نگهداری و تعمیرات خودرو
بعد از مدت ها تصمیم گرفتم در مورد خودرویی بنویسم که در مدت هفت سال بیش از یکصد و هفتاد هزار کیلومتر رانندگی کردم و با زبان اون میشه گفت کاملا آشنا هستم . 206 خودرویی زیبا ، چابک ، کم مصرف و ایمن که محبوب همه جوانان خوش سلیقه و محیط زیست دوست هستش . البته درمملکت ما که خودرویی با ویژگی های 206 کم هستش و اگر اغراق نکرده باشم هیچکسی نمیتونه این خودرو دوست داشتنی رو با خودروهایی مثل گل ، ام وی ام 110 ، ریو و یا پراید مقایسه کنه چون 206 تنهاخودرویی هستش که در سطح جهانی با استقبال کم نظیری روبرو شده و هنوز هم در کلاسهای مختلف و شباهت های بسیار نزدیک ( البته از نظر ظاهری ) تولید و به بازارهای کشورهای مختلف معرفی و عرضه میشه.
قدر مسلم کمپانی معظم پژو به تولید چنین خودرویی افتخار میکنه چون اگر شما به کشورهای مختلف سفری هر چند کوتاه کرده باشید و یا صفحات روزنامه ها و مجلات ورزشی مربوط به مسابقات رالی رو مطالعه کرده باشید و یا به بازی های رایانه ای اتومبیل رانی توجهی هر چند کوتاه داشته باشید این 206 هستش که در همه جا حضور بی همتایی داره.
البته این خودرو دربازار ایران با موتورهای 4/1 لیتری و 6/1 لیتری عرضه شده که تیپ های 1 ،2، 3 با موتور 4/1 لیتری و تیپ های 5 و 6 با موتور 6/1 لیتری می باشد. البته امکانات و آپشن های مختلف با توجه به قیمت خودرو در تمامی تیپ ها و مدل ها لحاظ شده است.
این خودرو با اطاق آیرو دینامیک و دوکی شکل و استفاده بسیار زیرکانه طراحان صاحب سلیقه از خطوط و انحنا های بسیار دقیق و مناسب در تمامی بدنه و فریم دربهای عقب و جلو علاوه بر افزایش ضریب ایمنی زیبایی و جذابیت بسیار خاصی را در چشم هر بیننده ای رقم زدند بطوریکه این خودرو از سال 1998 تاکنون که در حدود 13 سال از اولین حضور این خودرو می گذرد هنوز از زیباترین های خودروهای موجود در بازار کشور ماست.
اگر شما زیبایی این خودرو را با خودرو جدید و Economy تندر 90 مقایسه کنید به درستی درک خواهید کرد این خودرو تا چه حدی زیباست .
گیربکس این خودرو در شرکت نیرو محرکه قزوین مونتاژ می شود و موتور آن نیز در واحد موتورسازی ایران خودرو تولید می شود البته هیچ یک از مجموعه های فوق بصورت تماما داخلی ساخته نمی شود و بسته به میزان اهمیت میتواند قطعات داخلی و یا خارجی باشد.
میزان میدان دید فراهم شده در خودرو 206 برای راننده و سایر سرنشینان بسیار عالی بوده اما اگر کسانی که از خودرو های قدیمی تر پیش از این خودرو استفاده می کرده اند از عدم تخمین فاصله خودرو با اشیای جلو خودرو اظهار ناتوانی و عدم رضایت خواهند کرد اما این مشکل در کوتاه مدت و با رانندگی چندین روزه حل خواهد شد.
داشبورد بسیار زیبا از جنس مواد پلیمری و به روش تزریق پلاستیک تولید شده است و در برابر نور مستقیم خورشید و یا سرما و گرما کاملا مقاوم می باشد و نیازی به نگهداری خاصی ندارد و بدون هر گونه نقاط تیز و غیر ارگونومیک مانع از آسیب در تصادفات به سرنشینان صندلی جلو خودرو خواهد شد. لازم به ذکر است در تیپ های 3 ،5 و 6 داشبورد به دو ایربگ تجهیز شده است .
صندلی های این خودرو در بالاترین سطح کیفی و با تائیدیه از سوی طرف فرانسوی در شرکت مهر کام پارس ( بزرگترین سازنده قطعات تزئینی خودرو در ایران و خاورمیانه ) تولید می شود ( البته شرکت های کوچکتر دیگری نیز در این زمینه مشغول فعالیت می باشند) ضمنا قطعات دیگری چون سپرها ، داشبورد ،رودری ها ، قاب آینه و جلو پنجره نیز برای این خودرو در شرکت مهرکام پارس تولید و به ایران خودرو ارسال می شود .
البته چیزی که باعث شد تا بیش از پیش برای نوشتن در مورد ٢٠۶ ترغیب بشم این بود که در طی ٧ سال سواری گرفتن از ٢٠۶ و ١٧٠٠٠٠ کیلومتر رانندگی در جاده های درون شهری و برون شهری تجربیات بسیار خوبی از این ماشین به یادگار داشته باشم که فکر می کنم به دارندگان این ماشین کمک شایانی میکنه.
راهکارهایی در جهت کاهش مصرف سوخت
اگر مایلید از این پس خودروی سواری خود را با بنزین کمتری بیش از پیش برانید ؛ حتما این مقاله را به دقت بخوانید و تمامی مطالب آن را بکار ببندید.
1- حرکت با سرعتی بین 80-90 KM در اتوبانها و آزاد راه ها
برای شروع حرکت نبایستی یکباره بر سر پدال گاز ضربه زده و بصورت شتابدار حرکت کنید . به یاد داشته باشید بیشترین میزان مصرف بنزین در دنده های سنگین و با دورهای بالا ی موتور رقم می خورد .
بیشتر رانندگانی که با سرعتهای بالا حرکت می کنند از ترمز بیشتری هم استفاده می کنند و این مساله باعث افزایش مصرف سوخت می شود .
2- عدم استفاده از قطعات و لوازم پر مصرف مثل کولر و چراغ های بزرگ جلو خودرو
در هنگام استفاده از قطعات برقی مانند کولر و چراغ های بزرگ جلو با افزایش مصرف برق فشار مضاعفی را بر دینام خودرو وارد کرده و باعث می شود موتور نیروی بیشتری را صرف به گردش درآوردن دینام کند .حال تصور کنید علاوه بر استفاده غیر ضروری در هنگام توقفات طولانی مدت از چراغ های بزرگ ؛ عده ای علاوه بر آن اقدام به نصب لامپ های غیر استاندارد با وات مصرفی بالا هم مبادرت می ورزند . که مصرف سوخت را افزایش می دهد
جالب تر اینکه این نوع از لامپ ها علاوه بر افزایش مصرف سوخت و نقض قوانین جاده ای فشار بیشتری را به دینام وارد می کند و حتی در مواردی سیم کشی اتومبیل را با آسیب های جدی روبرو می کند.
در هنگام استفاده از کولر بایستی همه شیشه ها بالا بوده و از ورود هوای بیرون از طریق هواکش ها به داخل خودرو ممانعت کنید .
لازم به توضیح است در صورتی که در روزهای گرم تابستان قصد روشن کردن خودرو را دارید حتما برای 3-1 دقیقه درب های خودرو را باز کرده تا هوای گرم بطور کامل از خودرو خارج شود .
3- تنظیم موتور و کنترل مصرف سوخت توسط تعمیر کاران مجرب و کار ازموده
در دوره های زمانی منظم جهت تنظیمات موتوری به یک تعمیر کار مطمئن مراجعه کرده و بعضی از قطعات مصرفی را با توجه به دوره مصرف تعویض نمائید .
البته این شیوه نگهداری از خودرو باعث افزایش عمر مفید خودرو خواهد شد و کاهش آلایندگی را سبب خواهد شد.
بخصوص توصیه می شود در صورت کاربراتوری بودن خودرو شما دلکو ان را به مگنت مجهز کنید تا با کاهش سوخت و آلاینده های خروجی اگزوز از توان موتوری بیشتری بهره ببرید
فیلتر هوای خودرو خود را مطابق با توصیه های خودروسازان در دوره های مشخص تعویض کرده و از استاندارد بودن ان اطمینان حاصل کنید در غیر اینصورت بودن و یا نبودن یک فیلتر غیر استاندارد در هواکش موتور تاثیری در حفاظت موتور در مقابل ذرات گرد و غبار و ذرات معلق در هوا نخواهد داشت و علاوه بر افزایش مصرف سوخت خرابی زودهنگام موتور را رقم خواهد زد.
از تعویض به موقع شمع غافل نشده و بر اساس میزان کارکرد موتور انها را تعویض کنید.
4- تنظیم باد چرخ ها
از تنظیم دوره ای باد چرخ ها غافل نشده و حتما میزان فشار باد را بر اساس تو صیه های سازندگان خودرو تنظیم کرده و در انتخاب لاستیک به دستورات کارخانجات لاستیک سازی توجه کنید.
کم بودن باد لاستیک ها باعث فشار بیشتر بر موتور و سیستم تعلیق خواهد شد و کنترل خودرو را در شرایط مختلف دشوارتر می کند. ضمنا استفاده از رینگ و لاستیک اسپرت نیز باعث افزایش مصرف سوخت می شود.
5- عدم استفاده از قطعات غیر استاندارد
استفاده از قطعاتی مثل سر اگزوزها و یا و یا تغییراتی که منجر به انسداد مسیر دود خروجی از اگزوز شود باعث بروز اشکال در شکل احتراق درون موتور خواهد شد .
6 – خاموش کردن خودرو در پشت چراغهای قرمز طولانی
7 – حرکت بعد از گذشت یک دقیقه از روشن بودن موتور
با گذشت یک دقیقه از در جا کار کردن موتور خودرو در فصول گرم و سرد سال میتوانید با حرکت در سرعت های کم باعث گرم شدن هم زمان گیربکس ؛ موتور و دیفرانسیل شوید .
8 - عدم استفاده از باربند خودرو در زمانهای غیر ضروری و یا استفاده از باربندهای غیر استاندارد
9 – بالا بودن شیشه ها در سرعت های بالا
در صورتی که شیشه ها در سرعت های بالا پایین باشند باعث پیچیدن باد در خودرو خواهد شد که انرزی بیشتری صرف شکستن مقاومت باد در برابر حرکت خودرو خواهد شد .
10 – استفاده از روغن و واسگازین غیر استاندارد .
متاسفانه در بین دارندگان خودروهایی مدل پایین عده ای از رانندگان به تصور اینکه هرقدر چسبندگی روغن (ویسکوزیته ) بالاتر باشد میزان روانکاری موتور بهتر خواهد بود از روغن ها و واسگازین با شماره های بالاتر از استاندارد استفاده می کنند که این عمل غیر اصولی بوده و سبب فشار مضاعف به اویل پمپ خواهد شد و تاخیر در جریان بیدا کردن روانکار ها را بر روی قطعات گردنده در پی خواهد داشت که با بروز این مشکل استهلاک زود هنگام را رقم خواهد زد . ضمنا این سفتی روغن باعث افزایش مصرف سوخت هم خواهد شد .
11- پارک کردن خودرو در سایه
بدیهی است که در فصل تابستان خودروهایی که در سایه پارک میشوند نیاز کمتری به خنک کاری اولیه در شروع حرکت داشته و استفاده از کولر کمتر می شود ؛ ضمنا با کاهش تابش نور مستقیم خورشید بر روی خودرو بخارات بنزین از باک کمتر خواهد شد .
12 – تمیز نگه داشتن موتور و بدنه خودرو
با تمیز نگه داشتن بدنه و موتور خودرو به تبادل حرارتی بین اجزائ خودرو و محیط کمک کنیم .
میتوان گفت هر قدر گرمای موتور بهتر به محیط پیرامون انتقال پیدا کند موتور از بازده بیشتری برخوردار خواهد بود مثلا در فصل تابستان با انباشته شدن گرما در موتور انتقال حرارت با مشکل روبرو خواهد شد و موتور جوش می آورد .
آیا شما تجربه رانندگی با یک موتور جوش آورده را دارید ؟
توان موتور چگونه بوده است ؟
13 – قبل از عزیمت به سمت مقصد حتما مسیر را مورد ارزیابی قرار داده و از کوتاهترین مسیر ممکن تردد کنید .
قسمت هفتم: باطری خودرو
نگهداری باطری:
1- برای افزایش عمر باطری می بایست آن را همیشه شارژ نگه داشت و اگر باطری برای مدت زیادی شارژ نشود صفحات داخلی آن سولفاته کره و غیر قابل استفاده می شود .
2- سطح الکترولیت یا آب باطری را کنترل کنید .میزان آب باطری موجود در محفظه باطری بایستی 10 تا 15 میلیمتر بالاتر از صفحات سربی آن باشد.
3- در صورتی که میزان آب باطری موجود درون محفظه در دوره های زمانی کوتاه بخار شود و سطح آب باطری کاهش یابد ؛ احتمالا آفتامات دینام خراب می باشد و در صورت عدم توجه کافی خرابی زودهنگام باطری را سبب می شود.
4- در صورتی که میزان آب باطری در سلول ها یا همان خانه های باطری زیاد باشد ممکن است شارژ باطری سبب پاشش آن به زیر درب موتور شده و خسارات جدی را به رنگ باعث شود.
- در زمانی که خودرو خاموش می باشد حدالمقدور از لوازم الکتریکی خودرو کمترین بهره برداری را داشته باشید .سیستم پخش خودرو و یا چراغ های بزرگ بالاترین مصرف داشته و حتی در ترافیک های سنگین که موتور خودرو نیز روشن می باشد بهتر است چراغ های بزرگ را خاموش کنید .با اینکار علاوه بر کاهش مصرف سوخت ؛ دوام لامپ ها افزایش یافته و از فشار وارده بر دینام نیز کاسته می گردد.
6- دقت شود سوراخ های تعبیه شده بر روی درب خانه های باطری همیشه باز باشند تا تهویه درون سلول ها به خوبی انجام شود.
7- گرمی بیش از حد باعث خرابی صفحات و شبکه های داخل باطری و همچنین کاهش رسانایی الکتریکی می شود که اینامر سبب ضعیف شدن باطری و در نتیجه فرسودگی زودرس آن می شود.
8- در صورت نیاز باطری به آب باطری فقط به آن آب مقطر اضافه کنید.
9- روی قطبین باطری را به صورت چشمی کنترل کنید و در صورت وجود سولفاته ان را با آب جوش تمیز کرده و سپس مقداری گریس بر روی آن بمالید.
10- هیچگاه به قطبین باطری ضربه نزنید و باطری را با احتیاط حمل کنیدو رد صورت وارد یامدن ضربه به باطری خطر شکستگی صفحات سربی وجود دارد.
11- از به وجود آمدن اتصال کوتاه بین قطب های باطری بپرهیزید .زیرا تخلیه الکتریکی همراه با جرقه و آتش و حتی در بعضی موارد باعث ترکیدن باطری می شود.
11- از به وجود آمدن اتصال کوتاه بین قطب های باطری بپرهیزید .زیرا تخلیه الکتریکی همراه با جرقه و آتش و حتی در بعضی موارد باعث ترکیدن باطری می شود.
12- از نزدیک کردن هرگونه شعله و یا جرقه به سلولهای باطری با درب باز خودداری کنید .
13- این عمل می تواند عواقب خطرناکی از جمله انفجار و آتش سوزی در پی داشته باشد.
14- در هنگام جوشکاری بر روی خودرو موتور را خاموش کرده و اتصالات باطری را از قطبین ان جدا کنید.
15- از تماس پوست و لباس با آب باطری اجتناب کنید.
16- اتصالات و سر سیم های باطری را از نظر سفتی و محکمی و عایق در دوره های مختلف کنترل کنید.
17- باطری هایی که تاکنون شارژ نشده اند و مایع الکتولیت درون آنها ریخته نشده است امکان انبار کردن و نگهداری برای مدت طولانی را دارند.
18- باطری های اتمی موجود در بازار بسته به تناسب و میزان آمپر نیازی به نگهداری و کنترل خاصی از نظر سطح مایع الکترولیت نداشته و می توان سلامت باطری را از طریق یک چشمی تعبیه شده بر روی باطری کنترل کنید .بعنوان مثال زمانی که چشمی سبز رنگ است باطری سلامت می باشد؛ اگر چشمی سفید بود نشان از نیاز باطری به شارژ می باشد.؛ اگر چشمی سیاه رنگ بود باطری نیاز به تعویض دارد.
قسمت ششم: رادياتور
رادياتور يكي از مهمترين اجزاء سيستم خنك كاري خودرو بوده كه با تبادل حرارت با هواي جريان يافته پيرامون خود موتور را خنك مي كند.
البته اين انتقال حرارت به آيتم هايي چون دماي هواي جريان يافته ، حجم هواي در حال جريان بر روي پره هاي رادياتور و ميزان بزرگي و شكل طراحي آن بستگي دارد.
براي آنكه به اهميت رادياتور بيشتر پي ببريم لازمست به اين مساله توجه كنيم كه از احتراق بنزين در موتور دمايي در حدود 2500-2000 در جه سانتيگراد حرارت توليد مي شود و شما فقط با چند ليتر سيال مثل آب و يا تركيبي از آب و ضد يخ / ضد جوش بايستي موتور را به دماي بين 90 تا 95 درجه برسانيد و آن را خنك كنيد .
درست است كه براي كاهش اصطكاك و انتقال حرارت ناشي حركت قطعات گردنده مثل ميل لنگ و شاتون ها از روغن استفاده مي شود ولي خنك كاري به رو انكاري با روغن ختم نشده و استفاده از سيالهاي خنك كننده و اجزايي مانند رادياتور ، شكل تكامل يافته تري براي ايفاي اين مهم بخود مي گيرد. خوب است كه بدانيد قدرت خنك كنندگي آب بيست برابر روغن مي باشد و وجود سيستم خنك كاري متكي به رادياتور و سيال هاي ضد جوش بخصوص در مناطق گرم جهان نقشي غير قابل انكار در كاهش دماي موتور ها را دارد .
در گذشته موتورهاي ژيان و فولكس فاقد رادياتور بودند و بيشتر اين خودرو ها بدرد مناطق خنك مي خوردند و بدليل حجم و توان پايين موتورها امكان حذف سيستم خنك كاري با رادياتور وجود داشت اما با افزايش قدرت و سرعت خودرو هاي امروزي امكان خنك كردن موتور ها با هوا منتفي است .
حتي در مورد اتوبوس هاي ماگيروس كه ساخت كشور روسيه بود پس از فروش در ايران بدليل طراحي خاص و هوا خنك بودن آن مورد استقبال قرار نگرفت و اين نوع موتور بيشتر بدرد همان مناطق سرد روسيه مي خورد كه در صورتي كه دماي موتور افزايش مي يافت توسط يك فن بزرگ كه بر روي موتور نصب شده بود ، هوا را مستقيما بر روي پره ها ( فين ها ) موتور به جريان در مي آورد و موتور را خنك مي كرد .
شايد براي شما هم جالب باشد كه يكي از دلايل شكست ارتش آلمان نازي به رهبري هيتلر در جنگ سيبري روسيه وجود آب در رادياتور خودرو هاي نظامي آن زمان بود كه بدليل يخ زدگي موتورها ارتش آلمان زمين گير شد . و كمي بعد به دستور هيتلر موتورهاي فولكس طراحي و ساخته شد اما فرصت براي الماني ها ديگر دير شده بود .
كيفيت رادياتور به تعداد شبكه ها ، تعداد لول ها و شكل طراحي و جنس رادياتور بستگي دارد .
مثلا هر قدر تعداد شبكه ها و لول ها بيشتر باشد و نوع طراحي بنحوي ايجاب كند كه هواي بيشتري با رادياتور در تماس باشد انتقال حرارت بهتر انجام خواهد شد . رادياتور از فلزات و آلياژهايي فلزي انتخاب مي شود كه انتقال حرارت به سهولت امكان پذير باشد .
مثلا رادياتورهايي توليدي با تعداد لول هاي دو ، سه ، چهار لول توليد مي شود و براي تماس بيشتر هوا با پره ها آنها را بصورت مارپيچ و يا زيگزاك مي سازند
در خنك كاري موتور بسته به نوع طراحي سيستم خنك كاري موتور از دو نوع سيستم استفاده مي شود . در خودرو هايي كه از سيستم معمولي با مدار باز Open cooling system ) ) استفاده مي شود منبع انبساط ندارند . خودرو هايي مثل پيكان .
اما در خودرو هايي كه داراي منبع انبساط بوده و با انبساط و انقباض ، سيال به منبع انبساط وارد و خارج مي شود ( در حال انبساط سيال وارد و در حالت انقباض از منبع خارج مي شود ) سيستم خنك كننده مدار بسته گفته مي شود Closed loop cooling system)) كه در اين سيستم پرت
مايع خنك كننده در حد بسيار ناچيزي بصورت بخار مي باشد.
نكاتي در مورد استفاده بهينه از رادياتور و شناسايي معايب جوش آوردن خودرو
1- بهترين نوع سيال در رادياتور تركيبي از اتيلن گليكول ( ضد يخ /ضد جوش/ ضد زنگ ) با آب مي باشد كه دماي جو ش بالاتري نسبت به آب دارد در صورتي كه آب رادياتور بر اثر تبخير كم شده باشد فقط به آن آب افزوده مي شود از تعويض آب موجود در رادياتور در دوره هاي كوتاه مدت بپرهيزيد بهتر است از آبي استفاده شود كه قبلا جوشيده باشد.
2- همواره سطح سيال را در سيستم مدار باز را با باز كردن درب رادياتور چك كرده و براي گردش سيال در رادياتور هيچگاه رادياتور را لبريز از سيال نكنيد و سطح مايع خنك كننده بايستي از لبه هاي لول ها در حدود 12-10 ميليمتر بالاتر باشد . اما در سيستم مدار بسته سطح سيال را تا علامت ماكزيمم منبع انبساط پر كنيد. به منظور جلوگيري از هرگونه خطر احتمالي مراحل كنترل سطح سيال در حالت موتور سرد انجام شود .
3- از وارد آمدن ضربه به پره هاي رادياتور و به وجود آمدن هر گونه لهيدگي در سطح رادياتور جلو گيري كنيد در صورتي كه بر اثر تصادف سطح وسيعي از پره ها آسيب ديد ، نسبت به ترميم يا تعويض رادياتور اقدام كنيد
4- در صورتي كه قصد تميز كردن رادياتور از وجود حشرات و كثيفي هاي احتمالي را داريد آب را با فشار پايين از پشت رادياتور به سطح پره ها بپاشيد .
5- در صورت نشت سيال درون رادياتور از بستها و اتصالات و شيلنگها نسبت به رفع آن اقدام كرده و آن را فورا برطرف كنيد
6- هر گونه وجود چربي و ماسيدگي روغن و تركيب آن با يكريگر در رادياتور نشان از راه يابي روغن از موتور به درون سيال رادياتور مي باشد كه بايستي پس از مراجعه و رفع مشكل در تعمير گاه هاي مجاز نسبت به گرفتگي ها احتمالي اقدام شود .
7- در صورتي كه خودرو شما جوش آورده شده باشد از باز كردن درب رادياتور و يا منبع انبساط جدا خودداري كنيد چرا كه امكان آسيب هاي جدي همراه با سوختگي براي شما وجود دارد بهتر است در حالت موتور روشن ، آب به سطح پره هاي رادياتور پاشيده شود و در صورت امكان بخاري ماشين نيز روشن شود تا سرعت خنك كاري موتور افزايش يابد .
8- در صورتي كه خودرو جوش آورده شما مجهز به فن خنك كننده رادياتور مي باشد و فن يا فن ها در هنگام جوش آوردن كار نكنند ممكن است بدليل خرابي شمع آب باشد . بهترين كار اين است كه سيمهاي فن را مستقيما به باطري وصل كرده و تا رسيدن به تعميرگاه فن يكسره كار كند . ال
9- حد الامكان از مواد هاي شيميايي براي رسوب زدايي داخل رادياتور و مجموعه سيستم خنك كننده تحت هر عنواني استفاده نكنيد. و در صورت استفاده مجموعه سيستم خنك كننده را با دقت بشوييد . مواد رسوب زدا خواص خورندگي داشته و اثرات زيانباري دارند .
10- در صورتي كه سطح سيال بصورت مداوم كاهش پيدا مي كند و هيچگونه اثري دال بر ريزش و نشت سيال از لوله ها و اتصالات و رادياتور ديده نمي شود اين امكان وجود دارد كه سيال از طريق آببندي واشر سرسيلندر به درون يكي از پيستون ها رخنه كرده و در آنجا بخار شده و با دود خارج مي شود. البته بخار كردن اگزوز در دقايق اوليه روشن شدن موتور ارتباطي با اين موضوع ندارد و اين مساله يك امر طبيعي مي باشد .
11- براي ايجاد دماي يكنواخت در هنگام كار كرد موتور در تابستان و زمستان هيچگاه ترموستات را از مدار گردش مايعات خنك كننده خارج نكنيد .
12- اگر ترموستات در دماي مورد نظر باز نشود و اجازه عبور سيال را ندهد موتور جوش خواهد آورد . براي بررسي صحت عملكرد ترموستات مي توان با قرار دادن ترموستا ت در يك كاسه آب جوش از صحت عملكرد آن اطمينان حاصل كرد و در صورتي كه قصد نگهداري ترموستات كار كرده سالم خود راداريد آن را با گريس چرب كرده و دور از رطوبت نگهداريد .
13- يكي از دلايلي كه سبب جوش آوردن موتور در گرماي تابستان مي شود سفتي سوپاپ ها مي باشد سوپاپ ها را فيلر گيري تابستاني كنيد و البته در زمستان فيلر گيري زمستاني .
14- در موتورهايي كه پروانه موتور نيروي خود را توسط تسمه از ميل لنگ مي گيرد صحت سلامت تسمه را با بازديدهاي دوره اي بررسي كرده و سفتي آن را مد نظر قرار دهيد در صورت پارگي و يا شل بودن تسمه موتور جوش خواهد آورد.
15- ميزان سفتي تسمه بايستي بنحوي باشد كه با فشار انگشت اشاره تسمه به اندازه يك سانتيمتر خلاف جهت نيرو جابجا شود.
16- ممكن است مشكلاتي مانند خرابي سيستم برق يا سوخت و يا نيم سوز بودن واشر سرسيلندر عامل و يا مجموعه عواملي براي جوش آوردن موتور باشد .
17- اگر خودرو شما جوش مي آورد بهتر است پس از راندن خودرو خود در يك جاده مسطح به اندازه چند كيلومتري و با استفاده كمتر از ترمز ميزان دماي رينگ لاستيك هاي چهار چرخ را با دماي دست كنترل كنيد . شايد پيستون هاي چرخ يا چرخهايي بعد از ترمز گرفتن بدرستي آزاد نشده و درگيري بين لنت و ديسك ادامه دارد . البته در تابستان نسبت به اين تست تا حدودي محتاط تر باشيد .
18- به درب رادياتور و كيفيت آن توجه كنيد . درب رادياتور همانند سوپاپ اطمينان عمل مي كند در صورتي كه در زمان جوش آوردن موتور فنر درب رادياتور از حد مجاز سفت تر باشد به مجموعه خنك كننده فشار زيادي وارد خواهد شد كه واشر سر سيلند نيز تحت فشار خواهد بود و در مواردي كه فنر درب رادياتور از حد مجاز شل تر باشد و يا آب بندي مناسبي بين نشيمنگاه و لاستيك ايجاد نكند مانع از خروج بخارات نخواهد شد و خطر بدون آب ماندن رادياتور بسيار است و شما دائما مجبور به اضافه كردن مايع خنك كننده و يا آب خواهيد بود .
19- اگر رادياتور خودرو شما خراب و يا فرسوده است نسبت به تعويض آن ترديد به خود راه ندهيد .
20- واتر پمپ را از جهت آب بندي چك كرده و از صحت سلامت آن اطمينان حاصل كنيد .
قسمت پنجم: نگهداری سیستم تهویه
1- 1- در ترافيك سنگين و سربالايي هاي تند حدالامكان از كولر استفاده نكنيد چرا كه علاوه بر فشار به موتور توان موتور نيز كاهش مي يابد.
2- اگر قصد استفاده از كولر را داريد ، بهتر است قبل از حركت آن را روشن كنيد تا بدليل دور پايين موتور كمپرسور به آرامي به حركت در آمده و به آن آسيبي وارد نشود. در سرعتهاي بالاي موتور در حين حركت درگيري يكباره كمپرسور با نيروي موتور ميتواند باعث وارد آمدن آسيبهاي جدي به قطعات گردنده و حتي سبب گيرپاژ كمپرسور شود.
3- چنانچه در حين حركت قصد روشن كردن كولر را داريد ابتدا كلاچ را گرفته و پدال گاز را رها كنيد .سپس اقدام به روشن كردن كولر كنيد.
4- در فصول سرد سال كه سيستم خنك كننده مورد استفاده قرار نمي گيرد بهتر است دردوره هاي يك ماهه سيستم براي مدتي مورد استفاده قرار گيرد تا با گردش روغن قسمتهاي متحرك روانكاري شده و ميزان گاز كاهش نيابد.
5- توجه داشته باشيد كه بدليل چرخش كمپرسور با نيروي موتور ، بازده كولر خودرو در سرعتهاي بالا بيشتر است ضمن اينكه افزايش سرعت پنكه فقط شدت دميدن هوا را بيشتر مي كند.
6- درفصول گرم سال بهتر است خودرو خود را در سايه پارك كرده تا در صورت استفاده از خودرو علاوه بر فشار كمتر به سيستم خنك كننده ،حفظ رنگ خودرو در مصرف سوخت نيز صرفه جويي كنيم.
7- ساده ترين راه براي تشخيص و شناسايي اشكالات و ايرادات احتمالي توجه به صداي كمپرسور و موتور فن مي باشد.
8- ميزان سفتي و سلامت تسمه را چك كرده و در صورت فرسودگي توسط نمايندگي هاي مجاز نسبت به تعويض آن اقدام كنيد.
9- فيلتر هواي كابين را تميز كرده و در صورت نياز تعويض كنيد.
10- اگر تغييراتي در كيفيت خنك كنندگي سيستم خنك كننده احساس كرديد مي توانيد توسط تعمير كاران مجرب لوله ها و اتصالات مربوطه را از جهت صحت و سلامت و نشتي گاز مورد بازديد قرار داده و فشار آن را اندازه گيري كنيد.
11- استفاده از كولر باعث افزايش مصرف بنزين شده و آلودگي بيشتر هوا را سبب مي شود.
12- در صورتي كه خودرو شما مدتي در زير تابش نور مستقيم خورشيد قرار گرفته است و هواي كابين خودرو بشدت گرم شده است بهتر است، با پايين كشيدن شيشه ها و تخليه هواي گرم و هم دما شدن هواي درون كابين و هواي محيط كمك كرده و بعد از مدتي سيستم تهويه را روشن كنيم تا علاوه بر تسريع در خنك شدن هواي داخل خودرو و فشار كمتر به سيستم خنك كننده سوخت كمتري مصرف كنيم.
13- اكيدا توصيه مي شود در صورت استفاده از كولر تمامي شيشه ها بالا بوده و دريچه اير داكت هواي ورودي به داخل كابين از جهت بسته بودن كنترل شود تا ترموستات سيستم خنك كننده بدرستي عمل كرده و كمپرسور بشكل دائمي كار نكند و باعث فرسودگي زودرس سيستم نشود ، ضمنا رعايت اين نكته باعث كاهش مصرف سوخت نيز مي شود.
سيستم تعليق
گاهي اوقات در هنگام تردد در خيابانها و گذرگاههاي خودروهايي را مشاهده مي كنيم كه آنقدر از ارتفاع آنهاكاسته شده و يا از رينگ و لاستيك هايي استفاده مي شود كه هر بيننده اي را به ياد پيست هاي اتومبيل راني و حتي فرمول يك مي اندازد كه اين خودروها در هنگام عبور از يك دست انداز با آسيبهاي جدي روبرومي شوند.
اگر چه گاهي اوقات اين خودرو ها از نظرنماي ظاهري بسيار زيبا جلوه مي كنند اما به خاطر داشته باشيد كه علاوه بر هزينه هاي بالاي اسپرت كردن يك خودرو هزينه هاي نگهداري و تعميرات آن نيز بالا بوده و عمر خودرو را بشدت مي كاهد .
در چندين مورد پاي صحبت افرادي نشستم كه دلايل خود را براي كوتاه كردن ارتفاع خودرو بيان كنند كه در عمده موارد علاوه بر زيبايي خودرو افزايش ايستايي و بالا رفتن چسبندگي خودرو را مورد توجه بسيار قرارداده بودند.
اما نكته مهمي كه قابل تامل است اين است كه سازندگان خودروعلاوه بر داشتن كارشناسان كارآزموده و مجرب و تست هاي بيشماري كه بر روي خودرو هاي ساخته شده انجام مي دهند و مي توانيم اطمينان داشته باشيم كه خودرو ها بر اساس محاسبات بسيار دقيقي طراحي و ساخته مي شوند و اگر اشكالاتي در يك مدل احساس شود قطعا آن مدل خاص فراخوان خواهد شد و نسبت به برطرف كردن ان از سوي سازنده اقدام خواهد شد.
اماتوجه داشته باشيم اگر همه ما از اين ساخته دست بشر بدرستي استفاده كرده و به قوانين و استانداردهاي جاده اي احترام بگذاريم ، علاوه بر حفظ سلامتي و آرامش خاطر نيازي به متحمل شدن هزينه هاي زيادي و غير ملموس نخواهيم بود.
نكته هاي مهم از سيستم تعليق:
1- براي اطمينان ازصحت وسلامت سيتم تعليق به نمايندگي هاي مجاز و يا به تعمير كاران معتمد خود مراجعه كنيد .
2- حتما از قطعات و اجزاي توصيه شده توسط سازندگان خودرو استفاده كرده و خود را از خطرات جدي جاني و مالي حفظ كنيد.
3- درهنگام گذر از دست اندازها و پستي و بلندي خيابان ها به صداهاي بلند برخاسته از جلوبندي خودرو توجه كرده و ميزان فرمان پذيري خودرو را مورد بررسي قرار دهيد.
4- در صورت عدم وجود يكنواختي در شكل سايش عاج لاستيكها كه يكي از اولين علائم وجود تنظيمات نامناسب در جلوبندي خودرو مي باشد توجه كرده و براي جلوگيري از مستهلك شده زود هنگام لاستيك ها اقدام كنيد.
5- در هنگام ترمز گيري شديد و يا رانندگي در جاده هاي صاف و بدون شيب نبايستي خودرو به جهات چپ و يا راست منحرف شود .
6- اگر خودرو شما داراي سيستم هاي پيشرفته ترمزگيري مانند ABS و يا ساير سيستمهاي مشابه مي باشد از رينگ و لاستيك هاي توصيه شده (سايز رينگ ) توسط سازنده خودرو استفاده كنيد در غير اينصورت بدليل تنظيمات انجام شده بر روي ECU ترمز خودرو شما قابليت هاي خود را از دست خواهد داد و در صورت اصرار بر استفاده از رينگ و لاستيك هاي غير توصيه شده تنظيمات ECU خودرو خود را در نمايندگي هاي مجازتحت نظر كارشناسان مجرب تغيير دهيد.
7- در دوره هاي كوتاه مدت باد چرخ ها را چك كرده و حتي المقدور از درجا چرخاندن فرمان خودرو در هنگام پارك خودرو اجتناب كنيد .
8- اگر خودرو شما در هنگام حركت دچار لرزشهايي در چرخ هاي جلو مي شود به دو نكته توجه كنيد.
اولا ممكن است رينگ چرخ بدليل افتادن در پستي و بلندي ها دچار تابيدگي شده باشد و ثانيا اجزاي جلوبندي داراي لقي هاي غير مجاز شده باشد كه ضمنادر چنين شرايطي خرابي كمك فنر را نيز نبايستي از نظر دور داشت.