ترانسهای جریان خشک برای سطوح ولتاژ 36-12 کیلو وات :
اصولاً کاربرد این ترانسها به منظور جدا سازی مدارهای حفاظتی و اندازه گیری از قسمت فشار قوی و تبدیل مقادیر جریان به میزان مورد نیاز دستگاههای اندازه گیری و حفاظتی استفاده می شود .
استانداردها :
این ترانسها بر اساس استانداردهای BS,ANSI , VDE , IEC و استانداردهای دیگر ساخته می شود .
اجزاء اصلی :
ترانسهای فوق به دو صورت با نسبت تبدیل در اولیه (1: 2) یا بدون آن ساخته می شود . هسته های بکار رفته در این ترانس ها بسته به کلاس دقت آنها از دو نوع ورق مغناطیسی ساخته می شود .
و همانطور که می دانیم هر ترانس تشکیل شده است از دو سیم پیچ که یکی اولیه و دیگری ثانویه می باشد . و در این نوع ترانس سیم پیچ اولیه (فشار قوی )طوری طراحی شده است که تنشهای مکانیکی ناشی از انبساط حرارتی در اثر جریانهای اتصال کوتاه به عایق اصلی ترانس منتقل نمی شود . جنس هادیها از نوع مس الکترولیتی است . و سیم پیچ ثانویه ، (فشار ضعیف) به صورت چند لایه به همراه عایق مضاعف بین لایه ها طراحی شده است .که تنشهای مکانیکی ناشی از انبساط حرارتی در اثر جریانهای اتصال کوتاه به عایق اصلی ترانس منتقل نمی شود.جنس هادی از نوع مس الکترولیتی است. وسیم پیچ ثانویه(فشار ضعیف) به صورت چندن ته همراه عایق مضاعف بین لایه ها طراحی شده است.
عایق اصلی این ترانس ها رزین اپوکسی ریخته گری شده تحت خلا با خواص عایقی و مکانیکی برتر است و ترانسی دارای دو ترمینال اولیه وثانویه است که ترمینالهای اولیه از جنس مس یا برنج است و ترمینالهای ثانویه توسط درپوش و بکارگیری پیچهای اب بندی کننده بطور کامل پوشیده میشود . این درپوش دارای ورودی کابل از جنس لاستیک مناسب برای کابل با قطر 16 میلیمتر است. ترمینال قرار گرفته در کتار ترمینالهای ثانویه که با علامت مشخص شده است باید بطور کامل به زمین متصل شود . اتصالات ثانویه به وسیله پیچ M5 بسته می شوند . و ترانسهای جریان خشک با ولتاژ ها و نوعهای مختلفی وجود دارد که ما در شرکت کار کردیم و این ترانسها عبارتند از :
1-ترانسهای جریان خشک برای سطوح ولتاژ 24-12 کیلو وات UNA
2- ترانسهای ولتاژ خشک برای سطوح ولتاژ 36-12 کیلو ولت VPA
3- ترانسهای جریان خشک بیرونی برای سطوح ولتاژ 36-24 کیلو ولت APE
4- ترانسهای جریان خشک بیرونی برای سطوح ولتاژ 36-24 کیلو ولت AGE
5- ترانسهای ولتاژ خشک بیرونی برای سطح ولتاژ 36-24 کیلو ولت VPV
ترانسهای فوق برای جریان و ولتاژ استفاده می شوند که ترانسهایی که در موقع کارآموزی استفاده کردیم از شرکت سازنده این ترانسها نیرو ترانس استفاده شده است و در جاهای مختلف ترانسهای مختلف استفاده می شوند که برای انتخاب ترانس مناسب می توانیم از روی جدول ترانس را انتخاب کنیم و برای انتخاب درست از روی جدول باید سطح ولتاژ جریان اولیه و جریان اتصال کوتاه تعداد هسته و مشخصات آنها الزامی است.
برای حفاظت خطوط انتقال و توزیع برق شهرستان ایذه بخش سوسن که زیر نظر شرکت نوروز پیمان ایذه می باشد برای شبکه سازی های جدید و نسب ترانسها و کنتورها و خیلی مسائل برقی دیگر نیز مورد تجربه قرار گرفت که از جمله وسایلی که در این موارد کاری استفاده می شوند را لیست کرده و در مورد آنها توضیح خواهم داد.
برای عبور سیمها از بالای پایه های چوبی و یا سیمانی که شبکه را توسعه می دهند از مقره هایی استفاده می شوند که یک نوع مقره ها روی پایه ها قرار گرفته و سیمها از بالای آنها قرار می گیرند و بعضی به صورت ردیفی قرار می گیرند .
سر راه هر شبکه فشار قوی باید فیوز قرار و برای این کار فیوزها درون وسیله ای به نام کت اوت قرار می گیرد که کت اوت کلیدی است برای حفاظت از خطوط انتقال فشار متوسط و ترانسفورماتورهای توزیع مورد استفاده قرار می گیرد و این نوع وسیله در نوع های مختلفی وجود دارد به طوری که هر کدام قدرت عایقی و یک ولتاژ نامی متفاوت دارد .
برای قطع و وصل فیوزهای فشار قوی از یک وسیله ای به نام چوپ پرش استفاده می شود که میله عایقی الکتریکی از جنس فایبر گلاس یا اپکسی کلاس برای دسترسی به تجهیزات فشار متوسط از فاصله دور از 2 متر تا 7 متر به صورت تلسکوپی و یا پیچ و مهره ای برای ولتاژ های 20 الی 400 کیلو ولت جهت آزمایش خطوط انتقال فشار قوی و انتقال فشار متوسط از تفنگ ارت استفاده می شود.
دستگاه فاز یاب مورد استفاده جهت مکانیزاسیون شبکه های توزیع برق برای ردیابی فاز و یا اینکه فاز و یا سیم برق را مشخص می کند .
در بعضی از مواقع هنگامی که برای راه اندازی تجهیزات الکتریکی استفاده می شود اتصال زمین به صورت موقت برای زمین کردن و حفاظت خطوط بدون برق هنگام کار بر روی تجهیزات استفاده می شود .
با ولتاژهای 20-33-63-132-230-400 کیلو ولت و 380 ولت
ترانسفورماتورهای جریان بیرونی برای نصب در نیروگاه های انتقال و توزیع :
ترانسفورماتورهای جریان با حداقل روغن ساخته می شود و از نوع سنجاقی می باشد . صحت طراحی این نوع ترانسفورماتور که تعداد زیادی توسط ABB ساخته شده و در کشورهای مختلف جهان نصب گردیده است کار آیی خوب و قابل ملاحظه ای را دارد .
ترکیب منحصر به فرد روغن و دانه ای خالص کوارتز باعث شده است که حجم روغن کم و اندازه ترانسفورماتور کوچکتر شود .
به علت آب بندی کامل نیاز به سرویسهای دوره های ندارد .
بخاطر وجود سیستم جبران کننده تغییرات حجم و به کمک گاز نیتروژن و بدون استفاده از قطعات متحرک ، نیازی به تعویض روغن نیست .
تمام قطاعت آهنی خارجی گالوانیزه گرم شده اند .
طراحی انعطاف پذیر
مقاومت بال در برابر زلزله تا 5/0 گرم
سیم پیچ ها و هسته های ترانسفورماتور :
سیم پیچ اولیه یا چند هادی آلومینیومی یا مسی که اساساً به صورت بوشینگ U شکل ، طراحی گردیده تشکیل شده است . سیم پیچها با استفاده از کاغذی با خصوصیات استقامت مکانیکی و عایقی بالا تلفات عایقی پائین و مقاومت خوب در برابر کهنگی عایق بندی شده است . این سیم پیچ به دو قسمت موازی متصل شده است که می توانند با استفاده از اتصالات بیرونی سری یا موازی متصل شوند . ظرفیت بار خروجی در هر دو نوع اتصال با ترانسفورماتوهای جریان معمولاً می توانند هسته را در خود جای دهند ، ضمن اینکه بیشتر از 4 هسته نیز بر اساس سفارش ساخته می شود . هسته ها به صورت حلقه استوانه ای شکل می شوند .
هسته های حفاظتی با استفاده از ورقه های از جنس استیل با کیفیت بالا ساخته می شوند و هسته های اندازه گیری از جنس آلیاژ نیکل با خصوصیات تلفات کم (دقت بالا ) و سطح اشباع پائین ساخته می شوند . برای مصارف خانگی خاص ، هسته های حفاظتی با شکاف هوائی نیز قابل ساخت می باشند .
سیم پیچ ثانویه از سیم بالاک دوگانه تشکیل شده که به طور یکنواخت در تمامی محیط هسته پیچیده شده است و در نتیجه راکتانس نشتی ثانویه در سیم پیچ ها و بین سرهای خروجی قابل اغماض می باشد . هسته های حفاظتی بدون در نظر گرفتن تصحیح دور طراحی می شوند . در حالیکه در هسته های اندازه گیری جهت رسیدن به بارها ودقت های مورد نیاز تصحیح دور انجام می گردد .
نحوه نصب :
بلافاصله پس از دریافت ، هر ترانسفورماتور را بایستی به منظور مشخص کردن صدمات احتمالی حین حمل و نقل بازرسی نمود . هیچگونه اثری از نشت روغن یا شکستگی مقر نباید وجود داشته باشد . سطح روغن نیز بایستی در وضعیت مناسب باشد .
قبل از هر گوه تلاش برای تعمیر ترانسفورماتور صدمه دید باید شرکت سازنده تماس گرفته ، هنگام نصب اطمینان حاصل شود که سازه نگهدارنده، تراز باشد
اتصالات اولیه باید به نحوی نصب گردد که باعث کمترین بار استاتیکی به ترمینالها شود .
سیم پیچهای ثانویه که مورد استفاده قرار نمی گیرند بایستی اتصال کوتاه و زمین شوند. سر ولتاژ خازنی نیز در صورت عدم استفاده باید به بدنه محفظه روغن زمین شود .
نحوه نگهداری :
نگهداری ترانسفورماتور به طور معمول شامل بررسی چشمی سطح روغن به صورت دوره ای به منظور مشخص شدن نشت احتمالی روغن می شود . علاوه بر این می بایست مواظب گرم شدن اتصالات اولیه که به خاطر محکم نبودن اتصال ایجاد می شود نیز بود .
از آنجا که ترانسفورماتور به طور کامل آب بندی است ، احتیاج به اقدامات نگهداری دیگری ندارد . بعد از 15 تا 20 سال کار کرد مستمر ، توصیه می شود که بررسی به صورت دقیقتر روی ترانسفورماتور انجام شود تا کار بدون اشکال آن ادامه یابد . حدود و روش بررسی فوق الذکر بستگی به امکانات محلی دارد . برای مثال آنالیز گاز موجود در نمونه روغن برای برسی عایق توصیه می شود .
دستگاه تست کنتورهای تک فاز و سه فاز دیماندی (اکتیو - راکتیو)
برای تست کنتورهای خانگی و دیماندی استان خوزستان و شهرستان ایذه که توسط شرکت نوروز پیمان انجام می گرفت از این نوع دستگاه که شکل آن در زیر می باشد و ساخت شرکت مهندسی بهینه نیروی اسپادان می باشد صورت گرفت که مشخصات فنی این دستگاه عبارتند از :
تعداد فاز : 3
ولتاژ نامی : 380/220 * 3 ولت
فرکانس نامی : 50 هرتز
ولتاژ مجاز کارکرد : 600-5 ولت (فاز به فاز)
جریان مجاز نامی : متناسب با CT های چنگکی مورد استفاده
درجه حرارت کار مداوم : صفر تا 50 درجه سانتیگراد
کلاس دقت اندازه گیری اکتیو : 5/0 % (مطابق استاندارد (IEC 687))
کلاس دقت اندازه گیری انرژی راکتیو : 1 % (مطابق استاندارد (IEC 1268))
ابعاد کیف دستگاه : 15*35*45 سانتیمتر
وزن دستگاه بدون CT های چنگکی : 7/5 کیلو گرم
تعداد پالس به ازای هر کیلو وات ساعت : قابل تنظیم
ذخیره سازی نتایج تست بیش از یکصد کنتور در حافظه شامل : شماره – شناسایی مشترک – رقم انرژی اکتیو – درصد خطا – گزارش بازرسی کنتور و تابلو آزمایش شده – تاریخ و ساعت آزمابیش و همچنین کمیتهای خط سه فاز شامل ولتاژ – جریان – توان اکتیو و راکتیو لحظه ای و ضریب توان هر یک از فازها .
استفاده از این دستگاه یک مزایای خاص برای کنتورهای اکتیو و راکتیو که این مزایا عبارتند از :
آزمایش کنتورهای سه فاز اکتیو و راکتیو و انواع کنتورهای تکفاز (دیجیتال ، الکترومکانیکی و مکانیکی )
آزمایش CT .
عیب یابی مدارهای تغذیه کننده کنتورهای دیماندی .
آزمایش کنتورهای نصب شده به صورت ستاره یا مثلث .
آزمایش سریع کنتورها در کوتاه ترین زمان ممکن بدون نیاز به قطع توان مصرفی مشترک و بدون نیاز به انتقال کنتور به آزمایشگاه .
آزمایش کنتور با وجود نوسان بار
به حداقل رساندن خطای کاربر در حین مراحل آزمایش
آزمایش دیماندمتر
چاپ جداول تست به کمک نرم افزار
امکان دسترسی به نتایج آزمایش کنتورها در نرم افزار های فعلی شرکت های توزیع .
حذف جداول بازرسی تابلو مشترکین با استفاده از نرم افزار طراحی شده .
در شرکت نوروز پیمان در بعضی از مواقع ولی به صورت خیلی اندک اتفاق افتاد که برای راه اندازی الکتروموتورهای سه فاز کاری انجام شود ولی چند موردی که تابلو های برق را نصب کردیم را در زیر به نحوه نصب و راه اندازی را نوشت و شکل مدار فرمان و مدار قدرت را در زیر آورده ام .
مدار راه اندازی موتور سه فاز سنکرون از یک نقطه :
در مدار قدرت ابتدا سر راه هر یک از فازها یک فیوز قرار می دهیم که مقدار جریان انتخابی فیوز 2 تا 5/2 برابر جریان نامی موتور سه فاز مورد نظر خواهد بود سپس از خروجی فیوزها وارد تیغه های قدرت کنتاکتور که شماره ها 1و 2و 3 می باشد می شود و کنتاکتور به عنوان یک کلید مغناطیسی که قابلیت فرمان پذیری را دارد عمل می کند سپس از سر دیگر کنتاکتهای قدرت کنتاکتور C1 یا به عبارت دیگر از خروجی تیغه های قدرت کنتاکتور C1 که شماره های 4و 5 و6 می باشد خارج شده و وارد بی متال می گردد . لازم به ذکر است که جریان انتخابی برای تنظیم بی متالی در صورتی که در سر راه جریان فاز موتور قرار بگیرد یا 58/0 جریان نامی موتور تنظیم می شود این موضوع برای راه اندازی موتورهای آسنکرون در حالت ستاره مثلث بوسیله کنتاکتورها بیشتر محسوس خواهد بود . سپس از خروجی بی متال وارد سرهای U, V, W موتور سه فاز می گردد در اینجا نیز موتور سه فاز فوق می بایست با توجه به پلاک موتور به حالت ستاره مثلث مستقیم در داخل جعبه کلمب اتصال یابد مدار فرمان شکل مقابل نیز به صورت تک فاز می باشد و از یکی از فاز ها جهت تغذیه مدار فرمان استفاده می کنند . در مدار فرمان فوق ابتدا فاز R وارد فیوز می شود که از آنجائیکه بوبین کنتاکتور ها جریان زیادی مصرف نمی کنند اکثراً مقدار جریان این فیوز 4A در نظر گرفته می شود پس از خروجی فیوز وارد بی متال شده و از خروجی بی متال وارد شاستی استپ b2 می گردد و از خروجی آن وارد شاسی استارت b1 می شود و از انجا به سر ورودی بوبین کنتاکتور متصل می شود . در مدار فرمان فوق بازدن شاستی b1 کنتاکتور C1 عمل کرده و تیغه نگهدارنده C1 خود را می بندد و پس از رها کردن شاستی C1 عمل کرده و تیغه نگهدارنده C1 خود را می بندد و پس از رها کردن شاستی b1 جریان بوبین کنتاکتور C1 از طریق تیغه نگهدارنده خودش تامین می شود و به صورت دائم به حالت جذب باقی می ماند جهت خاموش کردن کنتاکتور و در نتیجه موتور سه فاز فوق می بایست از شاستی استپ b2 استفاده نمود با فشار دادن این شستی جریان برق کنتاکتور C1 برای چند لحظه قطه شده و کنتاکتور فوق خاموش می شود و تیغه نگهدارنده C1 با آن مجدداً به حالت باز در می آید و با رها کردن شستی b2 کنتاکتور فوق به حال خاموش باقی می ماند شایان ذکر است در رسم مدارهای فرمان و قدرت نمایش کنتاکتهای کنتاکتور همیشه حالت کنتاکتها در وضعیت خاموش آن کشیده می شود .
در مدار قدرت ابتدا سر راه هر يك از فازها يك فيوز قرار مي دهيم كه مقدار جريان انتخابي فيوز 2 تا 5/2 برابر جريان نامي موتور سه فاز مورد نظر خواهد بود سپس از خروجي فيوزها وارد تيغه هاي قدرت كنتاكتور كه شماره ها 1و 2و 3 مي باشد مي شود و كنتاكتور به عنوان يك كليد مغناطيسي كه قابليت فرمان پذيري را دارد عمل مي كند سپس از سر ديگر كنتاكتهاي قدرت كنتاكتور C1 يا به عبارت ديگر از خروجي تيغه هاي قدرت كنتاكتور C1 كه شماره هاي 4و 5 و6 مي باشد خارج شده و وارد بي متال مي گردد . لازم به ذكر است كه جريان انتخابي براي تنظيم بي متالي در صورتي كه در سر راه جريان فاز موتور قرار بگيرد يا 58/0 جريان نامي موتور تنظيم مي شود اين موضوع براي راه اندازي موتورهاي آسنكرون در حالت ستاره مثلث بوسيله كنتاكتورها بيشتر محسوس خواهد بود . سپس از خروجي بي متال وارد سرهاي U, V, W موتور سه فاز مي گردد در اينجا نيز موتور سه فاز فوق مي بايست با توجه به پلاك موتور به حالت ستاره مثلث مستقيم در داخل جعبه كلمب اتصال يابد مدار فرمان شكل مقابل نيز به صورت تك فاز مي باشد و از يكي از فاز ها جهت تغذيه مدار فرمان استفاده مي كنند . در مدار فرمان فوق ابتدا فاز R وارد فيوز مي شود كه از آنجائيكه بوبين كنتاكتور ها جريان زيادي مصرف نمي كنند اكثراً مقدار جريان اين فيوز 4A در نظر گرفته مي شود پس از خروجي فيوز وارد بي متال شده و از خروجي بي متال وارد شاستي استپ b2 مي گردد و از خروجي آن وارد شاسي استارت b1 مي شود و از انجا به سر ورودي بوبين كنتاكتور متصل مي شود . در مدار فرمان فوق بازدن شاستي b1 كنتاكتور C1 عمل كرده و تيغه نگهدارنده C1 خود را مي بندد و پس از رها كردن شاستي C1 عمل كرده و تيغه نگهدارنده C1 خود را مي بندد و پس از رها كردن شاستي b1 جريان بوبين كنتاكتور C1 از طريق تيغه نگهدارنده خودش تامين مي شود و به صورت دائم به حالت جذب باقي مي ماند جهت خاموش كردن كنتاكتور و در نتيجه موتور سه فاز فوق مي بايست از شاستي استپ b2 استفاده نمود با فشار دادن اين شستي جريان برق كنتاكتور C1 براي چند لحظه قطه شده و كنتاكتور فوق خاموش مي شود و تيغه نگهدارنده C1 با آن مجدداً به حالت باز در مي آيد و با رها كردن شستي b2 كنتاكتور فوق به حال خاموش باقي مي ماند شايان ذكر است در رسم مدارهاي فرمان و قدرت نمايش كنتاكتهاي كنتاكتور هميشه حالت كنتاكتها در وضعيت خاموش آن كشيده مي شود .
راه اندازي دو الكترو موتور سه فاز به صورت يكي پس از ديگري :
در صنعت مواردي پيش مي آيد كه لازم است موتور دوم حتماً بعد از راه اندازي موتور اول قابليت روشن شدن داشته باشد براي برآوردن منظور فوق مي توان از مدار فرمان شكل بعد از استفاده نمود البته در مدار فرمان فوق راه اندازي دو الكترو موتور سه فاز به صورت يكي پس از ديگري ترسيم گرديده است ولي براي تعداد بيشتر موتور ها نيز مي توان همانند مدار فرمان فوق به صورت مشابه اعمال فوق راتكرار نمود .در مدار شكل فوق بازدن شستي b1 موتور اول با جذب شدن كنتاكتور c1وارد مدار مي شود و كنتاكت نگهدارنده c1 خود را مي بندد و كنتاكت c1 بار دوم خود را نيز كه با كنتاكت c2 سري شده است مي بندد .در اين زمان است كه با فشار دادن شاستي b3 مي توان موتور دوم را با جذب شدن كنتاكتور c2 راه اندازي نمود . پس از وصل شدن كنتاكتور c1 كنتاكتور c2 وارد مدار مي شود همچنين اگر در يك زمان هر دو شاستي استارت b1,b3 را با هم فشار دهيم باز هم اول كنتاكتور c1 جذب شده و سپس كنتاكتور c2 وارد مدار مي شود در مدار فوق اگر كنتاكتور c1 بنا به دلايلي از قبيل خرابي و يا قطع شدگي وارد مدار شود كنتاكتور c2 يه هيچ وجه با فشار دادن شاستي b3 واردمدار نخواهد شد كه كه اين موضوع يكي ديگر از مزاياي مدار يكي پس از ديگري رسم شده مي باشد . همچنين مدارهاي قدرت موتورهاي فوق نيز مانند حالتهاي توضيح داده شده در قبل مي باشد .
راه اندازي دو الكترو موتور سه فازه آسنكرون به صورت يكي به جاي ديگري :
در برخي از موارد لازم است كه چند الكترو موتور به گونه اي كار كنند كه با روشن شدن الكترو موتور دوم الكترو موتور قبل يا اول از مدار خارج گردد براي انجام چنين كاري از مدار يكي به جاي ديگري استفاده مي شود . براي تعداد بيشتري از الكتروموتورها نيز مي توان استفاده نمود فقط در مدار فرمان آن مي بايست طراحي را تكرار نمود .
در مدار فرمان ترسيم شده ي مربوط يكي به جاي ديگري با فشار دادن شاستي b1 كنتاكتور c1 جذب كرده و تيغه ي نگهدارنده ي c1 خود را مي بندد بدين ترتيب الكتروموتور اول وارد مدار مي شود با فشار دادن شاستي b3 كنتاكتور c2 وارد مدار شده و تيغه ي نگهدارنده ي باز c2 خود را بسته و تيغه ي بسته c2 خود را كه سر راه كنتاكتور c1 قرار گرفته بود باز مي كند بدين ترتيب الكتروموتور دوم وارد مدار شده و الكتروموتور اول از مدار خارج مي گردد . در مدار قدرت نيز دو الكترو موتور كاملاً مجزا به صورت منفرد به شبكه متصل مي شوند و داراي فيوزها و بي متالهاي مربوط به خود مي باشند .
در مواقعي كه فيوز ترانسها و يا فيوز خط مي سوزد بايد بوسيله چوب پرش فيوزها را از درون كت اوت در آورده و فيوز مربوط به آن سر خط و يا ترانس بستگي به آمپري كه خط مي كشد را دارد را نصب مي كنيم و يا براي جمپر سوختگي كليد خروجي و فشار متوسط و يا سيم بريدگي فشار متوسط و ضعيف از گرو عملياتي برق بخش سوسن كه زير نظر شركت نوروز پيمان اداره مي شود براي رفع اين عيبها استفاده مي شود و بعد از اتمام كار بوسيله كاركنان گروه عملياتي گزارش به اتاق راديو داده مي شود و نوع كاركرد و عملكرد در گزارش نوشته مي شود كه يك برگ از گزارش كاري كه در موقع كارآموزي نوشته ام را ضميمه كرده ام .
براي تعمير و سرويس ترانسهاي كاهنده توزيع در شبكه سازي شهرها و روستاها كه بعد از چندين سال متوالي بايد سرويس شوند يك سري عمليات بر روي ترانس بايد انجام شود كه ليست اين كارها توسط سازمان به گروه داده مي شود و طبق آن فهرست ترانس سرويس خواهد شد كه شرح عمليات آن از قبيل :
شستشوي بدنه 2- شستشوي بوشينگها 3- تعويض مقره بوشينگ متوسط 4- تعويض مقره بوشينگ ضعيف 5- تعويض واشر بوشينگ ضعيف 6- تعويض واشر بوشينگ ترانسها 7- تعويض و اضافه كردن سيليگاژن 8- تعمير و تعويض كابلشوها 9- فرم دادن كابل ترانسها 10- آچار كشي كلني 11- تعويض و اصلاح بس بار 12- تنظيم جرقه گير 13- تعويض و باز كليد تيپ 14- تعمير و اصلاح گراند 15- اضافه كردن روغن 16- زوج كردن كابل ترانس
گزارش كار مدار كنتور تك فاز همراه با مصرف كننده :
ابتدا بر روي تابلو كنتور تك فاز ، فيوز ، جعبه تقسيم ، كليد تك پل و مصرف كننده و يعني سر پيچ را متصل مي كنيم . قبل از سيم كشي كمي كنتور و كار آن را شرح ميدهيم كنتور مقدار برق مصرفي را نشان مي دهد و كنتور تك فاز داراي 6 پيچ مي باشد كه شماره 1و2 به هم ممتصل مي باشد يعني شماره 2 مسدود است و شماره 1 ورودي فاز و شماره 3 خروجي ان مي باشد . شماره 4 نيز ورودي نول و شماره 6 خروجي نول مي باشد.
مرحله سيم كشي ابتدا فاز را از كابل اصلي گرفته و به شماره 1 ميدهيم و از شماره 3 خروجي گرفته و به فيوز اصلي مي دهيم از فيوز اصلي نيز به داخل جعبه تقسيم مي بريم سپس نول را نيز به ورودي شماره 4 داده و از خروجي شماره 6 گرفته و به جعبه تقسيم
مي بريم .
و چون هر زمان كه بخواهيم بدانيم كه برق در مدار مي باشد يا نه از يك لامپ استفاده كرده به طوري سيم كشي مي شود كه يك فاز از خروجي فيوز گرفته و وارد لامپ مي كنيم و يك نول نيز هم وارد لامپ كرده و لامپ به صورت مداوم در مدار قرار مي گيرد و هنگامي كه فيوز قطع گردد لامپ نيز خاموش مي شود .
گزارش كار مدار كنتور سه فاز سه سيم :
ابتدا بروي كنتور سه فاز سه عدد غيوز و كليد چاپويي و سه عدد سر پيچ را نصب مي كنيم سپس براي سيم كشي اين مدار ابتدا از منبع تغذيه سه سيم براي اين كنتور انشاعب مي دهيم به طوريكه فاز R را به شماره 1 كنتور داده و خروجي آن را از شماره 3 گرفته و به فيوز A ميدهيم همانطور فاز S را نيز به پيچ شماره 4 داده و خروجي آن را از شماره 6 گرفته و به فيوز B اتصال مي دهيم و بعد فاز T را نيز به رودي 7 كنتور داده سپس از خروجي شماره 9 گرفته و به فيوزC مي دهيم همانطور يكه مشاهده مي شود در اين كنتور سه فاز پيچهاي 3 و2 يا 8و 7 به هم متصل مي باشند . و بعد از فيوز A سيمي فاز گرفته و به كليد چاقويي مي دهيم و از ان به لامپ B مي دهيم سپس از فيوز C نيز فاز خروجي را گرفته و به كليد چاقويي داده و از آن به لامپ C مي دهيم و براي نول آن نيز بدين ترتيب عمل مي شود كه نولهاي اين سه سريچ لامپ را به هم ديگر متصل مي نمائيم .
گزارش كار مدار كنتور سه فاز چهار سيمه همراه با 3 مصرف كننده :
در اين كنتور كه داراي 12 شماره مي باشد شماره 1و2 – 4و5 – 7و8 به هم هميشه متصل هستند يعني شماره هاي 8و5و2 مسدود مي باشند و شماره 1 ورودي فاز R شماره 3 خروجي R شماره 4 ورودي فاز S شماره 6 خروجي S و شماره 7 ورودي فاز T و خروجي آن شماره 9 مي باشد و به فيوز مي دهيم نول اصلي را نيز به شماره 10 داده و از خروجي 12 مي گيريم .
سپس فاز T,S,R را كه به فيوز 4 داديم به كليد چاقويي سه زبانه متصل مي كنيم خروجي آنها را به سرپيچها مي دهيم سپس نول شماره 12 را نيز به سر پيچها متصل مي نمائيم . وقتي كه برق برقدار مي گردد لامپها روشن شده و نشان گر اين است كه هر سه فاز برق دارد مي باشد . و كنتوري كه سيم نول درون آن قرار گيرد را كنتور سه فاز و چهار سيمه مي گويند .
گزارش مدار كنتور تك فاز دو تعرفه اي :
در بعضي از كشورها براي تغيير بهاي برق در شب و روز يك دستگاه تعرفه در كنتور دارند يعني داراي دو شمارشگر مي باشد اين دستگاه تعرفه در پايان روز مدار قطع و به تعرفه شب اتصال مي كند بنابراين تعرفه شب از تعرفه بقيه ساعات روز كمترمي باشد در اين كنتورها كه داراي 21 پيم مي باشد و بي شماره 1 به شماره 2 متصل مي باشد و شماره 1 فاز ورودي كنتور مي باشد و خروجي فاز شماره 3 مي باشد .
ورودي اصلي نول دراين كنتور شماره 4 مي باشد و خروجي نول شماره 6 مي باشد .
براي بستن اين مدار بدين ترتيب عمل مي شود كه ورودي R را به شماره 1 مي دهيم و از شماره 3 مي گيريم و به فيوز اصلي مي دهيم .
نول اصلي را نيز به شماره 4 داده و خروجي آن را از شماره 6 مي گيريم بستن دستگاه تعرفه به كنتور اصلي نيز بدين ترتيب صورت مي گيرد كه نول شماره 6 را به شماره 13 مي دهيم و از شماره 13 به شماره آخر تعرفه مي دهيم از شماره 15 نيز به شماره اول از سه شماره تعرف5 مي دهيم .
پيچ وسط دستگاه تعرفه را نيز به شماره 2 كنتور مي دهيم بنابراين كنتور ما داراي فاز و نول و دستگاه تعرفه نيز داراي فاز و نول است بنابراين سيمهاي ورودي و خروجي و تعرفه كه چك شد فاز و نول خروجي كنتور را كه فاز آلان را به فيوز داده ايم به جعبه تقسيم داده و از آن به مصرف كننده مي دهيم .
گزارش كار كنتور سه فاز سيم همراه با دو تعرفه :
در اين مدار از يك كنتور سه فاز سه سيم و از دستگاه دو تعرفه كه بر روي كنتور بسته شده است استفاده مي دهيم بدين صورت كه كنتور داراي سه فاز مي باشد كه نول ندارد بنابراين در اين كنتور كه با دستگاه دو تعرفه داراي 14 شماره مي باشد كه شماره 2با 1 و 8 با 7 به همديگر متصل مي باشند بنابراين براي بستن اين مدار ابتدا فاز R را به شماره داده و خروجي فاز را از 3 مي گيريم و به فيوز اصلي مي دهيم فاز 3 را نيز به شماره 7 داده و از شماره 9 خروجي آن را مي گيريم . از شماره 8 مدار سيمي به شماره 17 دستگاه دو تعرفه مي دهيم از شماره 13 به 9 ميدهيم و از شماره 13 دوباره به شماره 18 يا پيچ آخر دستگاه دو تعرفه مي دهيم مدار ما تكميل است .
بنابراين چند نكته در نقشه كش اين گونه مدارات حائز اهميت مي باشد كه در ذيل به چند نمونه از انها اشاره مي كنيم .
دايره شماره ها بايستي نمره 2 باشد تا حدي كه معلوم باشند .
بينشماره هاي 2 و1 خطي سياهرنگ كشيده شود .
شماره 5 با دايره شماره 2 پر رنگ شود .
خط بين 3و1 پر رنگ شوند و روي آن دايره اي به شماره 10 كشيده شود .
در دستگاه دو تعرفه بين دايره N و كليد يك خط چين كشيده شود .
سه راي 8و2و5 يعني 15و 13 با دايره شماره 2 پر رنگ شود .
در نقشه كشي رله يعني 15 و 13 با خط چين جزء كنتور كشيده شود .
گزارش كار مدار كنتور سه فاز چهار سيم دو تعرفه اي :
اين كنتور سه فاز چهار سيم داراي چهار سيم يعني سه فاز و يك نول مي باشد يعني داراي فازهاي اصلي R,S,T و يك نول N مي باشد .
اين كنتور كه داراي 18 شماره همراه با دستگاه دو تعرفه مي باشد . شماره 2و1 – 5و4 – 8و7- به يكديگر متصل مي باشند بنابراين فاز اصلي R را به شماره 1 داده و خروجي آن را از شماره 3 گرفته و به فيوز مي دهيم .
شماره 4 نيز يك فاز S مي ديم و از شماره 6 خروجي آخر را گرفته و به فيوز دوم مي دهيم فاز 3 را نيز به شماره 7 داده و از شماره نيز خروجي آن را مي گيريم و به فيوز اصلي مي دهيم .
نول اصلي را نيز به شماره 10 داده و از شماره 12 خروجي ان را مي گيريم و به مصرف كننده مي دهيم تا اينجا سيم كشي كنتور اصلي بوده براي اتصال دستگاه دو تعرفه به كنتور اصلي بدين صورت عمل مي نمائيم كه شماره 13 و 12 را به همديگر اتصال مي دهيم و از شماره 13 به شماره 18 مي دهيم .
شماره 16 و 15 را نيز به همديگر اتصال مي دهيم .
نكات مورد توجه در نقشه كشي اين كنتور نيز همانند كنتورهاي قبلي است با اين تفاوت كه بين 3و 1 يا 9و4 يا 9و 7 دايره هايي به قطر 10 ميلي متر مي كشيم شماره 11 را نيز بادايره شماره 2 پر رنگ مي كنيم .
سه راهي هاي 8 و 5 و 11 و 8 را نيزبا دايره شماره 2 پر رنگ مي نمائيم .
رديف وسايل تعداد رديف ابزار تعداد
1 كنتور 3 فاز 1 سيم چين 1
2 دو تعرفه اي 1 2 سيم لخت كن 1
3 فيوز 3 3 انبر دست 1
4 سيم مقداري 4 پيچ گوشتي 1
5 دم پهن 1
6 دم گرد 1
7 دم باريك 1
گزارش كار يك الكتروموتور چپ گرد و راست گرد ساده :
ابتدا بر روي تابلو چهار عدد فيوز ميناتوري – دو عدد كنتاكتور – يك عدد بي متال و يك تخته كام را بر روي تابلو نصب مي كنيم سپس از سه عدد فيوز سه فاز به 5و3 و1 كنتاكتور اول داده و دوباره از پلاتين 1 كنتاكتور اول به 5 كنتاكتور دوم و از 3 كنتاكتور دوم از 5 كنتاكتور اول به 1 كنتاكتور دوم مي دهيم سپس از 1و 4 و 2 كنتاكتور دوم مي دهيم از سه فاز بي متال سه سيم به W,V,U تخته كلم مي دهيم . سيم ارت تخته كلم را نيز به ارت اصلي متصل مي كنيم سپس نوبت به مدار فرمان مي رسد كه ابتدا از R فازي به فيوز چهارم داده و از فيوز به 95 بي متال داده و از 96 بي متال به ورودي استپ اول داده و از خروجي آن به ورودي استارد دوم داده و از همان ورودي يك سيم به ورودي استارت سوم و به دو تا سيزده كنتاكتور اول و دوم مي دهيم از خروجي استارت دوم به 14 كنتاكتور اول داده و از آن به 21 كنتاكتور دوم و از 22 آن به A1 كنتاكتور اول مي دهيم و از خروجي استارت 3 نيز به 14 كنتاكتور دوم و از آن به 21 كنتاكتور دوم و از 22 آن گرفته و به كنتاكتور اول مي دهيم و از نولهاي اصلي به 2 تا A2 دو كنتاكتور مي دهيم . وقتي كه S2 را فشار دهيم برق به K1 رسيده وتيغه هاي 14و 13 بسته شده و تيغه 22 و 21 K1 باز ميشود بنابراين موتور بصورت راستگرد شروع به حركت ميكند وقتي S3 را فشاردهيم تغيه هاي14و13 K2 بسته شده و22و21 وK2 باز ميشوند و موتور چپگرد است.
گزارش كار مدار كولر آبي :
ابتدا فيوز ، جعبه تقسيم ؤ كليد تبديل و كليد دو پل را نصب كرده و سپس از منبع تغذيه اصلي سيم فاز را به فيوز اتصال داده و از آن به جعبه تقسيم وارد مي كنيم سيم نول اصلي را هم مستقيماً به داخل تقسيم مي آوريم سپس پيچ مشترك كليد دوپل را به فاز اصلي واقع در جعبه تقسيم وصل مي كنيم يكي از پيچهاي غير مشترك كليد دو پل را به مشترك كليد تبديل اتصال مي دهيم پيچ غير مشترك ها كليد تبديل را به دو لامپ ديگر اتصال مي دهيم سپس نولهاي ديگر لامپها را به نولهاي اصلي اتصال مي دهيم هدف ايم مدار آشنايي ما با طرز كار مدار كولر آبي مي باشد . كه يكي از شاسي هاي كليد دو پل را زده و پمپ روشن مي شود و كليد ديگر دو پل را زده و كند يا تند روشن مي شود .
گزارش كار مدار لامپ مهتابي :
ابتدا بر روي تابلو فيوز ، جعبه تقسيم ،كليد تك پل ؤ چك و پايه هاي مهتابي را نصب
مي نمائيم سپس از فاز اصلي منبع اصلي سيمي گرفته و به فيوز مي دهيم و از آن به جعبه تقسيم مي دهيم .