مقطع کاردانی رشته برق الکترونیک
عیب یابی موتور های DC
خلاصه گزارش:
مقدمه: شرکت ایران خودرو در مرداد ماه سال 1341 تحت شماره 7352 به نام شرکت کارخانجات ایران ناسیونال در اداره ثبت شرکتها به ثبت رسید و در تاریخ 15/7/1342 به بهره برداری رسید.
خلاصه وضعیت موجود در سالن آلومینیوم:
درحال حاضر محصولات تولیدی سالن آلومینیوم شامل سیلندر پژو، سرسیلندر XU7 سرسیلندر XU9 (مورد نیاز کارخانه ایرانه خودرو) و پوسته کلاچ (صادراتی) میباشد. در این گزارش ظرفیت سالن آلومینیوم را به تفکیک برای محصولات فوق بررسی می نمائیم:
بخش اول:
1- سیلندر پژو:
عمده ایستگاههای کاری برای تولید این محصول شامل ایستگاه ریخته گری HP2500 شمار وزنی کنترل ظاهری و ابعادی، تمیز کاری ، کنترل تمیزکاری، شات بلاست، سوراخکاری ، واترتست، شستشو نشت گیری و کنترل نهایی میباشد.
2- سر سیلندر XU9 , XU7
برای تولید این محصول یک خط ماهیچه گیری و یک خط تولید سرسیلندر در نظر گرفته شده است در خط تولید ماهیچه ایستگاههای ساخت، تمیزکاری، سوراخکاری و پخت ماهیچه موجود است و در خط تولید سرسیلندر ایستگاههای ریخته گری L.P ،شماره زنی کنترل ظاهری، تمیزکاری، تخلیه ماهیچه، X-RAY ، برش راهگاه، کیوبینگ، عملیات حرارتی ، واترتست، تمعیراتی و کنترل نهای موجود می باشد.
بخش دوم
سیلندر پژو:
در این قسمت وضعیت کلی دستگاهها ، تجهیزات و ایستگاههای مربوطه به تولید سیلندر پژو به همراه درصد توقفات، درصد ضایعات و ساعت کارکرد مجاز روزانه آنها تعیین میشود. در قسمت بعد ظرفیت این دستگاهها و ایستگاههای کاری تعیین شده و آنرا با برنامه تولید سال 80 سیلندر پژو مقایسه می کنیم.
در انتها نیز نیازبهای سالن آلومینیوم برای دستیابی به برنامه تولید سال 85 سیلندر پژو بررسی و مشخص میشوند.
کارآموز: مصطفی علی نژاد
عنوان کارآموزی: عیب یابی موتورهای DC
پیشگفتار
دنیا پس از رنسانس و به خصوص در قرن پایانی هزاره دوم آنچنان شاهد دگرگونی های شگرفی در زمینه های علوم و فنون بوده که بسان رویایی باور نکردنی می آید. رشد چشمگیر صنعت در روزگار ما بگونه ای بوده که حتی خالق داستانهای علمی و تخیلی ژول ورن چنین چیزی به مخیلهاش خطور نکرده و نتوانسته بود پیش بینی تحولات عصر تکنولوژی را تصور کند.
حرکت شتابان صنعت به اسب افسار گسیخته ای می ماند که یارای توقف نداشته و همان طور میتازد. سوار بر آن صاحبان صنایع بزرگ دنیا و کشورهای توسعه یافته می باشند که فاصله خود را لحظه به لحظه از دیگر کشورها بیشتر می کنند تا عملا امیدی برای رسیدن به آنها وجود نداشته باشد. در اینجا بود که دانشگاهها با هدف به روز کردن دانشجویان خود و با هدف اینکه از رهگذر عقب نمانده و افرادی تحصیل کرده که در صنعت روز دنیا عملاً عقب مانده و ناکارآمد باشند پرورش ندهند تصمیم به ورود در این عرصه گرفتند و تلاش کردند خلأ مزبور را به گونه ای پر نمایند. بزرگترین خدمتی که این مراکز آموزشی به دانشجویان خود و به صنعت کشور نمودند برقراری واحدهایی به نام کارآموزی بود تا بدینوسیله پیوندی میان دانشگاه و صنعت بوجود آید و با همراهی و معاضدت استادان دانشگاه و نخبگان فنون در هر چه بالا بردن سطح کیفیت محصولات و صنایع بکوشند. امید است این پیوند متقابل آینده ای بهتر از آن صنعت کشور نماید.
مقدمه ای پیرامون شرکت ایران خودرو
شرکت ایران خودرو در مرداد ماه سال 1341 تحت شماره 7352 به نام شرکت سهامی کارخانجات ایران ناسیونال در اداره ثبت شرکتها به ثبت رسید و در تاریخ 15/7/1342 به بهره برداری رسید.
این کارخانه در ابتدا به تولید اتوبوسهای مدل 11321 و مینی بوسهای 319 پرداخت. سپس در تاریخ 20 شهریور 1345 اجازه تأسیس کارخانجات ساخت انواع اتومبیلهای سواری 4 سیلندر به این کارخانه داده شد که به دنبال آن در 23/2/1346 تولید پیکان با امتیاز ساخت گروه کرایسلر در کارخانه شمالی آغاز گردید. در سال 1351 بخش مونتاژ موتور با ظرفیت 30 گروه کرایسلر در ساعت و چند ماه بعد قسمتهای تراش قطعات موتور و ریخته گری برای 6 قطعه از موتور پیکان با ظرفیت 15 دستگاه در ساعت شروع به کار کرد. این شرکت در اصل مجموعه ای از چند کارخانه صنعتی مختلف می باشد که هر کدام قسمتی از نیازهای تولیدات این کارخانه را برای تولید نهایی محصول برآورده می کنند که تعدادی از این کارخانجات به شرح زیر می باشند:
برش و پرس، رنگ زنی، ریخته گری و سنگ زنی، موتور سازی، تزئینات و تکمیل کاری، اتوبوس سازی، سواری سازی و …
سالن آلومینیم قسمت ریخته گری قرار است در چند سال آینده به ابهر انتقال یابد و در آنجا بصورت شرکتی مستقلاً فعالیت خود را آغاز نماید. همچنین سالن چدن این واحد نیز (ریختهگری) به تاکستان انتقال یافته و آن هم بصورت مستقل فعالیت خواهد کرد.
کارخانه ریخته گری ایران خودرو در زمینی به مساحت 10704 متر مربع در مجموعه جنوبی شرکت ایران خودرو و بین جاده مخصوص و قدیم کرج واقع شده است.
مقدمات اجرای طرح این کارخانه در اوایل سال 1350 بوده است که نصب و راه اندازی کارخانه توسط شرکت کرایسلر تا سال 1353 بطول انجامیده است بطوریکه در 27/7/1353 سالن ریختهگری رسماً افتتاح گردید و طبق برنامه از پیش تعیین شده تولید 6 قطعه چدنی موتور به شرح زیر را آغاز کرد:
سیلندر. سر سیلندر، اگزوز، فلایویل، کپه یاتاقان، چرخ دنده.
پس از گذشت 16 سال که تنها 6 قطعه چدنی موتور پیکان در این قسمت ساخته می شود از سال 1370 اقدام به ساخت قطعات جدید دیگر نمود که عبارتند از کاسه چرخ پیکان، دیسک پیکان، فلایویل پژو و تویی چرخ پیکان می باشد. پس از آن با تغییر برنامه تولید شرکت و انبوه سازی تولید کارخانه فقط به تولید قطعات سیلندر و سرسیلندر و از سال 79 قطعات صادراتی والئو پرداخت و تولید بقیه مایحتاج خود را به کارگاهها و کارخانه های خصوصی، اقماری و … واگذار کرد که بعضی از آنها تحت نظر ایران خودرو و بعضی دیگر بصورت مستقل به تولید محصول با کیفیت تحت نظر این شرکت
می پردازند.
مقدمه
در راستای سیاست توسعه صنعت خودرو و افزایش تولیدات، شرکت ایران خودرو در ادامه ارزیابی وضعیت موجود و امکان سنجی کارخانه ریخته گری، واحد برنامه ریزی مسئول انجام پروژه امکانسنجی و تهیه گزارش مربوطه برای تولید 59800 عدد سیلندر پژو، 31235 عدد سرسیلندر XU7 ، 28490 عدد سرسیلندر XU9 و پوسته کلاچ (صادراتی) در سالن آلومینیوم میباشد که نتایج بررسی این گزارش ارائه می گردد.
خلاصه وضعیت موجود در سالن آلومینیوم
در حال حاضر محصولات تولیدی سالن آلومینیوم شامل سیلندر پژو، سرسیلندر XU7 ، سرسیلندر XU9 (موردنیاز کارخانه ایران خودرو) و پوسته کلاچ (صادراتی) می باشد. در این گزارش ظرفیت سالن آلومینیوم را به تفکیک برای محصولات فوق بررسی می نماییم.
1-
عمده ایستگاههای کاری برای تولید این محصول شامل ایستگاه ریخته گری 2500 HP ، شمارهزنی، کنترل ظاهری و ابعادی، تمیزکاری، کنترل تمیز کاری، شات بلاست، سوراخکاری، واتر تست، شستشو، نشت گیری و کنترل نهایی می باشد.
2- سرسیلندر XU7 , XU9
برای تولید این محصول یک خط ماهیچه گیری و یک خط تولید سرسیلندر در نظر گرفته شده است. در خط تولید ماهیچه، ایستگاههای ساخت، تمیزکاری، سوراخکاری و پخت ماهیچه موجود است و در خط تولید سرسیلندر، ایستگاههای ریخته گری L.P ، شماره زنی، کنترل ظاهری، تمیز کاری، تخلیه ماهیچه، X-RAY ، برش راهگاه، کیوبینگ، عملیات حرارتی، واتر تست، تعمیراتی و کنترل نهایی موجود می باشد.
بخش اول
سرسیلندر XU7 , XU9
شرح وضع موجود:
فرآیند تولید سرسیلندر XU7 , XU9 مشابه بوده و دستگاهها و ایستگاههای موردنیاز آنها یکسان است اما در حال حاضر تولید سرسیلندر XU7 بدلیل عدم تحویل قالب ریخته گری آن، کمبود نیرو و پایین بودن اغلب دستگاه ها، متوقف می باشد.
در این بخش ابتدا وضعیت دستگاههای موجود در سالن آلومینیوم برای تولید سرسیلندر XU7 , XU9 ارائه می شود. سپس با توجه به اینکه این دستگاهها برای تولید سرسیلندر XU9 فعال میباشند لذا درصد توقفات، درصد ضایعات، زمان استاندارد و در نهایت ظرفیت این دستگاهها و ایستگاههای کاری مربوط برای این محصول را محاسبه می کنیم. در قسمت بعدی با توجه به یکسان بودن فرآیند تولید سرسیلندر XU7 , XU9 و یکسان فرض کردن درصد توقفات، درصد ضایعات و زمان استاندارد دستگاهها و ایستگاههای مختلف برای تولید دو محصول محاسبه میشود.
در انتهای این بخش نیازهای سالن آلومینیوم برای دستیابی به برنامه تولید سرسیلندر (28490 عدد سرسیلندر XU9 و 31235 عدد سرسیلندر XU7 ) در سال 80 بررسی می گردد.
در انتهاي اين بخش نيازهاي سالن آلومينيوم براي دستيابي به برنامه توليد سرسيلندر (28490 عدد سرسيلندر XU9 و 31235 عدد سرسيلندر XU7 ) در سال 80 بررسي مي گردد.
وضعيت دستگاهها و تجهيزات موجود براي توليد سرسيلندر (XU7 , XU9)
* براي محاسبه درصد توقفات و درصد ضايعات اين دستگاهها، ميانگين گرفته شده است. اين اطلاعات به تفكيك هر دستگاه در جدول بعد آمده است.
** اين دستگاهها براي سيلندر و سرسيلندر هر دو استفاده مي شوند.
توضيح: براي محاسبه درصد توقفات و درصد ضايعات، از اطلاعات ماههاي ارديبهشت و خرداد سال 80 استفاده شده است.
محاسبه ظرفيت دستگاهها
در اين قسمت ابتدا ظرفيت دستگاهها و ايستگاههاي ماهيچه سازي و سپس ظرفيت ساير دستگاهها و ايستگاههاي كاري كه براي توليد سرسيلندر XU9 فعال مي باشند را محاسبه كرده و در دو جدول ارايه مي كنيم.
لازم به توضيح است كه ستون “درصد ضايعات” بيانگر درصد ضايعات هر دستگاه بصورت جداگانه مي باشد. اما ستون “درصد ضايعات از دستگاه تا آخر” بيانگر درصد ضايعات كلي محصول از دستگاه موردنظر تا تحويلي به ماشين شاپ مي باشد. اعداد اين ستون در مورد هر دستگاه بصورت زير محاسبه شده است:
(درصد ضايعات ايستگاه موردنظر-1)/1000(درصد ضايعات ايستگاه ماقبل-1)/(درصد ضايعات ايستگاه آخر-1)/1=b
(b-1)/b = درصد ضايعات از ايستگاه موردنظر تا آخر
توضيح: ظرفيت سالانه دستگاهها، بدون كسر ضايعات و با توجه به ساعات كاري مجاز روزانه آنها و 260 روز كاري در سال بصورت زير محاسبه شده است:
زمان استاندارد/(درصد توقفات-1)× زمان در دسترس= ظرفيت سالانه هر دستگاه
بعنوان مثال براي دستگاه واتر تست داريم:
120550=67/1 / (1/0-1)×60×5/14×260= ظرفيت سالانه دستگاه واتر تست
جدول محاسبه ظرفيت سنجي سر سيلندر XU9
جدول محاسبه ظرفيت ماهيچه سازي
مقايسه توان توليد و برنامه توليد
در اين قسمت ظرفيت فعلي دستگاهها و ايستگاههاي مختلف كاري براي توليد سرسيلندر، با تعداد موردنياز آنها (با لحاظ ضايعات) مقايسه مي شود. ضمناً تعداد موردنياز در هر ايستگاه طبق رابطه زير بدست آمده است:
(درصد ضايعات از ايستگاه تا آخر-1)/تعداد موردنياز مطابق برنامه سال 80= تعداد مورد نياز سرسيلندر با لحاظ ضايعات
ظرفيت مازاد براي XU7 با كم كردن تعداد مورد نياز XU9 از ظرفيت توليد اين محصول بدست آمده است.
جدول مقايسه ظرفيت توليد ماهيچه و تعداد مورد نياز ماهيچه
جدول مقايسه توان توليد و برنامه توليد سرسيلندر
*ظرفيت اين دستگاه دو برابر شده است زيرا دو ايستگاه (دو دستگاه) بصورت موازي فعال فعال مي باشند.
** ظرفيت اين دستگاه سه برابر شده است زيرا جمعاً سه دستگاه در اين ايستگاه فعال مي باشند.
نتيجه گيري
الف: ماهيچه سازي
1- دستگاه ساخت مسير روغن: دو دستگاه موجود براي توليد 118708 عدد ماهيچه مسير روغن XU9 با 9376 عدد كسري ظرفيت مواجه مي باشند. براي جبران اين كسري ظرفيت مطابق رابطه زير نياز به 323 ساعت اضافه كار دو دستگاه مي باشد.
همچنين براي توليد 130146 عدد ماهيچه مسير روغن XU7 نياز به تهيه حداقل دو دستگاه (با ظرفيت مشابه) مي باشد.
2- دستگاه ساخت دود: دو دستگاه موجود در وقت عادي براي توليد ماهيچه ها مورد نياز XU9 به اندازه 44357 ظرفيت اضافه دارد.
براي توليد بقيه ماهيچه موردنياز XU7(42407=44357-86764) نياز به خريد يك دستگاه (با ظرفيت مشابه) مي باشد.
3- دستگاه ساخت هوا: دو دستگاه موجود در زمان عادي ضمن اينكه ماهيچه هاي موردنياز سرسيلندر XU9را تامين مي كنند به ميزان 3343 ماهيچه نيز ظرفيت اضافه دارند.
براي تولدي ماهيچه هاي XU7 نياز به دو دستگاه ديگر در زمان كاركرد عادي (با ظرفيت مشابه) مي باشد.
4- دستگاه ساخت واترژاكت: دو دستگاه براي 135667 واترژاكت XU9، 49955 عدد كسري ظرفيت مواجه مي باشند. براي جبران اين كسري بر اساس رابطه زير نياز به 2197 ساعت اضافه كار دو دستگاه مي باشد.
ضمناً براي توليد 148738 عدد واترژاكت XU7 نياز به خريد حداقل 2 دستگاه ديگر (با ظرفيت مشابه) مي باشد.
5- در ايستگاه تميزكاري ماهيچه براي رسيدن به برنامه توليد نياز به افزايش نيرو مي باشد.
6- در قسمت پخت ماهيچه براي رسيدن به برنامه توليد سرسيلندر XU9 مطابق رابطه زير نياز به 15 روز اضافه كار مي باشد.
براي رسيدن به برنامه توليد سرسيلندر XU7 نياز به يك كوره پخت جديد با ظرفيت مشابه داريم. اين كوره مطابق رابطه زير بايد 302 روز در سال فعال باشد.
ب- ساخت سرسيلندر
1- دستگاه LP800: دو دستگاه فعال براي ريخته گري سرسيلندر XU9، به ميزان 32102 عدد سرسيلندر كسري ظرفيت دارند. براي جبران كمبود نياز به خريد حداقل يك قالب ديگر (7 دستگاه بدليل نبودن قالب غيرفعال مي باشند) داريم. لذا با فعال شدن دستگاه جديد و وجود دو دستگاه فعال (مجموعاً سه دستگاه) و در نظر گرفتن 2022 ساعت اضافه كار براي سه دستگاه كه از رابطه زير بدست مي آيد به برنامه توليد سرسيلندر XU9 در سال 81 خواهيم رسيد.
ظرفيت سالانه يك دستگاه
44751=3×14917= ظرفيت سالانه سه دستگاه در زمان عادي
ساعت اضافه كار مور نياز براي 3 دستگاه
براي توليد 67902 عدد سرسيلندر XU7، نياز به خريد 4 عدد قالب براي ريخته گري محصول مورد نظر در زمان كار عادي (با ظرفيت مشابه) مي باشد.
دستگاه فن (خنك كننده سرسيلندر): دو دستگاه موجود در زمان كاركرد عادي (15/20 ساعت در روز جوابگوي برنامه توليد سرسيلندر XU9مي باشند اما براي دستيابي به برنامه توليد سرسيلندر XU7 نيازمند دو دستگاه ديگر با ظرفيت مشابه و 25/20 ساعت كار در روز هستيم.
دستگاه X-Ray : دستگاه موجود تامين كننده برنامه سرسيلندر XU9 مي باشد اما براي دستيابي به برنامه توليد سرسيلندر XU7حداقل بايد يك دستگاه ديگر از همين نوع خريداري گردد.
توضيح : در صورت افزايش كيفيت محصولات سالن آلومينيوم و انجام تست X-Ray بصورت نمونه گيري، يك دستگاه جوابگوي برنامه توليد هر دو محصول سرسيلندر XU7 و XU9 ميباشد.
دستگاه كيوبينگ: در قسمت كيوبينگ سه دستگاه فعال موجود است. اين سه دستگاه براي دستيابي به برنامه سرسيلندر XU9 ، با 10429 عدد كسري ظرفيت مواجه مي باشند. براي جبران اين كمبود بايد يك دستگاه جديد خريداري شود. علاوه بر فعال بودن 4 دستگاه بصورت 25/20 ساعت در روز مطابق رابطه زير يكي از دستگاهها بايد بمدت 1629 ساعت در سال در ساعات اضافه كار فعال باشد.
ظرفيت سالانه يك دستگاه
ساعت ساعات اضافه كاري موردنياز براي يك دستگاه
كوره عملياتي حرارتي: كوره موجود علاوه بر تامين برنامه XU9 ظرفيت اضافه نيز دارد اما براي تامين برنامه سرسيلندر XU7 نيازمند يك كوره جديد مي باشيم.
دستگاههاي ويبراتور (تخليه ماهيچه)، برش راهگاه، واتر تست و شماره زني: در اين ايستگاهها، دستگاههاي موجود جوابگوي برنامه تولدي هر دو محصول مي باشند.
در اكثر ايستگاههاييكه در آنها كارگر نقش اساسي دارد مانند كنترل، سنگ زني، پليسه گيري و … كمبود نيروي انساني احساس مي شود.
وضعيت كوره هاي ذوب
برآورد ذوب موردنياز سالانه جهت تحقق برنامه توليد سرسيلندر XU9 :
براي محاسبه ذوب موردنياز براي توليد 28490 عدد سرسيلندر سالم XU9 با در نظر گرفتن 54% ضايعات از ايستگاه LP800 تا كنترل نهايي به ترتيب زير عمل مي كنيم:
Kg 5/13= ذوب مصرفي براي يك عدد سرسيلندر XU9
61935= (54/0-1)/ 28490= تعداد سرسيلندر مورد نياز براي ذوب ريزي
Kg 836123= 5/13× 61935= ميزان ذوب مورد نياز در سال
برآورد ذوب مورد نياز سالانه جهت تحقق برنامه توليد سرسيلندر XU7 :
ذوب مورد نياز براي توليد 31235 عدد سرسيلندر سالم XU7 با در نظر گرفتن 54% ضايعات كلي مطابق زير محاسبه مي شود:
ذوب مصرفي براي يك عدد سرسيلندر XU7
67903=(54/0-1)/ 31235= تعداد سرسيلندر موردنياز براي ذوب ريزي
Kg 916690= 5/13×67903= ميزان ذوب مورد نياز در سال
محاسبه ظرفيت كوره ها: در حال حاضر سه دستگاه كوره 500 كيلوگرمي براي تامين دستگاههاي ريخته گري سرسيلندر (LP800) موجود مي باشد. اين دستگاهها بصورت24 ساعت فعال مي باشند و چنانچه با ظرفيت كامل كار كنند داراي توقفات زير خواهند بود:
توقف بدليل ايرادهاي مشعل: هفته اي دو ساعت
توقف بدليل سوراخ شدن بوته: هفته اي 2 روز (24×2 ساعت)
بنابراين درصد توقفات كوره ها به ترتيب زير محاسبه مي شود:
ساعت مقدار توقفات در يك هفته
ساعت = مقدار توقفات در سال
درصد توقفات
ظرفيت ذوب سازي اين كوره ها در هر 5/3 ساعت، 350 كيلوگرم مي باشد. با در نظر گرفتن 5/0 ساعت زمان براي كنترل و آناليز ذوب، اين زمان به 4 ساعت خواهد رسيد. لذا ظرفيت ذوب سازي اين سه كوره در سال به قرار زير مي باشد:
ظرفيت هر كوره در سال
مجموع ظرفيت سه كوره در سال
با توجه به محاسبات فوق سه كوره 500 كيلوگرمي موجود، جوابگوي ذوب مورد نياز براي ريختهگري سرسيلندر XU9 مي باشند و به ميزان 441517 كيلوگرم ذوب، ظرفيت اضافه خواهند داشت.
Kg 441517=836123-1277640
ميزان ذوب مازاد فوق مي تواند براي سرسيلندر XU7 بكار رود. براي تامين مابقي ذوب مورد نياز سرسيلندر XU7 مطابق رابطه زير نياز به حداقل يك دستگاه كوره جديد با مشخصات مشابه خواهد بود:
916690-441517=475173 = كسري ذوب براي سرسيلندر XU7
تعداد كوره جديد مورد نياز
خلاصه وضعيت كوره هاي تامين كننده ذوب سرسيلندر
وضعيت ذوب مورد نياز سرسيلندر XU7
بخش دوم
سيلندر پژو
شرح وضع موجود:
در اين قسمت وضعيت كلي دستگاهها، تجهيزات، و ايستگاههاي مربوط به توليد سيلندر پژو به همراه درصد توقفات، درصد ضايعات و ساعت كاركرد مجاز روزانه آنها تعيين مي شود.
در قسمت بعد ظرفيت اين دستگاهها و ايستگاههاي كاري تعيين شده و آنرا با برنامه توليد سال 80 سيلندر پژو مقايسه مي كنيم.
در انتها نيز نيازهاي سالن آلومينيوم براي دستيابي به برنامه توليد سال 80 سيلندر پژو (59800 عدد) بررسي و مشخص مي شوند.
شرح وضع موجود
در اين قسمت وضعيت كلي دستگاهها، تجهيزات، و ايستگاههاي مربوط به توليد سيلندر پژو به همراه درصد توقفات، درصد ضايعات و ساعات كاركرد مجاز روزانه آنها تعيين مي شود.
در قسمت بعد ظرفيت اين دستگاهها و ايستگاههاي كاري تعيين شده و آنرا با برنامه توليد سال 80 سيلندر پژو مقايسه مي كنيم.
در انتها نيز نيازهاي سالن آلومينيوم براي دستيابي به برنامه توليد سال 80 سيلندر پژو (59800 عدد) بررسي و مشخص مي شوند.
ليست دستگاهها و تجهيزات موجود براي توليد سيلندر پژو
توضيح 1: براي محاسبه درصد توقفات دستگاه دايكاست 2500 HP از اطلاعات مربوط به ماههاي آذر، بهمن و اسفند سال 79 استفاده شده است. بنا به گفته سرپرستان خط و كارشناسان مربوطه، حدود نيمي از توقفات ثبت نشده است، لذا درصد توقفات محاسبه شده را دو برابر كرده ايم.
توضيح 2: براي محاسبه درصد توقفات دستگاههاي سوراخكاري و شستشو از آمار مربوط به ماههاي آذر و دي سال 79 استفاده شده است. با توجه به اظهار نظر سرپرستان دستگاه و كارشناسان مربوطه، حدود نيمي از توقفات ثبت نشده است كه با برآورد توقفات ثبت نشده، توقفات ثبت شده يك و نيم برابر شده اند.
توضيح 3: براي محاسبه درصد توقفات دستگاه واتر تست، در زمان تهيه گزارش اطلاعاتي دقيق و قابل اعتمادي موجود نبود لذا با شناخت كارشناسي قسمت نظر ايشان، درصد توقفات اين دستگاه 17% برآورد گرديده است.
توضيح 4: دستگاههاي شات بلاست، X-Ray و فن تقريباً توقفي ندارند اما 5% توقف احتمالي براي آنها پيش بيني شده است.
محاسبه ظرفيت ايستگاهها
در اين قسمت ظرفيت دستگاهها و ايستگاههاي كاري كه براي توليد سيلندر پژو فعاليت دارند، محاسبه شده و در يك جدول ارايه مي شود.
در اين جدول دو ستون “درصد توقفات” و “درصد ضايعات”، مربوط به ايستگاه كاري مي باشد، اما ستون “درصد ضايعات از ايستگاه تا آخر” مربوط به كل ضايعات محصول از ايستگاه موردنظر تا انتهاي خط (تحويلي به ماشين شاپ) مي باشد كه نحوه محاسبه آن در قسمت مربوط به سرسيلندر آورده شده است.
Troubleshooting DC Motors
عيب يابي موتورهاي DC
Maintenance and Troubleshooting of
Electric Motors
TROUBLESHOOTING DC Motors
Problem E – Motor won’t start
Problem F – Motor starts but stops and reverses direction
Problem G- Motor runs but overload protection device trips too often
Problem H – Motor overheats
Problem I – Motor runs too slowly.
Problem J- Motor runs too fast.
Problem K- Motor runs noisy
Problem L- Motor bearings run hot or noisy
Problem M- Brushes sparking excessively; may be accompanied by brush chatter and / or excessive wear and chipping.
عيب يابي موتورهاي DC
مشكل E : استارت نشدن موتور.
E1: چك كنيد ورودي اصلي برق را براي كنترولر . آيا برق روي خطوط وجود دارد؟ آيا اتصالات بسته هستند؟
خير: ورودي قدرت را به حالت عادي برگردانيد.
بله.
E2 : كنترولر را چك كنيد. آيا دستگاه محافظ بار اضافي باز است؟
بله: به حالت عادي برگردانيد يا دستگاه را عوض كنيد. آيا آن بر خلاف استارت شدن موتور باز مي شود؟ بله
خير.
E3 : چك كنيد كنترولر را. آيا ولتاژ موجود در خروجي ترمينال ها وجود دارد؟
خير، كنترولر را چك كنيد براي مقاومت استارت شده باز، سيم هاي شكسته شده و اتصالات يا ديگر عيب ها، تعمير كنيد.
بله.
E4 : تنظيم كنيد كنترولر را براي سرعت بالا. آيا ولتاژ براي ميدان يا مدار آرميچر همچنان پائين است؟
بله، ولتاژ منبع تغذيه را چك كنيد. تصحيح كنيد اگر پائين است. عيب كنترولر را چك كنيد. تعمير كنيد.
خير.
E5 : ضعف يا وجود ميدان را چك كنيد. آيا ولتاژ ميدان يا مدار آرميچر همچنان پائين است؟
بله، سيم شكسته شده را تعمير كنيد يا اتصالات را. دوباره سيم پيچي كنيد يا سيم پيچ اتصال كوتاه شده يا مدار باز شده را عوض كنيد.
خير.
E6 : مدار آرميچر باز را چك كنيد. آيا ولتاژ در ترمينال آرميچر موتور صفر است وقتي استارت ميشود؟
بله، مدار آرميچر آسيب ديده را تعمير كنيد.
خير.
E7 : آيا راه انداز ماشين گير كرده يا بارگذاري اضافي شده است؟
بله، گير را برطرف كنيد يا بارگذاري كنيد يا موتور بزرگتر نصب كنيد.
خير.
E8 : آيا تعادل بد، ياطاقان هاي خراب، يا اجزاء فرسوده سبب مي شوند اصطكاك زيادي در راهانداز ماشين يا سيستم انتقال برق؟
بله : تعادل بد را تصحيح كنيد يا تعمير كنيد يا عوض كنيد اجزاء خراب را.
خير.
E9 : آيا ياطاقان هاي خراب، شنت كج، فن يا روتور سائيده شده، توپي هاي آسيب ديده، يا ديگر مشكلات مكانيكي سبب مي شود اصطكاك زيادي را در موتور؟
بله: تعمير كنيد يا عوض كنيد اجزاء موتور آسيب ديده را يا نصب كنيد موتور جديد.
مشكل F – موتور استارت ميشود اما مي ايستد و حركت معكوس پيدا ميكند.
F1 : پلاريته منبع تغذيه را چك كنيد. آيا آن برعكس حركت مي كند؟
بله : مشخص كنيد كه پلاريته منبع تغذيه برعكس است و تعمير كنيد.
خير.
F2 : در مدار موازي و سري ميدان ممكن است نسبت به يكديگر در تعادل باشد. براي چك كردن و تصحيح كردن دوباره اتصال بدهيد مدار سري يا موازي براي تصحيح كردن پلاريته. اتصال بدهيد آرميچر را براي چرخش مسير دلخواه. سعي كنيد ميدان مجزا شود براي مشخص كردن مسير چرخش و اتصال بدهيد هر دو را براي چرخش يكسان.
مشكل G- موتور حركت ميكند اما دستگاه محافظ بار از كار مي افتد.
G1 : آيا موتور كوچك است براي بارگذاري؟ آيا شرايط بارگذاري بايد تغيير كند؟
بله: بار را كاهش دهيد يا نصب كنيد موتور بزرگتر.
خير.
G2 : كنترولر را چك كنيد. آيا دستگاه بارگذاري شده همچنين پائين تنظيم شده براي كاربردش؟
بله: افزايش بدهيد ميزان بارگذاري را. هرگز از محدوده اطمينان كه بوسيله كدها يا تجهيزات سازنده مشخص شده تجاوز نكند.
خير.
G3 : آيا موتور زياد بارگذاري شده است؟
بله: ببينيد مشكل H .
مشكل H – گرماي بيش از حد موتور.
H1 : آيا درجه حرارت مجاور همچنان بالاست؟
بله: كاهش بدهيد مجاورت را، افزايش بدهيد تهويه را يا موتور بزرگتر نصب كنيد.
خير.
H2 : قاب ورودي را چك كنيد. آيا آن با لايه اي از كثيفي پوشيده شده كه همانند عايق عمل ميكند و از خنك شدن صحيح جلوگيري مي كند.
بله: پاك كنيد، بتراشيد يا هواي كثيف را از قاب جمع كنيد.
خير.
H3 : حسگر خروجي را از هواي آزاد خارج كنيد. آيا جاري شدن زياد يا بي ثبات بودن نشاندهندة تهويه ضعيف است؟
بله : برداريد مانع يا كثيفي را، جلوگيري كنيد از جاري شدن هواي آزاد. اگر لازم شد صفحة هواي ورودي را تميز كنيد.
خير.
H4 : سرعت بارگذاري بالا، قدرت اسب بخار زيادي را در بارگذاري موتور مصرف مي كند. آيا موتور بيشتر از حد سرعت معمول خود كار مي كند؟
بله: مشكل J را ببينيد.
خير.
H5 : براي بارگذاري چك كنيد.
بله: عنوان E7 تا E9 را ببينيد.
مشكل I – كند حركت كردن موتور.
I1 : آيا موتور بارگذاري شده است؟
بله: عنوان E7 تا E9 را ببينيد.
خير.
I2 : آيا مقاومت ميدان همچنين پائين است؟
بله : مقاومت صحيح را اضافه كنيد.
خير.
I3 : چك كنيد كه آرميچر يا ميله هاي وسطي كموتاتور اتصال كوتاه شده است. آيا سيم پيچ آرميچر يا گوه ها سوخته شده اند. آيا ميله جابه جا كننده سوخته است؟
بله: عوض كنيد سيم پيچ يا ميله را.
خير.
I4 : پايه هاي جاروبك را چك كنيد. آيا جاروبك ها جلوتر از سيم خنثي تنظيم شده اند؟
بله : ريست كنيد جاروبك ها را براي سيم خنثي.
خير.
I5 : ولتاژ براي آرميچر همچنين پائين است. تنظيم كننده را براي سرعت تمام تنظيم كنيد. آيا ولتاژ در ورودي ترمينال زير ولتاژ نامي است؟
بله: ولتاژ خروجي منبع تغذيه را چك كنيد. بالا ببريد اگر پائين است. تنظيم كننده را براي نقص چك كنيد.
خير.
I6 : موتورهاي DC ممكن كار بكنند 20 درصد آرام تر روي بارگذاري بالا وقتي كه آنها زياد گرم نشوند. آيا موتور وقتي خنك ميشود عمل مي كند؟
بله : افزايش بدهيد بار را يا كاهش بدهيد تهويه را براي افزايش گرما. موتور جديد نصب كنيد.
مشكل J – سريع حركت كردن موتور.
J1 : آيا بار راه انداز بالا اجازه مي دهد به موتور براي سريع حركت كردن؟
بله: افزايش بدهيد بار را يا موتور كوچكتر نصب كنيد.
خير.
J2 : چك كنيد براي يك ميدان ضعيف در عنوان J3 تا J6 .
بله.
J3 : آيا سيم پيچ سري يا موازي به صورت معكوس است؟
بله: دوباره سيم پيچ را به صورت معكوس براي پلاريته صحيح اتصال بدهيد.
خير.
J4 : آيا مقاومت اضافي در مدار موازي ميدان وجود دارد؟
بله : مقاومت اضافي را برداريد.
خير.
J5 : آيا گرماي زياد مقاومت بالاتر در ميدان مدار موازي سبب ميشود؟
بله: افزايش بدهيد تهويه را يا تصحيح كنيد ديگر علت هاي از ازدياد گرما را.
خير.
J6 : نبودن ميدان بي تعادلي را در موتور موازي براي گردش سبب مي شود. آيا ميدان مدار باز است؟
بله: سيم شكسته شده را تعمير كنيد يا اتصال بدهيد سيم پيچ باز را عوض كنيد.
خير.
J7 : تنظيم كننده را براي سرعت بالا تنظيم كنيد. آيا ولتاژها در ترمينال هاي خروجي از كنترولر بالاي ولتاژ نامي است؟
بله: ولتاژ خروجي را كاهش بدهيد. كنترولر را براي نقص چك كنيد. تعمير كنيد.
خير.
J8 : پايه هاي جاروبك را چك كنيد. آيا جاروبك ها در طرف سيم خنثي تنظيم شده اند؟
بله: جاروبك ها را براي سيم خنثي ريست كنيد.
مشكل K – سرو صداي چرخيدن موتور.
K1 : آيا لرزش ها و صداي از راه انداز ماشين يا سيستم انتقال برق انتقال داده مي شود به موتور؟
بله: منبع سروصدا را در جايي قرار بدهيد و كاهش بدهيد. موتور را با تسمه راه انداز يا سيم پيچ فنري جدا كنيد.
خير.
K2 : آيا اساس يك موتور خالي همانند تخته پر سروصدا عمل ميكند؟
بله: دوباره طراحي كنيد مدارا. بپوشيد پايه نامطلوب با صداي مواد تخفيف كننده.
خير.
K3 : مدار موتور را چك كنيد. آيا آن خراب شده است؟
بله: محكم كنيد. مطمئن بشويد كه شفت در تعادل است.
خير.
K4 : آيا مدار موتور يكنواخت است و شفت در تعادل صحيح است؟
خير: پايه را براي حركت يكنواخت و صاف كردن شفت بالا ببريد.
بله.
K5 : آيا ضربات فن يا سائيده شدن روي قسمت ثابت دليلش تماس اشياء در محفظه فن است؟
بله: فن آسيب ديده را تعمير كنيد و توپي يا قسمت كه سبب تماس مي شود. برداريد آشغال را از محفظه فن.
خير.
K6 : آيا فاصله هوايي هست غيرمعمول با سائيده شدن روتور آرميچر روي قطعه هاي پل است؟
بله: محكم كنيد قطعه هاي پل خراب را. آرميچر را در مركز قرار بدهيد بوسيله عوض كردن پوشش ياطاقان يا دوباره قرار دادن پايه ياطاقان.
خير.
K7 : به ياطاقان گوش بدهيد. آيا آن ها سروصدا دارند؟
بله: ياطاقان ها را روغن كاري كنيد. اگر هنوز سروصدا دارند، عوض كنيد.
خير.
K8: آيا ياطاقان ها با سروصدا حركت مي كند؟
بله: مشكل L را ببينيد.
خير.
K9 : آيا گسترش جاروبك ها به بالا يا پائين علتش اتصال فركانسي است؟
بله: مشكل M را ببينيد.
مشكل L – داغ شدن يا سروصداي ياطاقان هاي موتور.
L1 : بارگذاري را چك كنيد. آيا فشار زياد اطراف، بار پاياني يا لرزش ياطاقان هاي بارگذاري است؟
بله: بارگذاري را كاهش دهيد. موتور بزرگتر نصب كنيد.
خير.
L2 : آيا محفظه ياطاقان موتور سوار شده است روي يك شيب كه سبب فرورفتن انتها مي شود؟
بله: به صورت افقي سوار كنيد يا توپي ياطاقان موتور را نصب كنيد.
خير.
L3 : آيا خميده شده يا بي تعادلي ياطاقان هاي بارگذاري شده شفت است؟
بله: شفت خميده شده را عوض كنيد يا شفت را صاف كنيد.
خير.
L4 : آيا انتهاي توپي شفت بارگذاري شده خراب شده يا آسيب ديده است؟
بله: انتهاي توپي را محكم يا عوض كنيد.
خير.
L5 : آيا ياطاقان ها خشك هستند؟
بله: روغن كاري كنيد.
خير.
L6 : آيا ياطاقان ها روغن كاري كثيف است، آلوده شده يا درجه آن اشتباه است؟
بله: ياطاقان ها را تميز كنيد و روغن كاري كنيد با درجه صحيح.
خير.
L7 : انتهاي توپي را برداريد. آيا تعادل ياطاقان ها بد است، خميده يا آسيب ديده است؟
بله : عوض كنيد.
*ياطاقان ها ممكن است آسيب ديده باشند. اگر موتور هنوز با سروصدا و گرما حركت مي كند، ياطاقان ها را عوض كنيد.
مشكل M- جرقه زدن زياد جاروبك ها: ممكن است همراه بشود با اتصال جاروبك ها و يا پوشش زياد و خرد شدن.
M1 : آيا موتور بارگذاري شده است؟
بله: بارگذاري را كاهش دهيد يا موتور بزرگتر نصب كنيد.
خير.
M2 : آيا لرزش راه انداز ماشين يا موتور آشكار است؟
بله: تغيير مكان بدهيد منبع لرزش را و كاهش دهيد.
خير.
M3 : چك كنيد جاروبك ها و پايه جاروبك را. آيا جاروبك ها كج شده اند يا اتصال كوتاه شدهاند؟
بله: جاروبك ها را عوض كنيد.
خير.
M4 : ؟ جاروبك مناسب با كموتاتور را انتخاب كنيد.
خير: دوباره اندازه بگيريد جاروبك ها را براي كموتاتور.
بله.
M5 : آيا جاروبك ها در پايه ها آويزانند؟
بله: جاروبك ها و پايه ها را تميز كنيد. سطح ناصاف را برداريد كه اصطكاك اضافي را سبب ميشود.
خير.
M6 : آيا فنر جاروبك شكسته شده يا فشار روي فنر بالاست؟
بله: فنر را عوض كنيد يا فشار را افزايش دهيد. مطمئن بشويد كه فشار روي همه جاروبك ها مساوي است.