مقدمه
بشر همیشه با پوشیده کردن سعی بر ایجاد زیبایی یا حفاظت داشته است. همان طور که با کمی دقت در اطراف خود متوجه خواهیم شد که همه چیز دارای پوششی خاص است. برای مثال بر روی دیوارها پوششی زده می شود تا زیبایی بهتری پیدا کند. با پیشرفت تکنولوژی و بالارفتن درک انسان از کاربرد پوششش، پوشش ها معنای جدیدی پیدا کردند؛ حفاظت. حفاظت از سطوح علاوه بر ایجاد جلوه ای زیبا با استفاده از تکنولوژی پلیمرها میسر شد که کاربرد بسیار بسیار وسیعی نیز پیدا کرد.
برای مثال در صنایعی مانند خودروسازی یا صنایع سنگین، جایی که نیاز است سطح را از صدمات ناشی از رفت و آمد خودروهای سنگین وزن یا سقوط وسایل سنگین بر روی زمین، حفظ کنیم استفاده از پوشش های پلیمری از بهترین راهکارهاست، یا زمانی که نیازمند ایجاد جلوه ای زیبا بر روی سطوح وسیعی مانند کف نمایشگاه های خودرو یا سوله های ورزشی می باشیم باز هم استفاده از پوشش های پلیمری از بهترین راه کارهاست که در ادامه ی گزارش با جزئیات بررسی خواهد شد.
شرکت آریا سطح تهران :
شرکت آریا سطح تهران با همت گروهی از متخصصین اجرایی در عرصه ی سیستم های حفاظت سطوح تشکیل گرده و مقوله ی اجرا انواع سیستم های پایه ی ریزینی بر روی سطوح کف، دیوار، سقف، مخازن و همچنین اعمال لایلینگ، را بر لایلینگ و تایلینگ های ضد اسیدی و ... را بصورت تخصصی دنبال می کند. این شرکت با سابقه ای درخشان در زمینه ی پوشش های صنعتی علی الخصوص روکش های اپوکسی و از پایه گذاران روش های اجرای متداول شرکت های اروپایی، در سطح کشور می باشد. بیشترین حجم اجرای روکش های اپوکسی در صنایع دارویی کشور. نقطه عظیمی در کارنامه ی این کشور است.
نوع محصولات تولیدی و خدمات شرکت :
این شرکت ارائه دهنده ی خدمات زیر می باشد:
روکش های صنعتی اپوکسی
ملات های مقاوم شیمیایی
لایلینگ های مقاوم شیمیایی
روکش های پلی اورتان
رنگ آمیزی صنعتی
از تولیدات این شرکت نیز می توان به ملات ضد اسید AST 500 اشاره کرد.
جایگاه تکنولوژی علوم رنگ در واحد صنعتی
برای اعمال پوشش بروی سطوح اولین و مهم ترین پرسش این است که « برای چه منظوری نیاز به پوشش داریم؟» پاسخ به این پرسش نیازمند اطلاع داشتن از فیزیک سطح مورد نظر و موقعیت سطح در واحد اجرایی می باشد. بسته به نوع پاسخ در مرحله اول می توان بروی نوع پوشش قضاوت کرد. با توجه به این مباحث بهترین علم برای پاسخگویی به این پرسش ها تکنولوژی علوم رنگ ( پوشش) می باشد. که به طور تخصصی به کاربرد انواع پوشش ها می پردازد و چگونگی آماده سازی سطوح را بررسی می کند. برای بررسی جزئیات این مطالب از سه مثال استفاده می کنیم:
اعمال پوشش برای کف کارخانجات صنایع سنگین
اعمال پوشش برای کف نمایشگاه ها
اعمال پوشش بروی سطوح دیوارهای کارخانجات مواد غذایی و داروسازی
حال برای مورد اول به این سوال جواب می دهیم:
برای چه منظوری نیاز به پوشش داریم؟
همانطور که پیداست در صنایع سنگین هدف از اعمال پوشش نمی تواند زیبایی باشد! و حتماً اعمال پوشش کاربرد حفاظتی دارد. زیرا در این صنایع همواره با ماشین آلات بسیار سنگین و سقوط مصالح بر روی کف سر و کار داریم.
بررسی مورد دوم:
برای چه منظوری نیاز به پوشش داریم؟
بطور قطع می توان گفت که در این مورد پوشش دهی بروی زیبا سازی متمرکز شده است.پس می توانیم به سادگی برای کاهش هزینه نهایی از به کار بردن مواد با کاربرد بیجا خودداری کنیم.
بررسی مورد سوم :
برای چه منظور نیاز به پوشش داریم؟
می توان گفت بررسی این مورد به ریز نگری بیشتری نیاز دارد. در نگاه اول هدف از پوشش دهی حفظ سطوح در برابر مواد شیمایی می باشد ولی با نگاهی دقیق تر در می یابیم که پوشش علاوه بر اینکه بایستی در مقابل مواد شیمیایی موردنظر مقاوم باشد باید به سادگی قابل تمیز کردن باشد یا به عبارت دیگر پوشش بایستی دارای سطح بسیار صاف و صیقلی باشد تا گرد و غبار را در خود نگه ندارد.
با این مباحث جایگاه مهم این علم در این صنعت به وضوح نمایان می شود.
با این مباحث جایگاه مهم این علم در این صنعت به وضوح نمایان می شود.
شرح وظایف کارآموز :
در ابتدای هر پروژه مقداری اطلاعات در مورد مکان اجرا، محیط اجرا به تمامی کار آموزان داده می شود که کارآموز بایستی با استفاده از این اطلاعات بتواند دلیل پوشش دهی سطح را توجیه کند و در ادامه با در میان گذاشتن برداشت های خود با مسئول مربوطه بتواند مشکلات خود را برطرف سازد.
در مرحله ی بعدی کار آموز بایستی با نظارت مسئول مربوطه به آماده سازی سطح مربوطه بپردازد به این گونه:
بایستی از خشک بودن سطوح بتونی موجود اطمینان حاصل کند.
سطوح بتونی بایستی چک شود و بتونهای لق بایستی جداسازی شوند.
کار آموز بایستی با دستگاه scratcher آشنا شود و دلیل کاربرد را متوجه باشد، این دستگاه بروی سطح خراش و سوراخ ایجاد می کند تا مقدار چسبندگی را افزایش دهد.
سطح بایستی بعد از گذراندن مراحل قبل جارو شود « کارآموز کار نظارت را بر عهده دارد »
بعد از این مراحل وارد مرحله ی اجرایی می شویم که به دلیل عدم تجربه کافی کارآموزان این قسمت کاملاً جنبه ی آموزشی برای کارآموز دارد. کار آموز در حین اجرای پروژه بایستی نکات مهم هر مرحله را یادداشت برداری کند.
یکی دیگر از وظایف کارآموزان آموختن جنبه های اقتصادی و تحلیل اقتصادی می باشد.
به همین منظور کار آموزان بایستی در جلساتی که مسئولین شرکت با مشتریان خود دارند تا حد ممکن حضور داشته باشند.
امور جاری در دست اقدام
در طول مدت کارآموزی 2 پروژه مهم انجام شد. که به این شرح بوده است:
اعمال کف پوش بروی کارخانه ای با صنایع سنگین ( اجرا بروی فلز و بتون)
اعمال پوشش بروی دیوار کارخانه ی صنایع غذایی.
* لازم به ذکر است که تمامی اعداد و مقادیری که ارائه می شوند. از سوی شرکت مربوطه به صورت مستقیم در دسترس کارآموز قرار داده شده اند.
برای اعمال پوشش بروی سطوح بتونی یا هر سطح دیگر ابتدا نیاز به آماده سازی داریم.
آماده سازی سطوح بتونی:
بتون بایستی خالی از نم باشد ( برای هر 20 cm در دمای °c 30 یکماه وقت لازم است. )
بتون بایستی عاری از کثیفی و چربی باشد – درصورت چرب بودن بایستی با حلال چربی گیری شود.
با استفاده از دستگاه SUB چربی و کثیفی گرفته می شود.
سطوح خالی میان بتون ها با لایه ای از سیلیکات مخلوط شده با رزین اپوکسی « گروت رنگ» را با توجه به ضخامت درزها به نسبت 50 به 50 یا 70 (Si) و 30 ( رزین) پر می کنیم. هرچه ضخامت بالاتر باشد مقدرا Si بالاتر می باشد.
بعد از این مراحل مرحله ی اول آغاز می شود:
با استفاده از غلتک پرایمر رنگ را با ضخامت 70 تا 150 میکرون بروی سطح پخش می کنیم تا کل سطح آغشته شود. این مرحله نیاز به 6 ساعت زمان برای خشک شدن دارد.
لایه دیگر با ابزاری مثل لیسه با ضخامت 600 تا 750 میکرون زده می شود. این لایه برای افزایش مقاومت، صاف کردن از طریق پر کردن چاله ها و بتونه کاری زده می شود. ( برای خشک شدن نیاز به 12 ساعت زمان می باشد.)
لایه ی بعدی بعد از ریخته شدن روی سطح با ابزاری شبیه به شانه، حباب زدایی می شودو ضخامت آن در همه جا تنظیم می شود.
آماده سازی سطوح فلزی :
رفع زنگ زدگی با استفاده از SAND BLAST یا سمباده زدن.
در صورتی که ضخامت پایین باشد یا زنگ زدگی کم باشد از سمباده زنی استفاده می شود.
آماده سازی سطح دیوار:
سطح بایستی صاف باشد.
بتون دیوار بایستی بدون نم باشد
نتیجه گیری:
در آخر بایستی به این مسئله پرداخت که پوشش دهی سطوح به عوامل مهمی وابسته است و بهترین نتیجه گیری زمانی حاصل می شود که تمامی جوانب کار مورد بررسی قرار بگیرد. مسئله ای که کمتر به آن اشاره شد این است که عوامل اقتصادی همواره نقش مهمی را ایفا می کنند. برای مثال شاید ایده آل ترین نوع پوشش از لحاظ علمی موجود باشد ولی از لحاظ اقتصادی صرفه نداشته باشد. پس همواره بایستی این فاکتور مهم مورد بررسی قرار گیرد. از نکات مهم و قابل اشاره ی دیگر این است که در هنگام آماده سازی سطوح بسیار پیش می آید که مسئولین قبلی که مسئولیت صاف کردن دیوارها یا بهینه سازی بتون کف را بر عهده داشته اند نتوانسته اند مسئولیت خود را بنحو خوبی انجام دهند و باعث می شوند که کار اعمال پوشش با کندی جلو رود. لذا از این رو توصیه می شود شرکت های اعمال کننده ی پوشش های سطح دوره های تکمیلی ویژه ای را در جهت بالا بردن آگاهی در این زمینه برقرار کنند تا همواره بتوانند پیش رو باشند.