مقدمه
با نگرشی صحیح به رشد و وضعیت اقتصادی کشور نیاز جامعه را به حرفه حسابداری متوجه می شویم.
حسابداری هم بعنوان رشته ای از دانش و هم بعنوان شغل ، با تمدن بشری همزاد است و همراه و هماهنگ با تحولات و تغییرات و پیشرفتهای اقتصادی و اجتماعی در طول قرون و اعصار متحول شده است . حسابداری که از دیرباز پیشاهنگ وگرداورنده پردازش و اماده سازی اطلاعات برای اتخاذ تصمیمات اگاهانه بوده،اگرچه باکمی سرعت به قافله پیشروان بپیوست ویکی از نخستین رشته هایی بود که راه را برورود و کاربرد علم و تکنولوژی های تازه گشود، کامپیوتر را در خدمت سیستم اطلاعات مالی و سیستم اطلاعات مدیریت قرار دارد.
پس از پیدایش حسابداری در کشورهای مختلف جهان لزوم تشکیل انجمن واعضای حرفه ای در یک سازمان و فعالیت انها تحت ضوابط مشخص و معین به منظورارتقای کیفیت و دستیابی به پذیرش اجتماعی احساس می شود. نیاز گسترده و روزافزون به – اطلاعات مالی برای هرگونه تصمیم گیری لزوم ایجاد تفاهم در روابط بین واحدهای اداری و اقتصادی و کسانی که با انها سر و کار دارند ا ز سوی دیگر ضرورت کاربرد مقیاس های مشترک اندازه گیری و مفاهیم هممعنا را تشدید کرده و درنتیجه تدوین اصول و استاندارد های حسابداری در سراسر جهان شتاب گرفت . حسابداران بعنوان جزیی از اعضای حرفه های جامعه از ا ین تحولات و تاثیرگذاریهای ا ن دورنیستند وخواه ناخواه ازفراگیری و کاربرد تمام یا برخی از روشهای نو در انجام وظایف خود خواهند بود.
فصل اول: اشنایی با مکان کاراموزی
تاریخچه سازمان
نمودار سازمانی و تشکیلا تی
شرح مختصرازفرایند تولید یا خدمات
1-تاریخچه سازمان
در مورد تاریخچه تشکیل اداره بنا به اظهارات پیشکسوتان فرهنگی این منطقه تا
سال1314 ساختمان مستقل و کادری مستقل و تشکیلات گسترده امروزی در این شهر وجود نداشت .
تا اینکه در سال 1314 (ه.ش) زمانی که دبستانی بنام شاپورکه یک مدرسه دولتی محسوب میشد در حیاط استیجاری واقع در چهارراه پایین امروزی و کوچه افتخار دایرشد .چون این منزل 15 اتاق نشیمن داشت دریکی ازاتاقهای فوقانی همین ساختمان با
کادر سه نفره بعنوان اولین اداره اموزش وپرورش میانه تشکیل یافت.
لازم به توضیح است که نام وزارت خانه متبوع با عنوان وزارت معارف و اداره معارف و اوقاف ایالت شرقی (اذربایجان شرقی) ودر سال 1329 (ه.ش) به وزارت فرهنگ و اوقاف اذربایجانشرقی و در سال 133. (ه.ش) کلا به وزارت فرهنگ ودراستانها وشهرستانها به اداره فرهنگ و بعدا به وزارت اموزش وپرورش تغییر نام پیدا میکند.
در سال 1318 تعدادی ازاهالی میانه ازجمله فرهنگیان ازروسای وقت درخواست کردند که دبیرستانی درمیانه تاسیس شود.دراین زمان ضمن اینکه در همین ساختمان یاد شده؛16 اتاق به دبیرستان ودبستان تا کلاس نهم اختصاص یافت وبقیه اتاقها درطبقه فوقانی به کادر اداری اختصاص داشت ودراین زمان رئیس؛معاون؛حسابدارویک خدمتگذارعوامل کادراداری محسوب می شدند وبنا به اظهارات پیشکسوتان فرهنگی منطقه این محل به مدت 1. سال و با همان امکانات بعنوان محل اداره محسوب میشد.
درسال 1328ساختمان اداری به محل ساختمان فعلی مخابرات واقع درمیدان - ازادی منتقل شد.
درسال1332محل اداره به ساختمان مستقل درخیابان امام خمینی فعلی جنب سینما قدیم درمحل ساختمان کلینیک نصر فعلی وباهمان کادر یاد شده انتقال می یابد.
درسال1338ساختمان اداری به محل دبستان بحری سابق ومدرسه راهنمایی شهید مطهری فعلی انتقال یافت.کادراداری دراین ساختمان عبارت بودند از: رئیس؛ معاون؛ حسابدار؛منشی دفتر(دبیرخانه امروزی) ویک نفرخدمتگزار.
درسال1348یا1349ساختمان اداره به محل دبیرستان زینبیه وشهدای زینبیه فعلی که دران زمان ساختمان کوچکتربود واز دو قسمت مجزا تشکیل شده بود انتقال یافت.در قسمت بالای محوطه ساختمان دبستان محمدرضاشاه و درقسمت پایین محوطه ؛تقریبا ورودی ساختمان محل اداره دایر بود.
درسال1354محل اداره به ساختمان پیش ساخته که به ساختمان ایتالیایی هامعروف بود و برای مراکز تربیت معلم در ایران اختصاص یافته بودانتقال یافت.این ساختمان با تشکیلات وتاسیسات نسبتا خوب وکامل و با تعداد زیادی اتاق با گستردگی بسیارتا سال 1378محل اداره محسوب می شد.
در سال 1378 به محل جدید و فعلی اداره با 4طبقه ساختمان و ساخت و نمای زیبا با امکانات بسیار و با تعداد زیادی اتاق کار و سالن اجتماعات ودر طبقه پایین (زیرزمین)کلنیک درمانی فرهنگیان به کار اداری ادامه داده وانشاءالله ادامه خواهد داد .
2-نمودار سازمانی و تشکیلات
هر وزارتخانه؛سازمان واداره با توجه به بزرگی وگستردگی خود از نمودار مختلفی تشکیل می شود. نمودارسازمانی اموزش وپرورش نسبت به سایروزارتخانه ها وبا توجه به گستردگی ان در سطح کشور بسیار وسیع می باشد.
هروزیر با عنایت به سمت ومو قعیت وزارتخانه از چند نفر تحت عنوان معاون بهره مند میشود و یک نفر نماینده نیز در سطح استانها دارند.وهریک ازاین نمایندگان در
استانها رییس اداره کل وزارت متبوع در مرکز استانها نامیده و منصوب می شوند. و همچنین این نماینده ها(رئیس اداره کل) یک نفررا درهر شهرستان در اداره نامبرده منصوب می کنند که رئیس آموزش وپرورش شهرستان محسوب می شوند.
نمودار سازمانی وزارت آموزش و پرورش و اداره آموزش و پرورش در شهرستان ها بشکل زیر می باشد.
(تصاویر در فایل اصلی موجود است)
-شرح مختصری از فرایند تولیدی یا خدماتی
اداره اموزش وپرورش هر منطقه با توجه به ارائه خدماتی که دران منطقه میدهد ضمن اینکه متنوع ومشابه وگاها هم متفاوت می باشد؛می تواندخدمات خود را طبقه بندی و درجه بندی می کند.
در شهرستان میانه ارائه خدمات فرهنگی ؛اموزشی ؛ علمی وهنری در سطح اداره متبوع بسیار وسیع بوده و انشاءالله خواهد بود. لازم به ذکر است که ارائه خدمات در آموزش وپرورش پیشرفت شایسته ای داشته است که ذکر نام تک تک آنها در این گزارش مقدور نمی باشد. اما به این نکته می توان اشاره کرد که با توجه به اینکه هر رئیس و معاونی که جابجا شده اند به سهم خود شیوه ای نو در زمینه روش تدریس و ارائه دوره های آموزشی برای کارکنان و کارمندانابداع کردند که هریک از این ابداعات سهم بسزایی در موفقیت اداره و پرسنل اداره دارد. در این جامن فقط به چند نمونه از این اقدامات اشاره می کنم .
زمینه ایجاد و احداث ساختمان فعلی اداره آموزش و پرورش
فیلم برداری از روشهای تدریس معلمین و دبیران موفق
احداث کارگاه کامپیوتر و مشارکت در جهتراه اندازی وتجهیز کارگاه کامپیوتر
توسعه و تنوع بخشیدن به رشته های فنی و حرفه ای
گسترش فضاهای ورزشی علی الخصوص تربیت بدنی دختران
ایجاد صندوق تعاون وامداد دانش آموزان بی بضاعت
ایجاد درمانگاه فرهنگیان در طبقه زیر زمین ساختمان اداره
راه اندازی دولابراتوار زبان در مرکز تحقیقات آموزشی در دبیرستان زینبیه
تاسیس شبانه روزی دخترانه
تلاش مستمر در اعزام آزمایشگاه سیار به مدارس روستایی
فصل دوم : ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته علمی وعملی کاراموزی
< >موقعیت رشته کاراموز در واحد صنعتی با بررسی جزئیات سازمانی رشته کاراموزی در واحد صنعتی بررسی شرح وظایف رشته کاراموز در واحد صنعتی < >امور جاری در دست اقدام < >برنامه های اینده
< >موقعیت رشته کاراموز در واحد صنعتی با بررسی جزئیات سازمانی رشته کاراموز در واحد صنعتی حسابداری و حسابدار حرف اول را در هراداره وشرکت می زند.چنانچه اگریک اداره یا یک شرکت صنعتی از یک حسابدار خبره و ماهربهره مند نشوند چه بسا سودی را که تحصیل می کند نتواند استفاده بهینه از سود حاصله بکند ویا اینکه درخرج وهزینه کردن سود حاصله زیان هم زیان بکند
حسابداری همانطور که اشاره شد دراداره اموزش وپرورش هم نقش بسزایی دارد.چرا که یک حسابدار درکارحسابداری و حسابرسی هم می تواند بسیاردقیق وموفق باشد و هم میتواند با کج روی وکج دستی و یا یک سهل انگاری کوچک اشتباهی بزرگ وجبران ناپذیررا متحمل شود.
درامور مالی و حسابداری اموزش وپرورش فرمها و مدارکی که مورد استفاده قرار میگیرند همه انها کاملا قانونی و مورد قبول اداره اموراستخدامی وسازمان مدیریت و برنامه- ریزی می باشد وفرمها و مدارک گفته شده را در ذیل نام برده وکاربرد هریک ازانها بصورت مختصر توضیح وتشریح واشاره می کنم.
1- تابل اعتبارات 2- دفتراعتبارات
3- برنامه ها 4- شرح مواد هزینه ها
5- ردیف وبرنامه های اعتباری 6-ابلاغ اولیه
7- حکم کارگزینی 8- لیست حقوق و مزایا و فیش حقوق
9- لیست فوق العاده ماموریت 1.- لیست حق الزحمه امتحانات
11- لیست حق الزحمه های مختلف 12- درخواست خرید یا انجام کار
13- دستور پرداخت 14- فاکتور خرید
15- حواله انبار 16- قبض انبار
17- صورت جلسه تحویل کالا 18- برگ خدمات مالیاتی
19- نماینده ریز فاکتور 2.- خلاصه کل هزینه ها
21- سند چهار برگه 22- حواله هزینه ها
23- چک پرداختی 24- دفتر بانک
25- دفتر معین 26- دفتر روزنامه
27- دفتر کل 28- صورتحساب بانکی
29- صورتحساب مغایرت 3.- تراز ازمایشی
31- ترازنامه کل 32- بایگانی اسناد
33- ارسال وجوه به سازمان بازنشستگان
34- انواع واقسام دیگرفرم های مالی واداری
< >تابل اعتبارات تابل اعتبارات فرم مخصوصی است که از طریق سازمان اموزش وپرورش اعتبارات مورد لزوم ادارات (اداره اموزش وپرورش) ابلاغ می گردد که دران شرح مواد و برنامه ها و اعتبارات مورد نیاز مشخص و اعلام می گردد.< >دفتراعتبارات دفتر اعتبارات دفتری است که از ستونهای زیر تشکیل شده است که در ان هزینه هرفصل و برنامه(برنامه ها با کد مشخص می شوند) از طرف اداره کل مشخص می شود.
کد........ دفتر اعتبار و هزینه آموزش و پرورش میانه سال.....ص
کد........ دفتر اعتبار و هزینه آموزش و پرورش میانه سال.....ص
برنامه ها :
منظور از برنامه اعتبارات در آموزش و پرورش که یک سازمان گسترده و دارای شاخه ها و معاونت های متعدد می باشد، هزینه ها بر اساس برنامه های متناسب با شاخه ها و مقاطع تحصیلی تهیه و تنظیم می گردد.
شروع مواد هزینه ها :
در انجام هزینه ها با توجه به موافقت نامه های تنظیمی با سازمان برنامه و بودجه و نوع هزینه ها مانند هزینه های عمرانی، خدماتی،پرسنلی،سرمایه ای وغیره . هزینه ها در قالب مواد تهیه وتنظیم می شود.مثلا خرید یک میز برای اداره تحت عنوان هزینه سرمایه ای یا پرداخت حق الزحمه یک کارگر روز مزد تحت عنوان هزینه خدماتی .
ردیف و برنامه ای اعتباری:
اعتبارات مورد لزوم دستگاه های دولتی با توجه به هزینه ها از محل در آمد های عمومی دولت تهیه میگردد. مثلا درآمدهای وصولی ازمحل فروش بلیط قطارها و در یافتی
از عوارضات گمرکی برای چه منظوری هزینه خواهدشد. این در آمد ها را در ردیفهای خاص مثلا ردیف، 127535 جمع آوری و به هیئت دولت ارائه می دهند. هیئت دولت و مجلس شورای اسلامی محل تمام درآمدها و ردیفها و هزینه های یک سال مالی را تعیین می نماید که این عمل دولت را تصویب قانون بودجه در ردیف های مختلف می نامند.
ابلاغ اولیه:
منظور از ابلاع اولیه این است که برای تک تک کارمندان و معلمان جهت انجام وظایف محوله با توجه به مدارک تحصیلی،توافق کارمند و کارشناسان اداره محلی را تعیین و با امضاء ریاست و یا معاونت اداره اعلام مینمایند که کارمند موظف است بعد از دریافت ابلاغ به محل خدمت مراجعه و برابر برنامه تنظیمی انجام وظیفه می کند این عمل را ابلاغ اولیه می نامند.
7- حکم کارگزینی یا حکم مالی :
حکم کارگزینی عبارت است از یک برگ در فرم استاندارد مورد قبول اداره امور استخدامی و یا سازمان مدیریت و برنامه ریزی که در آن با در نظر گرفتن مدارک تحصیلی،محل جغرافیایی خدمت ، شغل مورد تصدی ، و سوابق خدمت فرد مورد نظر و با رعایت قوانین و مقررات نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت حقوق و مزایای فرد تعیین می گردد.
8- لیست حقوق و مزایا و فیش حقوق :
لیست حقوق فرم مخصوصی واستانداردی است که از ستونهای مختلفی بشرح زیر تنظیم گردیده است .
ص........ لیست پرداخت حقوق و مزایای کارکنان سال.....ماه....
حسابدار رئيس حسابداري رئيس ادره
ليست فوق در دو قسمت تشكل گرديده است:
طرف اول ليست تا جمع كل حقوق و طرف دوم ليست تا جمع كسورات وخالص پرداختى
باتوجه به ملاحظه ستونهاى فوق جمع حقوق و مزاياى كاركنان در طرف اول ليست نوشته
شده جمع كل انها در ستون مربوطه درج مى گردد و در طرف دوم كليه بدهيها و كسورات
قانونى كارمندان مانند:حق بيمه ماليات وبازنشستگى درج شده و از جمع كل حقوق كسر و
باقيمانده در خالص پرداختى نوشته مىشود به عبارت ديگر:
جمع كل حقوق = مزايا + حقوق مبنا
خالص پرداختى = كسورا ت – جمع كل حقوق
با توجه به ليست حقوقى مندرج فوق براى هر يك از كاركنان يك صورتحساب يا فيش حقوقى لازم است تا بانك عامل پرداخت با توجه به مبلغ درج شده در فيش به حساب آنان منظور نموده و كاركنان با در دست داشتن نسخه دوم به بانك عامل پرداخت حقوق مراجعه و با امضاء ظهر فيش در دو فقره نسبت به دريافت حقوق اقدام مى نمايند.
9- ليست فوق العاده ماموريت ونحوه تنظيم سند ماموريت كاركنان
طبق ايين نامه پرداخت فوق العاده ماموريت به كاركنان دولت هر كارمندى كه طبق ابلاغ اوليه صادره از سوى مقامات مجاز اداره متبوع ابلاغ صادرشد كارمند موظف است به انجام امورى كه الزاما بيش از سى كيلومتر از محل خدمت خود مسيرى را طى نمايد طبق قانون فوق العاده ماموريت به ايشان پرداخت مى گردد.
بعد از انجام ماموريت و گزارش انجام امور محوله برابر فرم موجود در اداره آموزش و پرورش نسبت به پرداخت فوق العاده ها اقدام مى گردد.
1.- ليست حق الزحمه امتحانات و نحوه تنظيم وپرداخت حق الزحمه امتحانات
درآموزش وپرورش براى اخذامتحانات نهايى تعدادى از كاركنان را تحت عنوان عوامل امتحانات مانند: ناظرامتحانات ،مراقب امتحانات، مسؤل امتحانات ،منشى وساير عوامل امتحانات با صدور ابلاغ اوّليه مسؤليتى را كه به آنان محول مى نمايند بعد از خاتمه امتحانات وارايه كزارش نهايى توسط مسؤلين ذى ربط برابردستورالعمل وآيين نامه هاى پرداخت حق الزحمه امتحانات مبالغى را تحت عنوان حق الزحمه امتحانات مطالبات هر يك را به حساب افراد ذى نفع واريز مى نمايند.
11- ليست حق الزحمه هاى مختلف
حق الزحمه هاى مختلف در آموزش وپرورش شامل چندين حق الزحمه مى شود كه عبارتند از: حق الزحمه كنكور سراسرى ، حق الزحمه كامپيوتر، حق الزحمه شيفت دوم ، حق الزحمه مدارس نمونه ، حق الزحمه كلاسهاى جبرانى ، حق الزحمه بزركسالان وغيره درآموزش وپرورش قابل پرداخت است كه برابر دستورالعملها ومقررات مربوطه ابتدا براى كاركنان ذى ربط از طرف مقامات مافوق ابلاغ اوّليه صادرشده و بعد برابر دستورالعمل حق الزحمه مورد بحث را دريافت دارند.
12- درخواست خريد يا انجام كار
درخواست خريد يا انجام كار جنانكه از اسم مذكور مشخص است رييس هر واحد يا مسؤل مربوطه در موقع خريد كالا يا انجام خدمات الزاماًً بايد مراتب را به رياست اداره يا جانشين او اعلام و بطور كتبى درخواست يا انجام كارى را بنمايد كه رياست اداره در صورت موافقت دستور انجام آن را صادر مى نمايد كه اين اقدام را درخواست خريد يا درخواست انجام كار مى نامند.
13- دستور پرداخت
دستورپرداخت همانطور كه درمورد درخواست خريد يا انجام كار اشاره شد بعد از آن(درخواست خريد)چنانكه رئيس موافقت كند دستور پرداخت اعتبار براى خريد كالايى را صادر مى نمايد.
14- 15-16-17- فاكتورخريد ، حواله انبار، قبض انبار، صورت جلسه تحويل كالا
وقتى كه براى كالايى درخواست خريد گرديد و بعد از موافقت مراتب مافوق دستور پرداخت نيز صادر گردد و خريد كالا نيزانجام گرفت بايد براى كالاى خريدارى شده يك فاكتور خريد از فروشنده دريافت كرد چون كه فاكتور خود يك سند حسابدارى است.
كالاى خريدارى شده بايد ابتدا به انبار تحويل داده شود و براى ورود كالا به انبار قبض انبار و حواله انباربايد رد وبدل شود وبعد از طى مراحل ياد شده بايد يك فرم تحت عنوان صورت جلسه تحويل كالا را تكميل كنند و كالاى درخواست شده بعد از تكميل اين فرم به شخص يا قسمتى كه درخواست كرده بود تحويل داده مى شود.
18- برگ خدمات مالياتى
برگ خدمات مالياتى فرم مخصوصى است بصورت جاپى ازطريق اداره دارايى شهرستان دراختيار ادارات قرار مى گيرد و براى هزينه هايى كه بهاى آنها بيش از يك ميليون ريال است ضميمه مى گردد ، توسط دستگاه اجرايى مشخصات خريدار و فروشنده و آدرس آنها بطور دقيق و بدون قلم خوردگى درج شده ، بس از امضاء يك برگ آن را همراه با فاكتور خريد به دارايى محل تحويل داده مى شود و مسؤل ماليات دارايى موظف است برگ دوم آن را همراه با فاكتور خريد امضاء نموده وجهت الصاق به سند به مسؤل خريد مربوطه تحويل نمايد تا بدين وسيله دارايى محل بتواند اطلاعات مربوط به عمليات خريد و فروش و در نهايت محاسبه مالياتى مؤعديان را بدست آورد.
19- نماينده ريز فاكتور
با توجه به اينكه الزاماًً بايد براى كليه هزينه ها فاكتور خريد يا انجام خدمات تهيه كرد لذا مسؤل خريد مى تواند كليه فاكتورهاى انجام شده را طبق شرح ذيل در نماينده ريز فاكتور درج نموده و براى جمع آنها سند هزينه تنطيم نمايد.
نماينده ريز فاكتور
2.- خلاصه كل هزينه ها
خلاصه كل هزينه ها فرمى است مطابق جدول زير:
خلاصه كل هزينه ها
خلاصه كل هزينه ها جهت جمع بندى و طبقه بندى هزينه مورد استفاده قرارميگيرد وهزينه ها را با توجه به فصل ، ماده و برنامه در خلاصه اسناد نوشته وآنها را جمع مىزنند تا يكجا از طريق ذى حسابى مربوطه به هزينه قطعى منظور شود.
21- سند چهاربرگه
سند هزينه چهار برگه در ادارات دولتى سندى است كه در چهار برگ تنظيم مىشود بشرح زير:
مسؤل خريد مؤسسه دولتى يا اداره متبوع بايد كليه اسناد هزينه را در سندهاى چهاربرگه تنظيم نمايد.اكر مبلغ هزينه يا خريد بيش از 3....ريال باشد معمولآ درسند- هاى چهاربرگه تنظيم مىكنند كه مسؤلان پرداخت هزينه آن را تائيد و دريافت كننده امضاء مىنمايد.چنانچه يك برگ سند مذكور دركارپردازى ، يك برگ در حسابدارى و دو برگ ديگر به ذى حسابى دستگاه مربوطه ارسال مىشود.
ضمايمى كه در سند چهاربرگه ضميمه مىشودعبارتست از:
اگرخريد باشد براى آن فاكتور، قبض انبار، درخواست خريد ، دستورپرداخت و اكر مبلغ فاكتور زياد باشد صورت جلسه تحويل به انبار ضميمه مىشود.
22- حواله هزينه ها
حواله هزينه عبارتست از يك برگ چاپى كه در اجراى قانون محاسبات عمومى كشور مصوب سال1367مجوزصدور پرداخت هزينه ها را توسط رياست دستگاه اجرايى صادر مىنمايد به اين معنا كه رئيس دستگاه با مشخص نمودن مبلغ پرداختى به رئيس حسابدارى اعلام مىدارد.
23- چك پرداختى
صدور چك در مؤسسات دولتى يا خصوصى با چك اشخاص حقيقى كه معمولآبراى حسابها ى جارى اشخاص پرداخت مىكنند فرق مىكند بدين معنى كه چكهاى مؤسسات دولتى در شركتها با بيش از2 امضاء قابل برداشت مىباشد ودر مقابل انجام كار و يا خريد-هاى مشخص بطور شفاف صادر مىگردد.
24- دفتر بانك
دفتر بانك دفترى است چاپى كه در مؤسسات و ادارات بكار كرفته مىشود بدين طريق كه كليه واريزيها وبرداشتها با قيد شماره مدرك وتاريخ عمليات درستونهاى بدهكار و بستانكار منطور گرديده و باقيمانده آن مشخص مىگردد.
بديهى است كه كليه’واريزيها درستون بدهكار و برداشتها درستون بستانكار منظور مىشود و دفتر بانك بشكل زير مىباشد.
دفتر بانک
25-26-27- دفتر معين ، دفترروزنامه ، دفتركل
در هر مؤسسه’ حقوقى سه دفتر فوق بايد وجود داشته باشد.
دفتر روزنامه دفترى است كه هر رويداد مالى كه رخ مىدهد بايد همان روزپس ازتنظيم سند حسابدارى دردفترروزنامه ثبت كردد بس همانطوركه از نامش بيداست بطور روزانه مىباشد.
ولى دفتركل ضرورت ندارد كه سريعاً بس از ثبت دفترروزنامه به دفتركل و سر-فصلهاى مربوطه انتقال دهيم و در صورتى كه انتقال آن روزانه ميسر نباشد حداكثرتا 15روزلازم است به دفتر كل انتقال كردد.
دفترمعين دفترى است كه ريز ثبتها درآن قيد و ثبت مىشود و از دفترروزنامه ارقام را دريافت و ازدفتر معين هم به دفتركل انتقال مىدهيم مانند ثبت دفترى زير:
بانك ××××
آقای الف ***
آقاى ب ***
آقاى ج ***
آقاى د ***
سرمايه ××××
آقاى الف ***
آقاى ب ***
آقاى ج ***
آقاى د ***
ثبت بابت سرمايه صاحبان سهام
28- صورتحساب بانكى
صورتحساب بانكى صورتحسابى است كه ماهانه بصورت يك گزارش كليه دريافتها وبرداختها و موجودى حساب بانكى مؤسسه و ادارات را نشان مىهد.
29- صورت مغايرت بانكى
صورت مغايرت بانكى نيز يك گزارش مالى است كه در داخل مؤسسه ، شركت و اداره بعد از ارسال صورتحساب بانكى تهيه مىشود.بعد از ارسال صورتحساب بانكى ، كه موجودى آخررا نشان مىدهد و باموجودى كه خود مؤسسه ، اداره وشركت برآورد مىكند تطبيق داده وچنانكه تغييرى دراين دو صورتحساب وجود داشته باشد به رفع اين تغيير مىپردازد كه گزارش نامبرده را گزارش صورت مغايرت بانكى مىنامند.
3.- ترازآزمايشى
ترازآزمايشى عبارتست از فهرست عمليات و سرفصلهاى دفتركل كه بعدازمانده گيرى ، موجودى مانده هر حساب عيناً به ترازآزمايشى انتقال داده مىشود.درترازآزمايشى حسابدار تجزيه وتحليلهاى لازم را به عمل مىآورد كه مبادا اشتباهى دردفترروزنامه وكل صورت گرفته باشد.
31- ترازنامه
ترازنامه عبارتست از یک گزارش تشریحی یا تفسیری که معمولاٌ در پایان هر ماه و در پایان سال مالی تهیه و تنظیم می گردد. ترازنامه باید نشانگر توازن و موازنه دو ستون بدهکار و بستانکار باشد. معمولا گفته می شود اگر در ترازنامه توازن برقرارباشد کلیه عملیات اعم از تنظیم سند،دفتر روزنامه،دفتر کل و دفتر معین تراز آزمایشی و غیره درست بوده و خیلی کم رخ می دهد تراز نامه موازنه داشته باشد ولی مراحل قیدشده بالا نادرست باشد.
32- بایگانی اسناد:
در هر موسسه و اداره و مراکز حقوقی جهت انجام امورات مربوطه و پرداخت حقوق و مزایای کارکنان هزینه هایی انجام می شود که الزاماٌ باید اسناد و مدارک آن باروشهای قانونی و متداول انجام شده و مدارک پرداختی بطور منظم طبقه بندی شده طوری بایگانی گردد که هر زمان وهر مکان بازرسان و مسئولین ذی ربط بتوانند در صورت لزوم به مدارک مربوطه دسترسی داشته و باید در نگهداری و حفظ آنها نهایت دقت به عمل آید.
2- بررسی شرح وظايف رشته كار آموز در واحد صنعتی
یکی از وظایف اصلی کارآموز حضور به موقع درسرکار و رعایت نظم ترتیب در
واحد صنعتی می باشد.
از دیگر وظایف من(کارآموز) در واحد صنعتی نشان دادن علاقه به کار وکسب
تجربه و همکاری با کارکنان بخصوص با امور مالی و حسابداری وهمچنین بکارگیری
آموخته های خود(درطول 4سال معادل 8 ترم ، 4ترم هنرستان و4ترم دانشگاه) می باشد.
دراین مرحله وظیفهُ اصلی کارآموز، آشنایی با تکنیکها ، سیستم حسابداری ونحوهُ
عمل به اصول و رعایت موازین وآشنایی با اجرای تکنیکها است ولی متأسفانه من نتوانستم
از همهُ تکنیکهای حسابداری که فرا گرفته بودم استفاده نمایم.ولی کارآموزی یک تجربه و
فرصت خیلی مناسب و خوبی است برای آماده سازی دانشجو برای اشتغال در واحدهای
صنعتی وخدماتی.من دراین سازمان کاملاٌ با نوشتن دفاتر روزنامه ، معین ، کل ، بانک ،
حواله و زدن سند ونوشتن فیش های حقوقی آشنا شدم.
3-امور جاری در دست اقدام
امور جاری در دست اقدام درهرشرکت و مؤسسه و حتی ادارات دولتی تقریباً
می تواند یکسان باشد مانند: پرداخت دستمزد ماهانهُ کارکنان ، تهیه و تنظیم گزارشات -
مالی (صورتحساب سرمایه ، صورتحساب سود و زیان ، تراز نامه ، صورت گردش --
وجه نقد) واز این قبیل امور که ماهها و سالهای گذشته نیز تکرار شده بود. واما اموری
که در سازمانها متفاوت می باشد عبارتست ازساخت و ساز مربوط به ادارهُ متبوع بعنوان
مثال ادارهُ آموزش و پرورش چند طرح عمرانی در دست دارد که تقریباً می توان برآورد
کرد که تا پایان سال جاری به اتمام برسد.من جمله کتابخانهُ مرکز تحقیقات.
4- برنامه های آینده
ادارهُ آ موزش و پرورش میانه برنامه های وسیعی دارد که برای پیاده کردن آنها
وقت زیادی را می خواهد من جمله برنامه های فرهنگی ،علمی ،مذهبی که قسمت کوچکی
از برنامه های آتی را تشکیل می دهند.
ادارهُ آموزش وپرورش در نظر دارد برای رفاه معلمین و دانش آموزان نهایت رفاه
را فراهم آورد.من جمله احداث خانهُ معلمین ، کلاسهای کنکور واز این قبیل که می توان
جزء برنامه ها شمرد.
فصل سوم : نتایج آموخته ها
آزمون آموخته ها و نتایج
نتایج کلی از دورهُ کارآموزی
آزمون آموخته ها و نتایج :
با توجه به موضوع این فصل وبا توجه به اینکه رشته تحصیلی من حسابداری
می باشد . بعد از آشنايی مختصر با قسمتهای مختلف اين اداره تصميم دارم اندوخته های خودرا كه در چندين سال بدست آورده ام بصورت عملی در اين اداره پياده كنم .
با عنايت به موضوع فوق تصميم دارم كه در اين 24. ساعت (دوره كاراموزي)
چرخه حسابداری را بطور كامل انجام دهم يعنی از يك سند حسابداری تا تهيه تراز ازمايشي.
اولين مرحله از كار حسابداری جمع آوری مدارك برای حسابها می باشد.يعنی يك حسابدار اولين كاری كه انجام می دهد تهيه مدارك است.يك حسابدار بايستى دقت كافی انجام دهد كه مدارك درست باشد.چون اكر مدارك نا درست باشد سندی كه زده خواهد شد نيز نادرست خواهد بود و چه بسا يك سند می تواند موجب اشتباهات زيادی در حسابهای اداره شود.پس باید حسابداراز درستی مدارک ارانه شده مطمنن باشد.مثلاُ در مورد سند هزینه حسابدار باید اوٌل درستی فاکتورهای ارانه شده را تانید کند.دراین مورد می تواند فاکتورها با فاکتورهای قبلی مقایسه کرده وبعد تنظیم سند را انجام دهد.در تنظیم سند حسابداران سلیقه های متفاوتی دارند.بعضی از حسابداران همهُ عملیاتی را که در یک روزاتفاق می افتد را در یک سند منعکس می کنند.بعضی دیگراز حسابداران ممکن است سندها را طبقه بندی کرده وآنها را بر حسب عملیات انجام یافته طبقه بندی کنند.به هر حال زدن یک سند باید طوری باشد که آن معامله ای را که اتفاق افتاده است بطور روشن و واضح تشریح کند.چون اگر اشتباهی در هنگام انتقال حسابها به دفاتر رخ داده باشد می توان با ریشه یابی و رسیدن به سند مذکور آنرا برطرف کرد.
بطور کلی چرخهُ حسابداری به شکل زیر می باشد.
نتایج کلی از دورهُ کارآموزی
نتیجه ای که اینجانب بعنوان یک کارآموز از دورهُ کارآموزی کسب کردم این است
که دوره های آموزشی برای کارآموزی و دانشجویان بسیار می باشد و آنها می توانند با
محیط کار و قوانین ادارات آشنا شوند و در زمینه رشته تحصیلی خود تجربه کسب کنند.
متأسفانه از تکنیکهای فرا گرفته شده در دانشگاه در محیط کار خودم بسیار کم استفاده می
شود و در فعالیٌتهای انجام شده و روشهای حسابداری موجود ومورد استفاده درآنجا با تمام
فنونهایی که اینجانب در دانشگاه فرا گرفته ام متفاوت است.
مکان کارآموزی مربوط به رشتهُ حسابداری و یا هر رشتهُ دیگر باید بزرگتر و ---
وسیع تر باشد و فضای کافی ومناسب داشته باشد و در صورت امکان ، امکانات رفاهی
هم داشته باشد و تنوع در کار بیشتر باشد ، البته همهُ این موارد شامل کلیٌهُ رشته ها باشد
کارآموز می تواند موفقیقت بیشتری را در رابطه با آیندهُ شغلی خود کسب کند. یعنی در
صورت ممکن و توان مالی داشتن یک مکان مخصوص مانند کارگاه و شرکتهای برای
کارآموزی در هر شهرستان موجود باشد.
پایان %
ردیف | برنامه | فصل اول | فصل اول | فصل اول | فصل دوم | فصل دوم | فصل دوم | فصل سوم | فصل سوم | فصل سوم |
ردیف | برنامه | اعتبار | هزینه | مانده | اعتبار | هزینه | مانده | اعتبار | هزینه | مانده |
1
2 | أموزش ابتدايي(3.1.2)
فوق العاده ماموريت | 1......
5.... | ---
--- | 1......
95..... | | | | | | |
رديف | كد شناسايي | نام و نام خانوادكي | شماره حساب بانكي | حقوق مبنا | افزايش سنواتي | فوق العاده شغل | تسهيلات بدي اب و هوا | ساير مزايا | جمع كل حقوق | كسورات بازنشستكي
ماليات | وام/ بدهي ها
بدهي ها | جمع كسورات | خالص برداختي |
| | | | | | | | | | | | | |
جمع | جمع | جمع | جمع | | | | | | | | | | |
ردیف | تاریخ | شرح | نام گیرنده وجه | فصل | مبلغ به ریال |
| | | | | |
جمع | جمع | جمع | | | |
رديف | شرح هزينه | برنامه | فصل | جمع هزينه | كسورات | خالص |
| | | | | | |
| جمع | | | | | |
ردیف | چک | چک | شرح | بدهکار | بستانکار | مانده |
ردیف | شماره | تاریخ | شرح | بدهکار | بستانکار | مانده |
| | | | | | |