اداره فنی و تجهیزات شرکت فرودگاههای کشور
این اداره از ادارات شرکت فرودگاههای کشور و تحت نظارت سازمان هواپیمایی کشوری وابسته به وازت راه و ترابری می باشد ، شرکت فرودگاههای کشور شامل ادارات دیگری از جمله اداره تشریفات ، اداره تدارکات و سایر ادارات مربوطه می شود .
اداره فنی و تجهیزات فرودگاههای کشور در ضلع شمالی فرودگاه مهر آباد قرار گرفته است و دارای یک محوطه جداگانه از فرودگاه می باشد .
این اداره شامل اداره جات فنی منطقه می باشد ، از جمله اداره ماشین آلات – اداره برق و قدرت ، اداره خرید ، اداره تاسیسات می باشد .
محدوده خدمات این اداره در بخش روشنایی و برق باندهای فرودگاههای کشور می باشد که توسط اداره برق که دارای ترانس ها و ژنراتورهای بسیار بزرگ می باشد و تکنسین ها و مهندسین مربوط در آن مشغول به کار می باشند .
در اداره ماشین آلات تعمیر و سرویس و نگهداری ماشیم ها و اتومبیل ها و تمامی قطعات مکانیکی مورد استفاده در فرودگاهها و اتومبیل های تحت اختیار شرکت فرودگاهها ، سازمان هواپیمایی کشوری پلیس فرودگاه و کامیونت های حمل و لیفتراک و ماشینهای مخصوص خط کشی باندها در این مکان صورت می گیرد .
این اداره شامل قسمت های مختلفی می باشد از جمله کارگاه اتومبیل های بنزینی – کارگاه دیزل – کارگاه برق خودرو – کارگاه صافکاری – کارگاه نقاشی – کارگاه پنچر گیری و کارگاه تعویض روغن و کارگاه تراشکاری می باشد .
این محوطه در یک سوله در حدود 1500 متر در اختیار دارد که دفاتر مسئولان نیز در همین قسمت می باشد . مسئول اداره ماشین آلات آقای مصطفوی است که مسئول کار آموزی اینجانب نیز بوده است . در قسمت دیگر از اداره ماشین آلات انبار وجود دارد که قطعات مورد نیاز کارگاههای موجود در اداره را تامین می کند .
هر یک از کارگاههای نامبرده شده در قسمت قبل دارای چند تکنسین و کارگر فنی و یک مسئول بوده اند ، که اینجانب در کارگاه اتومبیل های بنزینی بنابر صلاحدید سرپرست کاآموزی مشغول بوده ام .
در این کارگاه اتومبیل های سواری از جمله پیکان ، پژو – رنو- پاترول – وانت مزدا –و دیگر اتومبیل های دولتی مربوط برای تعمیر و عیب یابی و سرویس مراجعه می کردند و رسیدگی می شدند .
مهمترین کارهای صورت گرفته که توسط اینجانب در کنار تکنسین های این بخش که بر روی این اتومبیل ها صورت می گرفته بدین صور بود :
تنظیم موتور – تنظیم دلکو – تنظیم کاربراتور – تشخیص عیوب – تعویض لنت های جلو و عقب – تعویض قطعات معیوب – تنظیم و رگلاژ ترمز و کلاچ- تعویض قطعات رادیاتور از جمله عیب آب – ترموستات و اتصالات .
بازدید سطح روغن ترمز و کلاچ – بازدید باتری – و در نهایت تائید عیوب برای انجام تعمیرات در خارج از اداره این کارگاه دارای 5 نفر کارگر فنی می باشد که همگی در استخدام اداره می باشند و ساعات کاری از 7 صبح تا 5/3 عصر می باشد .
مقدمه
بعد از گذراندن دوره کارآموزی برای پروژه کارآموزی آنچه را که اینحانب لازم می دانستم تا به رشته تحریر در آورم که مورد توجه و تائید استاد کارآموزی اینجانب قرار بگیرد .
تعمیر و نگهداری
سرویس و مراقبت منظم از موتور اتومبیل علاوه بر آن که عمر موتور را افزایش می دهد از هزینه اضافی و کاهش قیمت اتومبیل نیز به طور محسوسی جلوگیری می نماید
آب بندی موتور : راه اندازی و استفاده ملایم از اتومبیل نو یا یک موتور تازه تعمیر را آب بندی موتور می گویند . و تا 800 کیلومتر اول بایستی کم و متناسب با دنده مورد لزوم و با احتیاط رانندگی نمود و نباید به موتور فشار آورد تا قطعات جدید و متحرک به تدریج سائیده و جا افتاده و اصطلاحاً «آب بندی » می گردد . در هر موتور نو سطوح کاری یا تماس قطعات با یکدیگر دارای لقی یا خلاصی فوق العاده کم بوده و باید آب بندی شوند تا از گریپاژ کردن احتمالی آنها جلوگیری شود . هنگامی که یک موتور نو یا تازه تعمیر روشن می گردد ذرات بسیار ریز فلز از سطوح متحرک و کاری تراشیده شده و توسط روغن جمع آوری می گردد . برای خارج کردن این ذرات از موتور اغلب توصیه می شود که روغن موتور پس از طی 800 کیلومتر اول و پس از آن هر 5000 کیلومتر تعویض گردد .(برای اتومبیل پیکان 2000 کیلومتر توصیه می شود ) . همیشه روغن را هنگامی که موتورداغ است تعویض نمایید ، زیرا روغن گرم راحت تخلیه شده و تمامی ذرات خارجی موجود در ان تخلیه می شوند . در طول مدت آب بندی موتور ، سرعت اتومبیل بایستی پایین نگه داشته شود و از سرعت زیاد و شتاب گیری ناگهانی خودداری نمود . دستورات لازمه در این مورد در کتابچه راهنمای اتومبیل درج شده است .
از فشار زیاد به موتور یا حرکت رد سربالایی ها دنده سبک ، یا گازدادن بیش از حد و بالا رفتن دور موتور در نده سنگین خود داری نموده و در عوض هر قدر به 800 کیلومتر اول نزدیک می شوید ، تدریجاً فشار به موتور را افزایش دهید و از موتور کار بیشتر بکشید .
تعویض روغن : روغن باید مطابق با دستور العمل کارخانه سازنده اتومبیل بوده و در فواصل معین تعویض گردد . استفاده از پیچ تخلیه روغن که دارای خاصیت آهن ربا باشد در کارتر جعبه دنده و دیفرانسیل مفید تر است زیرا ذرات آهن را جذب نموده و مانع از گردش مجدد آن در داخل موتور خواهد شد . امروزه معمولاً پیچهای تخلیه روغن دارای خاصیت آهن ربایی می باشد . تعویض روغن در موعد مقرر و طی مسافت مورد نظر به تنهایی کافی بنوده بلکه با یو توجه داشت اتومبیلی که ماسفت های کوتاه طی می نماید و موتور آن به طور کوتاه مدت روشن می ماند فرصت کافی نخواهد داشت تا روغن را گرم نماید و چون در موقع استارت زدن موتور هنوزسر است عمل تقطیر صورت گرفته و قطرات آب در داخل آن ایجاد می گردد و از طرفی چون روغن به اندازه کافی گرم نمی شود تا این قطرات آب را به بخار تبدیل نماید ، لذا معمولاً در روغن باقی مانده و باعث رقیق شدن آن می گردند ، با رقیق شدن روغن، اثرات روغنکاری آن کاهش یافته و موجب رسوب لجن در محفظه روغن خواهد شد.
استارت زدن در هوای سرد : تا آنجا که ممکن است از ساسات برتای زمان کوتاه استفاده می کند . در هوای سرد وقتیکه موتورسرد است ابتدا دکمه ساسات را بکشید تا هوای کمتر و در عوض بنزین بیشتری وارد پیاله کاربراتور شود و سپس استارت بزنید ، پس از روشن شدن نیز در اولین فرصت دکه ساسات را به حالت اولیه برگردانید زیرا وارد شدن بنزین اضافی به اطاق احتراق موتور موجب شسته شدن لایه های روغن بین پیستون و سیلندر و پایین سوپاپ و گاید سوپاپ شده و اینکار باعث سائیده شدن فلز به فلز و فرسایش سریع قطعات می گردد .
باز کردن درب سوپاپ :
در صورت لزوم وایرشمعها را باز کرده و توسط برچسب آنها را شماره گذاری کنید ، برای دسترسی بهتر ، هر گونه لوله از جمله هواکش و فیلتر هوا را باز کرده و سپس پیچهای درب سوپاپ به سر سیلندر را باز نمائید .
درب سوپاپ را که خیلی سبک است با دست از دو انتها نگه داشته و ان را به طور عمودی از سر سیلندر بالا بکشید برای این کار به زور متوسل نشوید ، همیشه قبل از باز کردن دقت نمائید که یک عدد واشر یدکی و از همان نوع موجود باشد .
فیلر گیری سوپاپ :
وقتیکه موتور گرم می شود قطعات آن از جمله میل تایپیت گرم شده و منبسط می گردد . لذا بایستی یک فاصله ازاد بین میل سوپاپ و استکانی تایپیت موجود داشته باشد تا یقین حاصل گردد سوپاپها بسته می شوند . این فاصله آزاد را « فیلر سوپاپ » نیز گویند . از ان جائیکه تنظیم این فاصله بر روی میل سوپاپ عملی نمی باشد این تنظیم یا فیلرگیری رد اسبک و یا انگشتی انجام می شود . اکثر کارخانه های سازنده ، تعداد فیلر گیری سوپاپ را برای موتور سرد و برخی برای هر دو حالت سرد و گرم در کتابچه درج می نمایند . در بعضی از اتومبیل ها این اعداد برای سوپاپ دود و هوا متفاوت می باشد . در صورت تردید و اینه کدام عدد برای سوپاپ دود و کدام برای هوا می باشد می توانید فیلر بزرگتر برای سوپاپ دود در نظرمی گیرند .
برای فیلر گیری از اسبابی به نام فیلر گیج (Feele Gauge) استفاده می گردد و تیغه مورد نظر را فیلر را در زیر انگشتی قرار داده و تنظیم می نمایند . قبل از تنظیم دقت نمائید که سوپاپ کاملاً بسته باشد .
یک قانون برای موتورهای چهار سیلندر وجود دارد که برای فیلر گیری سیلندرهای متقارن را پیدا کرده و یکی از قیچی کرده و دیگری را فیلر گیری می کنیم مثلاً در یک موتور چهار سیلندر هرگاه سوپاپهای چهار و در حالت قیچی باشد سوپاپهای سیلندر یک در حالت کاملاً بسته قرار دارند پس می توان آن ها را فیلر گیری کرده و بهمیت ترتیسب سوپاپهای سیلندر یک را قیچی و سوپاپهای سیلندر چهار را فیلر گیری می کنیم . در مورد سیلندر 2و 3 نیز به همین عمل تکرار می کنیم .
توسط آچار رینگ ، مهره قفلی پشت اسبک را شل نموده و پیچ تنظیم را بوسیله پیچ گوشتی را تنظیم نمائید تا فاصله صحیح بدست اید فاصله را با فیلر آزمایش نمائید و ارگ کاملاً درست بود پیچ گوشتی را بدون حرکت نگه داشته و توسط آچار مهره را قفل نمائید. سر انجام لقی را بررسی کنید که درست باشد . توجه : تیغه فیلر بایستی به سفتی از فاصله عبور نماید .
باز کردن انگشتی و متعلقات آن :
مثل روش باز کردن سر سیلندر ، از وسط شروع به باز کردن پیچهای نگه دارنده نموده و یک در میان و هر بار حدود نیم دور پیچها را باز کرده و یه همین روش تمام پیچها را ابز نمائید ، اینکار از تاب برداشت سوپاپها جلوگیری می نماید .
حال می توانید میل انگشتی را باز نمائید آن را در جای خشک و تمیز قرار دهید توصیه می گردد قطعات موتور به ترتیبی که باز می شوند چیده شوند تار موقع بستن با مشکل مواجه نگردد .
با برداشت میل انگشتی می توان میل تایپیت ها را بیرون کشید و قبل از بیرون کشیدن تکان دهید تا متعلقات آن خارج نشوند بوسیله تکه ای کاغذآنها را شماره گذاری نموده و به همان ترتیب حفظ کنید .
سر سیلندر
باز کردن سرسیلندر
آب رادیاتور یا ضد یخ را تخلیه نموده و یا حداقل تا زیر سر سیلندر تخلیه نمائید آب رادیاتور را اگر محتوی ضد یخ می باشد در ظرفی تمیز تا مجدداً استفاده گردد . تمام لوله های لاستیکی رادیاتور را باز نموده و بازرسی نمائید که فرسوده و یا صدمه ندیده باشد شمع ها را نیز باز کنید .
لوله ها و سیم های متصل به کاربراتور را باز نموده و لوله اگزوزرا از منیفولد دود جدا سازید هر گونه اتصالات از جمله کابل اتصال بدنه و باتری و سیم درجه آب موتوررا باز کنید .
مهره های پیچ سر سیلندر را نیم دور و به ترتیبی که ذکر شده باز کنید . پس از باز شدن پیچهای سر سیلندر موتور را با دست به آرامی بچرخانید تا سر سیلندر بالا آمده و جدا شود واشر سر سیلندر و بدنه موتور را به وسیله چکش چوبی خرد نموده و با میله ای نرم بتراشید .
کربن گیری سر سیلندر :
وجود ذرات و یا رسوبات کربن در اتاق احتراق و یا روی سوپاپها و نشیمن آنها راندمان موتور را کاهش می دهد . تمیز کردن این ذرات یا رسوب را کربن گیری یا آب بندی گویند . کربن گیری معمولاً فقط در زمانی انجام می شود که سر سیلندر به خاطر اشکال سوپاپ برداشته می شود و اشکال سوپاپ نیز با زمایش کمپرس تشخیص داده می شود .
استفاده ملایم از برس سیمی ، می تواند رسوبات کربن باستثناء رسوب سفت را را پاک کند . دقت نمائید که به سطح سر سیلندر خط و یا خراش وارد نشود . رسوب سفت را نیز می توان توسط کاردک یا تکه از چوب سفت جدا نمود در صورتیکه جنس سر سیلندر آلیاژ آلومینیوم باشد دقت بیشتری لازم است .
با استفاده از دریل برقی و برس مربوطه می توان تمیز کردن کانالهای دود و هوا را تسریع بخشید . مواظب باشید به سر سیلندر آسیب وارد نشود در خاتمه آب بندی تمام سطوح را با نفت سفید یا گازوئیل شستشو دهید .
با استفاده از دريل برقي و برس مربوطه مي توان تميز كردن كانالهاي دود و هوا را تسريع بخشيد . مواظب باشيد به سر سيلندر آسيب وارد نشود در خاتمه آب بندي تمام سطوح را با نفت سفيد يا گازوئيل شستشو دهيد .
پياده كردن سوپاپ ها :
براي بيرون كشيدن سوپاپها ، سر سيلندر را به يك ميز كار تميز و يا نيكمت كه سطح كافي داشته باشد انتقال دهيد .
در زير ترتيب پياده كردن سوپاپ تشريح مي گردد .
منيفولدهاي اگزوز و هوا را باز كرده و در جاي مناسب قرار دهيد قبل از شروع كار سر سيلندر را با نفت سفيد يا گازوئيل تميز نمايد . اگر سر سيلندر از ميز كار به زمين بيفتد به سادگي صدمه خواهد ديد ، لذا در جابجا كردن آن دقت كامل به عمل آيد .
گيره سوپاپ كش را درست روي پولك فنر سوپاپ سوار كنيد به طوريكه طرف ديگر ان درست در وسط سر سوپاپ قرار گيرد . به هنگام جمع كردن فنر دقت نمائيد كه گيره حركت جانبي نداشته باشد .
وقتيكه فنر كاملاً جمع شد دو تكه خار نگهدارنده پولك را بيرون بكشيد و چون خيلي كوچك هستند در جايي مطمئن نگه داريد زيرا احتمال دارد گم بشوند .
وقتيكه گيره سوپاپ آزاد شود فنر باز مي شود . پولك روي آن آزاد بوده و احتمال دارد بهمراه گيره بيرون آمده و به سادگي گم با ديده نشود از نظر احتياط آن ره به همراه خار نگهداري كنيد .
فنر را بيرون آورده و از نظر معيوب بودن بازديد نمائيد اگر سالم است ان را كنار گذاشته و دقت نمائيد كه قطعات هر يك از سوپاپ ها طوري چيده شوند كه مجدداً هر قطعه روي سوپاپ قبلي خودش نصب شود .
در بعضي موارد گايد سوپاپ به صورت يك كاسه نمد مدور بوده كه مي توان آن را تعويض نمود زيرا در سري واشر بندي كامل ، كاسه نمد مزبور نيز موجود است . قبل از كنار گذاشتن كاسه نمد دقت كنيد كه چگونه و از كدام طرف نصب مي گردد .
قبل از بيرون كشيدن سوپاپ قسمتي از ساق سوپاپ را كه بيرون زده بوسيله پارچه اي تميز پاك نمائيد وقتي كه سوپاپها بيرون كشيده شدند هر يك را از يك تكه كاغذ مقواي نازك عبور داده و شماره گذاري كنيد تا در موقع سوار كردن هر يك در جاي قبلي خود قرار گيرد .
سرويس و نصب سر سيلندر
آب بندي سوپاپ
سر سيلندر را طوري روي ميزكار يا نيمكت قرار دهيد كه ساق يا دم سوپاپ با ميز در تماس نباشد و براي اين كار مي توانيد آن را روي دو تكه چوب قرار دهيد . پشت سوپاپ به كمك يك سوپاپ استفاده شده و بدون روكش ، قابل سائيدن و آب بندي مي باشد . اگر سيت ها ترك خورده يا سوخته باشند احتياج به كارگاه تراشكاري دارند يا بايد تعويض شوند .
ابزار آب بندي سوپاپ عبارتند از تكه چوب داراي بالشتگ لاستيكي در يك طرف يا هر دو طرف بالشتك به سطح سوپاپ چسبيده و مثل باركش و نيروي مكش عمل مي كند ، لذا توسط آن مي توان سوپاپ را از جاي خود بلند نموده يا اينكه بچرخانيد .
هميشه خمير روغن سمباده را كم و محتاطانه و فقط در شين سوپاپ و جائيكه در تماس مي باشد بكار بگيريد .
وقتيكه سوپاپ در نشيمنگاه خود و مطابق شكل قرار گيرد و هر دو جهت چرخانده شود ، هر گونه ناصافي يا برجستگي در هر دوسطح توسط روغن سمباده از بين خواهد رفت . چرخاندن مداوم و در يك جهت ، ايجاد ناصافي يا خط خوردگي خواهد كرد لذا ضمن آب بندي هر چند وقت يك بار سوپاپ را بالا كشيده و 90 درجه روي محور خود بگگردانيد و دوباره عمل آب بندي انجام دهيد تا اينكه هر دو سطح تميز و بدون لكه و عيب باشد . سپس نشسته و تمز كنيد در خاتمه سيت سوپاپ را بوسيله روغن موتور و خيلي نازك روغنكاري كنيد .
سوار كردن سر سيلندر :
يك عدد واشر سر سيلندر نو و از نوع و اندازه صحيح تهيه نموده و آن را با واشر قديمي مقايسه كنيد . براي راهنمايي كلمه Top در بالا و يا جلو FRONT مشخص كرده اند .
سر سيلندر به صورت عمودي پايين آوريد تا دقيقاً روي واشر سر سيلندر قرار گيرد و به ترتيبي كه در كتابچه اتومبيل ذكر شده پيچهاي سر سيلندر را سفت نمائيد . براي سفت كردن نهايي از تورك متر استفاد مي شود .
سرويس و نگهداري كاربراتور
كاربراتور دستگاهي است كه سوخت را با هوا مخلوط نموده و آن را به صورت گاز يا بخار براي سوختن در سيلندر آماده مي سازد . اين گاز پس از سوختن منبسط شده و در نتيجه به پيستونها قدرت مي دهد . كاربراتور بايستي صحيح تنظيم شود و درست كار كند تا تعادل صحيحي بين كارآيي خوب و مصرف اقتصادي سوخت برقرار سازد .
بنزين كثيف – معمول ترين اشكالي كه در كاربراتور پيش مي آيد ، كثيفي بنزين است كه ذرات چرك و ناخالصي را در پياله كاربراتور باقي گذاشته و نهايتاً سوراخ ژيگلورها را مسدود و در طرز كار كاربراتور اخلال بوجود مي آورد . در صورتيكه باك بنزين تا انتها مصرف شد باشد براي كاربراتور مشكل ايجاد مي شود .
هرگز براي تميز كردن آن از سيم و سوزن استفاده نكنيد .فقط با فشار هوا مي توانيد بدون گشاد كردن و يا تغيير شكل دادن سوراخ ظريف ژيگلور را تميز كنيد . زيرا اين اشكال باعث به هم خوردن تنظيم عبور بنزين خواهد شد . شناور را بيرون كشيده و سوزن ژيگلور را بازديد نموده سوزن بايستي آزاد بوده و نچسبيده باشد .
شناور معيوب : وقتيكه شناور را بر مي داريد آن را نزديك گوش قرار داده و تكان دهيد اگر صداي بنزين شنيده شد حتماً سوراخ و تنها راه علاج آن تعويض آن مي باشد .
تعويض فيلتر كاغذي هوا :
موتور بايستي هواي صاف و فيلتر شده دريافت كند . بيشتر اتومبيلها براي هوا از فيلتر كاغذي استفاده مي كنند . براي دسترسي به فيلتر هوا بايستي پيچ وسط درپوش فيلتر را باز كرده و درپوش را برداشت .
سپس مي توان فيلتر هوا را بيرون آورده و بازديد نموده اگر خيلي كثيف شده باشد ، بايستي با فيلتر جديد از همان نوع تعويض گردد .
شستشوي فيلتر سيمي هوا :
نوعي ديگر از فيلتر بنام سيمي و يا توري معروف بوده و قابل شستشو نيز مي باشد .
اين فيلتر در محفظه اي مدور قرار گرفته و به دهانه كاربراتور وصل مي باشد براي بيرون آوردن فيلتر پيچهاي درپوش را باز كنيد .
فيلتر سيمي را از داخل هواكش بيرون آورده و آنرا كاملاً با نيزين بشوئيد تا تمامي چرك و گردو غبار شسته شود پس از از تميز كردن آن را در روغن تازه داخل نموده و قبل از نصب فشار دهيد تا روغن اضافي خارج شود .
سرويس كاربراتور :
در كاربراتور استرامبرگ (پيكان) : چهار پيچ نگه دارنده در پوش كاربراتور را باز كرده و در پوش اتاقك مكش ناميده مي شود با دقت برداريد . بدين طريق به ديافراگم يا واشر لاستيكي دسترسي پيدا خواهيد كرد .
پيستون و ديافراگم را برداريد توجه داشته باشيد كه سوزن كاربراتور به سادگي مي تواند صدمه ببيند ديافراگم يا واشر لاستيكي را از نظر فرسودگي و يا سوراخ بودن ، بازديد نموده و در صورت معيوب بودن تعويض نمائيد .هنگام تعويض دقت شود كه برجستگي در شيار مربوطه قرار گيرد .
در كاربراتور استرامبرگ، در وضعيت براي تنظيم ساسات وجود دارد پيچ تنظيم را بوسيله پيچ گوشتي فاشر داده و در تابستان در جهت عقربه ساعت و در زمستان و در جهت عكس عقربه ساعت بچرخانيد و سپس فشار را برداريد و اينكار را ادامه دهيد تا كاربراتور تنظيم گردد .
براي تنظيم كاربراتور پيكان ، با استفاده از ابزار مخصوص ابتدا كاملاً به سمت چپ پيچانده تا بسته شود و سپس به اندازه 5/1 دور باز كرده (براي اتومبيل هاي نو) ودر صورت نياز بيشتر تا صداي موتور تنظيم شود .
عيب يابي سيستم سوخت :
چگونه مطمئن شويم كه سوخت به كاربراتور مي رسد ؟
اگر اتومبيل سفت استارت مي خورد ممكن است اشكال در اين باشد كه سوخت كافي به كاربراتور نمي رسد براي آزمايش اين موضوع لوله ورودي سوخت به كاررباتور جدا سازيد .
انتهاي لوله باز شده را در داخل ظرفي تميز قرار دهيد . اگر پمپ سوخت از نوع برقي است سوئيچ را باز كنيد (مدار برق روشن شود ) اگر پمپ سوخت از نوع مكانيكي است سوئيچ استارت اتوماتيك را فشار دهيد و چگونگي خروج سوخت را مشاهده نمائيد .
اگر سوخت از لوله خارج مي شود اشكار در كارربراتور است اگر خارج نمي شود در پوش پمپ را محكم نموده و لوله ورودي پمپ را باز نمايئيد .
انگشت نم دار خود را روي مدخل ورودي پمپ قرار داده و پمپ را روشن كنيد اگر مكش بر روي انگشت دست احساس نشد يك تكه لوله به ورودي پمپ متصل نموده و بداخل آن بدميد تا والوهاي مسدود شده داخل پمپ باز شود .
اگر مكش وجود داشت يك تكه شيلنگ به بلوله ورودي سوخت از باك بنزين وصل نموده و به داخل آن بدميد تا گرفتگي لوله باز شود . (در صورتيكه شيلنگه مناسب و در دسترس نبود مي توانيد از شيلنگ سر در زيد رادياتور استفاده كنيد .)
هنگام سوار كردن پمپ مكانيكي حتماً يك عدد واشر تازه و از همان نوع و اندازه جهت پايه پمپ بكار ببريد دقت نمائيد كه شيطانك پمپ درست جا افتاده و روي بادامك ميل سوپاپ قرار گيرد .
عيب يابي سيستم جرقه
يكي از واير شمع ها را بيرون كشيده و نزديك نقطه اي مناسب از بدنه نظير بدنه موتور نگه داريد و با سوئيچ موتور را بچرخانيد اگر جرقه منظم بين واير و بدنه ردو بدل شد ، نشانه اين است كه سيستم جرقه اشكالي نداشته و خوب كار مي كند .
اگر جرقه اي مشاهده نشد درب دلكو را برداشته و يك پيچ گوشتي را به بدنه موتور اتصال دهيد و نزديك ذغال دلكو مگه داريد . اگر در سر ذغال دلكو مشاهده شده نشانه اين است كه چكش برق و يا درب دلكو اشكال دارد.
اگر همچنان جرقه اي مشاهده نشد موتور را با دست بچرخانيد و عملاً مشاهده كنيد كه آيا دهانه پلاتين باز و بسته مي شود يا خير ، موتور را در حالتي كه دهانه پلاتين باز است نگه داريد . سپس سيم يك چراغ آزمايش يا سيم فاز متر برق اتومبيل را به بدنه وصل نموده و نوك فاز متر را به قسمت متحرك پلاتين اتصال دهيد اگر چراغ روشن شد پلاتين كثيف و يا معيوب است و بايستي تعمير و يا تعويض گردد .
در صورتيكه چراغ فاز روشن نگردد به اشكال در مدار فشار ضعيف خواهد بود فاز متر اتومبيل را به ترمينال خروجي فشار ضعيف وصل نمائيد .اگر چراغ فاز متر روشن شد ، بين ترمينال و پلاتين قطع برق وجود دارد .
سرويس و نگهداري باتري :
دو آزمايش اساسي براي باتري اتومبيل وجود دارد .آزمايش غلظت يا چگالي آب و اسيد و آسايش ظرفيت باتري و اينكه پي ببريم كه قادر به تامين نيازهاي برقي اتومبيل مي باشد يا خير .
بعد از اينكه مقداري آب و اسيد بداخل اسيد سنج كشيده درجه بندي روي شناور كه داخل سيلندر اسيد سنج قرار دارد ميزان شارژ باطري را مشخص مي سازد اين كار نبايد بلافاصله پس از پر كردن باتري صورت پذيرد بلكه بايستي فرصت داده شدود تا آب و اسيد عمل نمايد .
شبكه هاي باتري را با آب مقطر پر نمائيد به طوريكه صفحات باتري پوشيده و آب اسيد اندكي بالاي صفحات قرار گيرد . از لبريز شدن آب باتري جلوگيري نمائيد .
قطب هاي باتري را تميز نموده و لايه نازكي از گريس يا وازلين روي آن بماليد .
كابل اتصال بدنه را تمير نموده و آزمايش نمائيد كه محكم به بدنه و باتري بسته شده باشد .
شارژ باتري : قبل از اقدام به شارژ باتري ، شبكه هاي آن را با آب مقطر پر كنيد ، شعله كبريت يا شعله بي حفاظ را نزديك آن نسازيد . زيرا گازهاي متصاعد شده در طول شارژ كردن قابل اشتعال و خطرناك است . بهتر است شارژ باتري در فاضي بسته صورت نگرفته و جريان هوا وجود داشته باشد زيرا گازهاي متصاعد شده علاوه بر اشتعال سريع ، مسموم كننده نيز هستند . قبل از جدا كردن باتري دستگاه شارژ را از برق جدا سازيد .
نصب و تنظيم پلاتين دلگو
باز كردن پلايين :
پلاتين در دلكو شامل دو تكه فلزي است كه يكي ثابت است و ديگري بوسيله فنر نگهداري مي شود به طوريكه با گردش ميل دلكو و به كمك فيبر پلاتين و بادامك دلكو ، باز و بسته مي گردد . قسمت متحرك پلاتين داراي عايق بوده و قسمت ثابت فنر نيز با يك ترمينال عايق دار كه در پوسته دلكو قرار دارد اتصال برقرار مي سازد . اين عايق بودن بدين معني است كه قسمت متحرك پلاتين فقط از طريق دهانه پلاتين مي تواند با بدنه اتصال برقرار نموده و مدار را تكميل نمايد تا احتراق صورت پذيرد اگر فنر به طريقي با بدنه اتصال يابد ، سيستم احتراق عمل نخواهد كرد .
تنظيم پلاتين :
در حاليكه موتور خاموش و درب دلكو و چكش برق را برداشته شده ، موتور را با دست به اهستگي بچرخانيد تا نوك فيبر پلاتين بر روري يكي از برجستگيهاي بادامك دلكو قرار گيرد (ترجيحاُ بادامك مربوط به سيلندر يك ) در اين حالت دهانه پلاتين بايستي كاملاً باز باشد دهانه پلاتين را بوسيله تيغه فيلر و با ضخامت مربوط اندازه بگيريد . هميشه اولين سيلندر از سمت رادياتور سيلندر شماره يك محسوب مي شود.
براي تنظيم ، پيچ پايه پلاتين را شل نموده و تيغه فيلر را در داخل قرار دهيد ، سپس به كمك يك پيچ گوشتي پايه پلاتين را حركت دهيد تا دو تكه پلاتين هر يك با سطح تيغه قيلر تماس حاصل نمايد . سپس پيچ را سفت نموده و مجدداً دهانه پلاتين را آزمايش كنيد به طوريكه تيغه فيلر نه به سفتي و نه آزادانه از دهانه پلاتين عبور كند .
محور پلاتين را خيلي كم روغنكاري نموده ولي دقت شود كه روغن به دهانه پلاتين زده نشود لايه نازكي از گريس روي بادامك دلكو بماليد . چكش برق را سوار نموده و گيره هاي نگه دارنده درب دلكو را ببنديد و موتور را روشن كنيد و دور آن را آزمايش كنيد .
شمع اتومبيل :
اكثر كارخانه هاي سازنده توصيه مي كنند كه هر 15000 كيلومتر يكبار شمع باز شده و سرويس گردد و اما عاقلانه آن است هر 5000 كيلومتر شمعها را باز كرده و پس از تميز كردن مجدداً نصب گردد .
شمع جديد و امروزي معمولاً يك تكه بوده و بد رفتاري و يا بي دقتي در موقع باز كردن يا تنظيم دهانه آن احتمال دارد به چيني (يا عايق سراميك) صدمه وارد سازد .
براي باز كردن شمع فقط از آچار شمع استفاده كنيد . قبل از باز كردن اطمينان حاصل كنيد كه آچار كاملاً جا افتاده است . قبل از بستن كاملاً آن را تميز كنيد و دهانه شمع را با فيلر ميزان كنيد و دندانه هاي آن را مقداري روغنكاري كنيد هرگز شمع را سفت نبنديد . در موتورهايي كه از آلياژ سبك مثل آلومينيوم ساخته شده اند سفت كردنن بيش از حد ممكن است به رزوه هاي بدنه صدمه وارد كرده و تعمير و هزينه سنگين به بار اورد .
تميز كردن شمع :
براي جلوگيري از ورود چرك و غيره به موتور كه مي تواند موجب صدمه شود اطراف شمع را با يك برس نرم تميز كنيد .
با استفاده از آچار شمع كه كاملاً شمع را گرفته باشد آن را باز نمائيد ،دقت كنيد به عايق شمع صدمه اي وارد نشود .
شمع روغن زده يا چرب را با نفت سفيد تميز نموده و سپس توسط تعميرگاه و با وسيله مخصوص تميز گردد.
قبل از فيلر گيري شمع الكترود منفي را با وسيله مخصوص تميز گردد .
بوسيله يك سوهان ريز نا صافي سطوح جرقه الكترودهاي مثبت و منفي را تميز كنيد .
الكترود منفي را به آرامي برگردانيد تا اينكه دهانه شمع به اندازه تيغه فيلر مورد نظر برسد .
تشخيص معايب شمع :
شمع سالم : داراي نوك عايق تميز و برنگ قهوهاي روشن بوده و روغن يا دوده نزده و الكترودها نيز خورده نشده اند .
شمع روغن زده : روغن زدن شمع مي تواند نشانه فروسدودگي رينگ پيستون و يا كاسه نمد سوپاپ ها باشد ، از شمع گرمتر يعني با ارزش حرارتي بيشتر استفاده كنيد .
شمع دوده زده : علامت قوي بودن مخلوط بنزين و هوا (يعني مقدار بنزين بيشترز از نسبت اختلاط )بوده و علت آن ناميزان بودن كاربراتور و يا استفاده از ساسات مي باشد .
عايق خال زده : نشانه احتراق زودرس و يا ضعيف بودن مخلوط بنزين و هوا مي باشد كه سبب داغ كردن شمع مي گردد شمع را بررسي نمائيد كه از نظر تحمل حرارت مناسب موتور مورد نظر باشد .
الكترود ذوب شده : داغ كردن مداوم موتور سبب ذوب شدن شديد الكترودها گرديده است و بايد تعويض گردد .
لق زدن شمع : داغ كردن شديد موتور رزوه هاي شمع را صدمه زده است . رزوه هاي جاي شمع در سر سيلندر را تميز نموده و شمع جديد را نصب كنيد .
شمع رسوب گرفته (درجه يك) : علت آن غفلت در سرويس به موقع شمع مي باشد .
شمع رسوب گرفته (درجه 2) : رسوب پودر مانند سطح عايق و الكترودها را مي پوشاند و با اينكه ضرورتي ندارد بايد تميز شده و از تجمع جلوگيري كرد .
شمع رسوب گرفته (درجه 3) : استفاده مداوم از شمع رسوب پودري بر روي آن نشسته باعث مي شود كه بر اثر احتراق موتور به تدريج اين رسوب ذوب شده و به صورت لعاب دهانه شمع را بپوشاند . غالباً چيني شمعي باعث خاموش شدن موتور مي شود .
شمع رسوب گرفته (درجه 4) : اين شمع مرحله وخيم از شرايط رسوب پودري و يا پوشش لعاب مي باشد ، بايد تعويض گردد .
شمع رسوب گرفته (درجه 5) : اين آخرين مرحله و بدترين وضعيت يك شمع رسوب گرفته مي باشد ، رسوب به صورت توده جداناپذير و آميخته درآمده است .