تاریخچه تأسیس ایران خودرو
شرکت سهامی عام کارخانجات صنعتی ایران خودرو با هدف انجام امور تولیدی و صنعتی برای تاسیس کارخانجات اتوبوس سازی و ساختن قطعات و لوازم مختلف اتومبیل و تولید محصولاتی از این قبیل در تاریخ 27 مرداد ماه 1341 با سرمایه اولیه یک صد میلیون ریال و تعداد یکهزار سهم یک هزار ریالی به ثبت رسید و از مهرماه 1342 عملاً فعالیت خود را با تولید اتوبوس آغاز کرد.
آمار تولید محصولات ایران خودرو از بدو تأسیس تا پایان سال 1376
بر اساس اساسنامه شرکت که در تاریخ 18 آبانماه 1354 در مجمع عمومی فوق العاده به تصویب رسید، سرمایه شرکت از مبلغ دو هزار میلیون ریال برآورد شد که این مبلغ تا سال 1357 به بیش از 13 میلیارد ریال افزایش یافت. به استناد صورت جلسه مجمع عمومی فوق العاده مورخ 30/3/1357 سرمایه شرکت ایران خودرو از 13 میلیارد و 440 میلیون ریال به مبلغ 15 میلیارد و 680 میلیون ریال منقسم به 15 میلیون و 680 هزار ریال سهم یک هزار ریالی افزایش یافت.
ایران خودرو از اولین شرکتهایی بود که قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی را به نحو کامل اجرا کرد و 49 درصد سهام آن به کارکنان و مردم واگذار گردید. این شرکت به موجب بند الف قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران مصوب سهام 16/4/1358 ش.رای انقلاب اسلامی اعتبار نوع صنعت، ملی اعلام شد و به موجب مصوبه 28/2/1365 هیئت وزیران، سهام شرکت از طرف دولت با نام سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران صادر شد و تحت پوشش این سازمان با مدیریت منتخب دولت به کار خود ادامه داد. شرکت سهامی عام کارخانجات صنعتی ایران ناسیونال با مجوز صادره از سوی هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در تاریخ 27/2/1362 به نام شرکت ایران خودرو «سهامی عام» تغییر نام یافت.
در تاریخ 20/11/1370 طبق مصوبه ای از سوی هیئت دولت اسامی و شرایط شرکتهایی که می توانستند به بورس بروند تعیین شد و ایران خودرو اولین شرکت خودروسازی بود که توانست خود را با بازار بورس تطبیق دهد. بر اساس اعلام سازمانی مالی در مرداد ماه سال 1372 سرمایه شرکت بالغ بر 57 میلیارد ریال و تعداد سهام 57 میلیون سهم نیز بوده است و کل سهام متعلق به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران است.
شرکت خودروسازان:
شرکت خودروسازان ایران با نام شرکتهای کنسرسیوم کارخانجات صنعتی اتوبوس سازان ایران در تاریخ 1/10/1343 تاسیس گردید و بر اساس تصمیم مجمع عمومی در اسفند 1351 نام و نوع شرکت به ترتیب به شرکت صنعتی خودروسازان ایران و شرکت سهامی خاص تغییر یافته و هدف از تأسیس این شرکت ایجاد کارخانه اتوبوس سازی واردات و تهیه مواد اولیه و ماشین آلات و لوازم مورد احتیاج و قطعات متحرکه و شاسی و موتور به منظور ساختن، اتوبوس، مینی بوس، میکروبوس، وانت و هر نوع خودرو و امور تولیدی و صنعتی مربوط به آن و معادلات مجاز این امور بوده است.
سرمایه اولیه شرکت به موجب مدارک موجود بالغ بر 60 میلیون ریال منقسم به سهم عادی ده هزار ریالی بوده و تغییرات بعدی افزایش سرمایه به ترتیب از 60 میلیون ریال به 100 میلیون ریال و بعد به 200 میلیون ریال و آخرین افزایش سرمایه از 200 میلیون ریال به 400 میلیون ریال بعد از انقلاب بوده است و با موافقت دولت 25% از سهام این شرکت به شرکت ایویکو (فیات ایتالیا) واگذار شد تا از تکنولوژی آن شرکت در کار بهره برداری از کارخانه استفاده شود.
تولید کامیونت در این کارخانه در تمام طول 20 سال گذشته در سطح پایین ادامه داشت و پس از یک دوره سه ساله سالهای 1361، تا 1363 از سال 1364 دوباره به توقف کشیده شد تولید مینی بوس آن نیز دچار یک فراز و نشیب بوده است. در نهایت از سال 1372 تنها به تولید مینی بوس ایویکو روی آورده است که در ابتدا از وضعیت نسبتا خوبی برخوردار بوده ولی در سال 1374 به حد نصاب 193 دستگاه رسیده است.
( تصاویر و نمودار ها در فایل اصلی قابل مشاهده است)
حسابداری عمومی 5 اداره دارد: اداره رسیدگی به اسناد 2- اداره دفترداری و صدور اسناد 3- اداره حقوق و مزایا 4- اداره خریدهای خارج 5- اداره اموال
اداره رسیدگی اسناد:
کلیه اسناد و مدارکی که می بایست پرداخت شود به ادارات رسیدگی کننده حسابداری عمومی مانند اداره رسیدگی اسناد، حسابداری خرید خارج و حقوق و مزایا ارسال می گردد. اداره رسیدگی اسناد حسابداری عمومی پس از بررسی اسناد رسیده تشخیص می دهد که اسناد فوق می بایست به صورت یک سند حسابداری به اداره دفتر داری صدور اسناد ارسال شود و می بایست برروی اسناد فوق سند پرداخت صادر شود و بررسی چنین مواردی به عهده اداره رسیدگی اسناد می باشد.
اداره حقوق و مزایا:
کلیه مبالغ مربوط به حقوق و مزایای پرسنلی و مواد مربوط به وام های پرداختی به پرسنل و یا هرگونه دریافت و پرداختی که در رابطه با پرسنل توسط این اداره انجام می گیرد که موارد فوق در نهایت به اداره دفتر داری صدور اسناد ارسال می گردد.
اداره حسابداری خریدهای خارجی:
کلیه مواردی که در رابطه با خریدهای خارجی می باشد اعم از ثبت هزینه ها، اعتبارات اسنادی، مبالغ ارزی خریدها، قیمت تمام شده اجناس خریداری شده و موارد مربوط به حملهای خارج و بیمه نامه های مربوط توسط این افراد در اداره، محاسبه و به صورت سندهای روزنامه به اداره دفترداری صدور اسناد جهت ثبت در حسابهای مربوطه ارسال می گردد.
اداره حسابداری اموال:
همانطور که از اسمش پیداست مسئولیت ثبت و نگهداری حسابهای دارایی و اموال شرکت می باشد مسئولیت گرفتن استهلاک جهت دارایی ها و همچنین پروژه ها و سفارش کارهای در جریان به عهده این اداره می باشد. پس از تنظیم اسناد که به صورتی دستی با کامپیوتری می باشد، جهت ثبت در حسابهای مربوط به اداره دفترداری صدور اسناد ارسال می گردد.
اداره دفتر داری و صدور اسناد:
همانطور که توضیح داده شد کلیه اسناد و مدارک جهت تشخیص حساب و تهیه روزنامه ها و ثبت در دفاتر قانونی و گرفتن ترازهای ماهیانه و موارد دیگر به اداره دفترداری ارسال می گردد که در ذیل به آن اشاره شده است این اداره شامل 4 بخش می باشد:
بخش تهیه اسناد روزنامه
بخش نوشتن اسناد تفصیل
بخش تهیه صورت مغایرت با شرکت های تابعه
بخش تهیه صورت مغایرت با شرکت متفرقه
بخش بررسی ترازهای تفصیلی و معین (بخش ثبت دفاتر قانونی) کلیه اسنادی که از ادارات رسیدگی کننده به ادارات دفترداری ارسال می گردد پس از تشخیص حساب توسط معین نویسان به صورت اسناد روزنامه تهیه گردیده و پس از کنترل اسناد و و تصویب اداره جهت پانچ در سیستم معین به پانچیست داده می شود و همچنین کلیه اسناد پرداختها اعم از نقدی و چک پس از ارسال به اداره دفترداری جهت تشخیص حساب و نهایتاً تفکیک اسناد جهت صدور چک به اداره کل خزانه داری ارسال می شود.
اسناد پرداخت پس از تشخیص حساب جهت پانچ در سیستم خزانه داری که یک سیستم جدا از سیستم معین می باشد پانج شده و از اسناد فوق ریز اسناد و خلاصه اسناد تهیه می گردد تا در سیستم حسابهای معین ثبت گردد.
کلیه اسناد به همین شکل روزانه به صورت یک فهرست در سیستم معین پانچ و اسناد به صورت کامپیوتری توسط سیستم خدمات ماشینی درسال می گردد و 2 بار در ماه و هر 15 روز یکبار.
گزارشات جهت ثبت در دفاتر قانونی از قسمت خدمات ماشینی ارسال شده که مبنای دفاتر می باشد در پایان هر ماه نیز از ترازهای ماهانه آزمایشی جهت ارائه به ادارات مربوطه و همچنین کنترل حسابها از قسمت خدمات ماشینی ارسال می شود.
کلیه اسناد روزنامه در اختیار تفصیل نویسان قرار گرفته تا حسابهای معینی که دارای تفصیل می باشد توسط هر گروه از تفصیل نویسان در اسناد تفصیلی ثبت و در اختیار پانچیست مربوطه قرار داده می شود تا در سیستم تفصیلی ثبت گردد و ماهانه تراز تفصیلی جهت اداره تهیه گردیده و پس از بررسی جهت ارائه به مدیریت شرکت ارسال می شود بخش دیگری از اداره عهده دارد ثبت دفاتر قانونی کل و روزنامه می باشد و در 15 روز یکبار طبق گزارشات قسمت خدمات ماشینی شرکت دفاتر روزنامه و کل قانون را ثبت می نمایند.
بخش دیگر از اداره مربوط به قسمت تهیه صورت مغایرت و رفع مغایرت های اختصاصی با شرکت های تابعه می باشد شرکت های تابعه شرکت هایی است که پس از 50% تا 100% سهام شرکت های فوق مربوط به شرکت مادر است (ایران خودرو).
تنظیم صورت مغایرت های فوق در تنظیم صورتهایی تلفیقی بسیار مؤثر هستند و در این گره 4 نفر از پرسنل به صورت مستمر مشغول تهیه مغایرت و ارسال صورت حسابها جهت شرکت های تابعه برای رفع مغایرت های موجود می باشد.
بخش دیگر از اداره مسئولیت مغایرت با شرکت هایی غیر از شرکت های تابعه را به عهده دارند که شامل کلیه شرکت های متفرقه می باشد که با ارسال صورتحساب و یا مراجعه حضوری به شرکت های فوق جهت تهیه صورت مغایرت و رفع مغایرت اختصاصی اقدام می کنند.
جهت مشخص شدن حسابهای اوراق مشارکت که توسط شرکت به فروش رفته است در سرفصلهای جداگانه ای نگهداری شده و اسناد مربوطه توسط یک نفر تنظیم و اسناد فوق و فهرستی از اسناد مربوطه جهت ثبت در دفاتر اوراق مشارکت که در اداره ی کل خزانه داری نگهداری می گرددبه آن اداره کل ارسال می شود تا موارد مفتوح و هزینه های اوراق مشارکت مشخصاً جهت بانک مرکزی و یا حسابرسان مستقل مشخص و معین می شوند.
جهت مشخص شدن حسابهاي اوراق مشاركت كه توسط شركت به فروش رفته است در سرفصلهاي جداگانه اي نگهداري شده و اسناد مربوطه توسط يك نفر تنظيم و اسناد فوق و فهرستي از اسناد مربوطه جهت ثبت در دفاتر اوراق مشاركت كه در اداره ي كل خزانه داري نگهداري مي گرددبه آن اداره كل ارسال مي شود تا موارد مفتوح و هزينه هاي اوراق مشاركت مشخصاً جهت بانك مركزي و يا حسابرسان مستقل مشخص و معين مي شوند.
353132 ح انتظامي اوراق مشاركت 206
353147 كنترل ح انتظامي اوراق مشاركت
اين دو حساب چون در 353 ثبت مي گردد مانده ندارد و فقط از نظر آماري مورد استفاده قرار مي گيرد براي بدست آوردن اطلاعات ريالي بايد به حسابداري اموال مراجعه كرد.
اداره دريافت
اداره خزانه داري كل اداره پرداخت
اداره رسيدگي و دفترداري
در قسمت اداره خزانه داري كل تمامي دريافت ها و پرداخت صورت مي گيرد و همچنين كارهاي مربوط به اوراق بهادار كه توسط اين اداره صورت مي گيرد و تمامي چك هاي مربوط به هزينه و برداشت توسط اين اداره صادر مي گردد.
در اداره خزانه داري كل دريافت اوراق بهادار به دو صورت است:
اوراق بهادار تضميني
اوراق بهادار جاري
اوراق بهادار تضميني خود به دو دسته تقسيم مي شود:
حسن انجام كار
تضمين پس پرداخت
حسن انجام كار:
شركت ايران خودرو با شركتي ديگر قرارداد مي بندد كه يك كار را تحويل شركت ايران خودرو دهد مانند قرارداد ايران خودرو با شركت ساپكو در زمينه نصب تجهيزات مثل روبات.
با توجه به اين كه ايران خودرو اين نصب تجهيزات را در مناقصه گذاشته و شركت ساپكو در اين مناقصه برنده شده است شركت ايران خودرو از شركت ساپكو يك چك به عنوان حسن انجام كار مي گيرد كه در هنگام كار اگر مشكلي به وجود آمد چك را به اجرا بگذارد و اگر در پايان كار مشكلي به وجود نيامده باشد و همه چيز طبق قرار داد عمل شده باشد اين چك به شركت ساپكو مسترد خواهد شد.
تضمين پس پرداخت ها:
تسهيلاتي كه شركت ايران خودرو به اشخاص حقيقي يا حقوقي خارج از شركت پرداخت مي كند در قبالش چك تضمين مي گيرد كه ثبت آن به صورت زير مي خورد
حساب انتظامي ***
طرف حسابهاي انتظامي ***
حساب انتظامي شامل اسناد تضميني بابت حسن انجام كار با پيش پرداخت مي باشد.
معين (كدينگ) حسن انجام كار
بد پ پ
س طرف حسابهاي انتظامي
ثابت
بعد از اتمام قراردادها چك مسترد مي شود و قراردادها توسط اداره رسيدگي كننده بررسي و جهت خزانه داري اعلام مي گردد در زمان استرداد چك ثبتهاي برعكس مي خورند.
طرف حساب انتظامي
حساب انتظامي مربوطه
5- اوراق بهادار جاري:
اوراق بهادار جاري 2 دسته مي باشد كه دستة اول ناشي از فروش خودرو و دسته دوم هم راجب درآمدهاي متفرقه مي باشد مانند درآمد اجاره بيمه، فروش ضايعات و مزايده، خودرو و ثبتي كه در اينجا اعمال مي شود به صورت زير مي باشد.
چك دريافتي نزد صندوق ***
درآمد ***
در زمان وصول چك حساب بانك بدهكار مي شود و بستانكار چك هاي در جريان وصول نزد بانكها مي شود.
اداره پرداخت ها:
كه پرداخت در اين اداره ناشي از خريد مي باشد كه پرداختها به صورت چك مي باشد و پرداخت نقدي كم مي باشد و ايران خودرو با بانكي به نام بانك پارسي قرارداد دارد كه اكثر پرداختها و دريافتها در اين بانك صورت مي گيرد
به عنوان مثال شركت ايران خودرو قطعه اي را از فروشگاه تاسيساتي افروزان به مبلغ 3680000 ريال خريداري مي كند كه به صورت زير ثبت مي شود.
خريد درخواستي 000/3680
حسابداري عمومي 000/3680
(چك صادره)
در زماني كه اين چك پاس مي شود ثبت زير مي خورد
خزانه داري 000/680/3
بانك پارسيان 000/680/3
در خزنه داري اكثر ثبت هاي حسابداري شامل حسابهاي بانكي مي باشد.
اداره گزارشات
اداره كل بودجه
اداره بودجه سفارش كار
در اداره بودجه بندي ايران خودرو با توجه به گزارش هزينه اي معاونت هاي توليدي و خدماتي كه هر بخش در هر سال به چه مقدار نيرو و سرمايه و هزينه احتياج دارد بودجه اي را مصوب مي كند و به بخش هاي مختلف توليدي و خدماتي ابلاغ مي كنند و با توجه به اين بودجه تقاضاي بودجه مي كند و اين تقاضا به كميسيون بودجه داده مي شود و در صورت تاييد كميسيون پس از بررسي به تصويب مي رسد بودجه لازم به بخش مورد نظر داده مي شود.
بودجه سفارش كار:
يك سري از بودجه ها كه به صورت جداگانه كه سفارش كار هستند در نظر گرفته مي شود كه اين سفارش كار خود به دو دسته تقسيم مي شود:
سفارش كار هزينه اي
سفارش كار سرمايه اي
كه خارج از سازمان مالي مي باشد و در ادارة سفارش كار مي باشد.
سفارش كار هزينه اي:
سفارش كار هزينه اي سفارش كاري است كه بابت پرداخت هزينه و تعميرات انجام مي شود مانند پرداخت هزينه بابت نقاشي و يا تعميرات قطعات.
سفارش كار سرمايه اي:
سفارش كار سرمايه اي سفارشي است كه به سرمايه اضافه مي شود مانند پرداخت بابت ساختن يك ساختمان كه اين موجب افزايش دارايي و سرمايه مي شود و ممكن است يك پروژه ساختماني داراي بخش هايي است كه هر يك از اين بخش ها داراي سفارش كار خاصي مي باشد.
اداره كل تمركز و هماهنگي حسابها:
تمامي حسابها و اسنادهاي مربوطه در بخش هاي مختلف به اين اداره فرستاده مي شود كه ماحصل كار در اين جا انجام مي گيرند يعني تهية صورتهاي مالي، صورتهاي سود و زيان و صورتهاي تلفيقي انجام مي گيرد كه در اين حالت تمامي حسابها مورد بررسي و رسيدگي و تطابق داده مي شود.
اداره كل حسابداري صنعتي
اين اداره كه شامل 5 بخش:
حسابداري صنعتي
اداره هزينه يابي
حسابداري انبار
سفارش كار هزينه اي مي باشد.
در دايره صدور اسناد، اسنادي كه مربوط به مواد و خط توليد مي باشد ابتدا ماهيت آن مشخص مي كنند كه هزينه است و با چه نوع هزينه اي است و آن را سپس به اداره حسابداري صنعتي مي فرستند و حسابداري صنعتي اسناد را تفكيك مي كند و در هر طبقه خود قرار مي دهد. پس از تفكيك، هر يك از اسناد را ثبت مي كند و بعد از آن را به دايره تمركز حسابها مي فرستند.
اداره كل فروش:
دراين اداره محصولات نهايي توليد شده شركت ايران خودرو به فروش مي رسد و علاوه بر آن محصولات قطعات يدكي ماشين ها نيز تحت نظر اين اداره به انجام مي رسد.
اداره كل حسابداري عمومي
رسيدگي حسابها و اسناد:
بيشترين فعاليت من در قسمت رسيدگي اسناد مي باشد كه روش رسيدگي به اسناد را به طور مختصر كه هر روز انجام مي دادم را شرح مي دهم. در ايران خودرو با توجه به گستردگي كار و فعاليت. هر فرد عهده دار مسئوليت كوچك و خاصي مي باشد كه كنترل اسناد بدين صورت مي باشد كه قسمت هاي مختلف خط توليدي اگر به مواد احتياج داشته باشد درخواست خريد مواد مي كنند اگر اين موارد در انبار موجود باشد اين درخواست اجابت مي شود و به خط توليد يا قسمتي كه خواستار مواد هستند داده مي شود اگر مواد در انبار موجود نباشد اين درخواست به اداره خريد و قسمت كنترل و برنامه ريزي مواد فرستاده مي شود و گروهي هم در اداره خريد هستند كه پيش فاكتورهاي قيمت مواد مورد نظر را از شركت هاي مختلف جمع آوري مي كنند و اين پيش فاكتورها به كميسيون درخواست ارجاع داده مي شود و با توجه به قيمت مناسب و كيفيت مطلوب، شركت مورد نظر را انتخاب مي كنند و اين مسئله بايد به تاييد قسمت كنترل و برنامه ريزي مواد برسد و دستور خريد را صادر مي كند مواد خريداري شده به انبار مي رود انباردار پس از بررسي اينكه تعداد كالاهاي آورده شده و كالاهاي درخواست شده دايره مورد نظر مطابقت دارد و سپس كيفيت كالا توسط دايره كيفيت مورد بررسي قرار مي گيرد اگر كالاهاي مورد نظر داراي كيفيت مطلوبي باشد آن را تائيد مي كند و رسيد انبار دائمي صادر مي گردد كه اين رسيد به دايره حسابداري، قسمت رسيدگي اسناد فرستاده مي شود كه اين دايره وظيفه دارد اقلام فاكتور كالا را با اقلام درخواست كالا مقايسه مي كنند كه بايد با هم ديگر برابر باشد و همچنين تعداد كالاهاي درخواستي با تعداد كالاهاي فاكتور نيز برابر باشد و همچنين صحت آنكه كالاها از همان شركت خريداري شده كه در برگه استعلام بها آمده است و مبلغ فاكتور بايد با مبلغي كه در استعلام بها آمده است برابر باشد و اگر استعلام بها وجود نداشته باشد بايد به قراردادها مراجعه كرد و مبالغ را با مبالغي كه در قراردادها آنده است مطابقت دهد.
بعد از اينكه رسيدگي صورت گرفت يك برگه اي به نام برگه خلاصه خريد وجود دارد كه مبلغ و مقدار كل و همچنين شماره فاكتور و شماره رسيد وجود دارد كه اين شماره فاكتور و شماره رسيد در خلاصه خريد بايد با شماره كه دذر رسيد كالا و فاكتور ثبت شده است برابر باشد و اين برگه به اين خاطر است كه نشان داده شود كه به اسناد رسيدگي شده و اگر اين برگه نباشد نشان داده مي شود كه اسناد باز است يعني اينكه به اسناد رسيدگي نشده است براي اينكه رسيدگي اسناد از قلم نيفتد در درون سيستم كامپيوتري تعداد اين اسناد ثبت مي شود در انتهاي خلاصة خريد اگر عوارض و ماليات داشته باشد به آن اضافه مي شود يا ممكن است خريد به صورت پيش پرداخت باشد از كل مبلغ كم مي شود و در زير نمونه اي از رسيدگي اسناد كه ضميمة گزارش شده است را مورد بررسي قرار مي دهيم در اين جا شركت ايران خودرو دو قلم جنس كه يكي رنگ طوسي الكترواستاتيك و ديگري تينر مخصوص كيلر پلي اورتان هواخشك مي باشد كه تعداد جنس اولي 7920 و تعداد جنس دومي 1920 مي باشد در ابتدا شماره فاكتور خلاصه خريد يا شماره فاكتور مطابقت داده كه براي رنگ طوسي 8210111 مي باشد اگر اين رقم در هر دو برگ باشد با يك علامت تيك آن را تأئيد مي كنيم و براي رسيد هم به به همين صورت عمل مي كنيم و سپس تعداد كالا در خلاصه خريد را با فاكتور ورسيد كالا مقايسه مي كنيم و در صورت برابر بودن يك تيك مي زنيم.
در ادامه براي كنترل قيمت كالا مقدار كل كالاي تحويل شده را كه براي رنگ عدسي الكترواستاتيك 7920 مي باشد در بهاي هر واحد آن مبلغ 36650 ميباشد ضرب مي كنيم اگر جواب 000/680/902/2 باشد آنرا يك تيك مي زنيم به اين معنا درست است و در پايين فاكتور 3% عوارض قانوني لحاظ شده است كه بايد 290268000 را ضرب در 3% كرد كه جواب بايد 8708040 باشد در اين صورت يك علامت تيك مي زنيم و عدد بدست آمده را به اضافه 290268000 مي كنيم و جواب نهايي بايد 298976040 باشد در اين حالت چون برگه استعلام وجود ندارد ما به مبلغ بهاي هر واحد را كه 36650 مي باشد يا مبلغي كه در قرارداد با شركت تابان شيمي ايران خودرو بسته است مطابقت مي كنيم.
در بعضي از رسيدگي ها درصدي به عنوان تخفيف وجود داشت كه در اين صورت بعد از ضرب مقدار كل كالا با بهاي واحد كه جواب بدست آمده را ضرب در آن درصد مورد نظر مي كرديم و جواب را از كل مبلغ كم مي كريدم.
قراردادهاي ايران خودرو
در ايران خودرو قراردادهاي زيادي وجود دارد كه با شركتهاي ديگر بسته ميشود كه بعضي از اين شركتها تابع ايران خودرو هستند يعني حدود 50% سهام اين شركت ها براي ايران خودرو مي باشد، مانند شركتهاي ايساكو، ساپكو، ايران گسترش.
يكي از اين قراردادها، قراردادي است كه شركت ايران خودرو با شركت تابان شيمي بسته است به پاره اي از بندهاي اين قرارداد اشاره شده است:
بند 1: مبلغ قرارداد ذكر شده 000/800/850/20 ريال مي باشد.
بند 2: مبلغ 20% از كل بها موضوع قرار داد را به مبلغ 000/160/170/4 به شركت تابان شيمي پيش پرداخت شود.
بند 3: ايران خودرو نيز يك چك تضمين موضوع بند 2 را نزد خود به عنوان حسن انجام كار نگه دارد و ظرف مدت شش ماه پس از انقضاء قرارداد آن به شركت تابان شيمي بازگردانده مي شود.
بند 4: شركت متعهد است در هر ماه به تعويض چك فوق الذكر اقدام كند.
بند 5: مدت قرارداد 1/1/1382 تا 31/3/1383 مي باشد.
بند 6: ميزان و نحوة سفارش: ميزان درخواست 20 روز قبل از تحويل سفارش بايد باشد و كالا را به اداره دريافت كالاي ايران خودرو تحويل دهد.
بند 7: در صورت معيوب بودن كالاها آنها به شركت تابان شيمي برگشت داده خواهد شد.
بند 8: اگر محصولي از شركت تابان شيمي خريداري شد، به ماشين آسيبي بزند مبالغ زير با توجه به نوع ماشين خسارت گرفته مي شود.
بابت آسيب به پيكان 000/000/4 ريال
بابت آسيب به بدنه پژو 206 000/000/7 ريال
بابت آسيب به بدنه پژو 405 جي ال ايكس 000/000/8 ريال
بابت آسيب به بدنه پژو پارس 000/000/10 ريال
بابت آسيب به بدنه سمند 000/000/12 ريال.
اداره اموال و پروژه ها:
دارايي ها در شركت ايران خودرو به دو دسته تقسيم مي شوند:
دارايي هاي ثابت خريداري شده مثل كامپيوتر
دارايي هاي در جريان ساخت پروژه ها
دارايي هاي ثابت خريداري شده در ايران خودرو داراي 7 معين مي باشد:
معين ساختمان و تأسيسات 2- معين ماشين آلات (خطوط) و توليد و دستگاه هاي بزرگ 3- قالبها و ابزار مخصوص 4- ابزار فني (دلر و چكشها) 5- وسائل نقليه 6- اثاثيه و منصوبات 7- وسائل حمل مواد.
دارايي ها داراي سه حساب كنترلي مي باشد كه بر حسب رسيد در اين حسابها قرار مي گيرد:
كنترل دارايي ثابت
حساب كنترلي تخصيص نيافته
سيستم سفارش كار پروژه
در كنترل دارايي هاي ثابت، دارايي هايي يكه از طريق رسيد مستقيم خريداري شده اند در آن قرار مي گيرند. در كنترل تخصيص نيافته كالاهايي كه از طريق رسيد داخلي به خارجي خريداري مي شود.
در سيستم سفارش كار (پروژه ها) هم از طريق رسيد مستقيم ولي در زمان تكميل پروژه ها انجام مي شود.
در قسمت اداره اموال رسيدها به 3 دسته تقسيم مي شوند.
رسيد مستقيم
رسيد كالا رسيد كالاهاي داخلي (خريدهاي داخلي)
رسيد كالاهاي خارجي (خريدهاي خارجي)
نحوه صدور سند دارايي ها و سفارش كار به شرح زير مي باشد:
سند تفصيلي عمومي كه مربوط به دارايي هاي ثابت مي باشد هر رسيد كالا در اين سند منظور مي شود كه حساب دارايي هاي داراي كد 108 مي باشد اما سند تفصيلي سفارش كار فقط رسيد مستقيم در اين سند منظور ميشود.
نحوه ثبت حسابداري اموال:
پس از انجام رسيدگي ها سند حسابداري زده مي شود كه جمع تمام فاكتورهاي اموال خريداري شده بدهكار مي شود و طرف بستانكار اين حساب خزانه داري مي شود كه اگر پيش پرداخت و علي الحساب داشته باشد از قسمت بدهكار آن كم مي شود پس از ثبت اين سند براي پرداخت به خزانهداري مي رود كه داراي چهار نسخه مي باشد كه دو نسخه آن به قسمت رئيس حسابداري عمومي داده مي شود و يك نسخه آن به دفترداري و نسخه باقيمانده به همراه اسناد باقيمانده به صنعتي فرستاده مي شود.
زدن سند روزنامه
اداره دفترداري نوشتن دفاتر رسمي
نوشتن معين و تفصيل و گرفتن مغايرات
صورت مغايرات: صورت مغايرت حساب في مابين شركتهاي مختلف را چك مي كند در صورت وجود اشكال يا اشتباه، طرفين جهت رفع اشكال آن با نمايندگان دو شركت در جلسه اي حاضر مي شوند و با يكديگر به توافق ميرسند. از قبيل شركتهايي كه با ايران خودرو حساب في ما بين و تحت تابع ايران خودرو هستند مي توان به ساپكو، ايساكو، تام، سازمان گسترش اشاره كرد.
در موارد زير مغايرت در بين حسابها به وجود مي آيد:
1- كالاهاي بين راهي 2- چك بين راهي 3- دريافت يا پرداخت كالاهايي كه به دست انباردار نرسيده باشد 4- اشتباهات حسابداري.
صورت مغايراتي كه ضميمه اين گزارشات شده است، اقلام باز يعني اقلامي كه بين آنها اختلاف وجود دارد به صورت O كشيده شده است و اين بايد در نهايت با توافق طرفين اصلاح شود و در نهايت دفاتر دو طرف به موازنه برسد، مغايرت ممكن است بين شركت و بانك باشد مانند واريزي شركت (سپرده، بينراهي) و بدهي كه در پايان ساعت روز به بانك واريز شده باشد و بانك به تاريخ روز بعد عمل كرده باشد، و يا چك هايي كه براي وصول به بانك ارائه نشده باشد و يا برداشتهاي بانك از حساب موسسه، واريزي بانك به حساب شركت كه اعلاميه بستانكار آن وصول نشده باشد و در صورت مغايرت از طريق دو روش رسيدن از يك مانده به مانده ديگر و يا روش رسيدن به مانده واقعي استفاده مي شود، كه در اين در روش اقلام باز به وسيله مقابله كردن اقلام تثبيت شده در ستون بدهكار دفتر بانك شركت با اقلام ثبت شده در ستون بستانكار صورتحساب مشخص مي شود كه در دو طرف در رفع اين اختلافات با يكديگر همكاري مي كنند.
نوشتن معين و تفضيل
براي شركتهايي كه 50% سهام آنها متعلق به ايران خودرو مي باشد دفاتر معين نگهداري مي شود اما در شركتهايي كه قراردادي مي باشند دفاتر تفصيلي نگهداري مي شود و دو گزارش به نام گزارش 14 و 16 وجود دارد كه گزارش 14 گردش تراز تفضيلي را نشان مي دهد و گزارش 16 مانده و تراز معين را به تفكيك (ريز به ريز) آن را نشان مي دهد و در ايران خودرو يك سيستم SNA وجود دارد كه مهمترين سيستم سازمان اين شركت مي باشد به وسيله اين سيستم اشتباهات رخ داده پيدا مي شوند و بعد از پيدا شدن آنرا اصلاح مي كند.
ادار كل حسابداري صنعتي:
اداره دفترداري و صدور سند
اداره هزينه يابي و سفارش كار
اداره حسابداري صنعتي اداره انبار
اداره هزينه يابي
اداره قيمت تمام شده
اداره صدور سند: هرگونه اسنادي كه بخواهد ثبت بخورد در اين اداره ثبت و در اين دفاتر وارد ميشود
اداره هزينه يابي و سفارش كار: تمام عملياتي كه بصورت غير توليدي مثل ساختمان ها و پروژه هايي كه غيرتوليدي مي باشند. اطلاعات مربوط به سفارش كار هزينه اي در اين قسمت جمع آوري مي شود اين قسمت همچنين اطلاعات هزينه اي يك پروژه را جمع آوري مي كند و قيمت تمام شده يك پروژه را محاسبه مي كند و در نهايت به اداره اموال رابط مي شود.
اداره انبار: جنسي كه از بيرون خريداري مي شود همواره وارد انبار ميشود خريد داخلي داراي فرم 42 و خريد خارجي فرم 44 و خريد خارجي يكي و خريد داخلي فلات ناميده مي شود. جنسي كه از بيرون خريداري مي شود بايد رسيد كالا داشته باشد اين فرمها كه به حسابداري انبار مي رود و در آنجا قيمت گذاري مي شود و جنس خريداري شده از طريق كد وارد سيستم انبار مي شود قسمت دريافت فيزيكي كالا جنس را تحويل مي گيرد و در درون سيستم شارژ مي كند و اطلاعات بصورت تعدادي وارد سيستم مي شود و مقدار ريالي آن را نداريم كه بايد حسابداري انبار آن را تعيين كند و به اداره رسيدگي مدارك رابط مي كند و مقدار ريالي از حسابداري عمومي گرفته مي شود و برروي رسيد كالا ثبت مي شود جنس هاي مختلف جمع آوري مي شود و در يك ليست تشكيل و گردآوري مي شوند و انباشت آن در ليست جمع آوري مي شود كه از روي اين ليست مي توان قيمت يك كالا را مشخص كه نرخ ميانگين سال ميباشد.
روش انبارداري بصورت ميانگين موزون مي باشد
اداره هزينه يابي: كليه هزينه هايي كه در شركت انجام مي گيرد اعم از اداري و تشكيلاتي، توزيع و فروش در اين اداره انباشت مي شود و بر اساس مراكز توليدي به آنها سرشكن مي شود و همچنين تهيه نرخ دستمزد و سربار به اساس مراكز توليدي توسط اين مراكز انجام مي شود به عنوان مثال كارخانه برس تمامي هزينه هاي مربوط به دستمزد را جمع آوري مي كند و بر ساعت كاركرد استاندارد تقسيم مي كند و نرخ دستمزد بدست مي آيد و كليه هزينههاي آب و برق و استهلاك و حقوق سرپرست كليه هزينه هاي سربار جمع مي شوند و بر اساس درصدي از دستمزد آن را محاسبه مي كنند و نرخ سربار بدست مي آيد.
اداره قيمت تمام شده: كليه اقلام پرسي و مونتاژي توليدي در شركت توسط اداره قيمت تمام شده قيمت گذاري مي شود كه احتياج به يك اطلاعات پايه اي دارد كه اين اطلاعات از مهندسي اخذ مي شود.
به عنوان مثال جنسي كه ساخته شده، اطلاعات ريز آن بصورت فرمت زير از مهندسي اخذ مي شود.
كد جنس شماره فني شرح جنس واحد ميزان مصرف
از طريق ليست انبار نرخ اين كدها مشخص مي شود و بعد براي بدست آوردن دستمزد ميزان زمان مصرفي جهت ساخت آن قطعه در نرخ دستمزد ضرب ميشود و مبلغ دستمزد در نرخ سربار ضرب مي شود و سربار بدست مي آيد.
نرخ سربار سالن مربوطه مبلغ دستمزد = سربار
شمارش موجودي كالاي در جريان ساخت و كالاي ساخته شده، و همچنين قيمت گذاري آنها در پايان سال بعهده اداره قيمت تمام شده است. در شركت ايران خودرو روش ثبت حسابها به صورت استاندارد است در ارزيابي موجودي ها از روش ميانگين موزون استفاده مي شود و در پايان سال دو نوع گزارش تهيه مي شود.
نيروي انساني
پيمانكاري
پروژه هاي ايران خودرو
در قسمت پيمانكاري نيروي انساني كه در شركت راستين خدمات اين نوع پيمانكاري انجام مي شود در اين بخش با توجه به نيروي انساني كه قسمتهاي مختلف توليدي و خدماتي ايران خودرو احتياج داشتند و سرپرستان اين قسمتها تقاضاي نيرو مي كردند نيروهاي درخواستي را از بيرون با توجه به مهارتها و قابليت هاي لازم استخدام مي كردند و به بخشهاي مختلف ميفرستادند و پنج درصد مبلغ هر قرارداد استخدامي به خود شركت راستين خدمات داده مي شد.
پيمانكاري پروژه هاي ايران خودرو:
اين قسمت از پيمانكاريكه مربوط به قراردادهاي پيمانكاري ايران خودرو ميباشد كه شركت ايران خودرو براي ساختن يك ساختمان يا يك سوله جديد آگهي مزايده مي دهد تا شركتهاي مختلف پيمانكاري مبلغهاي خود را پيشنهاد دهند و اراده قراردادهاي ايران خودرو اين پيشنهادها را بررسي مي كند و هر قيمتي كه مناسب بود با آن شركت قرارداد مي بندد و كار را با آن شركت شروع مي كند هر پروژه به سفارش كارهاي مختلفي تقسيم مي شود كه هر سفارش كار بودجه جداگانه اي دارد و از قبل اين بودجه مبلغش مشخص ميشود پس از انجام قسمتي از مراحل كار پيمانكار با توجه به اينكه هزينه هايي را انجام داده و احتياج به پول دارد و صورت وضعيتي را تهيه مي كند كه اين صورت وضعيت بر اساس فهرست بها نوشته مي شود و اين فهرست بها فهرستي است كه در آن مبالغ مصوب اجناس معمولاً پايينتر از قيمت بازار ميباشد تعيين مي گردد و به دست كارفرما داده مي وشد و صورت وضعيت هاي بعدي نيز فرستاده مي شود تا ميزان بودجه سفارش كار به صفر برسد و بيشتر از بودجه هر سفارش نمي تواند درخواست بكند و مسئول قراردادها براي اينكه پيمانكار ضرر نكند درصدهايي را در نظر مي گيرد مانند سختي كار و غيره… كه به صورت وضعيت اضافه مي شود. صورت وضعيتها را ناظر كارفرما بررسي و تائيد مي كند و قسمت حسابداري كارفرما مي فرستد كه حسابداري به اتكاي اين تأئيد فقط اعمال جمع و ضرب و ميزان درصدها را كنترل مي كند در هنگام اجراي پروژه به قسمت اداره اموال و دارايي اطلاع داده مي شود كه اين پروژه در آينده به دارايي تبديل مي شود.