مقدمه
کارآموزی اینجانب در دو بخش دفتر منابع نیروی انسانی و برنامهریزی و طرح و نوسازی در امور برق گرگان بود. من کارم را از اواخر تیرماه شروع کردم. در بخش منابع نیروی انسانی کارهایی از قبیل تایپ نامههای اداری و بایگانی مدارک و درست کردن بانک اطلاعاتی و پرینت مدارک و کار با اتوماسیون آنجا بود.
در بخش طرح و نوسازی، کامپیوتری نمودن نقشههای ترسیم شده با استفاده از نرمافزار visio کار اصلی من بود که د ادامه به شرح بیشتری از کارم خواهم پرداخت.
فصل اول
آشنایی کلی با مکان کارآموزی
تاریخچه صنعت برق در استان گلستان
تا قبل از سال 1307 از نیروی برق در سطح استان خبری نبود و تامین روشنایی از طریق سنتی و با استفاده از نفت و روغن صورت میگرفت. در آن سال توسط مرحوم فلسفی و شرکاء نخستین مولد دیزلی برق با قدرت 150 کیلو وات در شهر گرگان نصب و راه اندازی شد. سپس در سایر شهرها با بهرهبرداری از واحدهای مشابه تامین برق انجام میشد که تکافوی نیاز مشترکین را در همه ساعات شبانه روز نمینمود و بعضاً در پارهای از ساعات به تامین برق میپرداخت. در سالهای دهه 20 حضور بخش خصوصی در صنعت برق استان کم رنگ شد و رفته رفته شهرداریها عهدهدار تولید و توزیع برق در نقاط زیر پوشش خود شدند. در سالهای دهه 30 کار نوسازی شبکههای برق با نصب مولدهای پرقدرتتر صورت پذیرفت. این وضع تا تشکیل وزارت آب و برق ادامه داشت و درسال 1343 دراجرای بند (ه) و (و) ماده 1 و 3 قانون تاسیس وزارت آب و برق که بعداً به وزارت نیرو تغییر نام داد، اساسنامه شرکتهای برق منطقهای به تصویب مجلس رسیده و جهت ارائه به هیات دولت ابلاغ که شرکت برق منطقهای مازندران و (گلستان) از سال 1345 آغاز به کار نمود. با شکلگیری این شرکت، تحویلگیری تدریجی برق شهرها از شهرداریها و بخش خصوصی آغاز و تحولات چشمگیری در صنعت برق منطقه بوجود آمد. در سال 1346خط فشار قوی 230 کیلوولتی تهران – گرگان احداث و در سال 1347 پست 63/230 کیلوولت گرگان نصب گردید. در همین سال یک خط 63 کیلو ولت از شهر گنبد در استان گلستان تا نوشهر در غرب مازندران به طول 370 کیلومتر و در مسیرهای شهرهای بین راه ایجاد و در همه این شهرها پست های ترانسفورماتور 20/63 کیلوولتی احداث شد و برق همه آنها تامین گردید.
از سال 1346 برق مازندران و گلستان به شبکه سراسری پیوست. از آنجا که شرایط اقلیمی ایجاب مینمود برقرسانی به روستاهای محدوده استان گلستان آسانتر و زودتر از سایر نقاط کشور انجام گرفت و این به خاطر نزدیکی و پیوستگی مناطق به یکدیگر بود. در سال 1349 با احداث 3000 متر شبکه توزیع و نصب یک دستگاه ترانسفورماتور به قدرت 50 کیلو ولت آمپر روستای اوزینه در شهرستان گرگان و در سال بعد با احداث 6350 متر شبکه توزیع نیرو و نصب یک دستگاه ترانسفورماتور به قدرت 160 کیلو ولت آمپر روستای ولاغوز واقع در شهرستان کردکوی برقدار گردیدند. تعداد آبادیهای برقدار استان در سال 57 به 316 و در سال تاسیس شرکت (1376) به 896 روستا رسید. از سال 1371 در راستای سیاستگذاریهای جدید دولت مبنی بر کوچک کردن حجم دولت و برونسپاری و خصوصیسازی قسمتی از فعالیتهای دولتی، شرکتهای توزیع نیرو به وجود آمدند. شرکت توزیع نیروی برق استان گلستان در راستای اهداف وزارت نیرو و پس از تاسیس این استان در تاریخ 26/9/76 از شرکت توزیع برق مازندران منفک گردیده و از 1/1/77 به صورت رسمی آغاز به کار نموده و تاکنون مسولیت سرویسدهی و خدماتسانی به متقاضیان و مشترکین برق استان و بهرهرداری از تاسیسات و شبکهای توزیع موجود و توسعه و بهینهسازی آنها را به عهده دارد.
وظایف شرکت توزیع نیروی برق استان گلستان
این شرکت برای انجام ماموریت و رسالت محوله در حوزه فعالیت خود، وظایف و مسوولیتهای زیر را برعهده دارد:
برقراری انشعاب برق از طریق شبکه موجود و یا توسعه و ایجاد شبکههای جدید؛
بهرهبرداری و نگهداری از شبکههای توزیع موجود؛
تحویل انرژی برق در محل پستهای 20/63 کیلو ولت از طریق برق منطقهای و تغذیه آن به خطوط 20 کیلو ولت پستهای توزیع و شبکه فشار ضعیف؛
توزیع مداوم انرژی برق در شبکه و حفظ کیفیت آن و تحویل به مشترکان در نقاط مصرف؛
برنامهریزی و تلاش مستمر برای بالا بردن پایداری شبکه، افزایش قابلیت اطمینان و کنترل شبکه در جهت کاهش انرژی توزیع نشده و کاهش زمان خاموشی؛
فروش انرژی برق به مشترکان از طریق نصب کنتورهای معمولی و یا چند تعرفه و وصول بهاء آن در دورههای زمانی مشخص؛
ایجاد شبکه و سیستم روشنایی معابر عمومی جدید در نقاط مختلف مورد نیاز و همچنین تعویض چراغها، طراحی و تعمیر و نگهداری از شبکه روشنایی موجود؛
انجام خدمات مشاورهای، طراحی و نیرو رسانی بر اساس درخواست متقاضیان؛
پاسخگویی به کلیه مطالبات مردم و ارباب رجوع مرتبط با خدمات توزیع برق و فراهم نمودن زمینههای لازم برای تحقق طرح تکریم؛
انجام فعالیتهای اقتصادی، تولید و معادلات بازرگانی برای تهیه کالا و تجهیزات مورد نیاز شبکههای توزیع نیروی برق استان؛
تلاش و بکارگیری فنون تکنولوژیهای نو برای بهبود مستمر فعالیتها، توسعه و ارتقاء منابع انسانی، به ویژه مدیران؛
ایجاد ارتباط و همکاری متقابل با سایر موسسات و ادارات در حیطه وظایف شرکت؛
ایجاد ارتباط و همکاری دوسویه با برق منطقهای در راستای انجام قرارداده و تحویل صورت وضعیتها و مبادلات پولی مربوطه؛
مسولیت پاسخگویی به مقامات و مسولین مجلس؛
مدیریت و کنترل شبکههای برق در شرایط بحران نظیر سیل، طوفان، زلزله و ... .
گسترش فرهنگ مصرف بهینه برق و اعمال مدیریت مصرف، بازرسی و کنترل لوازم اندازهگیری؛
برنامهریزی، طراحی، اجرا و نظارت پروژههای خاص؛
مکانیزاسیون شبکههای توزیع و اتوماسیون اداری؛
فراهم نمودن امکانات رفاهی و انگیزش در حد وسع شرکت برای کلیه همکاران؛
اخذ تسهیلات بانکی به منظور افزایش سرمایهگذاری و ارتقاء سیستم.
اهداف و برنامههای عملیاتی شرکت توزیع نیروی برق استان گلستان
مشارکت در انتخاب و همکاری در استقرار نرمافزارهای عمومی و فنی مورد نیاز شامل:
ارتقاء برنامههای پرسنلی و احکام، مالی، انبار، اموال و حقوق و دستمزد از محیط DOS به WIN XP؛
استقرار نرمافزار جدید پذیرش با هدف بهبود و مکانیزه نمودن کامل فرآیندها و روشهای برقراری انشعاب تا مرحله ایجاد سابقه و صدور صورت حساب؛
استقرار اتوماسیون اداری در امورهای توزیع نیرو؛
برگزاری جلسات آموزشی شبکه و اتوماسیون اداری جهت کارکنان امورها در سطوح مختلف؛
توسعه و ارتقاء پایگاه اطلاعرسانی جهت اطلاعرسانی مطلوب به مخاطبان خارج از سازمان؛
اجرای دو برنامه بازدید و تعمیرات دورهای رایانهها و تجهیزات جانبی آنها با ارائه زمانبندی مربوطه؛
هماهنگی با شورای راهبری ICT شرکت جهت سیاستگذاریهای فعالیتهای مربوط به فنآوری اطلاعات و ارتباطات و اجرای کلیه فعالیتهای مربوط به این حوزه در چارچوب فرآیندهای مصوب؛
تواناسازی و افزایش دانش و مهارت رابطین خدمات رایانه در امورها با برگزاری کلاسهای آموزشی ویژه؛
تعیین شرح وظایف، آموزش و اختیارات جدید برای مسولین ارائه دهنده آمار و گزارشات امورها؛
نصب antivirus متمرکز و چند لایه در شبکه و آموزش کاربران در این مورد و تدوین برنامههای لازم برای مقابله با حوادث، اتفاقات و توقف فعالیتها و اعمال کنترلهای مناسب برای محافظت بیشتر اطلاعات از دسترسی غیرمجاز؛
نگهداری و پشتیبانی نرمافزارهای موجود و بازدیدهای به موقع به منظور پشتیبانی اطلاعات و کنترل صحت عملکرد آنها؛
تکمیل شناسنامه و بانک اطلاعاتی سختافزارهای شرکت؛
پوشش موثر و مناسب شبکه جهانی اینترنت در ادارات و امورها؛
تهیه و تنظیم گزارشهای ماهانه، دورهای و سالانه از عملکرد و فعالیتهای شرکت؛
تدوین کارنامه عملیاتی سال 85 شرکت.
اهداف دفتر برنامهریزی نیروی انسانی و آموزش
ارتقاء دانش شغلی کارکنان در بهبود فعالیتهای شرکت؛
تعیین شناسنامه آموزشی برای کلیه کارکنان؛
برنامهریزی آموزش؛
ارزیابی آموزشی؛
بازنگری فرم شناسنامه به آموزش کارکنان؛
تعیین و تکمیل و به روز رسانی شناسنامه آموزشی کارکنان؛
نیازسنجی (تعیین نیاز آموزش کارکنان)؛
نیازسنجی بوسیله شناسنامه شغلی کارکنان؛
نیازسنجی از سوی اعلام مدیران امورها و دفاتر؛
تطبیق دورههای کارکنان با شناسنامه شغلی و نمرات ارزیابی و امتیازات آموزشی؛
بازنگری نیازسنجی سالانه و گزارش وضعیت به مدیریت جهت تصمیمگیری؛
تهیه برنامه آموزشی طرح رشد و ارتقاء کارکنان و تصویب در کمیته نیروی انسانی؛
اجرای برنامههای آموزشی تعیین شده در طول سال؛
تهیه و تدوین دستورالعمل ارزشیابی شرکت طبق بخشنامه وزارت نیرو؛
ارزشیایی قبل از اجرای دوره؛
ارزشیابی حین دوره؛
ارزشیابی بعد از دوره؛
ارزشيابي بعد از دوره؛
جمعآوري نظرات مديران و سرپرستان در خصوص تعيين ميزان اثربخشي كاركنان زيرمجموعه و تجزيه و تحليل نظرات و ارائه گزارش به شوراي عالي آموزش؛
تعيين اثربخشي آموزشي كاركنان در بهبود فعاليتهاي شركت؛
تهيه تقويم آموزشي براي كاركنان؛
تهيه پيشنويس تقديم دورههاي آموزشي براي كاركنان؛
اخذ تصويب تقويم آموزشي؛
تايپ مصوبات تقويم آموزشي؛
ارسال به وزارت نيرو جهت تصويت نهايي.
شرح مختصري از فرآيند خدماتي
توزيع نيروي انساني
بررسي پستهاي بلاتصدي و تلاش براي يافتن نيرو در خصوص پرنمودن آن پستها، وظيفه اصلي اين سازمان ميباشد و همچنان كه از نام اين شركت برميآيد، يكي از مهمترين فعاليتهاي آن، توزيع نيروي انساني مورد نياز در امورهايي است كه اعلام نياز كردهاند.
امورها، درخواست خود را در خصوص نياز به نيروي انساني به امور كاركنان شركت توزيع نيروي برق گرگان ارسال ميكند، سپس اشخاصي كه فرم تقاضاي كار را تكميل نمودهاند، با توجه به اينكه واجد شرايط باشند، به دفتر آموزش رجوع ميكنند و در آنجا پس از آشنايي كامل با چارت تشكيلات جهت گذراندن دورهاي 2 ماهه به قسمتهاي مختلف شركت از جمله واحد نوسازي جهت آشنايي با نحوه ايجاد و گسترش شبكه و نيز واحدهاي ستادي مثل خدمات مشتركين با نحوه فروش انشعابات ارجاع ميشوند و اين افراد در نهايت گزارش كاري به دفتر آموزش تحويل ميدهند و آن دفتر با مطالعه گزارش كار و تاييد آن، فرد را به امور كاركنان معرفي ميكند.
برگزاري دورههاي آموزشي
همانطور كه گفته شد، از خدمات اين شركت، رشد و ارتقاء سطح علمي كاركنان ميباشد. بر اساس اعلام نياز از سوي امورهاي برق، اشخاص داراي صلاحيت پس از طي مراحلي كه در ادامه به توضيح آن ميپردازيم، به واحد آموزشي صنعت برق مازندران جهت گذراندن دورههاي لازم معرفي ميشوند.
مراحلي كه پرسنل واجد شرايط جهت گذراندن دورههاي آموزشي بايد طي كند:
ابتدا درخواست دوره از طرف اموري كه اين پرسنل در آنجا مشغول به كار است، به امور گرگان ارسال ميشود و پس از اين در خواست در كميته آموزش مطرح ميشود. در صورت تاييد شدن درخواست، به همراه ليست دورههاي دورههاي مورد نياز به شوراي عالي آموزش برق منطقهاي مازندران جهت دريافت مجوز ارسال ميگردد.
در صورت دريافت مجوز، كميته آموزش ليست دورههاي تصويب شده به همراه برنامه آموزشي به امور متقاضي ارسال ميدارد و يك معرفينامه به واحد آموزشي صنعت آب و برق مازندران ارسال ميشود و در پايان دوره گواهينامهاي مبني بر اتمام دوره صادر ميشود. در نهايت ميزان اثربخشي دوره توسط دفتر آموزش بررسي ميشود. همچنين پرسنل جهت گذراندن دورههاي تخصصي كه مورد نياز آنان است، بايد همان مراحل را طي كند.
توزيع كارآموزان
از جمله خدمات اين شركت، پذيرش كارآموزان مهمان و يا ارجاع آنان به امورهاي ديگر است. اين كارآموزان ابتدا به دفتر آموزش جهت گذراندن دوره كارآموزي مراجعه ميكنند. در صورت توافق با درخواست آنان به واحدهاي حراست صدور كارت شناسايي ارجاع ميشوند، دوباره به دفتر آموزش جهت تكميل فرم و سپس به مدير امور و تعيين محل مناسب با تحصيلات آنان ارجاع داده ميشوند.
پس از گذراندن دوره كارآموزي به مدير امور و از آنجا جهت بررسي پاياننامه به دفتر آموزش ارجاع ميشوند و پس از آن كارت شناسايي را به واحد حراست تحويل داده و دفتر آموزش به موسسه معرفي كننده پايان كارآموزي آنان را اعلام ميكند.
دادن بورس تحصيلي به قبول شدگان دانشگاه:
پرسنلي كه در دانشگاه قبول ميشوند، نيز از خدمات اين شركت بهرهمند ميشوند. به اين ترتيب كه پس از ارسال قبولي در دانشگاه به دفتر مدير و تاييد آن شخص به دفتر آموزش مراجعه ميكند و در آنجا كميتهاي تشكيل شده كه قبولي وي را در آن مطرح مينمايند. اگر تاييد شد، قبولي وي به شوراي عالي واحد مازندران اعلام ميگردد و پس از ارسال قبولي به مدير مربوطه و تاييد توسط وي و در نهايت كه قبولي توسط همه واحدها تاييد شد، به وي بورس داده ميشود.
فصل دوم
ارزيابي بخشهاي مرتبط با رشته علمي كارآموز
موقعيت رشته كامپيوتر (نرمافزار) در اداره توزيع نيروي برق استان گلستان
در اين شركت تنها يك كارشناس كامپيوتر وجود دارد (آقاي ملاغلامعلي)، كه شغل سازماني ايشان، كارشناس پشتيباني و رايانه ميباشد، زير نظر دفتر اطلاعات و مديريت و آمار.
اهم وظايف ايشان به شرح زير است:
مطالعه و بررسي جهت ارتباط واحدهاي مختلف شركت به يكديگر از طريق شبكههاي كامپيوتري با همكاري كارشناس مسوول؛
تهيه نرمافزارهاي مورد نياز شبكه كامپيوتري و به روزرساني به موقع آنان با نسخههاي جديد؛
نظارت و كنترل مستمر به امور ارتباط كامپيوتري و رفع نقص و نارساييهاي احتمالي؛
پيشنهاد تهيه سختافزار و نرمافزارهاي مورد نياز شبكه با همكاري كارشناس مسول؛
كمك به كارشناس تحليلگر سيستم و كارشناس برنامهنويس در امور محوله؛
تشكيل دوره آموزشي كاربران جهت استفاده از شبكه؛
نصبل و راهاندازي شبكه كامپيوتري با كمك كارشناس مسول و ديگر كارشناسان كامپيوتر؛
پشتيباني واحدهاي تحت پوشش شكبه اطلاعرساني در زمينه سختافزار و نرمافزار؛
نظارت و كنترل پرسنل تحت سرپرستي؛
مطالعه و بررسي سيستمهاي داخلي مثل سيستم اطلاعات مديريت، سيستم نيروي انساني، سيستم مالي و ... .
مطالعه و بررسي مدلها و سيستمهاي نرمافزاري مناسب با عمليات شركت؛
مطالعه و بررسي به منظور استفاده از ابزارها و تكنيكهاي نو در برقراري شبكههاي ارتباطي كامپيوتر؛
كمك در نصب و راهاندازي شبكههاي كامپيوتري؛
برنامهنويسي بر اساس مدلهاي طراحي شده؛
نظارت مستمر بر عمليات برنامهريزي و برنامهنويسي تا حصول اطمينان از نتايج موردنظر؛
تهيه و تدوين برنامههاي آموزشي در جهت شناخت برنامهها و افزايش سطحي علمي كارشناسان؛
همكاري و همفكري با ساير كارشناسان كامپيوتر به منظور استفاده بهينه از برنامههاي مصوب؛
ارائه پيشنهادات لازم جهت تهيه سختافزار و نرمافزارهاي مورد نياز مكانيزاسيون سيستمهاي كاربردي؛
ارائه راهنماييهاي لازم در طراحي و تجزيه و تحليل و نوشتن برنامههاي سيستم كاربردي به كارشناس تحليلگر سيستم و برنامهنويس؛
تشكيل جلسات مستمر با كاربران جهت شناسايي سيستم دستي و مطالعه آن.
وظايف شركت توزيع نيروي برق استان گلستان
اين شركت براي انجام ماموريت و رسالت محوله در حوزه فعاليت خود و وظايف و مسوليتهاي زير را برعهده دارد:
برقراري انشعاب برق از طريق شبكه موجود و يا توسعه و ايجاد شبكههاي جديد؛
بهرهبرداري و نگهداري از شبكههاي توزيع موجود؛
تحويل انرژي برق در محل پستهاي 20/63 كيلوولت از طريق برق منطقهاي و تغذيه آن به خطوط 20 كيلوولت پستهاي توزيع و شبكه فشار ضعيف؛
توزيع مداوم انرژي برق در شبكه و حفظ كيفيت آن و تحويل به مشتريان در نقاط مصرف؛
برنامهريزي و تلاش مستمر براي بالا بردن پايداري شبكه با افزايش قابليت اطمينان و كنترل شبكه در جهت كاهش انرژي توزيع شده و كاهش زمان خاموشي؛
فروش انرژي برق به مشتركان از طريق نصب كنتورهاي معمولي و يا چند تعرفه و وصول بهاء آن در دورههاي زماني مشخص؛
ايجاد شبكه و سيستم روشنايي معابر عمومي جديد در نقاط مختلف مورد نياز و همچنين تعويض چراغها، لامپها و تعمير و نگهداري از شبكه روشنايي موجود؛
انجام خدمات مشاورهاي طراحي و نيرورساني بر اساس درخواست متقاضيان؛
پاسخگويي به كليه مطالبات مرم و ارباب رجوع مرتبط با خدمات توزيع برق و فراهم نمودن زمينههاي لازم براي تحقق طرح تكريم؛
انجام فعاليتهاي اقتصادي و توليدي و معاملات بازرگاني جهت تهيه كالا و تجهيزات مورد نياز شبكه توزيع نيروي برق استان؛
تلاش و بكارگيري فنون و تكنولوژيهاي نو براي بهبود مستمر فعاليتها، توسعه و ارتقاء منابع انساني، به ويژه مديران؛
ايجاد ارتباط و همكاري دوسويه با برق منطقهاي در راستاي انجام قراردادها و تحويل صورت وضعيتها و مبادلات پولي مربوطه؛
مسوليت پاسخگويي به مقامات و مسولين محلي؛
مديريت و كنترل شبكههاي برق در شرايط بحران نظير سيل، طوفان، زلزله و ... .
گسترش فرهنگ مصرف بهينه برق و اعمال مديريت مصرف، بازرسي و كنترل لوازم اندازهگيري؛
برنامهريزي، طراحي، اجرا و نظارت پروژههاي خاص؛
مكانيزاسيون شبكههاي توزيع و اتوماسيون اداري؛
فراهم نمودن امكانات رفاهي و انگيزشي در حد و سطح شركت براي كليه همكاران؛
اخذ تسهيلات بانكي به منظور افزايش سرمايهگذاري و ارتقاء سيستم.
شرح مسوليت و حدود اختيارات دفتر مديريت منابع انساني
صدور دستور روي دستورالعملها، بخشنامهها و نامههاي وارده به شركت در محدوده وظايف محوله؛
انجام مكاتبه با معاونين استانداري و معاونين مديران كل استانها در حدود وظايف؛
مطالعه و بررسي در ز مينه روشهاي مختلف اداري و اجرايي مورد عمل شركت و انجام اقدامات لازم در جهت تدوين يا اصلاح آن در صورت لزوم؛
انجام مكاتباتي كه مربوط به شغل بوده و به سياست كلي شركت برميگردد؛
تحليل تواناييهاي نيروي انساني شركت و استفاده مطلوب از تواناييهاي كاركنان و پيشبيني نيازهاي آينده نيروي انساني؛
طراحي ساختار سازماني بر اساس نياز شركت؛
نظارت بر انجام اقدامات مربوط به ارزشيابي مشاغل شركت در ارتباط با طرحهاي طبقهبندي و ارزشيابي مشاغل كارمندي و كارگري با همكاري واحدهاي ذيربط؛
نظارت به تهيه و تدوين دستورالعملها، آييننامهها و مقررات اجرايي ناظر بر فعاليتهاي آموزشي و برنامهريزي نيروي انساني و ايمني و كنترل ضايعات و سازماندهي طرحهاي طبقهبندي و ارزشيابي مشاغل؛
نظارت بر تعيين نيازهاي آموزشي كاركنان و اجراي برنامههاي آموزشي و ارزيابي دورههاي آموزشي انجام شده؛
طراحي سازمان و تشكيلات شركت بر اساس موازين علمي و سياست وزارت نيرو؛
نظارت بر اجراي طرحهاي مصوب طبقهبندي مشاغل، كارمندي و كارگري و صدور دستور احكام كارگزيني؛
نظارت بر طرحهاي بيمه و درمان و ساير اقدامات رفاهي متناسب با متقاضيان شركت و قوانين و مقررات؛
نظارت بر اجراي مقررات انظباطي كاركنان و ارائه پيشنهادهاي لازم در اين زمينه؛
نظارت و بررسي عملكرد واحدهاي تحت سرپرستي و ساير واحدها به منظور شناخت نارسايي و اقدام لازم براي اصلاح آن؛
نظارت بر برگزاري آزمونهاي مهارت فني و تعيين تواناييهاي كاركنان؛
تفهيم و ارائه هرگونه مستدات كيفي مورد نياز در بخشهاي مختلف مديريت منابع انساني؛
نظارت جهت رفع موارد نامنطبق طبق گزارشات مميزي و انجام اقدامات اصلاحي و پيشگيرانه مطابق روشهاي اجرايي مربوطه؛
نظارت و بررسي و تاييد شرايط و صلاحيت كاركنان و تعيين آموزشهاي مورد نياز؛
سرپرستي و نظارت بر تمامي فعاليتهاي مرتبط با واحدهاي حوزه عملياتي؛
انجام كليه مسوليتهايي كه در روشهاي اجرايي نظام كيفيت قيد گرديده؛
تاييد مزاياي غيرمستمر نيروهاي تحت سرپرستي در حد ضوابط؛
مسوليت حسن اجراي مقررات و دستورالعملهاي ايمني؛
موافقت و دستور صدور احكام مرخصي پرسنل تحت سرپرستي تا سقف 20 روز به استثناء مرخصي بدون حقوق؛
تشويق و تنبيه كاركنان تا سطح رييس اداره؛
امضاء كليه احكام پرسنلي تا سطح رييس اداره برابر مقررات مربوطه؛
نظارت بر آزمونهاي استخدامي كاركنان مورد نياز و آزمون مهارت فني از كليه كاركنان در بخشهاي مختلف شركت؛
گزارش فرآيند فعاليتها به صورت ماهانه به مافوق.
شرح وظايف دفتر برنامهريزي نيروي انساني، آموزش و تشكيلات
جمعآوري آمار و اطلاعات نيروي انساني شركت و تجزيه و تحليل آن و ارائه به مدير مربوطه؛
برنامهريزي نيروي انساني بلندمدت و كوتاه مدت و تعيين كمبود و يا مازاد نيروي انساني؛
ارائه طريق در جهت تامين نيروي جانشين يا تعديل نيروي انساني؛
پيشنهاد و ارائه طرح جايگزين و جانشيني و پرورش مدير به مافوق؛
تفيهم و توجيه خط مشي كيفيت به هر يك از كاركنان و به حداكثر رساندن مشاركت آنها در امور كيفي؛
تهيه و ارائه هرگونه مستندات كيفي مورد نياز در بخش و اقدام جهت رفع موارد نامنطبق طبق گزارشهاي مميزي و انجام اقدامات اصلاحي و پيشگيرانه طبق روشهاي اجرايي مربوطه؛
هماهنگي اقدامات اجرايي مربوط به استقرار و بهبود مستمر كيفيت در واحدهاي مختلف؛
مباشرت و همكاري در اجراي برنامههاي مميزي داخلي و پيگيري اقدامات اصلاحي و پيشگيرانه؛
شناسايي و ثبت هرگونه مشكلات كيفي مربوط به محصول فرآيند سيتسم كيفيت و ارائه گزارشهاي تحليلي و توجيهي مورد نياز؛
تهيه و تنظيم تخصيصي پستهاي سازماني شركت؛
پيشنهاد و بررسي چارت سازماني متناسب با نياز شركت؛
مطالعه و بررسي مستمر سيستمها و روشهاي اداري و پرسنل به منظور اصلاح عملكرد آنها؛
تهيه و تنظيم فرمهاي ارزشيابي و حقالجذب كاركنان و ارائه به امورها و دفاتر جهت تكميل؛
تجزيه و تحليل نتايج ارزشيابي و حقالجذب كاركنان و ارائه گزارش به مافوق و ارسال فرمهاي تكميلي به كميته طبقهبندي مشاغل جهت تصميمگيري و تصويب؛
گزارش عملكرد مسوليتها به صورت ماهانه به مافوق.
فصل سوم
آزمون، آموختهها و نتايج
بايگاني مدارك
يكي از فعاليتهايي كه در دوره كارآموزي انجام ميدادم، بايگاني مدارك بود. من ميبايست برگههاي ترفيع درجه يا برگههاي تشويقي يا آموزشي را در پروندههاي كاركنان ميگذاشتم و مشخصات دقيق آنها را در قسمت شناسنامه پروندهها قيد مينمودم.
تايپ نامهها
يكي ديگر از فعاليتهايي كه من در دوره كارآموزي داشتم، تايپ نامهها بود كه ميبايست به طريق خاص انجام گيرد. مثلاً تيتر نامهها با فونت 16 يا 20 و با نام فونتهايي مثل zar, lutos, homa ميبايست نوشته شود و محتوي آنها با اندازه فونت 12 يا 14 و يا 16 نوشته شوند و در قسمت آخر ميبايست رونوشت شود. بعد از نوشتن كلمه رونوشت ميبايست نام افراد يا واحدهايي كه اين نامه به آنها جهت بايگاني اطلاعات و يا استحضار ارسال ميشد، تايپ شود و اندازه اين فونت ميبايست از قسمتهاي قبلي كوچكتر و كمرنگتر ميبود.
پايهها
وسايلي هستند كه سيمهاي هوايي را از دسترس دور نگه ميدارند. پايهها سه نوع هستند: چوبي، بتوني و فولادي.
هنگام انتخاب يك نوع پايه بايد به دو نكته توجه شود: 1) طول پايه، 2) كشش پايهها. عمق چالهاي كه پايه در آن محكم ميشود، بستگي دارد به طول پايه، وزن پايه، قدرت كششي پايه و شرايط خاك. از روي فرمول تجربي زير ميتوان عمق چاله را محاسبه نمود:
L: طول پايه به متر H: عمق چاله به متر
H=0.1L+0.6
استاندارد پايهها در برق استان از نظر ارتفاع و قدرت كشش از 8 الي 6 متر ميباشد كه در شرايط فعلي پايههاي 8 و 10 متري از رده خارج شدهاند.
ارتفاع پايهها به ترتيب 9.12.14.15.16 متر هستند و قدرتك شش عبارتند از:
200.400.600.800.1000.1200 كيلوگرم.
در شرايط فعلي بيشتر از پايههاي بتوني استفاده ميگردد كه علت آن، استحكام خوب پايه و موجود بودن قدرت كشش مختلف، عمر مفيد بالا، كار كردن راحت روي پايه و اقتصادي بودن آن ميباشد كه قابليت عبور جراثقيل را ندارند، مانند مناطق كوهستاني و از پايههاي فلزي در زمينهاي مرطوب كه جاده جراثقيلرو ندارد و همچنين در نقاط كوهستاني و غيرقابل جراثقيلرو كه قدرت كشش بيشتري مورد نياز باشد (بالاي 400 كيلوگرم) استفاده ميشود. در زمينهاي كشاورزي و شاليزاري در صورتي كه جراثقيل قادر به نصب پايه بتوني نباشد، پايههاي فلزي گالوانيزه مناسب ميباشد.
در ابتدا و انتهاي خطوط و يا در نقاطي كه خط زاويهدار ميشود، از پايههايي با قدرت كشش بالاتر استفاده ميكنند كه علت آن، اين است كه نيروهاي وارده بر پايههاي ابتدا و انتهاي خط و پايههاي سر زوايا علاوه بر نيروهاي وارد شده بر پايههاي عبوري شامل نيروي برآيند كشش سيم طرفين آن پايه نيز ميباشد.
مقره و كنسولها
چون مقرهها عايق بسيار خوبي ميباشند، لذا از آنها براي جدا كردن سيم حامل جريان از پايه و كنسول استفاده ميشود. مقرهها براي ولتاژ بخصوصي مورد استفاده قرار ميگيرند. در شبكههاي توزيع (ضعيف و متوسط) سه نوع مقره بكار ميرود كه در زير يكي از آنها را توضيح ميدهيم:
مقره سوزني (ثابت يا ميخي):
عموماً در پايههاي مياني شبكههاي هوايي بكار ميرود و ابعاد آن متناسب با ولتاژ شبكه ميباشد. مقره سوزني كه براي ولتاژ 20 كيلوولت ساخته شده داراي پهناي 22/0 متر و ارتفاع 165/0 متر ميباشد. ولتاژ جرقه سطح خشك اين مقره 110 كيلوولت و ولتاژ جرقه سطح مرطوب آن، 70 كيلوولت ميباشد (ولتاژ جرقه يعني ولتاژي كه در آن قوس الكتريكي بين بالا و پايين مقره بوجود ميآيد و خاصيت عايقي خود را از دست ميدهد). از داخل هر يك از اين مقرهها، ميلهاي به نام پايه مقره عبور ميكند و آنها را روي كنسول مربوطه محكم ميسازد. سيمهايي كه از روي اين قبيل مقبرهها عبور ميكنند، پس از اينكه روي مقرهها در جاي خود قرارگرفتند، بوسيله يك تكه سيم بسته ميشوند تا از روي مقره خارج نشوند و يا در موقع وزش بادهاي سخت از روي مقره نيافتند، به اين عمل اصطلاحاً اصلي كردن سيمها گفته ميشود.
كنسولها:
كنسولها كه توسط پيچ و مهرههايي به پايهها محكم ميشوند، از لحاظ فرم نصب روي پايهها به دستههاي افقي، جانبي (پرچمي) و جناقي (كانادايي) تقسيم ميشوند. در هر يك از كنسولها براي افزايش استحكام، بازوهاي نگهدارنده نيز نقش موثري بر عهده دارند.
مهارها
بطور كلي در 3 مورد زير مهار استفاده ميگردد:
در جاهايي كه ميخواهند پايه يا كراس آرم را از وضعيت نرمال خود در خط خرج نمايند، مانند ابتدا و انتهاي خطوط، زوايا و سرپيچها.
براي نگهداري پايه در مقابل نيروهاي ناشي از يخ، برف، تگرگ، باد و طوفان.
در محلهايي كه به دلايلي نميتوان پايه را خوب و محكم در زمين قرارداد.
انواع مهارها:
1. مهار ساده 2. مهار اسپن يا تير به تير 3. مهار پيادهروي يا زانويي
4. مهار مركب (تركيبي از اسپن با زانويي) 5. مهار حائل فشاري (تودلي توسط تير چوبي)
اجزاء مهار ساده:
1. پيچ زاويهدار چشمي 2. گوشواره مهار 3. مقره مهار 4. ميله مهار 5. سيم مهار
6. پيچ تنظيم مهار 7. صفحه يا كنده مهار 8. گيره سم مهار يا كلمپ سه پيچ
سيم مهار:
سيم مهار از فولاد گالوانيزه ساخته و داراي 7 رشته به هم تابيده ميباشد و بوسيله قطر خارجياش نامگذاري ميگردد. مثلاً مهار نمرهي 8، يعني سيم مهاري كه قطر خارجي آن 8 ميليمتر است، از نظر جنس فولاد به سه دسته تقسيم ميشوند:
طول سيم مهار:
طبق استاندارد وزارت نيرو، حد اپتيمم فاصله مهار تا تير، 4/3 ارتفاع تير از سطح زمين ميباشد كه اين فاصله براي تيرهاي 9 متر، 5/5 متر و براي تيرهاي 12 متري، 5/7 متر ميباشد. ضمناً هر بار كه سيم در كلمب سه پيچ با قفل بكسل بسته ميشود، بايد حدود 5/0 متر از آن به روي خودش برگشت داده و بافته شود تا كاملاً محكم گردد. لذا براي تير 12 متري حدود 14 متر كه به دو تكه 3.9 متري در بالا و پايين مقره مهار و براي تير 9 متري حدود 11 متر كه دو تكه 2.7 متري در بالا و پايين مقره مهار تقسيم ميگردد و مازاد آن را در اطراف كلمپ سه پيچ روي خودشان بافته ميشود.
اتصال زمين ترانسفورماتور زميني
براي نصب اتصال زمين ترانسفورماتور زميني، از سه دستگاه ارت استفاده ميشود: يكي براي ارت كردن بدنه تراس، ثانويه برقگير، بدنه تابلوي فشار قوي و سيم ارت كابل فشار قوي و دومي و سومي به صورت موازي براي ارت كردن نول شبكه و بدنه تابلوي فشار ضعيف.
شبكه و هاديهاي آن
در شبكه فشار ضعيف شهرها كه شامل پنج سيم است، سه سيم به عنوان سه فاز T, S. R و يك سيم به عنوان سيم نول و يك سيم به عنوان فاز روشنايي خيابانهاي ميباشد، ولي در روستاها، شبكه فاقد سير روشنايي خيابان است. بنابراين شبكه چهار سيم ميباشد. سيم شبكه فشار ضعيف از جنس مسي با آلومينيوم ميباشد. ترتيب قرار گرفتن سيمها از نظر استاندارد به صورت نول ـ فاز شب ـ T, S, R ميباشد.
سيم شبكه فشار ضعيف را به صورت چند رشتهاي انتخاب ميكنند كه به دو دليل است:
دليل الكتريكي: از آنجايي كه جريان برق در هر سيمي بيشتر از قسمتهاي پوستي سيم عبور ميكند (معروف به اثر پوستي)؛
دليل مكانيكي: با رشتهاي نمودن سيم، نيروي كششي سيم بيشتر متوجه رشتههاي فولادي ميگردد.
شبكه 20 كيلوولت
شبكه 20 كيلوولت به صورت سه سيم است و علت آن، اين است كه طرف ثانويه ترانسفورماتورهاي 20/63 كيلوولت به شكل مثلث بسته ميشود و سيم نول تشكيل نميدهد.
فاصله سيم 20 كيلوولت تا زمين بسته به اهميت محل از 6 الي 10 متر انتخاب ميگردد كه در شرايط گرمترين روز تابستان نيز اين فاصله بايد رعايت گردد. براي نگهداري سيمهاي هوايي روي پايهها، همچنين دور نگهداشتن سيمهاي هر فاز از فازهاي ديگر و بالاخره جهت رعايت اصول فواصل استاندارد مقرهها (در نتيجه هاديهاي هر فاز) از كنسول (از كرانس آرام) استفاده ميشود. چون كنسولها بر حسب مورد استفادهشان ميتوانند چوبي يا آهني (نبشي يا ناوداني) ساخته شوند، فواصل سيمها استاندارد ميباشد. كنسولها نيز در اندازههاي استاندارد ميباشد.
ترانس
براي تبديل ولتاژ بالاتر به پايينتر در شبكههيا توزيع بكار ميرود. شامل تجهيزات حفاظتي از جمله فيوز كات اوت و برقگير ميباشد فيوز كات اوت براي حفاظت ترانس از جريانات زياد احتمالي ناشي از اتصال كوتاه يا اضافه بار در شبكه فشار ضعيف، كابل و تابلو فشار ضعيف و سيمپيچهاي داخل ترانسفورماتور بكار ميرود.
برقگير جهت حفاظت ترانسفورماتور از ولتاژهاي بالايي كه به علت صاعقه روي خط 20 كيلوولت مينشيند، بكار ميرود و در صورتا عدم استفاده از آن عايقبندي ترانسفورماتور بر اثر اولين ولتاژ فوقالعاده ناشي از صاعقه به شدت آسيب ديده و سوختن كامل ترانس را به همراه دارد.
روغن داخل ترانسفورماتور موجب عايق نمودن ولتاژ سيمپيچي داخل ترانس نسبت به بدنه و همچنين هدايت گرمايي حاصل از عبور جريان سيمپيچ داخل ترانس از سيمپيچ به بدنه ترانس ميشود.
جهت ارتباط كابل به ترانس و تابلو از كابلشو استفاده ميشود كه موجب تماس مناسب سيمهاي كابل ميگردد و بعد از آن توسط وسيلهاي به نام پرس كابلشو، پرس ميشود. اگر محل ارتباط كابلشو با سر پوشينگهاي فشار ضعيف ترانس شل باشد، از محل اتصال جريان زيادي عبور كرد كه باعث گرماي زياد و در نتيجه توليد گرماي زياد مينمايد كه باعث آسيب ديدن كابلشو و صدمه ديدن كابل و قطع احتمالي جريان ميگردد. محل اتصالي يا پارگي در كابل توسط مفصل ترميم ميشود. براي ارتباط كابل 20 كيلوولت به شبكه هوايي از سر كابل استفاده ميشود:
نكات مربوط به ارت كردن
الف) براي نصب ميله ارت 5/1 متري چالهاي به عمق 5/1 متر حفر نموده و ميله در آن كوبيده شود، بطوري كه نوك ميله در فاصله 3 متري از سطح زمين قرار گيرد.
ب) كليه ارتباطات بوسيله سيم لخت مسي نمره 35 به عمل ميآيد.
ج) فاصله بين دو ميله ارت حداقل 3 متر باشد.
د) پس از نصب اتصال زمين مقاومت آن بايد اندازهگيري شود، در صورتي كه مقاومت مربوط به بدنه ترانس، برقگير، بدنه تابلو فشار قوي و سيم ارت كابل فشار قوي 5 اهم باشد، با نصب ارتهاي ديگر مقاومت را حداكثر به 5 اهم رساند. همچنين در صورتي كه مقاومت ارت مربوط به نول شبكه و تابلوي فشار ضعيف بيش از 2 اهم باشد، بايد با نصب ارتهاي موازي با آن مقاومت آن را به زير 2 اهم رساند.
ذكر اين نكته ضروري است كه در همه حال دقت شود فاصله ميان ميله ارتها از همديگر از سه متر كمتر نشود.
جمپر
براي دادن جمپر بايد از سيم هم مقطع با شبكه استفاده كرد و حتيالمقدور با كلمپ مسي اتصال داده شود. در صورت عدم دسترسي به كلمپ مسي بايد اتصالات كاملاً بافته و محكم باشند.
محل نصب فيوز كات اوت در ابتداي خطوط به شرح زير ميباشد:
الف) در ابتداي خطوطي كه از خط اصلي منشعب شده و بيش از 500 متر است، فيوز كات اوت نصب شود.
ب) در ابتداي خطوطي كه از خط فرعي منشعب شده و بيش از 3 كيلومتر طول دار، فيوز كات اوت نصب ميشود.
ج) ارتفاع نصب فيوز كات اوت، 5/7 متر از سطح زمين ميباشد (روي ترانس در فاصله 8 متري از سطح زمين نصب ميگردد).
د) براي گرفتن انشعاب از خط، بايد از فاصله 116 سانتيمتري براكت خط اقدام نمود.