بیوگرافی شرکت چینی نور
مواد مصرفی : گچ ، فلدسپات ، سیلیس ، کائولن و …
تولیدات : چینی مظروف
کارفرما : عبدالرضا الهیاری ابهری، محمد بیگ وری
آدرس کارخانه : 15 کیلومتری جاده ابهر به زنجان بعد از روستای نصیر آباد شرکت چینی نور
9 و 575200407 0242
مساحت زمین کارخانه : 30000 متر
تاریخ پروانه تاسیس : 1367
مساحت سالن تولید : 10000 متر
شماره کارگاه : 12034300028
نوع بیمه : بیمه تامین اجتماعی
« اطلاعاتی در خصوص گاز مصرفی کارخانه »
1- تاریخ راه اندازی سیستم گازی شرکت : از تاریخ 4/12/83 نصب گردیده است.
2- میزان فشار گاز تحویلی : 60 پیوند بر اینچ مربع
3- شماره اشتراک کنتور : 191907000322800
4- حداکثر مصرف : 500 متر مکعب
« اطلاعاتی در خصوص آب مصرفی کارخانه »
شماره کلاسه : الف / 3419 / 1017
شماره مجوز : b – ق 277 / 1301
دبی مجاز : 5/1 لیتر بر ثانیه
قدرت مجاز : 4 اسب بخار
قطر لوله آب ده : 2 اینچ
نیروی محرکه : الکتروموتور
نوع منبع : زمینی 60 متر
عمق چاه
اطلاعات در خصوص برق مصرفی کارخانه
تاریخ نصب کنتور : 25/5/63
شماره بدنه کنتور : 00569069
شماره شناسایی : 025000/01/62/47
شماره اشتراک : 15137557
میزان ولتاژ : 1
میزان جریان برق : 400 آمپر
فاز: 3 فاز
گزارش کار از چینی نور
قسمت لعاب :
بعد از مرحله بیسکویت که پرداخت بیسکویت است که ضایعات آن جدا می شود و ترکات آن جدا می شود و اگر گرد و خاکی داشته باشد بوسیله باد بر طرف می شود. این قسمت هم لعابی که در قسمت تهیه مواد تهیه شده است از نظر چگالی باید تنظیم شود و منظور از این قسمت، مخزن هوائی است. مثلاً برای قطعات تخت 42/21 و برای قطعات ریخته گری و دستی در حدود 38/1 تنظیم می شود یعنی غلظت لعاب باید تنظیم شود و لعاب زده می شود و در این قسمت روی اسفنج باید پایه هایشان کاملاً پاک شود و بعداً داخل ساگار چیده می شود و نهایتاً داخل کوره لعاب می رود و این قسمت استوک است که قطعات را روی آن می چینند که 3 شیفت مشغول کار هستند و قطعات را روی آن می چینند و قطعات را روی آن پرداخت می کنند و ابر و آب می کشند و ضایعات آن را جدا می کنند و اگر نیاز باشد سنباده می کشند. لعاب از قسمت تهیه مواد به مخزن هوائی و از طریق لوله ها به قسمت لعاب زنی منتقل می شود واز 3 خط، 2 خط کار می کنند که 1 خط برای قطعات تخت یا فرمینگ و خط دیگر برای قطعات ریخته گری است. داخل مخزن هوائی پمپی وجود دارد که در حال کار است تا لعاب داخل مخزن ته نشین نشود. دستگاه لعاب زنی شیری دارد که لعاب داخل وان می شود و بسته به نیاز و مصرف لعاب، شیر را باز یا بسته می کنند. لعاب داخل حوضچه ته نشین نمی شود چون با پالائی که دارند مدام به هم می زنند و بعد از چند ثانیه لعاب به ظروف خورانده می شود و اگر غلظت لعاب کمتر و زیادتر باشد روی سفیدی لعاب و روی جذب لعاب تاثیر می گذارد.
و اگر خیلی غلیظ باشد دیرتر خشک می شود و باید به اندازه باشد و بعد روی تسمه ای قرار می گیرد که دارای اسفنج است و پایه های ظروف را پاک می کندو پایه های ظروف باید کاملاً پاک شود و اگر پاک نشود و در داخل کوره به ساگارها می چسبد، چون داخل کوره، لعاب ذوب می شود و حالت شیشه ای دارد. برای هر قطعه ساگار مخصوص وجود دارد. روی ساگار 1 لایه ای وجود دارد که سفید رنگ است که در اصطلاح فوم گویند و ماده اصلی آن یعنی بیشترین درصد آن اکسید آلومین است یعنی اولین باری که ساگار داخل کوره می رود و تازه خریداری شده است باید با فوم پوشش داده شده باشد. بخاطر اینکه هم قطعات روی ساگار نچسبند که این عمل باعث کم شدن عمر ساگار می شود چون داخل کوره 1 محیط اکسید کننده داریم و باعث می شود ساگار براحتی اکسید شود و به مرور بعد از اکسید شدن تَرَک بر می دارد و عمر آن کمتر می شود یعنی تبدیل به sio2 و co2 می شود . co2 از محیط خارج می شود و sio2 باعث می شود عمر ساگار کم بشود. اکسید آلومین یک پوشش و عایقی است روی ساگار که باعث می شود زود اکسیده نشود. البته ساگارهای مختلفی داریم که بستگی به دمای کوره و شرایط کوره فرق می کند. عمر هر ساگار یعنی از لحاظ نسوزی و مقاومت به شرایط کوره و نحوه استفاده فرق می کند و متوسط عمر هر ساگار بین 5 تا 6 ماه است. 1 ساگار شاید تا 1 سال هم روی خط کار کند ولی عمر مفید خودش را زودتر از دست داده است. انتهای خط 1 صفحه فلزی مدور است که روی پایه ای سوار است و این صفحه دایره ای شکل با نیروی دست چرخیده می شود و بعد از آن روی واگن هایی که داخل ریل قرار دارند به کوره منتقل می شوند، آرایش و نوع چیدمانی ساگارها در نوع پخت و قطعات خیلی مهم است یعنی باید سعی کنیم هر واگن از لحاظ وزن ثابت باشد. یعنی برخی از واگن ها سبک و برخی دیگر سنگین نباشد چون داخل کوره و در مرحله احیا اگر خیلی سبک باشد باعث بالا رفتتن دما می شود و بر عکس آن اگر سنگین باشد باعث پائین آمدن دما می شود یعنی باید تلرانس دمایی داشته باشد تا دما به همه ساگارها بطور یکسان منتقل شود. آرایش ردیف ها ساگار باید طوری باشد که فاصله بین آنها باشد تا جریان هوا بتواند براحتی جابجا شود و دمائی که مورد نظر و نیاز ما است منتقل شود و وزن ساگارها و وزن قطعات که روی واگن ها قرار می گیرد نیز مشخص است و همچنین ارتفاع قطعات روی واگن ها نیز مشخص می شود. در اینجا گیجی قرار دارد که ارتفاع و پهنای قطعه و یا قطعات موجود روی واگن ها را مشخص می کند و همچنین باید ساگارهای موجود روی واگن از لبه واگن فاصله داشته باشد تا وقتی که داخل کوره شد ساگارها به دیواره کوره اصابت و برخورد نکند. روی واگن ها خطی با فاصله 5 سانتیمتر از لبه واگن ها مشخص شده است. ریل هائی که واگن ها روی آن جابجا می شوند بصورت اتوماتیک هستند که توسط اتاق فرمان این تنظیمات انجام می شود که می توانند سرعت جابجایی ریل ها را کم و زیاد و یا Stop کنند و واگن ها داخل کوره لعاب می شوند. مرحله لعاب، مرحله آخر و مهم ترین مرحله عملیات است.
دمای کوره لعاب حدود 1260 تا 1270 است که از دمای کوره بیسکویت که دمای آن 800 درجه بوده، بیشتر است زمان جابجایی هر واگن و یا مدت زمانی که طول می کشد هرواگن داخل کوره لعاب شود 30 دقیقه است و 29 واگن داخل کوره قرار می گیرد و حدود 14 الی 15 ساعت طول می کشد. به علت کمبود ساگار در بعضی مواقع و در برخی از بخش ها با توقف ناخواسته روبرو می شویم تا باعث بخش ها و مراحل جلوتر به مراحل و قسمت ها عقب تر برسند.
این کمبودها باعث اتلاف وقت می شود. در کوره لعاب طول هر واگن بین 1 تا 5/1 متر است و تعدا واگن ها 29 عدد می باشد. شرایط کوره لعاب با کوره بیسکویت فرق می کند یعنی آجرهائی که بکار رفته و مناطقی که دارد و دریچه هایی که وجود دارد و در کل با کوره بیسکویت فرق می کند. چون این کوره، مرحله پخت نهایی است و تا حدودی منطقه اکسیداسیون است. فرآیند کوره لعاب بدین صورت است که کوره بزرگ این شرکت محصوب می شود و قطعات که لعاب می خورند، داخل کوره می شوند و بعد تبدیل به چین می شوند این کوره دارای 3 قسمت است. 1- مرحله پیش گرم 2- مرحله اکسیداسیون 3- مرحله احیا و از این مراحل که عبور می کند تبدیل چینی می شوند. بدین صورت که از مرحله پیش گرم، حرارت به تدریج بالا می رود تا وسط کوره که به نقطه اوج می رسد و حدود 1300 درجه اوج حرارت دستگاه می باشد.
بعد از آن نیز سیر نزولی دارد و حرارت شکسته می شود و کم کم قطعات سرد می شوند. این عمل بوسیله فن ها خنک کننده صورت می گیرد که قسمت خروجی آن محسوب میشود. سیستم این کوره با کوره قبلی کلاً فرق می کند از قبیل آجر نسوزها. چون حرارت در این کوره از کوره قبلی بیشتر است و مقاومت مصالح بکار رفته در این کوره نیز بیشتر است. چون در کوره قبلی حرارت نهایتاً 800 درجه ولی در اینجا 1200 تا 1300 درجه حرارت وجود دارد و دیواره ها و آجر کلیه مصالح، مقاومت بیشتری دارند و اگر بخواهیم استاندارد را رعایت کنیم باید واگن ها را همگن کنیم. بدین صورت که وزن واگنها و چیدمان آنها بصورتی باشد که مشابه همدیگر باشند چون در منطقه اوج یا جهنم حرارت به راحتی به همه نقاط منتقل شود و بستگی به شرایط زمانی و نداشتن ساگارها باعث می شود چیدمان و وزن واگنها تغییر کند.
واگن ها دیگری وجود دارند به اسم واگن ها لانه زنبوری که به شکل منافذ باز هستند که به این نامیده شده اند.
واگنی است که داخل آن قطعات ریخته گری چیده و گذاشته می شود بریا دیس و امثالی آن صورت می گیرد، چون ساگار بزرگ وجود ندارد و بخاطر آن شرایط باز است که حرارت بصورت مستقیم می خورد و دیگر ساگارها روی آن قرار نمی گیرد و ساگار در اینجا نقشی ندارد. در کل به 2 صورت آرایش واگن داریم که ساگارها بصورت، شکل است و بصورت استاندارد باید وزن و چیدمان مناسب باشد تا در منطقه احیا وضعیت آنها بهم نخورد و بستگی به شرایط تولید کارخانه دارد چون منطقه احیاء خیلی حساس است و هر چه شرایط مناسب باشد قطعه بهتر بدست می آید.
در اینجا 3 خط که خطر دیل واگن ها است وجود دارد، به اسم خط 1، 2 ، 3 که خط 1 و 2 بصورت Autorun ، که بصورت اتوماتیک استفاده می شود و خط 3 به اسم خط اضطراری است که واگنی که خراب است منتقل به خط 3 می شود و واگنی که ضرورت دارد و دوباره شارش شود و داخل کوره شود و برنامه بدین صورت است که از خط 1 بارگیر شود و شاید بعد از نیم ساعت بگویند که خط 2 شارژ شده است و از خط 2 بارگیری کنند که بوسیله دکمه change واگن خراب یا خالی را به خط دیگر جابجا می کنیم. سیستم دستگاه ها بدین صورت آنقدر پیشرفته نیست که از اتاق فرمان، ما فرمان بدهیم، چون یک سری از کارها دستی انجام صورت می گیرد و یک سری از کارها مثل درجه حرارت را از طریق اتاق فرمان اعمال می کنیم مثلاً، بنا به شرایط می خواهیم 10 یا 75 set آن را کم کنیم و در اتاق فرمان از روی نشان دهنده کم می کنیم و کارهای دیگر مثل کم کردن سوخت را بصورت دستی انجام می دهیم. پس تمام دستگاه بصورت اتوماتیک نیست که برنامه بدهیم و کار بخواهیم. سرعت آن min30 است، یعنی در این زمان 1 واگن جا بجا می شود که تعداد 29 واگن با زمان 5/14 ساعت. طول این کوره از طول کوره بیسکویت بیشتر است و در کوره بیسکویت ما کلاً 6 عدد مشعل داریم یعنی هر طرف 3 تا ولی در اینجا 26 مشعل که هر طرف 13 تا و سوختمان گاز است که قبلاً گازوئیل بوده و تبدیل شده، یعنی تبدیل به احسن شده است که البته اجباری نیز بوده است.
در اينجا 3 خط كه خطر ديل واگن ها است وجود دارد، به اسم خط 1، 2 ، 3 كه خط 1 و 2 بصورت Autorun ، كه بصورت اتوماتيك استفاده مي شود و خط 3 به اسم خط اضطراري است كه واگني كه خراب است منتقل به خط 3 مي شود و واگني كه ضرورت دارد و دوباره شارش شود و داخل كوره شود و برنامه بدين صورت است كه از خط 1 بارگير شود و شايد بعد از نيم ساعت بگويند كه خط 2 شارژ شده است و از خط 2 بارگيري كنند كه بوسيله دكمه change واگن خراب يا خالي را به خط ديگر جابجا مي كنيم. سيستم دستگاه ها بدين صورت آنقدر پيشرفته نيست كه از اتاق فرمان، ما فرمان بدهيم، چون يك سري از كارها دستي انجام صورت مي گيرد و يك سري از كارها مثل درجه حرارت را از طريق اتاق فرمان اعمال مي كنيم مثلاً، بنا به شرايط مي خواهيم 10 يا 75 set آن را كم كنيم و در اتاق فرمان از روي نشان دهنده كم مي كنيم و كارهاي ديگر مثل كم كردن سوخت را بصورت دستي انجام مي دهيم. پس تمام دستگاه بصورت اتوماتيك نيست كه برنامه بدهيم و كار بخواهيم. سرعت آن min30 است، يعني در اين زمان 1 واگن جا بجا مي شود كه تعداد 29 واگن با زمان 5/14 ساعت. طول اين كوره از طول كوره بيسكويت بيشتر است و در كوره بيسكويت ما كلاً 6 عدد مشعل داريم يعني هر طرف 3 تا ولي در اينجا 26 مشعل كه هر طرف 13 تا و سوختمان گاز است كه قبلاً گازوئيل بوده و تبديل شده، يعني تبديل به احسن شده است كه البته اجباري نيز بوده است.
* واحد ريخته گري :
1) دستگاه همزن و كيوم جهت توليد ديس و قطعات توپر (1 دستگاه با ظرفيت 160 قالب در هر شيفت )
2) دستگاه همزن جهت آماده سازي دوغاب دو دستگاه با ظرفيت 1 تن در هر شيف )
3) دستگاه همزن (استيرر) جهت آماده سازي نهايي دوغاب (1 دستگاه با ظرفيت 2 تن در هر شيفت)
*) واحد لعاب
1) خط لعاب زني دستي (4 دستگاه)
2) خط لعاب زني نيمه اتومات (3 دستگاه )
همچنين تعداد سه دستگاه كوره پخت بيسكويت لعاب، دكور و كانويرها و ترانسفرهاي مربوطه در خط توليد قرار گرفته است.
حوزه اثر بخشي
اثر بخشي و يا انجام كارهاي درست، از طريق بررسي ميزان تحقق اهداف برنامه اي با عملكرد واقعي بدست مي آيد.
با توجه به عدم تهيه برنامه ها عملياتي به صورت دوره ايي نمي توان به درستي، درصد تحقق اهداف و يا انحراف از برنامه ها پيش بيني شده را نشان داد. اما آنچه را كه مي توان پايه و اساس قرار داد، همانا اهداف بديهي يك نهاد اقتصادي، مانند كسب درآمد، حفظ بازارهاي فعلي و فروش بيشتر است.
در شركت چيني نور توان ظرفيتي خط توليد طبق مصاحبه ها صورت گرفته 1200 تن در سال مي باشد.
درصد تحقق اهداف توليدي
با توجه به عدم وجود مستندات كافي به عنوان اهداف توليد و استراتژي هاي مرتبط، مي توان استفاده بهينه از ظرفيت تجهيزات و ماشين آلات و همچنين توانايي ها نيروي انساني را به عنوان يكي از اهداف از پيش تعيين شده واحد توليدي مورد بحث، در نظر گرفته و بر اساس ظرفيت اسمي توليد درصد تحقق اهداف را مورد بررسي قرار داد. محاسبات توليدات اسمي و واقعي چيني نور به صورت ذيل است:
جدول محاسبات درصد تحقق اهداف توليدي
در محاسبات جدول فوق، 1200000 كيلو به عنوان ميزان توليد اسمي، جهت مقايسه با حجم توليدات در سال ها مورد بررسي تعيين گرديده است.
بررسي هزينه ها ضروري و غير ضروري
با توجه به مصاحبه ها، اطلاعات و مدارك موجود، تجزيه و تحليلي جهت كاهش هزينه ها در دوره مورد بررسي وجود ندارد ولي فعاليت هايي جهت كاهش هزينه توسط مديريت جديد در طي چند ماه اخير صورتگ رفته است كه از جمله مي توان به فعاليتهاي منجر به كاهش هزينه انرژي شامل برق و سوخت مصرفي كاهش ملموس در هزينه ها غير ضروري شده است، اشاره نمود:
- جايگزيني برخي تجهيزات گرمايشي برقي با تجهيزات گاز سوز
- خاموش چهل دقيقه اي برق سالن در دو نوبت بيست دقيقه اي در وقت ها استراحت
- تغيير سوخت فسيلي (گازوييلي ) كوره ها به سوخت گازي كه در سال هاي قبل كه به عنوان انرژي مصرفي كوره ها مورد استفاده قرار مي گرفت و معايب ذيل را به همراه داشت :
1- ايجاد گرد و غبار بيش از حد در فضاي خط توليد كه موجب افزايش عيوب كيفي محصولات و در پي آن كاهش روند توليد چيني درجه يك و در پي آن افزايش توليد چيني درجه دو و سه را همراه داشت.
2- ايجاد نارضايتي كارگران به علت عدم وجود هواي تميز قابل تنفس.
3- كمبود سوخت فسيلي و مشكلات فراوان تهيه سوخت مورد نياز در فصول سرد كه در مواردي باعث توقف خط توليد شده است.
4- افزايش هزينه ها سربار توليد
ارزيابي مصرف صحيح منابع
به علت نبود اطلاعات پايه مانند زمانسنجي و كارسنجي ماشين آلات و نيروي انساني خطوط توليد همچنين آمار از گذشته نمي توان ارزيابي صحيحي بدون در دست داشتن اطلاعات انجام داد. شركت چيني نور نيز چنين ارزيابي نيز خود به عمل نياورده است اما شواهد و بازديدهاي به عمل آمده نشان دهنده آنست كه با وجود انجام فعاليت هايي در جهت كاهش هزينه ها، همچنان به دليل ايزوله نبودن خشك كن ها امكان بهينه كردن و جلوگيري از هدر رفتن انرژي مصرفي وجود دارد.
بازنگري در خصوص استفاده صحيح از تجهيزات و نيروي انساني نيز در خطوط توليد كه دو فاكتور اصلي توليد مي باشند بسيار حائز اهميت مي باشد. به طور مثال نياز به بازنگري در روش هاي انجام عمليات توليد در ايستگاه هاي مختلف كاري توسط كاركنان جهت دستيابي به بيشترين كارايي با استفاده از علم ارگونومي (Ergonomics) يا مهندسي عوامل انساني و ساير تكنيك هاي مهندسي صنايع به گونه اي كه كار و نيروي انساني به طرز مناسب و صحيح برنامه ريزي شوند بنابراين بررسي چگونگي استفاده موثرتر از تجهيزات در شركت چيني نور به خوبي نمايان است.
روند توقفات توليد و تاخير در تحويل سفارش به مشتري
بررسي ميزان و روند بروز تاخيرات هيچگاه در شركت چيني نور مستند نشده است و از اين روي امكان تحليل نسبت كارايي در بخش هاي مختلف شركت و همچنين فرآيندهاي شركت، وجود نداشته است. با اين وجود تعطيلي يكساله شركت در سه ماهه آخر سال 81 و نه ماهه اول سال 82 و همچنين به دنبال مصاحبه هاي صورت گرفته و بررسي جدول مقايسه اي ميزان توليد، گوياي وجود ميزان بالاي توقفات خط و تعطيلي واحدها بوده است.
بازنگري در روش ها و مصارف با هدف كاهش هزينه
در اين زمينه مديريت جديد اقداماتي را در برخي بخشها انجام داده و در برخي بخش ها ديگر در صدد انجام دادن آنست معهذا لزوم بازنگري در كليه روش ها جاري شركت اعم از روش ها و مكانيزم هاي مربوط به امور ستادي و عمليات توليد مسئله اي قابل توجه و غير قابل اغماز مي باشد.
عمده فعاليت هاي انجام شده در اين خصوص بعد از بازگشايي و شروع به توليد مجدد به صورت زير مي باشند :
1. تغيير سوخت كوره ها از فسيلي به گازي
2. انجام اقدامات كاهش هزينه در خصوص تعويض تجهيزات گرمايشي و مصرف كننده هاي برقي و تبديل آن به گازي.
3. برنامه تغيير سيستم و متناسب با آن تغيير محل حوضچه ها تركيب مواد اوليه و تغذيه كننده ها خطوط محصولات ريخته گيري به منظور جلوگيري از كاهش توقفات و كاهش هزينه
4. تغيير در مكانيزم ها بازاريابي و فروش شركت
5. اعمال سياست هاي صرفه جويي و كاهش هزينه خصوصاً دربخش هاي ستادي شركت
6. اعمال تغييرات عمده در نحوه قرار دادهاي خريد مواد اوليه و مواد كمكي مانند سازگار
برنامه ها ي كاهش توقف و تاخيرات و افزايش سرعت
تنها برنامه كاهش توقفات در شركت برنامه تغيير سيستم و متناسب با آن تغيير محل حوضچه هاي تركيب مواد اوليه و تغذيه كننده ها خطوط محصولات ريخته گري مي باشد.
نرخ ضايعات
بررسي مدارك و مستندات موجود حاكي از روند نزولي درصد ضايعات توليد طي 4 سال اخير مي باشد .
حوزه بهروري
براي تصميم گيري درست در فرايند بهبود بهره وري ، اندازه گيري و تحليل بهره وري اهميت دارد ودر واقع ، اين اندازه گيري و تحليل براي تصميم گيري در تمام سطوح اقتصادي ابزارهاي بسيار موثري هستند . اندازه گيري بهره وري در شركت ها براي كمك به تحليل تأثير وكارايي شركت است . اندازه گيري بهره وري مي تواند محرك بهبود عملياتي شركت باشد . صرف اعلام ، ايجاد واستفاده از يك سيستم اندازه گيري بهره وري مي تواند بهره وري نيروي كار را در مواردي 5 الي 10 درصد بيشتر كند، بدون اينكه سرمايه گذاري يا تغيير سازماني ديگري لازم باشد . شاخصهاي بهره وري بر اساس نشان دادن گلوگاه ها وموانع عملكرد در برقراري اهداف واقعي و ايجاد نقاط كنترل براي فعاليت ها ي عارضه يابي در يك فرايند توسعه سازمان كمك مي كنند. به علاوه بدون يك سيستم اندازه گيري درست ، هيچ بهبودي ، در روابط صنعتي يا ارتباط بين بهره وري و سطح حقوق و پاداش ها و سياست ها تقسيم سود حاصل نمي شود . شاخص ها ي بهره وري براي مقايسه ها ي بين بخشي طراحي شده و به منظور شناخت عوامل موفقيت يا شكست ، نيز مفيد هستند . به همين دليل است كه اندازه گيري و تحليل بهره وري بايد از اولويت نخست مديران شركت ها باشد.
تكنولوژي توليد
ماشين آلات شركت چيني نور در سال 1984 توسط يك شركت ژاپني استقرار و راه اندازي شده است. طبق مصاحبه هاي انجام شده در زمان راه اندازي شركت، تكنولوژي بهتر و پيشرفته تري نيز وجود داشته است و ماشين آلات ايجاد شده در آن نيز سالها عقب تر از تكنولوژي روز بوده است.
مسئله قابل توجه اين كه در سالهاي قبل از ايجاد كارخانه چيني نور شركت هايي با تكنولوژي بهتري نيز راه اندازي شده اند. تكنولوژي توليد اين شركت اعم از محصولات فرمينگ و ريختگي بسيار قديمي مي باشد.
تغييرات تكنولوژيك
تاكنون به غير از تغيير سوخت كوره ها از فسيلي به گازي و ايجاد تغييرات جزيي در حمل ونقل، تغييرات ديگري بر روي ماشين آلات و خط توليد ايجاد نشده است.
روند برگشت مواد و قطعات
برگشت قطعات به ندرت صورت مي گيرد و در صورت پيش آمد چنين وضعيتي به دليل جلوگيري از هزينه ها مجدد حمل و نقل، به جاي برگشت فيزيكي مواد هزينه مربوطه در محاسبات خريد منظور مي شود. بر اساس اطلاعات بدست آمده تمامي قطعات و مواد اوليه كه وارد شركت مي شوند بايد مورد تاييد بخش كيفي قرار گيرد اما مشاهدات انجام شده طي بازديد نشان از عدم اجراي اين موارد به علل مختلف دارد.
بعد از آزمايشات صورت گرفته بر روي مواد اوليه و همچنين آزمایش لعاب در مرحله بالمينگ در صورت وجود آلودگي در يكي از آيتم هاي مواد اوليه بازگشت داده مي شود. البته برگشت مواد به ندرت صورت گرفته و در چند سال اخير تنها آلودگي موجود در فلدسپات باعث عودت مواد اوليه شده است.
حوزه كيفيت زندگي كاري
منابع انساني به عنوان يكي از مهمترين منابع هر سازمان و يا نهاد تجاري با ابعاد مختلفي مورد بررسي قرار مي گيرد. بدون نيروي انساني ماهر و كارا اقدام به پياده سازي هر سيستمي براي بهبود و توسعه بنگاه بي فايده و ناكارآمد مي باشد. در واقع كيفيت زندگي كاري بيانگر ميزان ارضاي نيازهاي مهم كاركنان از طريق كار در سازمان است. موارد قابل ذكر در خصوص اين حوزه در شركت چيني نور به شرح زير مي باشد :
استاندارد هاي ايمني
بر اساس اظهارات مدير امور اداري شركت و مشاهدات انجام شده استاندارد ها ي ايمني در شركت چيني نور تا حد امكان اجرا مي شود . كپسول ها ي اطفاي حريق به موقع شارژ شده در دسترس پرسنل مربوط قرار داده مي شود . همچنين تجهيزات ايمني لازم فراهم شده و در اختيار كارگران گذاشته مي شود و نظارت بر استفاده مناسب از آن نيز توسط سرپرست و يا مدير هر واحد اعمال مي گردد . مضاف به اينكه در مورد استفاده از وسايل ايمني آموزش ها ي لازم به پرسنل داده مي شود . معهذا آيين نامه اجرايي استاندارد ها ي ايمني به صورت مدون در شركت موجود نمي باشد.
امكانات وتجهيزات ايمني
امكانات وتجهيزات ايمني در شركت چيني نور در حد قابل قبولي قرار دارد و توزيع لوازم ايمني از جمله دستكش وعينكهاي نياز واحد برق وكوره ، دستكش ها ي مخصوص واحد دكور زني و بسته بندي ، كفشهاي ايمني به افراد بصورت منظم در دوره ها ي تعريف شده توسط سرپرستان واحدها صورت مي پذيرد همچنين به كليه. پرسنل لباس كار داده شده وتمامي آنها ملزم به استفاده از لباس ها ي مذكور مي باشد. لازم به ذكر است كه در صورتي كه واحد نياز به تجهيزات ايمني داشته باشد سرپرست واحد ها به واحدانبار اعلام نياز نموده سرپرست انبار درخواست مورد نظر را با دفتر نوبت كالا تطبيق داده در صورت تطابق با زمان توزيع تعريف شده تجهيزات مورد نياز ارسال مي گردد در غير اين صورت با تأييد مدير واحد ارسال مي شود.
كارگران جهت تمايز دقيق يك محصول درجه 2 و 3 اختلاف نظر پيش مي آيد، نحوه درجه بندي محصولات در ذيل ارائه شده است :
1. قطعات درجه 1
1.1 . قطعاتي كه دفرمگي نداشته باشند.
1.2 . قطعاتي كه با دكور كردن نقص آن بر طرف شود.
1.3 . قطعاتي كه به هيچ وجه خرابي پايه نداشته باشند.
1.4 . خال قهوه اي ريز در كنار و رو به روي هم تا دو مورد (به طور ي كه با دكور كردن بر طرف گردد. ).
1.5 . خال آهن ريز در پشت قطعه تا دو مورد
2. قطعات درجه 2
2.1 . خال آهن ريز در وسط و كنار قطعه كه نتوان آن را با دكور بر طرف نمود.
2.2 . لعاب نگرفتگي كوچك كه نتوان آن را با دكور بر طرف نمود.
2.3 . نوك سوني بزرگ در وسط و كنار قطعه كه نتوان آن را با دكور بر طرف نمود.
2.4 . برآمدگي و افتادگي وسط قطعه (نسبتاً كم).
2.5 . شكست پايه تا دو مورد ( به صورت خيلي كوچك ).
2.6 . چسبيدگي دانه ها ساگار به پايه تا يك مورد.
2.7 . ريزش خورده چيني ريز درون قطعه.
3. قطعات درجه 3
3.1 . خال سياه بزرگ ( اگر به تعداد زياد باشد درجه 4 محسوب مي گردد. )
3.2 . لب پر كوچك قبل از لعاب در پشت قطعه (پس بازبيني درجه 4 محسوب مي گردد.)
3.3. تغيير رنگ ( زرد يكنواخت يا دو رنگي )
3.4 . پايه شكسته بزرگ
3.5 . ريزش ساگار به صورتي كه دست را آزار ندهد.
3.6 . افتادگي كف و لبه قطعه به صورتي كه لعاب كف آن خراب نشده باشد.
3.7 . دفرمگي نسبتاً شديد
استراتژي بهينه سازي كيفي و كمي خط توليد
برنامه هاي اجرايي اين استراتژي به شرح زير مي باشد :
* خريد مگنت مغناطيسي جهت جلوگيري از ورود آهن به دوغاب خط توليد
* تنوع بخشي به قالب ها ريخته گري و فرمينگ به منظور ايجاد تنوع در محصول ( توليد محصول هتلي)
استراتژي گسترش سهم بازار
برنامه ها اجرايي اين استراتژي به شرح زير مي باشد :
* بازنگري در سياست هاي فروش
* شناسايي فروشندگان با سابقه محصولات
* جمع آوري خواسته ها و سلايق روز مردم جهت ايجاد كشش بيشتر براي خريد محصول
* ايجاد مزيت رقابتي بر اساس قيمت گذاري مناسب محصول
* طراحي كاتالوگ ها متنوع جهت معرفي محصولات توليدي
* اهداي جوايز نفيس به نمايندگان فروش
فرآيندهاي اصلي و فرعي شركت
فرآيندهاي اصلي و فرآيندهاي فرعي شناسايي شده در شركت چيني نور به شرح ذيل مي باشد :
* فرآيند توليد
فرآيند طراحي محصول
فرآيند برنامه ريزي توليد
فرآيند مديريت توليد
* فرآيند كنترل كيفيت
* فرآيند تداركات (خريد )
فرآيند انبار
* فرآيند فروش
عقد قرار داد
بازاريابي
* فرآيند منابع انساني
فرآيند جذب نيرو انساني
فرآيند نگهداري نيروي انساني
فرآيند ايمني و بهداشت
فرآيند خدمات اداري
* فرآيند مالي
فرآيند حسابداري فروش
فرآيند حسابداري حقوق و دستمزد
فرآيند حسابداري انبار
فرآيند قيمت تمام شده
* فرآيند تعميرات و نگهداري
فرآيند سرويس و نگهداري
فرآيند تعميرات (موردي و اساسي )
بهسازي و نوسازي فرآيندها
در فرآيند منابع انساني تغييرات محدودي مشاهده مي شود به عنوان مثال سيستم حضور و غياب پرسنل از دستي به مكانيزه تبديل شده است. وليكن در ساير فرآيندهاي اصلي و فرعي معرفي شده نمونه اي از بهسازي و نوسازي مشاهده نمي گردد
روند كنترل كيفيت در شركت :
فعاليت هاي كيفي موجود در شركت چيني نور به شرح ذيل است :
* كنترل و تنظيم وزن (ليتر) دوغاب تهيه شده در واحد ريخته گري قبل از توليد
* كنترل قطعات توليد شده واحد ريخته گري در هنگام توليد و پرداخت و رفع معايب آنها
* كنترل و تنظيم وزن ليتر لعاب مصرفي در واحد لعابزني
* كنترل نحوه لعابزني در حين كار
* كنترل لعاب مصرفي از نظر ناخالصي ها
* كنترل قطعات خروجي كوره لعاب از نظر معايب مختلف و تلاش درجهت رفع آنها
* نظارت كلي بر واحد درجه بندي
* نظارت بر وضعيت ساگارها وصفحات واگنهاي زنبوري از نظر داشتن پوشش مناسب و موارد ديگر
فعاليت آزمايشگاه
فعاليتهاي واحد آزمايشگاه به سه بخش فعاليتهاي روزانه، كارهاي هفتگي يا ماهانه و فعاليتهاي تحقيقاتي تقسيم مي گردد.
فعاليت هاي روزانه
* تست و تنظيم وزن ليتر ـ ويسكوزيته و تيسكوتراپي دوغاب تهيه شده در واحد ريخته گري
* تهيه روانساز جهت تهيه دوغاب در خط توليد
فعاليت هاي هفتگي يا ماهانه
* تست شوك حرارتي چيني سفيد
* تست ها مربوط به گچ مصرفي در هنگام ورود به كارخانه كه شامل :
تعيين درصد دانه بندي
گيرش اوليه و ثانويه
سياليت
استحكام
ضريب ديفوزيون
نسبت مصرفي گچ به آب براي قطعات فرمينگ و ريخته گري
* تست رنگ بعداز پخت و روند ذوب فلدسپاتها و گدازآورهاي ديگر در هنگام ورود به كارخانه
فعاليت هاي تحقيقاتي
* تست ها روانسازي بر روي كاتولن هاي مختلف و تعيين درصد روانساز به كار برده شده در بهترين حالت .
* تست هاي مربوط به گچ ها آزمايشي
ورودي هاي سيستم
اطلاعات محصول در جريان ساخت
اطلاعات محصول ساخته شده
اطلاعات مواد اوليه
اطلاعات پايه اي كيفي
خروجي هاي سيستم
اطلاعات سطح كيفي مواد آماده براي استفاده در بخش توليد
اطلاعات ضايعات
اطلاعات تأييد / مغايرت مواد و محصولات
ميزان توقفات توليد
توقفات خطوط توليدي به هر دليلي تاثيرات سوء درمحصول، نيروي انساني، قيمت تمام شده و مواردي از اين دست دارد، كه در بسياري از مواقع جبران ضررهاي ناشي از توقفات غير ممكن به نظر مي رسد طبق مصاحبه هاي انجام شده و بازديد صورت گرفته از كارخانه چيني نور، طي چند سال گذشته چندين بار توقفات در واحدهاي مختلف رخ داده است اما توقف كامل خط توليد به ندرت وجود داشته است، كه يكي از اصلي ترين علل آن به مدد مديريت جديد ( استفاده از سوخت فسيلي ) بر طرف شده و مابقي توقفات موردي در حال حاضر ناشي از فرسودگي و عدم تعميرات و نگهداري مناسب ماشين آلات مي باشد.
درصد ظرفيت بلااستفاده
طبق اطلاعات بدست آمده از مصاحبه و اطلاعات مالي و توليد، مشخص است كه خط توليد در بيشتر موارد با ظرفيتي در حدود 45% و در زمان ها ضروري و تقاضاي بالا (كه بسيار به ندرت اتفاق افتاده است ) با 50% ظرفيت خود كار كرده است.
حوزه بهره وري
مشخصات | كوره لعاب |
دماي پخت | 1300 – 1250 |
تعداد مشعل ها | 26 |
طول كوره | M48 |
عرض كوره | 10/1 |
ارتفاع كوره | 30/2 |
تعداد واگن | 29 |
فهرست واحدهاي مختلف | فهرست واحدهاي مختلف |
A | مواد اوليه وتهيه كيك |
B | كالباس سازي |
C | قالبسازي |
D | بسته بندي |
G&E | خشك كن قالب سازي |
F | واحد ريخته گري |
H | كوره لعاب |
I | كوره بيسكويت |
J | واحد دكور زني |
K | انبار محصولات |
L | اتاق كنترل |
M | واحد لعابزني ريخته گري |
N | واحد لعابزني تخت |
O | ماشين آلات خشك كن |
P | كوره دكور |
Q | فرمينگ |
R | ساگارچيني |
S | پراخت فرمينگ |
T | پرداخت ريخته گري |
U | درجه بندي محولات |
ديدگاه مالي | ديدگاه مالي |
اهداف | رشد درآمدها
مديريت هزينه
بكارگيري دارايي ها |
ديدگاه يادگيري و رشد | ديدگاه يادگيري و رشد |
اهداف | توانايي كاركنان
فناوري اطلاعات
انگيزش و همخواني |
ديدگاه مشتري | ديدگاه مشتري |
اهداف | سيستم بازار
نگاهداري مشتري
بدست آوردن مشتري
رضايت مشتري
سودآوري مشتري |
ديدگاه درون سازماني | ديدگاه درون سازماني |
اهداف | شناسايي و سازندگي بازار
طراحي
توليد
تحويل
خدمات پس از فروش |
سال | تعداد ماه ها | ظرفيت اسمي سالانه (كيلو ) | ظرفيت واقعي
(كيلو) | درصد تحقق |
1381 | 9 ماه اول سال | 1200000 | 558551 | 46/0 |
1382 | 4 ماه آخر سال | 1200000 | 188383 | 16/0 |
1383 | 12 ماه سال | 1200000 | 570970 | 48/0 |
1384 | 9 ماه اول سال | 1200000 | 672552 | 56/0 |
سال | ضايعات | مجموع | ضايعات |
1381 | 44572 | 1705000 | 6/2 |
1382 | 10517 | 645645 | 6/1 |
1383 | 35228 | 1874787 | 8/1 |
1384 | 19315 | 2097716 | 9/0 |
نام سيستم | وجود يا عدم وجود سيستم | مكانيزه يا دستي |
توليد | موجود است | دستي |
تداركات | موجود است | دستي |
فروش | موجود است | نيمه مكانيزه |
منابع انساني | موجود است | نيمه مكانيزه |
مالي | موجود است | نيمه مكانيزه |
تعميرات و نگهداري | موجود است | دستي |
تحقيق و توسعه | موجود است | ــــــ |
برنامه ريزي و كنترل توليد | موجود است | دستي |
برنامه ريزي و كنترل مواد | موجود است | دستي |
كيفيت | موجود است | دستي |
كد عارضه | نام عارضه | علل سطحي | علل مياني | علل ريشه اي |
31E | بهره وري پايين شركت | پايين بودن سطح عملكرد توليد شركت | عدم بهره برداري مناسب از سرمايه شركت | عدم انجام تحليل هاي مناسب مالي |
31E | بهره وري پايين شركت | فاصله قابل توجه بين ظرفيت اسمي و ظرفيت واقعي توليد | ناكارايي برنامه توليد به منظور تكميل ظرفيت خط | كمبود نيروي انساني متخصص |
31E | بهره وري پايين شركت | فاصله قابل توجه بين ظرفيت اسمي و ظرفيت واقعي توليد | عدم بالانس خط توليد | كمبود نيروي انساني متخصص |
31E | بهره وري پايين شركت | فاصله قابل توجه بين ظرفيت اسمي و ظرفيت واقعي توليد | توقفات ناشي از خرابي دستگاه ها | فرسودگي دستگاه ها |
31E | بهره وري پايين شركت | فاصله قابل توجه بين ظرفيت اسمي و ظرفيت واقعي توليد | مهارت پايين نيروي انساني | كمبود نيروي انساني متخصص |