همانگونه که می دانیم کارآموزی نقطه شروعی است برای آماده شدن جهت ورود به بازار کار،و استفاده بهینه از این فرصت مناسب برای کلیه دانشجویان علاقمند به اشتغال در جامعه بسیار سودمند ومفید می باشد.
امروزه با پیشرفت و توسعه علوم کامپیوتر در کلیه زمینهها , این رشته به عنوان جزء لاینفکی از کلیه علوم در آمده و کاربرد آن هر روز در جامعه بیشتر احساس می گردد.استفاده و بکار گیری کامپیوتر در تمامی علوم و رشتهها همه گویای نقش واقعی این پدیده می باشد.
گزارش در دست، حاصل یک ماه و نیم کارآموزی در شهرداری بندر امام خمینی (ره) که حاوی مطالب مورد آموزش و استفاده در این اداره می باشد، ارائه شده است.
در پایان از زحمات استاد خلیل پور که درطول دوره به عنوان راهنما و استادکارآموزی بنده بودند تشکر و قدردانی می کنم.
مقدمه
از سالیان پیش بشر در رفع نیازهای خود از راههای گوناگون وبه واسطه این راهها توانسته است نیازهای خود را بر طرف نماید.
این نیازها شامل غذا پوشاک –آموزش –بهاشت فردی واحتماعی مسکن وسایل نقلیه و غیره بوده است که در طول سالیام متمادی جهت رفع این مسلیل کوشش نموده است .لهذا با گسترش جوامع وتوسعه شهرها رفع این مسایل نیازمند همکاری اجتماعی در سطح کلان می باشد.
با تاسیس حکومتها ودولتها وگسترش فرهنگها وتوسعه شهر نشین بر طرف نمودن این نیازها مستلزم عزم دولتمردان در این خصوص جهت هدایت منابع به سمت صحیخ واستفاده بهینه ازاین منابع بوده است .
لهذا نیاز به سازمانی که نسبت به برطرف نمودن نیازهای بهداشتی –عمرانی وخدماتی شهر در زمینه های گوناگون بیش از بیش احساس گردید وبلدیه ها یا همین شهرداریهای کنونی تشکیل گردید البته پس از گذشت سالها وتوسعه شهرها نیازها وخدمات شهری نیز گسترده تر گردید.
وظایف شهرداری
شهرداری ها سازمان هایی هستندنیمه دولتی وخدماتی که در جهت رفع مسایل ومشکلات شهری توسط وزارت کشور جهت هر شهر با توجه به قوانین تاسیس شهرداریها معرفی شده است.
شهرداریها ی کشور با توجه به پراکندگی جمعت ووسعت شهرها به 13درجه تقسیم بندی گردیده اند
شهرداری درجه 1 شامل شهرهای با جمعیت زیر 5000نفر میباشد البته این نکته نیز قابل شرح است که وجود منابع در امدی متعدد نیز در تعیین درجه شهرداریها ملاک می باشد2-از جمعیت 5-10000نفر شهرداری درجه 2وبه ترتیب هر10000نا15000 فر یک درجه به شهرداریها اضافه میگردد .
که البته تعیین درجه شهرداریها علاوه بر وسعت شهرها به میزان برقراری درآمدهای مستمر از محل اخذ شامل کارخانجات –بنادر-مراکز تجاری وغیره تقسیم میشود .
شهرداری بندر امام خمینی با توجه به آخرین درجه بندی شهرداریها از درجه 8 شهری برخوردار بوده وبا توجه به افزایش جمعیت شهری در آینده نزدیک به شهرستان تبدیل خواهد شد.
وظایف شهرداری ها
علاوه بر اجرای عملیات خدماتی و عمرانی در امر ساماندهی کسب وپیشه –ساماندهی بافت های فرسوده شهری جلوگیری از ساخت وسازهای غیر مجاز وهمکاری با ادارات –سازمانها ونهادهای فرهنگی –مذهبی وغیره وطرحهای ترافیک شهری وحمل ونقل عمومی شهر نیز فعالیت میکند.
اعم وظایف شهرداری ها :
شهرداریها شامل واحدهای مختلف می باشند که جهت تکریم ارباب رجوع وتسهیل امورات شهروندان بوجود آمده اندتا با بکاربردن صحیح قوانین در شهرها باعث ایجاد جوی سالم وزیبا جهت شهروندان گردد.ضمنا با توجه به خود کفا بودن شهرداریها منابع درامدی انها می بایست از عوارضی که شهروندان پرداخت می نمایند برطرف گردد.
1-واحد فضای سبز شهرداری که مسئولیت اجرا –نگهداری وپرورش فضای سبز شهری در نقاط مختلف شهر را بعهده دارد .
2-واحد آتش نشانی وخدمات ایمنی که مسئولیت حفاظت از کلیه اماکن مسکونی –تجاری –فرهنگی –آموزشی ومذهبی شهر را بعهده داشته وبا آموزش خدمات ایمنی به شهروندان آنان را در زمان حوادث غیر مترقبه یاری می نماید.
3-واحد موتوری شهرداری :در حفظ تعمیر ونگهداری ماشین آلات سبک وسنگین شامل ماشین آلات حمل زباله - آسفالت ماشین آلات راهسازی وسایر در خدمت شهروندان می باشد .
4-واحد عمرانی شهر : در انجام عملیات عمرانی شامل محوطه سازی –جدولگذاری ایجاد میادین وبلوارها فعالیت می نماید.
5-کارخانه آسفالت : در امر تهیه وتولید آسفالت جهت شهر فعالیت می نماید.
6-واحد خدمات شهری وتظیفات:
یکی از فعالیتهای مهم شهرداری مسئله جمع آوری زباله ونخاله های ساختمانی در سطح شهر می باشد که توسط این واحد وبا داشتن ماشین آلات مکانیزه وپرسنل مربوطه به صورت شبانه روزی در امر جمع آوری زباله فعالیت دارند.
واحد سد معبر : با توجه به مهاجر پذیر بودن شهر این واحد در رفع تصرفات از اراضی ساختمانها وزمینهای شهر فعالیت میکند که با همکاری با مراجع ذیصلاح وانتظامی نسبت به رفع تصرف اقدام می نمایند
واحدهای اداری :
شامل حقوق ودستمزد=حسابداری –کارپردازی –انبار-اموال –امور قراردادهاودرآمدکه در زیر مجموعه امور مالی شهرداری فعالیت دارند
سایر واحدها شامل حراست –مخابرات –املاک –پیشه وری – فنی و شهرسازی –صدور پرئانه های ساختمانی –کارشناسی فنی واحد حقوقی –بایگانی اداری –کاترگزینی –دفتر دار شهردار-کمیسیون ماده 50و100شهرداری –دبیرخانه –آبدارخانه –روابط عمومی –کامپیوترمی باشد که با توجه به عملیات اجرایی هر واحد نرم افزار مربوطه به آن واحد طراحی ودر اختیار آنها قرارداده شده است .
نرم افزارهای موجود در شهرداری که توسط شرکت فاواوای یزد طبق قوانین ومقرارات شهرداری وتوافق بعمل آمده با سازمان همیاری شهرداریهای کشور بعمل آمده است تهیه گردیده که شامل نرم افزار حقوق ودستمزد-حسابداری مالی –اتوماسیون اداری دبیرخانه –سیستم بودجه –أرآمد –شهرسازی –اموال –املاک –انبار –کارپردازی –وسایر سیستم های جانبی که با توجه به نیاز کاربران وقوانین شهرداری که در کتاب قانون شهرداریهای کشور به اجمال شرح داده شده است برنامه ریزی میشود.
کاربران واحدها ضمن گذراندن آموزشهای کاربردی در خصوص به کارگیری نرم افزار جهت تکریم ارباب رجوع وکاهش ترددهای بیشمار شهروندان به شهرداری را گرفته ضمنا وب سایت پورتال شهرداری به آدرس sh_bandaremam.ir نیز در خدمت شهروندان عزیز جهت مشاهده فعالیت ها – سوالات وپیشنهادات وانتقادات شهروندان از عملکرد شهرداری فعال می باشد .
تاریخچه شهرداری بندر امام خمینی
شهرداری بندر امام خمینی در سال 1344هجری شمسی شروع به کار در حیطه فعالیتی شهرداری را نموده است لیکن احداث ساختمان به سالهای قبل از این تاریخ برمیگردد.
موقعیت جغرافیایی شهر بندرامام خمینی (ره)
این بخش در منتها الیه شمال غربی خلیج فارس واقع شده است ومرکز آن بندر امام خمینی (سربندر) که از بندرگاه و اسکله 12 کیلومتر فاصله دارد ودر جنوب شرقی مرکز استان قرار دارد . فاصله آن تا اهواز 90 کیلومتر و تا تهران 917 کیلومتر می باشد .
بندر امام خمینی (ره) در 80 کیلومتری آبادان و 50 کیلومتری شهرستان شادگان و 15 کیلومتری بندر ماهشهر قرار گرفته است . بندر امام خمینی (ره) در 49 درجه و 56 دقیقه طول شرقی و 30 درجه و 29 دقیقه عرض شمالی از مختصات جغرافیایی واقع شده است . پیشینه و کمینه درجه هوای آن در طول سال 51-6 درجه سانتیگراد و بیشینه و کمینه رطوبت سالیانه %69-%15 می باشد و از سطح دریا 5 متر ارتفاع دارد . این بندر به علت دارا بودن کانال طبیعی خورموسی که آن را به چند کانال و سس به دریای ازاد متصل می کند، موقعیت بسیار ویژه ای برای کشتیرانی دارد . کانال فوق به طول 78 کیلومتر (42 میل دریایی) یکی از بهترین آبراههای طبیعی است . این بندر با داشتن 41 پست اسکله اصلی و فرعی یکی از بزرگترین بندرهای ایران است که از حدود 60 سال پیش (1310 خورشیدی) بدون سابقه سکونت افراد یا وجود روستایی در مجاورت آن جهت باراندازی و تخلیه و بارگیری کالاها و کشتی ها ایجاد شده است . تأسیسات بزرگ نفتی و پتروشیمی سیلو و دهها شرکت مهم و مؤثر کشور بیش از پیش به اهمیت آن افزوده است .
بندر امام خمینی (ره) در 80 کیلومتری آبادان و 50 کیلومتری شهرستان شادگان و 15 کیلومتری بندر ماهشهر قرار گرفته است . بندر امام خمینی (ره) در 49 درجه و 56 دقیقه طول شرقی و 30 درجه و 29 دقیقه عرض شمالی از مختصات جغرافیایی واقع شده است . پیشینه و کمینه درجه هوای آن در طول سال 51-6 درجه سانتیگراد و بیشینه و کمینه رطوبت سالیانه %69-%15 می باشد و از سطح دریا 5 متر ارتفاع دارد . این بندر به علت دارا بودن کانال طبیعی خورموسی که آن را به چند کانال و سس به دریای ازاد متصل می کند، موقعیت بسیار ویژه ای برای کشتیرانی دارد . کانال فوق به طول 78 کیلومتر (42 میل دریایی) یکی از بهترین آبراههای طبیعی است . این بندر با داشتن 41 پست اسکله اصلی و فرعی یکی از بزرگترین بندرهای ایران است که از حدود 60 سال پیش (1310 خورشیدی) بدون سابقه سکونت افراد یا وجود روستایی در مجاورت آن جهت باراندازی و تخلیه و بارگیری کالاها و کشتی ها ایجاد شده است . تأسیسات بزرگ نفتی و پتروشیمی سیلو و دهها شرکت مهم و مـؤثر کشور بیش از پیش به اهمیت آن افزوده است .
شهرداری (وظایف و اختیارات)
شهرداری، سازمان محلی است که بر طبق اصل عدم تمرکز اداری و بهمنظور ادارۀ امور محلی از قبیل عمران و آبادی، بهداشت شهر و رفاه ساکنان آن شهر، تأسیس میشود. شهرداری نوعی سیستم ادارۀ شهر است که از دو واحد بنام شورای شهر و ادارۀ شهرداری تشکیل شده است.
نقاطی که شهرداری در آنجا تشکیل میشود: طبق آئیننامه مورخ ۱۵/۸/۶۳ قانون تقسیمات کشوری، در نقاطی که شهر شناخته شدهاند، شهرداری تأسیس میشود. طبق ماده ۱ قانون شهرداریها، در هر محل که جمعیت آن حداقل به پنج هزار نفر برسد، باید شهرداری تشکیل شود. با وجود این قانون به وزارت کشور اجازه داده است در نقاطی که دارای حدنصاب نیستند ولی، دارای شرایط زیر هستند استثناءً شهرداری تأسیس نماید:
۱) در هر نقطه که از نظر موقعیت و اهمیت تشکیل شهرداری ضرورت داشته باشد؛
۲) در بعضی از نقاط که فقط در بعضی از فصول شهرداری لازم باشد مثل نقاط ییلاقی؛
۳) برای چند محل که به هم نزدیکتر و در مجموع برای تشکیل یک شهرداری مناسبند.
در هر حال، تشکیل شهرداری منوط به تشخیص و تصمیم وزارت کشور است.
محدودۀ شهر:
در نقاطی که طبق قانون شهرداری تأسیس میشود، شهرداری موظف است وظایف خود را در محدودهای که به تصویب وزارت کشور رسیده است انجام دهد و خارج از محدوده هیچ تکلیفی ندارد؛ برای مثال شهرداری موظف به تهیه و توزیع آب و فاضلاب و سایر خدمات شهری در خارج از محدودۀ شهری نخواهد بود. (ماده ۵۶ قانون شهرداری)
چون حوزۀ محلی عملکرد شهرداری از لحاظ صلاحیت محلی مأموران آن، حائز اهمیت است، مطابق ماده ۲ قانون، شهرداریها مکلفند حدود حوزۀ خود را تعیین و نقشۀ دقیق آنرا ترسیم نمایند و به تصویب شورای شهر و وزارت کشور برسانند. طبق تبصرۀ ۱ قانون تصمیمات کشوری، محدودۀ شهر، به پیشنهاد شورای شهر و تصویب وزارت کشور و مسکن و شهرسازی تعیین میگردد.
سازمان شهرداری:
سازمان اداری شهرداری به درآمد و امکانات مالی آن بستگی دارد. علاوه بر سازمان شهرداری، سازمان مؤسسات وابسته به شهرداری نیز باید به تصویب شورای شهر و وزارت کشور برسد.
شهردار:
اجرای تصمیات شورای شهر به عهدۀ ادارۀ شهرداری است که در راس آن شهردار قرار دارد. شهردار، عامل و مجری تصمیمات شورای شهر است و بهوسیله شورای شهر انتخاب، و در صورت تشکیل نشدن شوری، توسط وزیر کشور انتخاب میشود.
انتخاب شهردار بهمدت ۴ سال و معرفی او به وزیر کشور و همچنین عزل شهردار از اختیارات شورای شهر میباشد. شهردار نباید صاحب مؤسساتی باشد که تمام یا بخشی از نیازهای عمومی حوزۀ عمل شهرداری را تآمین میکند و همچنین شهردار در زمان تصدی شهرداری، نباید عضو هیأت مدیره یا مدیر عامل مؤسسات مذکور باشد.
وظایف ادارۀ شهرداری:
طبق ماده ۵۵ قانون شهرداریها، اهمّ وظایف اداره شهرداری به شرح ذیل است:
۱) احداث خیابانها و کوچهها و میدانها، باغهای عمومی و مجاری آب و توسعه معابر در حدود قوانین وضع شده؛
۲) تنظیف، نگاهداری معابر و انهار (نهرها) عمومی و مجاری آبها و فاضلاب و قنوات و تأمین آب و روشنائی؛
۳) برآورد و تنظیم بودجه و تنظیم پیشنهاد برنامههای ساختمانی و اجرای آنها پس از تصویب شورای شهر؛
۴) ایجاد غسال خانه و گورستان و تهیه وسایل حمل اموات و مراقبت در انتظام آنها؛
۵) احداث بناهای مورد نیاز عمومی مثل پارکها و سرویسهای بهداشتی عمومی؛
۶) صدور پروانه کسب برای اصناف و پیشهوران؛
۷) صدور پروانه ساخت برای ساختمانهایی که در سطح شهر ساخته میشود؛
۸) پیشنهاد برقراری یا تغییر عوارض شهر؛
۹) ساختمان و آسفالت کردن کوچهها و معابر عمومی.
وظایف دیگری در قانون برای شهرداری مقرر است:
شهردار در مقابل شورای شهر مسئول و جوابگوی عملیات ادارۀ شهرداری میباشد و شورای شهر در صورت تخلف یا قصور از وظایف، شهردار را برکنار میکند؛ و این شورای شهر است که نبض کارهای شهر را در دست دارد و به دخل و خرج و امور شهر نظارت کامل دارد.
شرح وظایف مسئولین :
مسئول کار گزینی:
1-بررسی و تهیه پاسخ نامه های ارجاع شده به واحد کار گزینی
2-بررسی و کنترل پیش نویس احکام حقوقی کارمندان و کارگزاران شهرداری و مناطق تابعه
3-نظارت بر حسن انجام امور محوله به کارکنان زیر مجموعه
4 -برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم جهت تسریع و انجام امور کار گزینی
1- بررسی و انجام امور مربوطه به ترفیع و تغییر پست و انتصاب کارکنان
2- تهیه پاسخ مکاتبات استانداری و فرمانداری و ادارات دولتی
متصدی امور دفتر:
1-کنترل حضور و غیاب روزانه کارکنان ستاد و ثبت مرخصی و مأ موریت کارکنان
2- صدور گواهی حقوق جهت ارائه به بانکها
3- انجام امور مربوط به بیمه خدمات درمانی و تکمیلی کارکنان
4-تهیه گزارش عملکرد با هماهنگی مسئول واحد
5- تنظیم پیش نویس قرداد پاره وقت
6- گزارش گیری اضافه کاری کارتکس ماهیانه کارکنان جهت ارائه به حسابداری
7-تشکیل پرونده شناسنامه آموزشی کارکنان
متصدی صدور احکام
1- صدور حکم حقوقی کارمند رسمی و مستخدمین موقت
2- صدور حکم ارتقا و انتصاب کارمندان رسمی
3- صدور حکم کارگران رسمی
4- صدور احکام بازنشستگی کار مندان
5- تهیه فرم هابی مربوط به برقراری حقوق بازنشستگی و ارسال آن به سازمان بازنشستگی استان
6- تنظیم قردادهای موقت جهت کارگران قردادی
7- ثبت مرخصی و مأموریت روزانه کارکنان
متصدی بایگانی پرسنلی :
1- بایگانی کردن احکام کارمندان ،کارگران در پرونده پرسنلی مربوطه
2- بایگانی بخشنامه ها و ستور العمل های ارسالی از
3- بایگانی مکاتبات اداری
4- بایگانی برگه های مرخصی و مأموریت کارکنان در پرونده پرسنلی مربوطه
5- طبقه بندی پرونده های پرسنلی بر اساس حروف الفبا در فایل مجزا
مأمور کنترل پرسنلی
1-کنترل ورود و خروج پرسنلب در ساعات اداری
2- کنترل مرخصی و مأموریت ساعتی کارکنان
3-بررسی و ارائه گزارش مرخصی و مءموریت های روزانه جهت ثبت درکامپیوتر
4-همکاری با مأمور اطلاعات جهتد برقراری تلفن های ارباب رجوع
سازمان خدمات طراحي :
اهداف :
ارتقاء كيفيت محيط با عنايت به ساختار اجتماعي و فرهنگ شهروندي ساكنين ، معماري وشهرسازي ، اقليم محيط زيست ، اقتصاد شهر و فراهم ساختن و ايجاد مناسب سازي عرصه هاي عمومي براي حضور شهروندان در اين عرصه ها و افزايش تعاملات اجتماعي ، حفظ و توسعه فضاهاي خاطره انگيز و بهره مندي از مواهب طبيعي محيط ، بهبود منظر شهري جهت زيبا سازي ، هويت بخشي و روان سازي جريان زندگي در محيط شهري .
شرح وظايف :
1- سياستگذاري و برنامه ريزي و كنترل طرحها و پروژه هاي شهري شامل :
پروژ ه هاي كلان شهري ، ساماندهي فضاهاي شهري ، ساماندهي سيما و منظر محورهاي شاخص شهري و000
2- تدوين دستور العمل هاي كلي در جهت ارتقاء محيط شهري .
3- برقراري ارتباط با دانشكده هاي معماري و شهرسازي و سازمان نظام مهندسي و مراكز علمي ديگر .
4- بر گزاري سمينار ، كارگاه آموزشي و نمايشگاه با موضوع فضاي شهري .
5- گرد آوري اطلاعات در زمينه مصالح و تكنولوژي جديد معماري .
مديريتها
مديريت تدوين ونظارت مقررات شهرسازي :
مديريت تدوين ونظارت ومقررات شهرسازي يكي از مديريتهاي چهار گانه حوزه معاونت شهرسازي ومعماري مي باشد كه با هدف بررسي وتدوين ضوابط ومقررات شهرسازي ، پيگيري وتصويب ضوابط ، رفع نقص در ضوابط موجود ، بهبود روشها واطلاعات شهرسازي .آموزش شهرسازي ونظارت بر عملكرد شهرسازي مناطق و... فعاليت دارد..
اين حوزه داراي دو اداره زير مي باشد :
1- اداره تدوين مقررات شهرسازي
2- اداره نظارت بر شهر سازي مناطق
اداره تدوين مقررات شهرسازي:
هدف:
اين اداره جهت به روز نمودن اطلاعات فني كارشناسان شهرسازي همچنين اطلاع واجراء قوانين ومقررات ودستورالعملهاي مصوب جاري كشوري ومحلي وهمچنين اعلام ، حذف ، اصلاح ولغو ضوابط جديد شهرسازي ومعماري ، اداري ، حقوقي در حوزه شهرسازي تشكيل گرديده است.
1- بررسي وتدوين ضوابط معماري وشهرسازي :
تهيه ضوابط دستورالعملها وقوانين وآئين نامه هاي اجرائي كه جديدا" به تصويب رسيده واعلام آن به مناطق وبررسي وشناخت عملكرد شهرسازي مناطق ، ميزان رعايت ضوابط شهرسازي واداري ، وروش اجرايي موجود شهرسازي به تفكيك هر منطقه كه با بازديد مستقيم كارشناسان معماري وشهرسازي يا برداشت گزارشات اداره نظارت بر شهرسازي مناطق صورت مي گيرد، ضوابطي كه نياز به ياد آوري وتدقيق در عملكرد شهر سازي مناطق دارد مشخص شده وبا بررسي ومطالعه به صورت اجرايي وكاربردي ابلاغ مي گردد.
2- پيگيري تصويب ضوابط خاص در مجامع قانوني وابلاغ به مناطق ومركز جهت اجراء :
در صورت نياز به ضوابط خاص شهر سازي ومعماري جاري ضمن مطالعه مورد مراتب به اطلاع شوراي اسلامي شهر رسيده واز طريق كميسيون ماده پنج ويا ساير مراجع مرتبط نسبت به تصويب آن پيگيري لازم صورت خواهد گرفت.
3- بررسي ورفع نقص در ضوابط ومصوبات موجود :
با توجه به وجود هرگونه تداخل ومغايرت در ارج ودستورالعملها وضوابط شناسايي شده وموراد اصلاحي و در واحد تدوين از لحاظ شهرسازي ومعماري حقوقي بررسي پس با طرح در جلسات كميته فني ، كميسيون ماده پنج ، ودر صورت لزوم پيگيري در شوراي عالي شهرسازي واخذ تصويب ، به مناطق ومركز ابلاغ مي گردد.
4 - تدوين ابلاغ بخشنامه ها :
متناسب با موارد پيش آمده وتغيير ضوابط خاص ويا ابلاغيه هاي استانداري ، وزارت كشور . نياز به بخشنامه هاي از سوي معاونت شهرسازي واجرا در مناطق ومركز به وجود مي آيد كه با هماهنگي كارشناسان شهرسازي وحقوقي انجام پذيراست كه نهايتا" بخشنامه تدوين شده به مناطق ومركز ابلاغ مي گردد.
5- پاسخگويي به ابهام مناطق ودادگاهها:
در اجراي ضوابط شهرسازي هرگونه ابهام وعدم شفافيت با حضور ويا مكاتبه با مديريت تدوين ومقررات ودر قالب اين عنوان عنوان قابل پي گيري مي باشد.
6 - تعامل وهمكاري با اداره نظارت بر شهرهاي مناطق :
جهت هماهنگي ووحدت رويه در شهرسازي با توجه به گزارشات وبررسي هاي اداره نظارت در خصوص نقاط قوت واجراء صحيح ويا عدم رعايت ضوابط ومقررات مراتب در جلسات فيمابين مطرح ونتيجه جهت اصلاح عملكرد واجراء ضوابط اعلام مي گردد.
7- آئين نامه كمتيه فني شهرداري :
هدف :
تشكيل جلسه ها با حضور كارشناسان فني شهرسازي ويا صاحب نظران به منظور بررسي وايجاد راهكارها و تصميم گيري مناسب در خصوص مواردي كه در مجموعه مقررات شهرسازي به عهده كميته فني مي باشد ويا موارد خاصي كه ضوابط ان شفاف نبوده كه به طور كلي يا موردي جهت تسهيل در امور جاري شهرسازي وروان سازي با توجه به قوانين ومقررات شهرداري خواهد بود.
اعضاء كميته فني :
اعضاء كميته فني عبارتند از : معاونت شهرسازي ومعماري يا جانشين آن، مديران چهارگانه شهرسازي ومعماري مسئول اداره تدوين ومقررات شهرسازي، مسئولين شهرسازي ويا دايره فني مناطق چهارگانه ودرموارد خاص كه از صاحب نظران به منظور كسب نظر از آنان دعوت به عمل مي آيد، دبير جلسات .
رياست جلسه :
رياست جلسه به عهده معاونت شهرسازي ومعماري مي باشد.
جانشين رئيس جلسه:
رئيس جلسه مي تواند يكي از اعضاء جلسه را با اختيار تام به عنوان جانشين انتخاب ومعرفي نمايد .
وظايف اعضاء:
از وظايف اعضاي جلسه مطالعه كافي وكسب اطلاعات لازم وبررسي پيرامون مسائل مطروحه واستنتاج منطقي ورعايت بي طرفي در امور وارائه نظرات لازم است.
ابلاغ نظريه ها :
كليه نظرات كميته فني شهرداري با امضاء شهردار يا معاونت شهرسازي كه ابلاغ مي گردد قابل اجراء خواهد بود.
معرفي اعضاء ودبيرجلسه :
تمامي اعضاء ودبير جلسه با ابلاغ مستقيم از طرف شهردار معرفي مي شوند.
وظايف دبير جلسه :
دعوت شفاهي يا كتبي از هريك از اعضاء ، نظارت بر آماده شدن محل جلسه ، تهيه فرمهاي مورد نياز ، تنظيم نظريه كميته فني ، اخذ امضاء شهردار وصدور نظريه ها ، بايگاني نظريه وصورت جلسات وتهيه مجموعه مصوبات را خواهد داشت .
نحوه رسيدگي پرونده :
جلسات كميته فني حداقل هفته اي يك بار در ساعت وروز معين نشكيل مي گردد.
حد نصاب جلسه:
جلسه با حضور شش نفر اعضاء ورياست جلسه (يا جانشين وي ) رسمي خواهد بود.
شرط طرح پرونده در جلسه :
پرونده با حضور مسئول شهرسازي (مسئول دايره فني ) منطقه مربوطه قابل طرح خواهد بود.
الزام اعضاي جلسه جهت شركت مستمر:
دو جلسه غيبت غير موجه متوالي وچهار جلسه غير متوالي در سال مشمول تذكر با درج در پرونده خواهد بود.
موارد قابل طرح :
موارد قابل طرح در كميته فني ومدارك مورد نياز طي نامه شماره 1534/20/2/5 مورخ 12/4/84 تهيه وبه مناطق ابلاغ گرديده است .
ارجاع پرونده به دبيرخانه :
پرونده ها يا موارد در خواستي بايد طي فرم مخصوص حداقل يك روز قبل از جاسه به دبير خانه ارسال شود .
زمان ارسال نظريات:
ارسال تصميمات حداكثر ظرف مدت همان هفته خواهد بود.
دستور جلسه :
موارد وپروندهاي ارسالي به ترتيب تاريخ ارسال آنها توسط دبير فهرست شده وبا ترتتيب اولويت در جلسه خواهد شد.
محل تشكيل جلسه :
در حوزه مديريت تدوين ضوابط ومقررات شهرسازي خواهد بود.
حق الجلسه:
بصورت اضافه كاري محاسبه وعلاوه بر اضافه كار معمول هر ماهه پرداخت خواهد شد .
اين آئين نامه در 20 ماده تنظيم وبا ابلاغ آن توسط شهردار ، لازم الاجراء مي باشد.
برقراري جلسات كميته فني :
كميته فني با حضور كارشناسان فني وشهرسازي ويا صاحب نظران به منظور بررسي وايجاد راهكارها وتصميم گيري مناسب در خصوص مواردي كه از مجموعه مقررات شهرسازي به عهده كميته فني مي باشد ويا موارد خاص كه ضوابط ان شفاف نبوده كه به طور كلي يا موردي جهت تسهيل در امور جاري وشهرسازي وروان سازي با توجه به قوانين مقررات شهرداري خواهد بود كه به دعوت دبيرجلسه تشكيل مي گردد.
8 – كميته سه نفره:
كميته سه نفره به لحاظ تسريع در امور ي كه به كميته فني شهرداري مرتبط است در هريك از مناطق شهرداري تشكيل جلسه داده وبه بررسي پرونده ها ومسائل خاص شهرسازي منطقه مي پردازد.
اعضاء :
اعضاي اين كميته عبارت اند از :
1- رئيس اداره نظارت بر شهرسازي مناطق
2- رئيس اداره تدوين مقررات شهرسازي
3- مسئول شهرسازي منطقه
اين جلسات رياست ندارد وهر عضو داراي يك راي مي باشد . اين اعضاء با ابلاغ از طرف معاونت شهرسازي ومعماري معرفي مي گردند.
وظايف اعضاء :
1- اعضاء اين كميته بررسي واظهار نظر در مورد مسائل مطرح واستتناج منطقي ورعايت بي طرفي در امور و ارائه نظارت لازم است .
2- در صورتيكه موضوع در همان جلسه به نتيجه قاطع نيانجاميد، موضوع در كميته فني شهرداري مطرح گردد.
محل ونحوه رسيدگي به پرونده ها :
اين جلسات حداقل هفته اي يك بار در روز معين در شهرداري منطقه تشكيل ميگردد.
موارد قابل طرح :
موارد قابل طرح در اين كميته همان مواردي است كه قابل طرح در كميته مي باشد.
بديهي است فقط پرونده هايي از شهرسازي منطقه در كميته فني مطرح مي گردد كه قبلا در كميته سه نفره اتخاذ تصميم شده باشد.
9- ايجاد واحد مركز اسناد ( آرشيو ) با اهداف زير :
جمع آوري ونگهداري اسناد ومدارك با ارزش حوزه معاونت شهرسازي ومعماري جهت تبادل اطلاعات وتمركز اسناد مديريت هاي زير مجموعه حوزه معاونت شهرسازي ومعماري
روابط عمومي وهماهنگي :
برقراري ارتباط با دانشگاه ها ومراكز علمي وارائه اطلاعات به شهروندان ، دانشجويان ، متخصصين ودر عين حال اخذ مطالعات وپايان نامه هاي دانشجويان در اين تعامل برقراري ارتباط با سازمان شهرداري ها ودريافت اطلاعات به روز از طريق سايت اينترنتي در راستاي پاسخ گويي به مراجعين وهمكاران در واحد مركز استان ترجمه واز طريق دانشجويان وهمكاران وساير ادارات به اين واحد وهمكاري لازم با مراجعين صورت گرفت.
شرح وظايف مركز اسناد :
1- ارتباط با دانشگاههاي آزاد وسراسري در خصوص جذب وهمكاري با دانشجويان واخذ مطالب آنها در آرشيو وايجاد تعامل دوسويهيا دانشجويان
2- ارتباط با مديريت هاي چهارگانه وجمع آوري اطلاعات وآمار ماهيانه آنها
3- ايجاد بانك اطلاعاتي رزومه هاي ارسالي مشاوران وپروژه هاي شهرداري در آرشيو جهت حفظ ونگهداري واستفاده بهينه
4- انجام وظايف مربوط به روابط عمومي معاونت شهرسازي ومعماري
5- تهيه منابع كتب لازم ومورد نياز شهرسازي جهت ارتقاءاطلاعات واسناد مركز ارشيو
6- ارائه اطلاعات وكتب به شهروندان وكارمندان
7- تهيه واشتراك مجلات ونشريات مورد نياز شهرسازي
10- اداره نظارت بر شهرسازي :
هدف :
نظارت برعملكرد شهرسازي ومناطق وعملكرد شهرسازي مركز مرتبط با امور مناطق جهت حسن اجراء ضوابط ومقررات و دستورالعملهاي جاري وايجاد هماهنگي وحسن همكاري وبررسي مشكلات واحد شهرسازي ومعضلاعات ضوابط حين اجراء .
1- بررسي پرونده هاي شهرسازي مناطق وعملكرد شهرسازي مركز مرتبط با امور مناطق .
كارشناسان شهرسازي ومعماري با مراجعه به مناطق وانتخاب پرونده هاي انجام شده يا در حال انجام نسبت به بررسي رعايت اصول وضوابط شهرسازي ومعماري وروند صحيح اداري اقدام كرده گزارش كارشناسي (رعايت يا عدم رعايت ضوابط ومقررات ،ناهماهنگي احتمالي بين مركز ومناطق ، تعامل شهرسازي با ادارات ذيربط چون نوسازي درآمد، بايگاني، پيشه وران، املاك ، نقشه برداري مطابق فرم هاي پيش بيني شده) تهيه مي نمايند ونتيجه عملكرد كليه مناطق با ضوابط ومقررات مطابقت داده شده وروش هماهنگ واستاندارد جهت اجاء در مناطق پيشنهاد مي گردد.
2- همكاري وتعامل با اداره تدوين ومقررات شهرسازي
با توجه به گزارش كارشناسي تهيه شده مطابق بند يك عدمرعايت ضوابط ومقررات حسن اجراءكار در مناطق با واحد تدوين مقررات بررسي مي گردد ونوع عملكرد مناطق وروش هاي اجراي ضوابط در مناطق جهت ايجاد وحدت رويه ومطابقت با ضوابط مدون به صورت دستورالعمل يكسان براي كليه مناطق در نظر گرفته مي شود وجهت رفع مشكلات اقدام لازم انجام مي گردد.
3- تشكيل جلسات هماهنگي شهرسازي با مناطق
به منظور ايجاد وحدت رويه وهمگاهنگي در عملكرد شهرسازي مناطق جلسات مشخص بطور هفتگي يا ماهانه در مركز با حضور مسئولين شهرسازي مناطق واداره تدوين ومقررات تشكيل وموارد بند يك ودو و نقطه نظرات مسئولين شهرسازي به بحث وگفتگو گذاشته شده براي مشكلات عنوان شده، راهكارهاي اجرايي صحييح وقانوني تصويب مي گردد.
4- پيگيري اجراء ضوابط ومقررات و بخشنامه ها
جهت اعمال ضوابط ، روان سازي در اجراء مقررات شهرسازي كارشناسان اداره نظارت نحوه اعمال وعملكرد ضوابط را در مناطق پيگيري مستمر انجام داده واز نواقص ونيازهاي خاص هر منطقه گزارش تهيه مي نمايند.
5- حضور در جلسات كميسيون ماده صد وكميته فني شهرداري جهت بررسي وكنترل پروندهاي ارسالي
به كميسيون مورد تدفيق وبررسي كارشناسي قرار گرفت.
مديريت طرحهاي تفصيلي :
هدف : نظارت پرونده روند تهيه و اجراي طرحها جامع ، تفصيلي و هادي در مناطق شهري و روستايي به منظور ايجاد زمينه بهره روي مناسب از ظرفيت هاي شهري و روستايي متناسب با نياز ساكنين آن و شناسايي و رفع مغايرتها داراي سه اداره تحت عناوين الف : اداره طرحهاي تفصيلي . ب: اداره سيستمهاي اطلاعات جغرافيايي. ج : اداره ساماندهي حاشيه شهر مي باشد كه به توضيح مختصر هريك مي پردازيم .
الف: اداره طرحهاي تفصيلي
هدف: تحقق طرحهاي شهري و شناسايي مشكلات و معضلات وضع موجود شهر و انطباق آن با طرحهاي شهري .
شرح وظايف :
1- نظارت بر تهيه طرحهاي تفصيلي موضعي وموضوعي و بررسي طرحهاي بالادست.
2- بروز نمودن طرح تفصيلي و انعكاس مصوبات و تغييرات انجام شده بواسطه مصوبات كميسيون طرح تفصيلي روي آلبوم طرح تفصيلي و نقشه .
3- بررسي و تكميل اسناد و مدارك مورد نياز جهت طرح موضوعات در كميسيون طرح تفصيلي .
4- بررسي و تائيد نقشه هاي تفكيكي جهت ممهور نمودن به مهر ماده 101 شهرداري .
5- بررسي و تنظيم مكاتبه به دبيرخانه كميسيون طرح تفصيلي جهت طرح موعوضات در كميسيون ماده پنج .
6- شركت در جلسات كميته فني و كميسيون ماده پنج در سازمان مسكن وشهرسازي و استانداري قزوين .
7- تنظيم مكاتبه به مناطق شهرداري جهت ابلاغ مصوبات .
8- نگهداري سوابق پرونده ها و مصوبات كميسيون طرح تفصيلي به مدت نا محدوددر بايگاني .
9- تهيه كتابچه مشروح مصوبات كميسيون طرح تفصيلي در سنوات گذشته .
ب: اداره سيسمتهاي اطلاعات جغرافيايي :
هدف تهيه نقشه هاي اصلاحي و به روز نگه داشتن نقشه هاي شهري و تبديل فرمت نقشه ها از محيط CAD به GIS.
شرح و ظابف :
1- نظارت بر تهيه پروژ هاي نقشه برداري شهرداري در محيط GIS .
2- تهيه بانك اطلاعات نقشه شهري .
3- تهيه نقشه هاي اصلاحي محدوده شهري .
4- بروز كردن نقشه طرح تفصيلي و اعمال تغييرات انجام شده .
5- ارائه آمار و اطلاعات از كاربريها و شبكه معابر .
6- ارتباط مستمر با ادارت اجرايي استان در خصوص تبادل اطلاعات نقشه هاي پايه شهري .
ج: اداره ساماندهي حاشيه شهر
هدف : جلوگيري از رشد بي رويه حاشيه شهر و كنترل ساخت وساز در چهار چوپ ضوابط و مقررات
شرح وظايف:
1- مسئوليت پروژ ه هاي حاشيه شهر و نظارت بر تهيه طرحهاي هادي روستايي
2- ارتباط مستمر با دستگاههاي مرتبط با حاشيه شهر شامل جهاد كشاورزي ، بنياد مسكن و استانداري .
3- ارائه راهكارهاي مناسب در خصوص رفع مشكلات حاشيه شهر .
4- بررسي تاثيرات متقابل شهر بر حاشيه شهر و بلعكس
5- بررسي و تكميل اسناد و مدارك مورد نياز جهت طرح موضوعات در كميسيونهاي مرتبط .
6- تنظيم درخواست و مكاتبه با دبيرخانه كارگروه شهرسازي و معماري .
7- شركت د رجلسات گروه كارشناسي و كارگروه شهرسازي و معماري جهت طرح موضوعات مطروحه .
8- ابلاغ مصوبات كارگروه به مناطق و دواير ذيربط .
9- نگهداري سوابق پرونده هاي و مصوبات كارگروه به مدت نا محدود در بايگاني .
مديريت هماهنگي و نظارت بر ساخت وسازها :
هدف : هماهنگي در اجرا ضوابط و مقررات مصوب به طور يكسان درسطح شهر ، برنامه ريزي و تمهيدات ويژه و سياستگذاري فعاليت ادارات حوزه ها و شهرسازي مناطق در خصوص كنترل نقشه ها و نظارت بر عملكرد مهندسين ناظر و بر خورد با تخلفات ساختماني و داراي سه اداره تخت عناوين اداره كنترل نقشه ها و معيارها ، اداره رسيدگي به تخلفات ساختماني ، اداره نظارت بر ساخت وسازها و عمكلرد مهندسين ناظر مي باشد .
اداره نظارت بر عملكرد مهندسين ناظر
معرفي وشرح عملكرد اداره نظارت بر ساخت وسازها وعملكرد مهندسين ناظر
معرفي :
اداره نظارت بر ساخت وسازها وعملكرد مهندسين ناظر به منظور نظارت بر ساخت وسازهاي شهر قزوين وهمچنين كنترل ونظارت بر عملكرد مهندسين ناظر در حوزه معاونت شهر سازي ومعماري مشغول فعاليت مي باشد.
خلاصه شرح فعاليت اين اداره به قرار زير است :
1- ثبت وبررسي گزارشهاي ارسالي مهندسين ناظر به شهرداري وبازديد از پروژه هاي مورد گزارش
2- بازديد هاي تخصصي سازه اي ومعماري وكنترل كيفي ساخت وسازهاي سطح شهر وشناسايي ساخت وسازهاي مغاير ضوابط فني وشهر سازي وانجام اقدامات پيشگيرانه لازم در اين خصوص.
3- شناسايي وپيگيري تخلفات حرفه اي مهندسين ناظر ومجريان ذيصلاح .
4- همكاري با كميته كنترل ونظارت واجرا سازمان نظام مهندسي ساختمان در قالب بازديد وشركت در جلسات هسته مركزي .
5- همكاري وحضور نماينده شهرداري در جلسات شواري انتظامي سازمان نظام مهندسي ساختمان استان
6- همكاري وحضور نماينده شهرداري در جلسات وبازديدهاي كميته استاني ونظارت بر ايمني كارگاههاي ساختماني .
7- جمع اوري وتحليل امار پروانه وپايانكارهاي صادره توسط مناطق.
اداره كنترل نقشه ومعيارها
شرح وظايف واختيارات :
1- كنترل وتاييد نقشه ها وارائه شده از دفاتر طراحي .
2- كنترل وتاييد نقشه هاي ارائه شده از شهرداري مناطق .
3- كنترل نقشه ها ومعيارها ي مصوب .
4- كنترل صلاحيت مهندسين طراح .
5- كنترل وپذيرش نقشه هاي ارائه شده .
6- انعكاس مسائل ومشكلات ناشي از ضوابط .
7- كنترل نقشه هاي نما سازي در قالب سيما هويت شهري كنترل نقشه هاي مرتبط ه بحث ايمني وخدمات اتش نشاني .
8- كنترل نقشه ها واز لحاظ تاسيسات
واحد فني و شهرسازي:
1- نظارت بر اجراي كلية پروژه هاي عمراني شامل : زيرسازي و آسفالت معابر ، جدولگذاري معابر ، اجراي پاركها و پروژه هاي فضاي سبز ، لكه گيري و ترميم ترانشه هاي آسفالت ، حفر چاههاي دفع آبهاي سطحس ، احداث سرعت گيرها ، پروه هاي بهبود عبور و مرور ، اجراي روشنايي معابر ، مرمت و بهسازي گلزار شهداء ، بازسازي سالن اجتماعات شهر ، احداث فرهنگسرا و ساير پروژ هاي عمراني كه زيرنظر شهرداري اجرا مي شوند.