیم می شود :
1 حسابرسی قبلی (ممیزی قبل حسابها) :
ممیزی قبلی حسابهای یک موسسه معمولاً یک حسابرسی داخلی است که توسط حسابرسانی که از کارمندان همان موسسه می باشد به عمل می آید.
2 حسابرسی بعدی :
حسابرسی بعدی پس از پایان دوره مالی انجام می شود و به عهدی حسابرسان رسمی و مستقل واگذار می شود و در واقع این حسابرسی توسط حسابرسان خارج از سازمان صورت می گیرد.
1- کتاب اصول حسابداری 1 جلد اول - دکتر عزیز نبوی سال نشر 1382
تعریف ترازنامه :
ترازنامه یا بیلان عبارت است از صورتحسابی که وضع مالی یک موسسه را در یک تاریخ معین نشان می دهد.
ترازنامه معمولاً در پایان دوره مالی و در برخی موسسات در پایان هر ماه تهیه می شود و حاوی ارقامی است که حاکی از میزان دارایی و بدهی موسسات مذکور و سرمایه صاحب یا صاحبان آنها در تاریخ تنظیم ترازنامه می باشد.
ترازنامه دارای سه قسمت است.
1 دارایی = عبارت است از کلیه اموال و حقوق مالی متعلق به یک موسسه
2 بدهی = عبارت است از حقوقی که سایر اشخاص (غیر از صاحب یا صاحبان موسسه) نسبت به دارائی موسسه دارند.
3 سرمایه (یا ارزش ویژه) : عبارت است از حق یا علاقه صاحب یا صاحبان موسسه نسبت به دارائی موسسه مذکور
1- کتاب اصول حسابداری 1 جلد اول - دکتر عزیز نبوی سال نشر 1382
انواع سیستم های حسابداری :
1 سیستم حسابداری دستی:
به یک سیستم حسابداری که روی دادهای مالی به کمک قلم و کاغذ و توسط نیروی انسانی پردازش می گردد را سیستم حسابرسی دستی می گویند.
2 سیستم حسابداری مکانیکی :
در این سیستم پردازش رویدادهای مالی (داده ها) از وسایل مکانیکی مانند ماشین های اداری و صندوق و از این قبیل استفاده می شود رشد و گسترش استفاده از وسایل الکترونیکی در دوره های اخیر، عملاً استفاده از ماشین های مکانیکی را بسیار محدود کرده و دیگر از این نوع وسایل کمتر استفاده می شود.
3 سیستم حسابداری کامپیوتری :
در این سیستم پردازش داده ها (روی داده های مالی) به کمک کامپیوتر (ماشین حسابهای الکترونیک) در اندازه های مختلف بر اساس برنامه که به زبان کامپیوتری و مبتنی بر اصول متداول حسابداری از پیش نوشته می شود با سرعت و دقت صورت می گیرد.
صورتحساب سود و زیان عبارت است از صورتحسابی است که چگونگی و نتیجه فعالیتهای مالی یک موسسه را در طی دوره مالی نشان می دهد و سد و زیان خالص دوره مذکور را تعیین می کند و بطور کلی می توان گفت که ما به التفاوت درآمد و هزینه یک موسسه در یک دوره عبارت است از سود و یا زیان آن موسسه مذکور در آن دوره می باشد.
یا به عبارت دیگر :
هزینه های دوره مالی – درآمد دوره مالی = سود ویژه دوره مالی
و چنانچه هزینه ها بیش از درآمد باشد :
درآمد دوره مالی – هزینه های دوره مالی = زیان ویژه دوره مالی
1- کتاب اصول حسابداری 1 جلد اول - دکتر عزیز نبوی سال نشر 1382
حسابداری خرید کالا :
حساب خرید کالا
بدهکار
بستانکار
-
+
خرید کالاهائیکه به منظور فروش خریداری می شود در حسابی بنام حساب خرید کالا یا خرید ثبت می شود. این حساب مانند حسابهای بهای هزینه همیشه دارای مانده ی بدهکار است زیرا افزایش آن در سمت بدهکار و کاهش در سمت بستانکار حساب ثبت می شود.
بدیهی است حساب خرید فقط به ثبت خرید کالاهائیکه باید بفروش برسد اختصاص دارد و خرید انواع دیگر دارائی در یک موسسه مانند ملزومات، اثاثه درس، ساختمان، زمین و ملزومات آنها در این حساب ثبت نمی شود. مانده حساب خرید در پایان هر دوره مالی حاکی از جمع خرید کالا در طی دوره مذکور می باشد.
برگشت از خرید :
در هر تجارتخانه و فروشگاهی ممکن است گاه گاهی بعلتی از علل قسمتی از کالای خریداری شده برگشت داده شود در این موارد می توان معادل کالای برگشت داده شده حساب خرید کالا را کاهش داد یعنی بستانکار کرد.
لیکن بهتر است بجای بستانکار کردن حساب خرید کالا حساب جداگانه ای برای برگشت از خرید اختصاص داد، که این حساب به ازای برگشت از خرید بستانکار می شود.
حساب برگشت از خرید کالا
بدهکار
بستانکار
-
+
1- کتاب اصول حسابداری 1 جلد اول - دکتر عزیز نبوی سال نشر 1382
حسابداری فروش کالا :
طرز عمل در مورد حساب فروش نیز عیناً مانند حساب درآمد می باشد و این حساب هم همیشه دارای مانده بستانکار است.
آرتیکل زیر چگونگی فروش مبلغ 000/10 کالا را در دفتر روزنامه عمومی شرکت مالمیر نشان می دهد : 25/ مهر صندوق (بدهکاران فروش) 000/10
فروش کالا را به آقایx 000/10
برگشت از فروش :
برگشت از فروش را نباید مستقیماً از فروش کسر و در بدهکار حساب فروش ثبت کرد برگشتی های فروش باید حتماً در بدهکار جداگانه ای بنام برگشت از فروش ثبت شود. تا در پایان دوره مالی با مقایسه ی مانده ی این حساب با مانده ی حساب فروش بتوان کارائی مدیران موسسه را تعیین و معلوم کرد.
حساب برگشت از فروش از حسابهای وابسته به حساب فروش است که تاثیر معکوس در آن دارد و به عبارت دیگر این حساب به عکس حساب فروش افزایش بدهکار و کاهش بستانکار می شود. و مانده اش نیز همیشه بدهکار است.
حساب برگشت از فروش
بدهکار
بستانکار
-
+
1- کتاب اصول حسابداری 1 جلد اول - دکتر عزیز نبوی سال نشر 1382
حساب موجودی کالا :
اصلاح حساب موجودی کالا در پایان دوره مالی مخصوص موسساتی است که بخرید و فروش کالا مبادرت می ورزند. چون عملیات مربوط به اصلاح تمام حسابهایی که باید اصلاح شود در پایان دوره ی مالی به تاریخ یک روز در دفتر روزنامه ثبت می شود، لذا برخی از حسابداران بجای اینکه پس از هر آرتیکل اصلاحی د ستون شرح دفتر روزنامه توضیح جداگانه ای برای آن بنویسد فقط در وسط ستون شرح عنوان عملیات مربوط به اصلاحات را قرار می دهد و سپس کلیه عملیات مذکور را بدون توضیح زیر یکدیگر ثبت می کنند.
1- کتاب اصول حسابداری 1 جلد اول - دکتر عزیز نبوی سال نشر 1382
تنظیم سند هزینه :
کنترل داخلی موثر بر پرداختهای نقدی صورتحسابی بستانکاران (فروشندگان) یکی از مزایای عمده سیستم سند هزینه است. اطلاعات مندرج در صورتحساب کالای خریداری شده از قبیل تاریخ شماره، مبلغ، تعداد کالا، نام و نشانی موسسه فروشنده و کالا و ... در هند هزینه ثبت می گردد. سند هزینه تکمیل شده همراه با صورتحساب، سفارش خرید و رسید کالا برای کارکنانی که مسئولیت کنترل صحت ارقام، مقایسه قیمت، تعداد و شرایط ذکر شده در صورتحساب با سفارش خرید کالا را دارد، ارسال می گردد. پس از تایید و امضاء سند توسط مسئول، سند هزینه با ضمائم آن به حسابداری موسسه ارسال می گردد. تا حساب با حسابهای بدهکار و حساب یا حسابهای بستانکار مشخص و روی سند نوشته شود.
1- کتاب اصول حسابداری 2 با ویرایش جدید – دکتر یحیی حساس یگانه سال نشر 1383
حسابداری هزینه حقوق و دستمزد :
هزینه حقوق و دستمزد متشکل از جمع مبالغ پرداختی به کارکنان موسسه به صورت روزانه، هفتگی، یا ماهانه است. به غیر از دستمزد ثابت پایه) که بر مبنای ساعات کارکرد یا میزان انجام کار و با محصول تولید شده محاسبه می گردد.
هزینه حقوق و دستمزد شامل موارد دیگری از قبیل اضافه کاری، نوبت کاری، پاداش، عیدی حق مسکن، خواربار، حق اولاد و ... نیز در محاسبه هزینه حقوق و دستمزد منظور می گردد و کلیه این موارد به موجب قانون کار حق السعی نامیده می شود.
و حساب حقوق پرداختی همیشه مانده اش بستانکار است و حاکی از بدهی شرکت یا بنگاه بابت حقوق کارکنان خود در پایان ماه را دارد.
و حساب حقوق پرداختي هميشه مانده اش بستانكار است و حاكي از بدهي شركت يا بنگاه بابت حقوق كاركنان خود در پايان ماه را دارد.
فصل سوم :
روش تحقيق
روش تحقيق:
كارآموزي 2 واحد عملي مي باشد كه دانشجويان بعضي از رشته هاي دانشگاهي در پايان مقاطع خاص (كارداني ـ كارشناسي) بايد آن را بگذرانند. كارآموزي رشته حسابداري نيــز 2 واحــد عملي و تخصصي مي باشد و دانشجويان مقطع كارداني حسابداري در ترم آخر آن را مي گذرانند و به اين طريق است كه دانشجويان ترم آخر با گرفتن كارآموزي و انتخاب كردن استاد كارآموزي و محل كارآموزي با مراجعه به دفتر پژوهشي و تكميل فرم كارآموزي يكي از آن فرم ها را به استــاد كارآموز و ديگري را به محل كارآموزي ارائه مي دهد، و در قسمت امور مالي يا حسابداري آن اداره مشغول به سپري كردن دوره كارآموزي مي شود.
و هدف آشنايي با سيستم حسابداري آن اداره مي باشد در فواصل حضور دانشجو در اداره محل كارآموزي استاد راهنما نيز با سركشي هاي مدام بــر كـــار دانشجــو نظارت مي نمايد و پس از گذشت 140 ساعت دوره كارآموزي به پايان مي رسد و دانشجو به جمع آوري مطالب در مورد سيستم حسابداري آن اداره مي پردازد كه پس از جمع آوري و تهيه و تنظيم و پس از تاييد استاد كارآموز آنها را چاپ و صحافي مي نمايد و آن را تحويل استاد كارآموزي مي نمايد.
فصل چهارم :
يافته هاي تحقيق
خريد كالا و خدمات و ثبت هاي لازم:
فعاليت تعاوني روستايي شهرستان ايذه خدماتي مي باشد، بدين صورت كه كالاهاي رفاهي و كوپني روستائيان را تامين مي كند مثلاً قند را از شركت اداري قله و بازرگاني منطقه 4 اهواز خريداري مي نمايد كه خريد آن گاهي به صورت نقد و گاهي به صورت نسيه مي باشد.
در موقع خريد نقد ثبت آن به شكل زير است :
خريد كالا (قند تعاوني) **
بانك **
و اگر خريد بصورت نسيه باشد ثبت آن بصورت :
خريد كالا**
بستانكاران**
نوع فعاليت ديگر تعاوني تهيه روغن و برنج كوپني مي باشد كه روغن از شركت، ماهي دشت كرمانشاه و برنج نيز از شركت اداره و بازرگاني منطقه 4 خريداري مي شود كه در مورد نقد و نسيه بودن آن بصورت بالا عمل مي كنيم.
خدمات ديگر تعاوني (اتحاديه) تهيه آرد روستايي و آرد نانوائيان روستايي كه آرد بصورت نقد خريداري مي شود كه ثبت آن عبارت است
خريد كالا (آرد) **
بانك **
گاهي نيز كالاهاي لوكس يا لوازم خانگي تهيه و در اختيار روستائيان قرار مي گيرد كه اكثراً بصورت نسيه از اتحاديه روستايي استان خوزستان خريداري مي شود كه بحث آن بصورت :
خريد كالا **
بستانكاران : **
(اتحاديه استان)*
تهيه كود شيميايي و سموم و بذور كشاورزي نيز از فعاليتهاي اين اتحاديه مي باشد كه خريد آن از شركت خدمات حمايتي انجام مي گيرد و ثبت مربوط بصورت زير مي باشد:
خريد نهادهاي كشاورزي***
گندم**
جو**
سموم**
بذر**
شركت خدمات حمايتي***
كالاهاي مربوطه وارد انبار اتحاديه شده و توسط انبار دار رسيد شده و كسري يا اضافي هر نوع كالا به شركت صادر كننده آن اعلام مي شود و حسابدار نيز بر اساس رسيد انبار دار سند مربوط به هر كالا را انجام مي دهد.
نحوه توزيع كالاهاي مربوط بين شركتها و فروشگاههاي تعاوني روستايي ايذه (فروش كالا و خدمات):
اتحاديه شركتهاي تعاون روستايي ايذه داراي 8 شركت خدماتي كه هر شركت داراي چندين فروشگاه روستايي مي باشد. بر اساس تاريخ از قبل اعلام شده هر روز مربوط به يك شركت است فروشندگان شركتها به قسمت صدور حواله مراجعه نموده و كالاهاي مورد نياز آنها توسط مسئول صدور حواله صادر شده و پس از امضاء هاي مورد نظر به انبار مراجعه مي شود و انبار دار نيز بر اساس حواله صادره كالاهاي مورد نياز را به آنها مي دهد.
كالاهاي صادر شده به حساب بدهي شركتهاي منظور شده آنگاه شركتها مبلغ فوق را از فروشندگان دريافت نموده و به حساب جاري اتحاديه ريخته مي شود و ثبت آن بصورت زير مي باشد :
جاري شركتها ***
(شركت كشاورزي : بدهي بابت كالا حواله 15 ـ ميانگران)
فروش كالا ***
خريد گندم از كشاورزان نيز توسط اتحاديه تعاون روستايي انجام مي شود كه در ايام خريد اكثر كارمندان درگير اين كار هستند كه تا سالهاي قبل بدين شكل عمل مي شد كه سازمان مركزي پول به حساب اتحاديه شهرستان واريز مي نمود. و شهرستان در قبال خريد گندم از كشاورز و صدور يك برگ حواله كه حكم وجه نقد را داشت در اختيار كشاورز گذاشته و پس از چند روزه اي چك ليست هايي به بانك ارسال مي شد و كشاورز نيز با مراجعه به بانك و تحويل حواله خود به بانك وجه خود را از بانك دريافت مي كرد كه ساليانه خريد گندم در حدود 000/10 تن الي 000/12 تن بوده و مبلغي معادل 000/000/000/7 ريال هزينه در بر داشت و ثبت خريد گندم بصورت زير مي باشد :
ثبت بابت پولي كه از استان به حساب اتحاديه حواله مي شود. بصورت زير است:
بانك**
سفارشات**
و خريدي كه توسط اتحاديه انجام مي شود چون تقريباً به صورت نقدي باشد ثبت آن بشكل :
سفارشات گندم**
بانكها**
در واقع عمده ترين و درآمدزاترين فعاليت اتحاديه خريد گندم و آرد مي باشد.
سيستم حقوق و دستمزد در اتحاديه تعاوني روستايي :
حقوق و دستمزد در اتحاديه تقريباً بصورت كامپيوتري مي باشد كه بعد از تهيه ليست اضافه كار كه تقسيم اضافه كار بين كاركنان توسط مدير عامل انجام مي شود و دادن ساعات اضافه كار به كامپيوتر و محاسبه آن كه محاسبه اضافه كار بصورت زير مي باشد.
4/1 * ساعات اضافه كار * حق سنوات + حقوق ثابت = يك ساعت اضافه كار مشخص مي شود.
200/2
كسورات عبارتند از:
1ـ ماليات : كه تا مبلغ 000/175/2 ريال معاف از ماليات مي باشد و مابقي در 5% ضرب مي شود.
2ـ بيمه : كه تمام حقوق و مزايا، اضافه كار، حق خوار و بار، حق مسكن، حق شيفت و حق مسئوليت و هر مزاياي ديگري مثل حق اولاد در 23% ضرب مي شود كه سهم كارفرما و اتحاديه مي باشد و عناوين بالا را در 7% ضرب مي كنيم سهم كارگر يا كارمندان مي باشد كه مبلغ فوق جمعاً در ليست حقوق و دستمزد اعمال شده و به حساب تامين اجتماعي واريز مي شود.
3ـ ساير موارد شامل وام كاركنان، كالاها، مراسمات مي شود.
عناوين كل در حسابداري اتحاديه عبارتند از :
1ـ تاسيسات در حال احداث :
مربوط به زميني است كه اتحاديه جهت مركز خريد گندم خريداري نموده و ساخت و سازهايي روي آن انجام شده است و به حساب تاسيسات در حال احداث برده مي شود كه بعد از پايان بازسازي كامل به حســاب تاسيسات انتقال مي يابد.
2ـ ابزار دست عمل :
شامل خريدهايي مي باشد كه حدوداً يك سال عمر دارند و به اين حساب برده مي شوند و در پايان سال به حساب هزينه انتقال پيدا مي كند.
3ـ اثاثيه :
شامل كالاهايي مي باشد كه بيشتر از يكسال عمر دارند و سالانه 10% آنها به حساب ذخيره مي رود و ثبت آن بصورت :
هزينه استهلاك**
ذخيره استهلاك**
4ـ اعتبار وام :
شامل وامي مي باشد كه اتحاديه ساليانه از بانك كشاورزي دريــافت مي نمايد
5ـ انتظامي :
شامل تضمين هايي مي باشد كه كاركنان دارند و همچنين كالاهايي كه با حساب مبلغ 1 ريال در اين حساب موجود مي باشند.
6ـ بانكها :
شامل حسابهايي مي باشند كه اتحاديه در بانكها دارد و عمليات خود را با آنها انجام مي دهد
7ـ بدهكاران،
8-بستانكاران،
9-پيش پرداخت،
10- تن خواه گردان:
كه در هر اداره اي مشخصي به نام تن خواه گردان وجود دارد كه مبلغي به عنوان تنخواه در اختيار ايشان قرار مي گيرد و هزينه هاي روزمــره اتحـــاديه توسط آن انجام مي شود و در پايان بعد از تاييد اسناد هزينه ها مبلغ هزينه ها را دريافت نموده و اين مبلغ تا پايان سال نزد ايشان مي ماند.
11ـ جاري شركتها :
كه قبلاً در مورد آن توضيح داده شد.
12ـ ذخيره ها :
شامل ذخيره قانوني، اختياري، استهلاكي و ...
13ـ خريد قطعات يدكي، اتحاديه داراي يك فروشگاه ميباشد كه مربوط به قطعات يدكي مي باشد كه خريد قطعات جهت اين فروشگاه به حساب خريد و قطعات و فروشي آن به حساب فروشي قطعات ثبت مي شود.
14ـ دارائيهاي نامرئي :
شامل دارائيهايي مي باشد كه بصورت امتياز در اختيار اين اتحاديه اند مثل امتياز آب برق، گاز، موبايل، تلفن
15ـ درآمدهاي جاري:
كه اكثر درآمدهاي اتحاديه به اين حساب واريز مي شوند شامل كاميون، باسكول، تراكتور، درآمد گندم، آرد، كود، سموم، بذور
16ـ زمين كارخانه :
شامل زمين كارخانه كود، ماكرو مي باشد كه در شهرك صنعتي خريداري شده است.
17ـ سرمايه :
شامل سرمايه هر شركت مي باشد كه نزد اتحاديه موجود است.
18ـ سود سهام :
سودي مي باشد كه بصورت سرمايه شركتها نزد اتحاديه تعلق مي گيرد.
19ـ طرح پرواربندي، طرح كشاورزي، كالاهاي اقساطي، وسائط نقليه و هزينه ها
حساب سود و زيان اتحاديه شركتهاي تعاوني روستايي ايذه :
سود و زيان اتحاديه در پايان سال هاي توسط حسابرسي كه از استان جهت حسابرسي براي اتحاديه تشريف فرما مي شوند تهيه و پس از بررسي اسناد حسابداري اقدام به تهيه صورت سود و زيان مي نمايد و همچنين تهيه ترازنامه سال اي در پايان سال توسط حسابرسي استان انجام مي شود.
تهيه صورت سود و زيان به صورت زير است
سود و زيان = هزينه ها ـ درآمد
چنانچه درآمدها بيشتر از هزينه ها باشد سود و چنانچه هزينه ها از درآمدها بيشتر باشد
ـ كه اگر سود داشته باشد 20% آن به حساب ذخيره قانوني، 3% ذخيره آموزشي 11% سود سهام 5% ذخيره اختياري و 20% توسعه شبكه و باقيمانده آن حساب ذخيره عمومي و پاداش دست اندركاران محسوب مي شود.
فصل پنجم :
خلاصه انتقادات و پيشنهادات
پيشنهــاد :
امروزه با توجه به مهم بودن سيستم حسابداري و مالي شركت ها در جهت تنظيم صورت هاي مالي پايان سال براي تعيين سود و زيان و ميزان كارايي مديران، لزوم استفاده از نيروي جوان و كار آزموده و متخصص و نخبه در اين راستا بر هيچ مسئول و اداره اي پوشيده نيست كه خوشبختانه شركت تعاوني روستايي اين امر را سر لوحه ي كار خود قرار داده كه و با جذب نيروهاي فعال و نخبه در اين عرصه به هدف خود رسيده بود.
انتقــاد :
هيچ گونه انتقادي نمي توان بر عملكرد سيستم حسابداري و مسئولان شركت تعاوني روستايي شهرستان ايذه وارد كرد چون آنها با شناسايي نقاط ضعف و قوت خود و با استفاده از نيروها و كادري متخصص و متعهد توانسته بودند اولين ترازنامه در بين ادارات دولتي را در سال جديد مالي توسط مسئول امور مالي خود ارائه دهد كه اين خود نشان دهنده اهميت كار حسابداري براي آنان مي باشد.
منابع و مآخذ:
1- كتاب اصول حسابداري 1 جلد اول تاليف دكتر عزيز نبوي سال نشر 1382
2- كتاب نكات كنكوري كارشناسي مولف دكتر محمدعلي جلالي سال نشر 1384
3- كتاب اصولر مالي خود ارائه دهندر بين ادارات دولتي را قوت خود حسابداري 2 با ويرايش جديد دكتر يحيي حساس يگانه سال نشر 1384
ضمـائـم
و
پيوست ها