مقدمه
هدف از این دستور العمل توضیح قسمت های مختلف بخش حسابهای مالی، نحوه ی استفاده از حسابهای تدوین شده و ارتباط آنها با یکدیگر می باشد. به طوری که امکان ایجاد طبقه بندی و تفکیک حسابها به منظور جمع آوری و کنترل اطلاعات و ارقام مالی و تهیه و ارائه گزارش های مالی به سادگی امکان پذیر باشد. حسابداری یک سیستم اطلاعاتی جهت پردازش رویدادهای مالی و بعنوان مبنایی برای تصمیم گیری و بیان وضعیت مالی یک شخصیت تجاری می باشد این سیستم اطلاعاتی هنگامی می تواند شرایط لازم را برای اعمال مدیریت کار او مؤثر ایجاد نماید که افراد کارشناس با اطلاعات تئوریک و تجربه لازم متصدی پردازش اطلاعات مالی باشند و اولین شرط اساسی برای خبره شدن در حرفه حسابداری ، داشتن اطلاعات تئوریک قوی از اصول و استاندارد های پذیرفته شده حسابداری می باشد . هر چه اطلاعات تئوریک یک فرد بالاتر باشد و بهتر بتواند این اطلاعات را از علم به عمل تبدیل کند در بین سایر کارشناسان کار او لایق تر شناخته می شود پس فراگیری دانستن حسابداری مقدمه ای برای حرفه ای شدن در این رشته خواهد بود و هر چه از اصول و استاندارد های پذیرفته شده حسابداری آگاهی بیشتری وجود داشته باشد علاوه بر اینکه نتایج کار انجام شده قابل اتکاء تر خواهد بود باعث می گردد تا حسابدار در کار خود موفق تر بوده و جذابیت کار را بیشتر احساس نماید.
چکیده:
کارآموزی چیست: کار آموزی همانطور که از اسمش پیدا است یک درس 2 واحدی بوده که دانشجویان دوره کاردانی جهت یادگیری مطالب تئوری یاد گرفته در دانشگاه باید بصورت عملی در یکی از ادارات بگذرانند بنده نیز این درس را مانند همه ی دانشجویان باید بگذرانیم که در ترم تابستان داشته ایم. که پس از ثبت این درس در واحد آموزش جهت معرفی از طرف دانشگاه به محل کار آموزی (اداره برق ) دفتر پژوهشی دانشگاه نامه ای به محل کار آموزی فرستاده و پس از ارائه نامه به اداره برق به طور عملی شروع به کار کردیم که در طی این دوره بنده هر هفته 3 جلسه از ساعت 8 صبح لغایت 12 به این محل رفته و یادگیری های لازم به بنده ارائه می شود.
که بنده در طی این دوره با جزئیات حقوق دستمزد و همچنین چگونگی نگهداری دفاتر حسابداری آشنا شده که حقوق دستمزد کار بسیار منظمی است چرا که اگر اشتباهی رخ دهد حسابداری باید جوابگو باشد.
فصل اول
شبکه برق
شبکه برق
هر سیستم انرژی الکتریکی از سه قسمت تشکیل شده است که عبارتند از:
1- مرکز تولید نیرو یا نیروگاه
2- خطوط انتقال
3- شبکه های توزیع نیروگاهها به دلایل ایمنی، اقتصادی و منابع انرژی در مسافت دوز از مصرف کننده قرار دارند و بنا به دلایل تلفات خط و افت ولتاژ، انرژی را ما با سطح ولتاژ بالا انتقال می دهیم. و مزایای آن سطح مقطع هادی کاهش پیدا می کند در نتیجه وزن سیم مصرفی نیز کاهش پیدا می کند. افزایش بیش از حد ولتاژ نیز معایبی را در بر دارد که عبارتند از:
1- افزایش قیمت ترانسها در ابتدا و انتهای خط
2- افزایش بین هادی های خطوط انتقال و در نتیجه بزرگتر شدن دکلها
3- افزایش تعداد مقره ها دکلها جهت عایق سازی
4- افزایش قیمت تجهیزات ولتاژ سطح انتقال 400 و 230 کیلو ولت و ولتاژ سطح فوق توزیع 132 و 63 کیلو ولت و ولتاژ سطح توزیع 20 کیلو ولت و 400 ولت می باشد. ولتاژ تحویلی به مصرف کننده های مختلف متناسب با قدرت مورد نیاز آن می باشد که در مصارف کم حداکثر تا 3 کیلو وات با 220 ولت تکفاز و در مصارف تا 50 کیلو ولت آمپر با 380 ولت سه فاز و در مصارف تا 3 مگاوات برق 20 کیلو ولت سه فاز و در بیشتر از 3 مگاوات با 63 و 132 کیلو ولت استفاده می شود.
شبکه برق: هر گاه به کمک سیم کشی چندین مصرف کننده از جریان برق استفاده کنند این سیم کشی را شبکه گویند که در طراحی شبکه توزیع انرژی باید نکاتی را در نظر گرفت که عبارتند از:
1- تلفات توان الکتریکی کمتر باشد.
2- اطمینان خوبی به نظر حفاظتی داشته باشد.
3- عیب یابی شبکه سریع باشد.
4- طرح تا حد امکان ساده باشد.
5- ضریب بهره شبکه بالا باشد.
انواع شبکه ها:
شبکه های باز (شعاعی)
شبکه های بسته (از دو سو تغذیه یا حلقوی)
شبکه های ستاره ای
شبکه غربالی یا تور عنکبوتی
1- شبکه های باز (شعاعی): در این نوع شبکه تغذیه الکتریکی از یک نکته انجام می گیرد . از یک سو تغذیه می شود. و از تابلو اصلی توسط انشعابهایی انرژی به مصرف کننده یا تابلوهای ترسیم کوچکتر حمل می شود و این انشعابها شعاعی شکل است.
معایب شبکه های باز: قابلیت اطمینان در حالت کار کمتر می باشد- تلفات توان در مقایسه با سایر شبکه ها بیشتر است به منظور محدود کردن تلفات توان باید سطح مقطع کابل بزرگتر انتخاب گردد.
مزایا: به لحاظ سادگی ساختار قابل درک است کلیه نواقص آن را به طور سریع می توان یافت و رفع کرد. – توان یا قدرت اتصال کوتاه به علت اینکه از یک سو تغذیه می شود کم می باشد. در جاهایی که قطع برق اتفاقی مجاز نمی باشد جهت بالا بردن ضریب اطمینان شبکه از شبکه های بسته استفاده می شود شبکه های بسته از دو نوع پست مختلف تغذیه می شوند. در شبکه های حلقوی نقطه ابتدا و انتهای خط از یک منبع انرژی تغذیه می گردد.
انواع خطوط انتقال:
خطوط هوایی- خطوط زمینی
مزایای شبکه های هوایی: شبکه هوایی ارزانتر از سیستم زمینی است- با افزایش ولتاژ قیمت سیستم زمینی نسبت به هوایی افزایش می یابد- خطوط هوایی از نظر تعمیرات آسانتر است و عیب یابی آن به راحتی انجام می پذیرد- امکان انشعاب گیری در هر نقطه بدون ایجاد اغتشاش امکان پذیر است- در مناطقی که افزایش مصرف رو به رشد است یک مزیت قابل توجه است.
مزایای شبکه های زمینی:
1- امکان به وجود آمدن اتفاقاتی مانند اتصال کوتاه، پارگی نسبت به خط هوایی کمتر است.
2- چنانکه بخواهند چند ترانس و ژنراتور در فاصله نزدیکی به هم قرار گیرند بهتر است از کابل جهت رعایت مسأله حفاظت استفاده شود.
3- در صورتی که تنظیم ولتاژ مورد نظر باشد خط زمینی ترجیح داده می شود چون تلفات القایی در آن کمتر است. اگر فواصل هادی های یک خط سه فاز با یکدیگر برابر نباشند اندوکتانس فازها با هم مساوی نبوده و سیستم قدرت نامتقارن می گردد یعنی در صورت اعمال ولتاژ متعادل به ابتدای خط ولتاژهای انتهایی نامتعادل خواهند بود برای رفع این مشکل از دو روش استفاده می شود که عبارتند از:
1- آرایش به صورت مثلث متساوی الاضلاع
2- خطوط جابجا شده جهت افزایش قابلیت اطمینان خطوط انتقال انرژی با وجود هزینه های زیاد نصب خطوط انتقال دو مداره از مقبولیت خاصی برخوردار است. بررسی پارامترهای مناسب در احداث خطوط:
1- انتخاب سطح ولتاژ انتقال
2- مسیر یابی خط انتقال
3- نقشه برداری و تهیه پلان
4- عملیات زمین شناسی
5- طراحی هادی های انتقال
6- سیم محافظ هوایی
7- مقره ها
8- انتخاب برج و محاسبات بارگذاری
9- نحوه جابجایی فازها در خطوط انتقال
10- فندانسیون برج ها
11- زمین کردن برج ها الگوریتم جابجایی فاز در شبکه توزیع به منظور بالانس فاز جابجایی فازها در شبکه های توزیع با روشهای سعی و خطا و استاد کاری انجام می پذیرد که پردردسر، وقت گیر و غیر بهینه است. پیدا کردن الگوریتمی برای تعیین نحوه جابجایی فازها به گونه ای که تعادل فاز را به دنبال داشته باشد هدف ای پروژه می باشد. ایجاد بالانس فاز در شبکه مهمترین مزیت فنی این پروژه است که کلیه مزایای اقتصادی و فنی سیستم متعادل را شامل می باشد از مهمترین نتایج:
1- کاهش اتلاف انرژی
2- کاهش افت ولتاژ
3- آزاد کردن ظرفیت ترانس طراحی و ساخت کلید قابل قطع زیر بار که دارای رله جریان و بی متال باشد با استفاده از عناصر نیمه هادی، الکترونیک صنعتی هر گاه یکی از فازهای خط 20 Kv به هر طریق قطع شود ولتاژ ثانویه ترانسفورماتور نامتعادل و در این هنگام است که به مشترکین شدیدترین صدمه وارد می شود. اگر دستگاهی ساخته شود که در هنگام فالت روی خط هر 3 فاز کت اوت فیوز را با هم قطع کند آنگاه عیب یابی خط بسیار مشکل می شود ولی اگر بتوان دستگاهی بوسیله نیمه هادیها منجمله تریستور- ترایاک و ساخت که هر گونه تغییرات ولتاژ را تشخیص دهد، می توان از وارد شدن صدمه به مشترکین و همچنین تأسیسات روشنایی معابر و سایر تجهیزات جلوگیری نمود. با وجود این دستگاه دیگر نیازی به کلید اتوماتیک (کلید کل) که سیستمی مکانیکی دارد نبوده و قطع و وصل بدون هیچ گونه آرک و جرقه ای همراه است و از نظر اقتصادی قیمت این کلید حتی کمتر از کلید اتوماتیک مثلاً 630 A آمپر می باشد. از طول عمر بسیار بالا نسبت به کلید اتوماتیک برخوردار بوده و مسئله بسیار مهمتر قطع سه فاز فشار ضعیف زیر بار در صورت قطع یک فاز و یا عدم تقارن فاز که می تواند در فشار متوسط 20 KV و یا در فشار ضعیف 400 ْV اتفاق بیفتد. مزیت دیگر فرمان از راه دور اینگونه کلید، که می توان به راحتی بوسیله امواج بی سیم فرمان قطع و وصل کلید را صادر کرد می باشد. ساخت آمپر متر 20 Kvبه روش نمونه برداری از دمای سیم با این روش می توان از دمای سیم ها نمونه برداری کرد و با قطر سیم که توسط دستگاه اندازه گیری می شود سایز سیم را بدست آورد و سپس با انجام محاسباتی با استفاده از دما و سایز و مقاومت سیم می توان جریان را بدست آورد ساخت این دستگاه ساده تر از آمپر مترهای فعلی است و ارزان تر تمام می شود و از لحاظ اقتصادی به صرفه خواهد بود وسایل تشکیل دهنده خطوط انتقال و توزیع انرژی الکتریکی:
1- خط هوایی
2- پایه ها
3- مقره ها
4- هادی ها شبکه های هوایی و لوازم آن براساس خواص الکتریکی و خواص مکانیکی طراحی می گردد. که خواص الکتریکی آن عبارت است از: قادر به انتقال قدرت مورد نیاز باشد. – با انتقال یک توان مشخص افت ولتاژ زیاد نباشد- عایق بندی برای ولتاژ سیستم مناسب باشد.
مشخصات مکانیکی: نیروی کششی وارد بر سیم ها از حد مجاز تجاوز نکند- شبکه برای بدترین حالت احتمالی مقاوم باشد- علاوه بر ده شرط فوق از لحاظ ایمنی محیط و اشخاص تابع قوانین وزارت نیرو باشد.
انواع پایه ها:
چوبی- بتونی- فولادی
مزایای پایه های چوبی: برای شبکه های فشار ضعیف و متوسط با اسپاین (فاصله متوالی دو پایه) تا حدود 30 تا 100 متر- به علت سبکی وزن در مسیرهای ناهموار کوهستانی نصب می شود.
عیبها: پوسیدگی مخصوصاً در مناطق مرطوب- نیروی کششی حداکثر تا 300 کیلوگرم مزایای پایه های بتونی نسبت به چوبی: عمر پایه ها بیشتر است و هزینه نگهداری ندارد- برای مناطق مرطوب بهتر از پایه های چوبی است. و عیب این پایه ها نسبت به چوبی: به علت سنگینی هزینه حمل و نقل و نصب آن سخت است.
پایه های فولادی: پایه های فولادی از جنس فولاد و به صورت نبشی در محل مورد نظر سوار می شود. و از جنس گالوانیزه برای جلوگیری از زنگ زدگی.
مزایای پایه های پولادی نسبت به چوبی: تحت تأثیر عوامل جوی مثل رطوبت قرار نمی گیرد- استحکام بیشتری دارد- قابلیت انعطاف بیشتر مزایای پایه های فولادی: در هر اندازه ای به لحاظ ارتفاع می توان آن را ساخت- امکان حمل و نقل آن به صورت جزء و سوار کردن پایه ها در محل نصب امکان پذیر می باشد. فاصله بین پایه ها در شبکه های فشار ضعیف بین 30 تا 100 متر و در شبکه های فشار متوسط 70 تا 150 متر و از پایه های فولادی 250 تا 350 متر انواع هادی های الکتریکی: طلای سفید- نقره- مس- آلومینیوم مزایای مس: فراوان و ارزان- استحکام مکانیکی خوبی دارد- اکسیده نمی شود و در خطوط هوایی فشار ضعیف از مس استفاده می شود. و در کابلها نیز از مس استفاده می شود. آلومینیوم در مقایسه با مس: هدایت کمتری دارد- وزن کمتری دارد- استحکام کمتر در شبکه های فوق توزیع و فشار قوی از آلومینیوم استفاده می شود. عوامل مهم برای انتخاب سطح مقطع هادی ها 1- شدت جریان عبوری 2- افت ولتاژ مجاز مقره: در خطوط انتقال و توزیع، هادی های تحت ولتاژ باید به نحوی از برجها ایزوله گردند و برای این کار از مقره ها استفاده می شود مقره ها دو وظیفه عمده دارند: 1- ایزوله کردن هادی ها از بدنه دکل یا برج، باید بدون داشتن جریان نشتی ولتاژ زیادی را ایزوله نماید.2- تحمل نیروی مکانیکی حاصل از وزن هادی ها و نیروهای اعمالی ناشی از رعد و برق.
مزاياي پايه هاي پولادي نسبت به چوبي: تحت تأثير عوامل جوي مثل رطوبت قرار نمي گيرد- استحكام بيشتري دارد- قابليت انعطاف بيشتر مزاياي پايه هاي فولادي: در هر اندازه اي به لحاظ ارتفاع مي توان آن را ساخت- امكان حمل و نقل آن به صورت جزء و سوار كردن پايه ها در محل نصب امكان پذير مي باشد. فاصله بين پايه ها در شبكه هاي فشار ضعيف بين 30 تا 100 متر و در شبكه هاي فشار متوسط 70 تا 150 متر و از پايه هاي فولادي 250 تا 350 متر انواع هادي هاي الكتريكي: طلاي سفيد- نقره- مس- آلومينيوم مزاياي مس: فراوان و ارزان- استحكام مكانيكي خوبي دارد- اكسيده نمي شود و در خطوط هوايي فشار ضعيف از مس استفاده مي شود. و در كابلها نيز از مس استفاده مي شود. آلومينيوم در مقايسه با مس: هدايت كمتري دارد- وزن كمتري دارد- استحكام كمتر در شبكه هاي فوق توزيع و فشار قوي از آلومينيوم استفاده مي شود. عوامل مهم براي انتخاب سطح مقطع هادي ها 1- شدت جريان عبوري 2- افت ولتاژ مجاز مقره: در خطوط انتقال و توزيع، هادي هاي تحت ولتاژ بايد به نحوي از برجها ايزوله گردند و براي اين كار از مقره ها استفاده مي شود مقره ها دو وظيفه عمده دارند: 1- ايزوله كردن هادي ها از بدنه دكل يا برج، بايد بدون داشتن جريان نشتي ولتاژ زيادي را ايزوله نمايد.2- تحمل نيروي مكانيكي حاصل از وزن هادي ها و نيروهاي اعمالي ناشي از رعد و برق.
انواع مقره ها:
1- مقره هاي چرخي 2- بشقابي3- مقره سوزني 4- مقره اتكايي (پست) 5- مقره مهار 6- مقره با لايه گرافيكي مقره چوبي: در ولتاژ توزيع (ولتاژ پايين) مقره بشقابي: در سطح توزيع (مقره هاي تيرهاي ابتدايي و انتهايي و زاويه در سطح فشار قوي) مقره سوزني: در ولتاژهاي مياني تا 33 كيلو ولت استفاده مي شود و براي ولتاژهاي فشار قوي قابل استفاده نيست مقره اتكائي: داخل پست هاي فشار قوي و تجهيزات را بر روي آنها سوار مي كنند (مقره هاي پست همان مقره هاي اتكائي هستند) يراق آلات مقره ها: رابط گوشتكوبي: رابط گوشتكوبي از فولاد ساخته شده و طبق مشخصات A-153 مربوط به ATM گرم گالوانيزه گرديده است. ديگر اسامي: گيرنده ركاب، نر، توپي چشمي گالوانيزه، بالا آي، بال چشمي ركاب گيرنده، مستقيم Y شكل، فولادي، تماماً به صورت گرم گالوانيزه شده است. ركاب از فولاد ساخته شده و مطابق مشخصات A-153 مربوط به ATM گالوانيزه گرديده است. ديگر اسامي Y: شكل- زنجير- ركاب گيرنده مستقيم ركاب انتهايي: ركاب انتهايي از فولاد ساخته شده و داراي ميله و اشپيل برنزي است. از فولاد منطبق با مشخصات A-7 مربوط به A ساخته شده و مطابق مشخصات A-153 گالوانيزه گرديده است. ديگر اسامي: زنجير- شكل گالوانيزه- ركاب شكل ركاب پيچيده: ركاب پيچيده فولادي تماماً به صورت گرم بر طبق مشخصات A-153 مربوط به ATM گرم گالوانيزه گرديده است. بين ميله ركاي و انتهايي قسمت Y شكل يك پيچش تدريجي به اندازه 90 درجه وجود دارد. ركاب گوشتكوبي: از فولاد ساخته شده و زبق مشخصات A-153 مربوط به A گرم گالوانيزه گرديده است ديگر اسامي: كلويس- بال كلويس قلاب گوشتكوبي: قلاب گوشتكوبي از فولاد ساخته شده و طبق مشخصات A-153 مربوط به Aگرم گالوانيزه گرديده است. گيره انتهايي: گيره انتهايي نوع ركابي، براي هادي هاي AXP و آلومينيومي به كار برده مي شود. بدنه گيره آلياژ آلومينيوم است. نگهدارنده و آداپتور از فولاد ساخته شده اند. تمام قسمت هاي آهني مطابق با مشخصات A-153 مربوط به A گرم گالوانيزه گرديده است. ديگر اسامي: سيم گير- كلنپ انتهايي- گيره طپانچه اي شكل گيره انتهايي براي سيم آلومينيوم و آلومينيوم- فولاد گيره انتهايي براي سيم آلومينيوم- فولاد، بدنه از آلومينيوم با قدرت زياد با دو پيچ شكل فولادي مي باشد تمام قسمت هاي آهني بر طبق مشخصات A-153 مربوط به A گرم گالوانيزه گرديده است. گيره انتهايي شيم مسي: گيره انتهايي (مسير مستقيم) براي سيم مسي، از آلياژ مس مقاوم در مقابل زنگ زدگي ساخته شده و سه پيچ شكل برنزي دارد. ميله ركاب انتهاي آن از فولاد گالوانيزه مي باشد. بر طبق مشخصات A-153 مربوط به گرم گالوانيزه گرديده است. گيره آويزي: گيره آويزي آلومينيومي نوعي ركابي براي كابلهاي A و آلومينيومي به كار برده مي شود. بدنه گيره مسي است و معادل T-6 حرارت ديده است. نگهدارنده و آداپتور از فولاد منطبق با 1038 ساخته شده اند. قسمتهاي آهني منطبق با مشخصات A-153 مربوط به A گرم گالوانيزه گرديده است. گيره با دو كرپي و نگهدارنده كامل مي شود. گيره آويزي زاويه: گيره آويز زاويه اي نوعي ركابي از فولاد منطبق با مشخصات 1038 ساخته شده و مطابق مشخصات A-153 مربوط به ATM گرم گالوانيزه گرديده است. سيم با يك نگهدارنده پيچ T شكل گرفته مي شود. مادگي چشمي: مادگي چشمي (بست ارتباط مقره هاي بشقابي) از فولاد ساخته شده و طبق مشخصات A-153 مربوط به Aگرم گالوانيزه گرديده است. ديگر اسامي: رابط گيره آويزي- رابط معمولي گيره انتهايي- ساكت چشمي- كله گاوي- چوپوقي- مادگي ركابي: مادگي ركابي از فولاد ساخته شده و طبق مشخصات A-153 مربوط به A گرم گالوانيزه گرديده است. ركاب داراي ميله گالوانيزه فولادي مطابق 1045 H و اشپيل مي باشد. بازو يا ميله جلو بر مقره (لينك كششي): بازوي جلو بر مقره از فولاد گالوانيزه ساخته شده داراي يك پين فولادي گالوانيزه و يك اشپيل برنجي مي باشد. طول آن حدود 45 سانتي متر، قدرت تحمل نيروي مكانيكي آن به دو دسته 7000 و 12000 كيلوگرم نيرويي مي باشد.
از اين وسيله براي جلو آورده فاز وسطي دداند 20 كيلو ولت استفاده مي شود تا بهتر بتوان سيم جمپر آن را مانور داد تا به وسايل دداند نزديك نشوند. بخصوص اگر تير دداند در زاويه باشد. جلو بر مقره نوعي ركابي از دو نوار فولادي به ابعاد 8 ميلي متر در ميلي متر و طول 450 ميلي متر تشكيل شده كه در وسط به هم جوش شده اند. در يك انتها داراي ركابي با دهانه 19 ميلي متر و ميله اي به قطر 16 ميلي متر و اشپيل برنجي است و در انتهاي ديگر به فرم زبانه است. در انتهاي زبانه اي شكل داراي سوراخي به قطر 5/17 ميلي متر مي باشد. ديگر اسامي دو شاخه، TPAI XEI پيچ Y شكل: پيچ Y شكل به قطر 16 ميلي متر و طول 5/90 ميلي متر كه فاصله بين دو پايه آن 4/44 ميلي متر است از فولاد گالوانيزه با قدرت 4225 تا 5000 كيلوگرم بر سانتي متر مربع ساخته مي شود. داراي 4 مهره شش گوش است و فولاد با مشخصات A-7 مربوط به تطبيق دارد و بر طبق مشخصات A-153 مربوط به گرم گالوانيزه گرديده است. مهره چشمي بيضي: مهره چشمي بيضي، براي پيچ به قطر 16 ميلي متر مناسب است. مي تواند از فولاد مطابق با AE استاندارد 1115 و يا از ميله فولادي منطبق با مشخصات A-107 مربوط به ساخته شود ابعاد و ساخت مهره چشمي با مشخصات A-153 مربوط به A گرم گالوانيزه گرديده است. صفحه گوشواره اي مقره : صفحه گوشواره اي مقره (بدون اتصالات) يك صفحه مثلثي شكل به طول 330 ميليمتر و به ضخامت 16 ميلي متر است كه براي اتصال دو رشته مقره از نوع بالا و ساكت برده مي شود. و بر طبق مشخصات A-153 مربوط به A گرم گالوانيزه گرديده است و حداكثر قدرت آن 15405 كيلوگرم خواهد بود. رابط: رابطه، از ميله فولادي به قطر 7/12 ميلي متر ساخته شده و مطابق مشخصات A-153 مربوط به گرم گالوانيزه گرديده است. و حداكثر قدرت آن 13600 كيلوگرم مي باشد. كنسول يا بازو: به منظور نگهداري هادي ها و مقره ها بر روي تير از كنسول استفاده مي شود ساخت انواع كنسول با اشكال مختلف امكان پذير خواهد بود ولي با منظور داشتن موارد ملاحظات اقتصادي و فني در طرح ساخت آنان مي توان تجديد نظر كرد. كه انواع آن به شرح زير است:
1- كنسول تاجي يا گنبدي در صورت نصب كنسول گنبدي در خطوط 20 كيلو ولت هوايي، ضمن اينكه استفاده از مقره آويز الزامي خواهد بود با توجه به طرح ساخت اين نوع كنسول، اجراي سيم كشي نياز به دقت و ممارست كافي داشته و تا حدودي نيز مشكل مي باشد. كنسول گنبدي در زوايا و انتهاي مسير (پايه كششي) خطوط كاربر ندارد.
اندازه مناسب كه بتواند كليه نيروها و لنگرهاي وارده را تحمل نمايد و پايه را همچنين استوار در خانه نگه دارد بايستي عوامل زير را در نظر گرفت:
1- اندازه، طول و قطر سيم
2- جنس زمين
3- وزن و نيروهاي كششي قطر چاله اي كه حفر مي گردد به وسيله اندازه قطر پايه مورد نظر كه بايستي در چال قرار گيرد تعيين مي گردد. بايستي قطر چاله به اندازه اي باشد كه فضاي كافي در هر طرف پايه، جهت پر كردن اطراف آن و محكم نمودن آن و همچنين جهت مانور تير و قرار دادن آن در طول خط وجود داشته باشد. همچنين در مورد چاله پايه هاي چوبي بايستي فضاي كافي جهت استفاده از اهرمي براي نصب تير وجود داشته باشد. پست فشار قوي: عبارت است از مجموعه تجهيزات كه جهت قطع و وصل خطوط فشار قوي، تبديل سطوح مختلف ولتاژ در سيستم قدرت و قطع جريان هاي اتصالي در كنار هم گرد آمده اند. پستهاي موجود توسط نقشه (پلان) واحدي به صورت زير زمين دار يا كانال دار به ابعاد 8*6 متر بدون توجه به تجهيزاتي كه داخل آن بايستي نصب گردند و استانداردهايي كه در خصوص پستهاي زميني تدوين شده است. ساخته مي شوند اين پروژه به بررسي اين موارد پرداخته و نتيجه گيري مي نمايد. انواع پستها از نظر عملكرد: پست هاي نيروگاهي يا بالا برنده ولتاژ- پست هاي تبديلي يا كاهنده ولتاژ- پست هاي كليد زني- پست هاي تركيبي انواع پست ها از نقطه نظر ساختار و نوع تجهيزات:
1- پست هاي معمولي (الف- پست هاي باز ب- پست هاي بسته)
2- پست هاي گازي
3- پست هاي فيوزي
4- پست هاي مدولار
5- پست هاي سيار در پست هاي معمولي
تجهيزات بر روي استراكچرهاي فولادي نصب شده بر روي فندانسيون هاي بر روي بتن مسطح نصب مي شود در اين پست ها عايق بين فازها عايق هوايي است. در پست هاي گازي عايق ما بين تجهيزات گاز 6 مي باشد و قسمت هاي برقدار تجهيزات در داخل محفظه هاي فلزي كه از گاز فوق پر شده قرار دارند. پست هاي فيوزي فاقد كليد هاي فشار قوي مي باشند. در پست هاي مدولار تجهيزات بر روي فندانسيون نصب نمي شود بلكه يك شاسي فولادي وظيفه نگهداري تجهيزات را بر عهده دارد. در پست هاي سيار تجهيزات تماماً بر روي يك يا چند تريلر قرار داشته و در صورت نياز به محل خاصي انتقال داده مي شوند.
اجزاء تشكيل دهنده پستها:
1- سوئنچگير: الف) باس بار (شين)، مقره، اسكلت فلزي، سيم، لوله كلمپ يا اتصالات ب) كلي فشار قوي ج) سكسيونر د) ترانس هاي جريان و ولتاژ هـ) تله موج (لايف تراپ) و- برق گير.
2- ترانسفورماتورهاي قدرت
3- ترانس هاي زمين و تغذيه داخلي
4- سيستم جبران كننده از قبيل راكتور و مخازن
5- تأسيسات جانبي: الف- سيستم روشنايي محوطه ب- سيستم حفاظت از رعد و برق پ- تغذيه ( (برق متناوب فشار ضعيف) ت- سيستم تغذيه( (برق مستقيم فشار ضعيف) ث- سيستم زمين ج- سيستم حفاظت چ- سيستم كنترل هـ) سيستم كنترل از راه دور ( ) منظور از يك كليد قدرت وسيله اي است كه بتواند مدار الكتريكي فشار قوي را در شرايط عادي و شرايط خطا، قطع و وصل نمايد و طوري عمل كند كه خود كليد آسيب نبيند و شبكه نيز به خطوط مطلوبي كنترل شود مهم آنكه در كليد فشار قوي، جدا شدن كنتاكت ها به معني قطع مدار الكتريكي نيستند. وظيفه يك كليد فشار قوي، قطع ارتباط جريان يك شبكه فشار قوي است. مشخصات كليد فشار قوي: در حالت وصل بايد در مقابل كليه جريانهايي كه امكان عبور آن است حتي جريان اتصال كوتاه مقاوم باشد.
تقسيم بندي كليدهاي فشار قوي از نقطه نظر محوطه قوي الكتريكي:
1- كليد قدرت روغني
2- كليدهاي قدرت با محفظه آبي
3- كليدهاي قدرت قطع بادي
4- كليدهاي قدرت كم روغن
5- كليدهاي قدرت خلا
6- كليدهاي قدرت 6 تقسيم بندي كليدهاي فشار قوي از نقطه نظر مكانيزم عملكرد:
1) مكانيزم فلزي
2) مكانيزم هيدروليكي
3) مكانيزم هواي فشرده (پنوماتيكي) مشخصات الكتريكي كليدها:
1- ولتاژ نامي كليد
2- جريان نامي
3- سطح عايقي
4- قدرت نامي قطع كليد
5- فركانس نامي سكسيونرهاي فشار قوي (كليدهاي بدون بار) سكسيونرها وسيله قطع سيستمهاي هستند كه تقريباً فاقد جريان هستند به عبارت ديگر قطعات و وسايل را فقط هنگامي كه تحت ولتاژ هستند از شبكه جدا مي سازند. بنابراين يك سكسيونر كليد فشار قوي نمي باشد بلكه يك ارتباط دهنده مكانيكي مي باشد وظيفه عمده سكسيونرها، ايزوله نمودن كليدهاي فشار قوي از ولتاژ فشار قوي طرفين كليد مي باشد كه در زمان تعميرات مورد استفاده قرار مي گيرد و به منظور حفاظت افراد در مقابل برق گرفتگي به كار مي رود و محل قطع و وصل آن به طور واضح و آشكار قابل رؤيت است. در پستهاي توليد و توزيع برق كليدها و رلـه هاي زيــادي بكــار مي رود كه يك نمونه آن به كليد قطع ولتاژ يا سكسيونر معروف است. اين كليد در ابتداي خط نصب مي شود و از خصوصيات آن قطع ولتاژ است. اين كليد مجهز به جرقه گير نبوده و نمي تواند هيچ جريان خطايي را قطع كند. بلكه فقط بصورت ارادي توسط اپراتور در حالتي كه مدار جريان ندارد قطع مي شود. بعبارت ديگر اين كليد زماني قطع مي شود كه قبلاً جريان را توسط كليد نيرو يا دژنكتور قطع كرده باشند.
انواع سكسيونر ها:
1- سكسيونر تغذيه اي تا 30 كيلو ولت
2- سكسيونر كشوئي تا 20 كيلو ولت
3- سكسيونر دوراني از 63 كيلو ولت به بالا
4- سكسيونر قيچي مانند در ولتاژهاي فشار قوي و بسيار زياد اساس كار فيوز نيست؟ فيوز يك عنصر حفاظتي در مدار است كه هرگونه اضافه جرياني را كه بيشتر از مقدار نوشته شده روي فيوز باشد تشخيص داده و آنرا سريع قطع مي كند. بدين صورت كه جريان اضافه سبب توليد گرما در فيوز شده و يك سيم حساس به حرارت را كه در مسير عبور جريان و در داخل فيوز قرار دارد ذوب مي كند و در نتيجه مسير عبور جريان قطع شده و اتصال كوتاه به طور موقت بر طرف مي شود اما تا زماني كه عامل ايجاد كننده اتصال كوتاه مرتفع نگردد عوض كردن فيوز فايده اي ندارد. نصب خازن در شبكه هاي فشار ضعيف نصب خازن در شبكه هاي فشار ضعيف از يك سو باعث كاهش تلفات در بخش فشار ضعيف شده و از سوي ديگر به دليل عدم تعادل بار و تغييرات شديد بار باعث افزايش ولتاژ و گاهاً باعث بروز خسارت مي شود. از سوي ديگر نصب خازن در شبكه هاي فشار متوسط به نسبت مي تواند با ظرفيت كمتر، تعداد كمتر امكان كنترل بيشتر و از سوي ديگر با هزينه بيشتر انجام پذيرد. تعيين ظرفيت بهينه ترانسفورماتور از نظر كاهش تلفات ترانسفورماتورهاي با قدرت بالا داراي جريان بي باري نسبتاً بالايي هستند در نتيجه تلفات بي باري در آنها بالا است اما از سوي ديگر ترانسفورماتورهاي با قدرت پايين نيز داراي ضريب قدرت پايين بوده و باعث تزريق بار راكتيو و بالا رفتن اندازه جريان و به تبع آن افزايش تلفات مي گردند. لذا نياز به تعيين ظرفيت بهينه مي باشد. كاهش تلفات در شبكه توزيع و تعيين يك دستورالعمل جهت يكنواخت سازي كاربرد ترانسفورماتورها در مناطقي كه شرايط يكساني دارند. خازنها بخصوص آن دسته كه در شبكه هاي فشار ضعيف از آنها استفاده مي گردد هنگامي كه بار پايه پايين است (مانند مناطق سردسير) به دليل اينكه اينگونه خازنها مقدار ثابت دارند بار راكتيو زيادي در شبكه تزريق مي كنند كه خود عامل ايجاد تلفات است و ... كاربرد طرح يادگيرهاي سنتي در ساختمان پستهاي ترانسفورماتور زميني جهت كنترل حرارت و زيبايي محيط ساخت پستهاي زميني براساس تيپ يكسان و يكنواخت بدون استفاده از امكانات طبيعي موجود باعث صدمه رساندن به محيط اطراف و صرف انرژي و همچنين افزايش انرژي تلفاتي مي گردد.
شين و شين بندي: تمامي ژنراتورها و ترانس ها و كابلها و سيم هاي يك نيروگاه يا يك پست فشار قوي كه ولتاژ مساوي دارند، بايد با يك شمش يا يك رسانا به نام شين يا باس بار به هم وصل شوند. در حقيقت شين يا باس بار وسيله جمع و پخش انرژي مي باشد. انواع شين بندي هاي رايج و مهم در پست هاي فشار قوي الف- سيستم تك شينه ب- سيستم شين دوبل ج- سيستم غربالي سيستم تك شينه ساده: اين نوع شين بندي در پست هايي كه اهميت و ولتاژ پايين مورد استفاده قرار مي گيرد و ساده، كم خرج و عملكرد اپراتور بر روي آن آسان است. عيب: تعويض كردن مقره ها و متعلقات آن و توسعه پست بدون قطع كامل برق امكان پذير نيست. سيستم تك شين فرم: Y براي ارتباط موازي مانند خطوط دو مداره منطقي است كه هر كدام از اين خطوط بر روي قسمتي از يك شين وصل مي گردد و از تداخل و عبور خطوط دوبل از روي هم جلوگيري مي نمايد.
كابل هاي زميني:
كابلهاي زميني بر حسب شرايط محيطي و الكتريكي بايد داراي خصوصيات زير باشد:
1- هادي هاي هر فاز نسبت به زمين كاملاً عايق شده باشد.
2- هادي هاي هر فاز نسبت به فازهاي ديگر كاملاً عايق شده باشد.
3- تحت تأثير عواملي مانند رطوبت، زنگ زدگي و ساير عوامل شيميايي قرار نگيرد.
4- در برابر ضربات مكانيكي كاملاً حفاظت شده باشد.
انواع كابلها:
1) كابلهاي فشار ضعيف يا متوسط: كابل كاغذي كابلهاي فشار ضعيف از داخل به خارج
1- هادي مسي 2
2- نوار كاغذي آغشته به روغن
3- غلاف سربي
4- روپوش زير سرب
5- سيم فولادي
6- روپوش روي سيم فولادي اگر داراي 6 و 7 باشد كابل زرهي گويند.
2) كابلهاي فشار قوي:
1- كابل روغني (الف- با فشار كم ب- با فشار زياد)
2- كابل روغني (الف- با فشار داخلي با غلاف آلومينيومي ب- با فشار داخلي در لوله فولادي ج- با فشار خارجي در لوله فولادي د- كابل كپسولي با گاز 6- كابل هاي لاستيكي و پلاستيكي (الف- بدون غلاف ب- با غلاف)
4- كابل هاي فشار قوي جريان دائم: در جاهايي كه در خطوط فشار قوي ولتاژ مستقيم باشد در كابل هاي كم روغن در اثر تغيير درجه حرارت حفره ها و حباب هايي به وجود مي آيند كه در ولتاژهاي بالا موجب تخليه الكتروني و بالاخره سوختن كابل مي شود. بنابراين كابل فشار قوي از نوع روغني با فشار كم و زياد ساخته مي شود. كابلهاي گازي معمولاً در جاهايي استفاده مي شوند كه تفاوت سطح زياد باشد مثلاً در مواقعي كه كابل از رودخانه، درياچه يا زمينهاي باطلاقي عبور مي كند و محل مناسبي براي نصب منبع انبساط وجود نداشته باشد. پس از گاز ازت پر مي شود. گراند تجهيزات ارتباطي بر اساس استاندارد
AA o Too Ao Ao اين استاندارد اجراي سيستم گراند براي تجهيزات مخابراتي را به شرح ذيل بيان مي نمايد.
1- هر يك از سيستمهاي برق گير؛ ارت تابلوهاي AX؛ ارت سيستمهاي X؛ نول ترانس و قسمتهاي فلزي ساختمان داراي ميله زمين يا چاه مستقل باشد.
2- شينه اصلي جهت هر يك از موارد فوق براي چند سيستم به صورت جداگانه وجود داشته باشد و با سيم به سيستم گران خودش وصل باشد.
3- چاه ها يا سيستمهاي گراند مربوط به هر مورد با سيم مخصوص و در عمق معيني به هم وصل شود تا از اختلاف پتانسيل و ايجاد جرقه گوشه اي جلوگيري شود بعضي وقتها اندازه زمين الكتريكي اجرا شده پايين است مثلاً حدود يك اهم ولي بايد توجه داشته باشيم كه اين مقاومت اندازه گيري شده حالت A دارد و اين زمين براي سيستمهاي با فركانس بالا مانند گراند فيدر فرستنده هاي مخابراتي داراي امپدانس بالايي باشد و اين امپدانس بالاي زمين بالاي ايجاد اختلاف ولتاژي در ورودي سيستم و ايجاد نويز و برگشتي موج مي گردد.