اولین قانون راهنمایی و رانندگی در تهران
مردم آن روز در دی ماه سال 1309 که دست های راننده ها را مدام در حرکت دیدند، به خنده افتادند، اما خیلی زود یاد گرفتند از دست چپ و راست شان چه زمانی کمک بگیرند و چطور در هوا تکانشان بدهند تا شوفرهای دیگر بفهمند که حالا قرار است صاحب دست ها چه کند؛ دور بزند، بایستد، پارک کند و دقیقاً از همان روزها شروع شد.
آن روزها نوای بوق تا فاصله 100 متری شنیده می شد. همان دوره با همان قوانین 32 بندی، ماشین ها صاحب 5 پلاک شدند؛ نام کارخانه، آدرس مالک، نمره عقب، نمره جلو و پلاک مالیات. تصویب قوانین به همین جا ختم نشد؛ حود 1308 وقتی تعداد اتول سوارهای شخصی شهر به 1522 نفر رسید، قوانین مربوط به عابران پیاده وضع شد.
آبان 1305 پایتخت نیز بوذرجمهری، بلدیه چی شهر یک کمپانی دانمارکی را مسئول اتوبوسرانی شهر کرد و قرار شد فرنگی جماعت 7 خط راه بیندازد که در هر کدام 2اتوبوس فعال باشد. کرایه این اتوبوس ها 8 شاهی برای یک مسیر بود. تهرانی که اتوبوس هایش از ابتدا تا انتهای مسیر 25 بار توقف می کردند و سرعت شان 20 کیلومتر بود. اواخر سال 1312، وقتی «سرتیپ قلی هوشمند» به جای بوذرجمهری بلدیه چی شهر شد، اعلام کرد محل عبور پیاده ها را از عرض خیابان به صورت مورب سنگ فرش کنند و عابران را موظف کرد تنها از همان مسیرها عبور کنند.
بعد به سراغ اتوبوسران ها رفت و اعلام کرد که آنها حین رانندگی نباید حرف بزنند و آیین نامه اتوبوسرانی به وسیله شهربانی تنظیم شد.
«قاسم خان صور اسرافیل» بلدیه چی تهران بین سال های 1317 تا 1319 اعلام کرد هر وسیله چرخدار احتیاج به پلاک و چراغی دارد که حداقل تا فاصله 70 متری اش را روشن کند، اما اعتصاب اتوبوسران های شهر در یک سال بعد و در زمان محمد سجادی اتفاق افتاد. وقتی این بلدیه چی مالیات بسته بود به بنزین و بلیت و.. اما بلدیه چی ایستاد که اتوبوسران ها نباید کرایه را اضافه کنند.
بیشترین تخلفات در رانندگی
پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا اعلام کرد: تجاوز به چپ از شایعترین تخلفات درونشهری است.
خط ممتدد محوری، خط کشی است وسط معابر شهری و برونشهری که به دلایل گوناگون نمیتوان در آن محلها دور زد، سبقت گرفت و یا از روی آن عبور کرد که این نوع خط کشی را اصطلاحا دیوار قانون میگویند. متاسفانه در معابر درون شهری تخلف تجاوز به چپ که منجر به بسیاری از تصادفات میشود از شایعترین تخلفات است .
کلیه معابر عمومی درون و برونشهری جهت تشخیص سهم عبور رانندگان وسایل نقلیه توسط خط کشی ممتد یا مقطع شدهاند و یا با موانع فیزیکی نظیر نرده، گاردریل، بلوک سیمانی و ... به دو قسمت مساوی تقسیم شدهاند و رانندگان باید در محدوده مجاز از سمت راست معابر تردد کنند.
به گزارش ایسنا، خط مقطع محوری، خط کشی است که در وسط معابر کشیده میشود و معمولا کاربرد آن در جادههای برون شهری است که یک خط رفت و یک خط برگشت دارد که رانندگان در این محلها زمانی که ببینند از جلو وسیله نقلیه نمیآید با رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و جانب احتیاط می توانند به سمت چپ منحرف و سبقت بگیرند و حتی میتوانند در این محلها دور بزنند.
ضوابط احراز سلامت جسمانی و روانی (صلاحیت پزشکی) درخواستکنندگان انواع گواهینامه رانندگی
ماده1 بینایی برای گواهینامه های رانندگی پایه الف (گروههای 1 و 2) و پایه ب (گروه 1) و ویژه:
1 حداقل قدرت بینایی برای مجموع دوچشم با اصلاح یا بدون اصلاح 10/12
2 حداقل میدان بینایی برای هر چشم 70 درجه.
3 برای افراد تکچشمی حداقل قدرت بینایی 10/9 و میدان بینایی 100 درجه، ضمن رعایت شرایط ویژه در وسیله نقلیه.
ماده 2 بینایی برای گواهینامههای رانندگی پایه الف (گروه 3)، پایه ب (گروه 2) و پایه « پ» (گروه 1) و مجوزهای صادره در ماده (33) آییننامه:
1 حداقل قدرت بینایی برای مجموع دوچشم با اصلاح یا بدون اصلاح 10/14
2 حداقل میدان بینایی برای هرچشم 70 درجه
ماده 3 بینایی برای گواهینامههای رانندگی پایه پ (گروه2) و پایه ت (گروه 1 و 2):
1 حداقل قدرت بینایی برای مجموع دو چشم با اصلاح یا بدون اصلاح حداقل 10/15.
2 حداقل میدان بینایی برای هرچشم 70 درجه.
ماده 4 آن دسته از بیماریهایی که نیاز به دریافت نظریه و تأیید پزشک متخصص معتمد چشم را دارد:
1 افراد دارای میدان بینایی دوچشمی بین 120 تا 140 درجه.
2 افراد مبتلا به کوررنگی چشم.
3 افراد مبتلا به کاتاراکت (آب مروارید).
4 افراد مبتلا به گلوکوم (آب سیاه).
5 مبتلایان به بیماری شبکیه چشم.
تبصره 1 ملاک ارزیابی میدان بینایی تست Confrontaion میباشد.
تبصره 2 در معاینه چشم و سنجش بینایی، رعایت موارد زیر به وسیله پزشک الزامی است:
الف سنجش دید (قدرت بینایی) باید طبق استانداردهای بینالمللی و با نمودارهای سنجش بینایی استاندارد انجام پذیرد.
ب حداکثر میزان دید برای هر چشم 10/10.
پ در صورتی که متقاضی در هر خط دید بیش از 2 حرف را خطا نماید، آن خط در محدوده دید محاسبه نگردیده و خط درشتتر ملاک ارزیابی قرار میگیرد.
ماده5 شنوایی:
1 حداکثر افت شنوایی قابل قبول بدون اصلاح در هر گوش تا 40 دسیبل، برای گواهینامه رانندگی پایه الف (گروه 3)، پایه ب (گروه 2)، پایه پ (گروه 1و2)، پایه ت (گروه 1 و 2) و مجوزهای صادره در ماده (33) آییننامه.
2 در صورت کر بودن کامل یک گوش، حداکثر افت شنوایی قابل قبول با یا بدون اصلاح در گوش بهتر تا 40 دسیبل، برای گواهینامههای رانندگی پایه الف (گروه 1 و 2) و پایه «ب» ( گروه 1) و ویژه.
ماده 6 موارد ممنوعیت مطلق صدور و تمدید گواهینامه رانندگی:
اول: بینایی:
1 میدان بینایی دوچشمی کمتر از 120 درجه برای انواع گواهینامه رانندگی.
2 افراد مبتلا به بیماریهای Hmianopia bitemporal, Homonymous hemianopia برای انواع گواهینامه رانندگی.
3 افراد تکچشمی دارای قدرت بینایی کمتر از 10/9 برای انواع گواهینامه رانندگی.
4 افراد تکچشمی دارای میدان بینایی کمتر از 100 درجه برای انواع گواهینامه رانندگی.
تبصره1 افرادی که به تازگی یک چشم خود را از دست دادهاند تا طی زمان لازم برای عادت به دید تکچشمی، حداقل به مدت یک سال ممنوعیت مطلق رانندگی دارند.
5 افراد تکچشمی با هر قدرت بینایی برای دریافت گواهینامه رانندگی پایه الف (گروه 3)، پایه ب (گروه 2)، پایه پ (گروه 1 و 2)، پایه ت (گروههای 1 و 2) و مجوزهای صادره در ماده (33) آییننامه.
6 افراد مبتلا به کوررنگی شدید، دیپلوپیا (دوبینی) و فوریای عمودی برای گواهینامههای رانندگی پایه الف (گروه3)، پایه ب (گروه2) پایه پ (گروه 1 و 2)، پایه ت (گروه 1 و 2) و مجوزهای صادره در ماده (33) آییننامه.
دوّم: شنوایی:
7 در صورت کر بودن کامل یک گوش و افت شنوایی بیش از 75 دسیبل درگوش دیگر، برای گواهینامههای رانندگی پایه الف (گروههای 1 و 2)، پایه ب (گروه1) و ویژه
8 افت شنوایی بیش از 75 دسیبل در هر دو گوش، برای گواهینامههای رانندگی پایه الف (گروه3)، پایه ب (گروه2)، پایه پ (گروه 1 و 2)، پایه ت (گروههای 1 و 2) و مجوزهای صادره در ماده (33) آییننامه.
سوّم: اندامهای حرکتی فوقانی و تحتانی
نوع1 برای انواع گواهینامههای رانندگی:
9 فقدان مادرزادی یا قطع عضو یا فلج (در صورتی که هیچگونه اصلاح در فرد و وسیله نقلیه عملاً امکانپذیر نباشد) شامل موارد زیر:
الف هر دو اندام فوقانی (از ناحیه مچ).
ب انگشت شصت در هر دو دست.
ج یک اندام فوقانی و یک اندام تحتاتی ( از ناحیه مچ).
د اندامی که برای عمل کردن یک کنترل دستی یا پایی وجود آن الزامی است.
10 ابتلا به Quardriplegia .
11 ابتلا به دفرمیتی شدید.
12 چرخش مهرههای سرویکال به طرف راست و چپ کمتر از 45 درجه.
تبصره2 بدیهی است مفاد ماده (8) باید در این موارد مدنظر قرار گیرد.
تبصره2ـ بديهي است مفاد ماده (8) بايد در اين موارد مدنظر قرار گيرد.
نوع2ـ براي گواهينامههاي رانندگي پايه الف (گروه3)، پايه ب (گروه2)، پايه پ (گروه 1 و 2) و پايه ت (گروه 1 و 2) و مجوزهاي صادره در ماده (33) آييننامه:
الف ـ قطع عضو زير زانو منجر به پروتز اندام تحتاني.
ب ـ قطع در قسمت قدامي پا، مفصل Metatarsophalangeal و پنجه بزرگ پا.
پ ـ قطع، فلج يا ناتواني كامل از يك شصت و دو انگشت در هر دست.
ت ـ دارا بودن تنها يك بازو.
ث ـ ابتلا به پاراپلژي.
تبصره3ـ بديهي است مفاد ماده (8) بايد در موارد يادشده مدنظر قرار گيرد.
چهارم: ساير موارد به شرح زير براي انواع گواهينامههاي رانندگي:
14 ـ افراد مبتلا به اختلالات تنفسي شديد (سطح4) و كليه افرادي كه براي رفع اختلالات تنفسي خود نيازمند استفاده از تجهيزات تأمين اكسيژن در زمان رانندگي هستند.
15ـ افراد مبتلا به اختلال شديد عملكرد قلب (طبقه4 از طبقهبندي عملكرد قلب).
16ـ اعتياد به انواع موادمخدر، مواد و نوشابههاي الكلي، استفاده از داروهاي تخديركننده و يا محرك سيستم اعصاب و روان (CNS).
17ـ افراد مبتلا به سايكوز حاد از هرنوع، بيماران (خلفي) Bipolar در فاز حاد.
18ـ افراد مبتلا به صرع مسلم.
ماده7 ـ موارد ممنوعيت مطلق براي صدور گواهينامه رانندگي بايد به تأييد سه نفر پزشك متخصص مربوط رسيده باشد.
ماده8 ـ هرگاه پزشك و افسر كارشناس عالي تصادفات و امور فني راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران تشخيص دهند كه اشخاص مبتلا به ضعف بينايي يا شنوايي به كمك عينك يا لنز و يا سمعك و همچنين اشخاص داراي نقص عضو به كمك وسايل مصنوعي و يا با نصب تجهيزات مخصوص در وسيله نقليه، به طور طبيعي قادر به رانندگي ميباشند، صدور گواهينامه به نام آنان در صورت جمع شرايط لازم ديگر، مانعي ندارد. اما در متن گواهينامه بايد تصريح شود كه فقط با عينك، لنز يا سمعك و يا چه نوع وسيله نقليهاي ميتوانند رانندگي نمايند. آزمايش عملي رانندگي از درخواستكنندگان داراي نقص عضو بايد به وسيله سه نفر افسر كارشناس مذكور انجام پذيرد.
ماده9ـ ارزيابي انواع:
1ـ اختلالات بينايي.
2ـ اختلالات شنوايي.
3ـ اختـلالات غـدد آنـدوكرين (اعم از انواع ديابت نيازمند به درمان انسوليني و غير انسوليني، هيپوگليسمي غيرديابتي، تيروئيد، پاراتيروئيد، هيپوفيز، اكرومگالي، آدرنال، چاقي، آنسفالوپاتي هپاتيكي).
4ـ اختلالات كليوي.
5 ـ اختلالات تنفسي.
6 ـ اختلالات نورولوژيكي (مغز و اعصاب).
7ـ اختلالات حركتي اندامهاي فوقاني و تحتاني.
8 ـ اختلالات عصبي ـ عضلاني.
9ـ اختلالات قلبي و عروقي.
10ـ اختلالات فشار خون.
11ـ اختلالات ناشي از مصرف دارو.
12ـ اختلالات روحي و رواني (اعصاب و روان).
13ـ اختلالات خواب (اعم از Sleep apnea و ناركولپسي).
14ـ عفونتها.
احـراز سلامت جسماني و رواني رانندگان براساس دستورالعمل اجرايي است كه پس از تأييد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و با هماهنگي نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران براي اجرا به تمامي پزشكان انجامدهنده معاينات پزشكي درخواستكنندگان انواع گواهينامه، ابلاغ ميشود.
ماده10ـ پزشكان انجام دهنده معاينات درخواستكنندگان گواهينامه رانندگي، ملزم به شركت و كسب موفقيت در دوره آموزشي « معاينات رانندگان» كه به وسيله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي برگزار ميگردد، هستند.
مقررات وضوابط حمل بار در جادههاي كشور
ضوابط و مقررات حمل بار در جادههاي كشور كه توسط وزارت راه و ترابري با استناد به ماده (14) قانون نحوه رسيدگي به تخلفات و اخذ جرايم رانندگي ـ مصوب30/3/1350ـ با اصلاحات بعدي آن و بندهاي 7 و 12 ماده (7) قانون تغيير نام وزارت راه و ترابري و تجديد تشكيلات و تعيين وظايف آن ـ مصوب 16/4/1353 ـ تعيين گرديده است، به شرح زير ميباشد:
ضوابط حمل بار
1ـ وزارت راه و ترابري ميتواند درآزادراههاي كشور وسايل لازمه براي توزين و اندازهگيري ابعاد و وزن محور وسايط نقليه سنگين را تهيه و مورد استفاده قرار دهد.
2ـ وزارت راه و ترابري ميتواند با جلب مساعدت نيروي انتظامي از عبور و مرور وسايط نقليهاي كه وزن و طرز بارگيري و ظرفيت محموله آن اضافه بر ميزان مجاز باشد جلوگيري نمايد.
3ـ مالكين وسايط نقليه سنگين مكلف به رعايت مقررات يادشده و ساير مقررات بينالمللي و مصوب از طرف وزارت راه و ترابري بوده و وزارت راه و ترابري براي اجراي اين تصويبنامه با استفاده از نظر سنديكاي مالكين كاميونها حدود و نظامات مربوط را تعيين و آگهي خواهدنمود.
4ـ وزارت راه و ترابري در اجراي مقررات اين تصويبنامه عده لازم از مهندسين آن وزارت را انتخاب خواهدنمود كه با تشريك مساعي نيروي انتظامي اقدام لازم را معمول دارند.
مقررات حمل و نقل بار در راهها
الف ـ بار محوري
تعريف ـ فشار يا نيروي وزن وارده از سوي هريك از محورهاي وسايل نقليه بر سطح راه را بار محوري مينامند.
حداكثر فشار وارد از محورهاي راهنما، منفرد و زوج بر سطح راه نبايد از حدود ذيل تجاوز نمايد.
1ـ محور راهنما (دوچرخ) شش تن
2ـ محور منفرد (چهار چرخ) سيزده تن
3ـ محور زوج (هشت چرخ) بيست تن
تبصره1ـ براي استفاده از حداكثر فشار تعيين شده در فوق اندازه لاستيك چرخها نبايد از 20 × 750 كمتر باشد.
تبصره2ـ چنانچه فاصله دو محور مجاور از يكديگر كمتر از دو متر باشد، آن دو محور را روي هم محور زوج نامند و اگر فاصله از دو متر بيشتر باشد هركدام محور منفرد محسوب ميشود.
ب ـ وزن مجاز كاميونها
حداكثر وزن كاميون با بار آن نبايد از حدود ذيل تجاوز نمايد:
ـ كاميون دو محور 19 تن
ـ كاميون سه محور 26 تن
ج ـ وزن مجاز وسايل نقليه مفصلدار
اوّل ـ كاميون نيمه يدك (بارگير مستقيماً به وسيله چرخ پنجم به كاميون اتصال دارد) شامل:
1ـ تريلي سه محور ده چرخ بيست و شش تن
2ـ چهار محور چهارده چرخ سي و دو تن (چنانچه فاصله بين دو محور عقب تريلي از دو متر تجاوز نمايد. حداكثر وزن مجاز (تريلي با محموله)، 36 تن ميباشد.)
3ـ تريلي پنج محور دوازده چرخ سي و چهار تن
تبصره ـ در صورتي كه مشخصات چرخهاي تريلي بيش از اندازه معمول باشد، ميـزان ظرفيـت حمـل اضافي مشخص و با مجوز واحدهاي ذيربط سازمان راهداري و حمل و نقل جادهاي حداكثر وزن (تريلي با محموله) تا 38 تن اجازه عبور داده ميشود.
4ـ تريلي پنج محور هيجده چرخ چهل تن
دوّم ـ كاميون با يدك (بارگير به طور غيرمستقيم به وسيله صفحهگردان و مالبند و قفل و پين به كاميون متصل ميشوند.) شامل:
1ـ كـاميـون دو محـور شـش چـرخ با يـدك دو محـور شـش چـرخ سـي تـن (كاميون شانزده تن ـ يدك چهارده تن).
2ـ كامـيون دو محـور شـش چـرخ با يـدك سه محـور ده چـرخ سـي و دو تن (كاميون شانزده تن ـ يدك پانزده تن).
3ـ كاميـون سه مـحور ده چـرخ با يـدك دو محـور شش چرخ سي و هشت تن (كاميون بيست و دو تن ـ يدك شانزده تن).
4 ـ كاميون سه محور ده چرخ با يدك سه محور ده چرخ چهل تن (كاميون بيست و دو تن ـ يدك هيجده تن).
تبصره1ـ حداكثر وزن كاميون و يا وسايط نقليه مفصلدار با بار نبايد از ميزان معين شده در كارت مشخصات آن تجاوز نمايد.
تبصره2ـ در بعضي از راههاي كشور كه داراي شرايط فني ويژهاي ميباشد، سازمان راهداري و حمل و نقل جادهاي محدوديت به وجود آمده درخصوص ابعاد و وزن وسايل نقليه را اعلام مينمايد.
د ـ ابعاد
ابعاد وسايط نقليه با بار آن نبايد از حدود زير تجاوز نمايد.
1ـ حداكثر عرض: دو متر و شصت سانتيمتر.
2ـ حداكثر ارتفاع: چهار متر و نيم (در راههاي چالوس و هراز 8/3 متر).
3ـ حداكثر طول:
ـ كاميون دو محور با بار آن ده متر
ـ كاميون سه محور با بار آن دوازده متر
ـ تريلي با بار آن شانزده متر
ـ كاميون با يدك هيجده متر و سي و پنج سانتيمتر
تبصره1ـ محموله پس از بارگيري وسايط نقليه باربري نبايد از جلو كاميون بيش از پنجاه سانتيمتر و از عقب آن بيش از سه متر بيرون باشد. قسمتي از بار كه از كاميون و يا يدك و يا تريلي خارج ميشود، بايد به طور خيلي واضح در شب به وسيله چراغ قرمز و در روز به وسيله پرچم قرمز مشخص گردد.
تبصره2ـ وسـايط نقلـيهاي كه ابعاد و وزن آنها از حدود فوقالذكر تجاوز نمايد، به هيچ وجه اجازه حركت در راهها را ندارد. مگر آنكه بار اضافي را تخليه نمايند.
تبصره3ـ متخلفين از اين مقررات ضمن الزام به اجراي تبصره2 ملزم به پرداخت حداكثر جريمه قانوني تخلف عدول از مقررات و پرداخت خسارت وارده به راه ميباشند كه توسط سازمان راهداري و حمل و نقل جادهاي برآورد خواهدشد. لذا لازم است متخلفين به واحدهاي سازمان مزبور هدايت شوند.
تبصره4ـ چنانچه حمل محمولههايي كه غيرقابل تقسيم بوده، و وزن و ابعادشان نيز از حدود يادشده تجاوز نمايد و از محلي به محل ديگر از طريق جاده ضرورت يابد، لازم است با مجوز (كامپيوتري) سازمان راهداري و حمل و نقل جادهاي و واحدهاي تابعه آن در استانها ترتيب حمل و نقل اين قبيل اشياء دادهشود. در اين قبيل موارد پس از بررسي براساس ضوابط تعيين شده شرايط حمل و نقل اعلام خواهدشد. اين شرايط شامل سرعت، ساعت حركت، مسير، پيشبينيهاي لازم به منظور جلوگيري از تصادم و ايجاد خسارت به راه و ابنيه فني و غيره بوده و واحدهاي انتظامي و سازمانهاي مسئول مراقبت و نظارت خواهند نمود تا شرايط و ضوابط تعيين شده دقيقاً اجرا گردد.
تردد تريليهاي 5 محور 12 چرخ با وزن كل حداكثر 40 (چهل) تن با لاستيكهاي نوع راديال با عرض حداكثر 5/36 (سي و شش و نيم) سانتيمتر براي چرخهاي بارگير در مسيرهاي ترانزيتي كشور بلامانع ميباشد.
درخصوص الحاقيه مقررات حمل و نقل بار در راههاي كشور موضوع كنترل ظرفيت كل وسايل نقليه با ظرفيت كمتر از 19 تن نظير كاميون بنز 911 و خاور 808 و 608 با عنايت به اينكه در تعدادي از وسايل نقليه مغايرتهايي بين ظرفيت مندرج در كارت مشخصات وسايل نقليه با ظرفيت ناخالص مشاهده ميگردد. بهمنظور رفع مشكل و تطبيق وسايل نقليه فوق با استاندارد، ظرفيت كل وسايل نقليه (وزن ناخالص) به شرح زير اعلام ميگردد.
ـ كاميون بنز 911 11تن
ـ خاور 808 5/8 تن
ـ بادسان 14 B 6 7 تن
ـ بادسان 14 B 8 5/8 تن
ـ ديگر انواع كاميون و كاميونت با ظرفيت كمتر از 19 تن متعاقباً اعلام ميگردد.
ويژگي ها و محدوديت هاي گواهينامه رانندگي ب – 1
بر اساس بند ت ماده 27 آئين نامه جديد راهنمايي و رانندگي مصوب 1384 گواهينامه ب - 1 براي درخواست كنندگان در اولين مرحله با اعتبار موقت يكساله صادر مي شود و در مدت ياد شده دارنده آن مكلف به رعايت محدوديت ها و شرايط ويژه اي مي باشد كه در صورت رعايت آنها و رعايت مقررات آئين نامه راهنمايي و رانندگي و مرتكب نشدن تخلف به گواهينامه رانندگي با اعتبار 5 ساله تبديل خواهد شد. پليس راهنمايي و رانندگي ناجا به منظور رفاه حال متقاضيان و تشويق دارندگان اين نوع گواهينامه به رعايت قوانين و مقررات عبور و مرور و كاهش تخلفات و تصادفات با تغيير روش هاي موجود بجاي صدور گواهينامه صرفاً يكساله، گواهينامه هاي جديد را با دو اعتبار يكساله و پنجساله صادر مي نمايد تا در صورتي كه دارنده گواهينامه از تاريخ صدور گواهينامه تا يكسال مقررات را رعايت نموده و مرتكب تخلف نگردد، اعتبار گواهينامه وي بدون نياز به مراجعه به راهنمايي و رانندگي 5 ساله خواهد بود و در صورت ارتكاب تخلفات مهم و حادثه آفرين ذيل گواهينامه ب - 1 متخلف در محل توسط مأموران راهنمايي و رانندگي اخذ و جهت تبديل به گواهينامه موقت يكساله به مراكز صدور پروانه هاي رانندگي ارسال خواهد شد.
1- تقصير در تصادفات فوتي
2- تقصير در تصادفات جرحي
3- سبقت غير مجاز
4- تجاوز از سرعت مجاز
و در صورت ارتكاب ساير تخلفات ذيل، مطابق دستورالعمل ها و مقررات موجود در پايان يكسال پس از طي دوره هاي آموزشي و يا شركت مجدد در آزمونهاي آئين نامه و عملي شهر، گواهينامه موقت يكساله بدون امتياز فوق الذكر صادر و تحويل خواهد شد.
1- مقصر بودن در تصادفات منجر به خسارت
2- متواري شدن از صحنه تصادف جرحي يا فوتي
3- متواري شدن از صحنه تصادف خسارتي
4- تجاوز به چپ از خط وسط معابر
5- عدم حركت از ميان خط عبور
6- عدم رعايت مقررات هنگام تغيير خط عبور
7- عبور از محل ممنوع
8- عدم رعايت حق تقدم عبور وسايل نقليه و يا عابران پياده
9- عدم توقف كامل هنگام مشاهده تابلو ايست قبل از تقاطع
10- رانندگي با وسايل نقليه داراي نقص فني
11- عبور از چراغ قرمز
12- عدم رعايت مقررات چراغهاي چشمك زن
13- عدم توجه به فرمان پليس راهنما يا فرمان پليس مدرسه
14- دور زدن و يا گردش به چپ يا راست در محل هاي ممنوع
15- حركت بطور مارپيچ
16- ارتكاب ساير تخلفات رانندگي
17- محروميت از رانندگي بر اساس احكام صادره مراجع قضائي
18-استفاده از پلاك يا مدارك جعلي (كارت مشخصات وسيله نقليه، شناسنامه مالكيت وسيله نقليه، كارت بيمه، معاينه فني خودر
19- عدم ارائه اطلاعات جديد دارنده گواهينامه موقت به راهنمايي و رانندگي در صورت تغيير مشخصات فردي يا نشاني (حداكثر تا 10 روز)
20- رانندگي از ساعت 2400 تا 0500 بامداد
21- حمل مسافر
22 - يدك كشيدن (بكسل كردن) ساير وسايل نقليه
23-رانندگي در جاده ها، بزرگراهها و آزادراههاي برون شهري
توصيه پيشگيرانه در رانندگى
1. كمربند ايمنى حافظ جان شما و همراهانتان مي باشد.
2. از مواردى كه موجب غفلت و حواس پرتى شما در رانندگى مي شود پرهيز نمائيد.
3. سرعت غيرمجاز، سبقت در نقاط ممنوعه، انحراف به چپ، رانندگى در حال خستگى و خوابآلودگى، نقص سيستم روشنايى در شب و عدم رعايت حق تقدم و فاصله طولى ازجمله تخلفاتى هستند كه سلامتى شما و همراهانتان را با خطر جدى مواجه مي سازند.
4. از رانندگى در نقاط ممنوعه و خلاف مسير حركت ديگر وسائط نقليه در خيابانهاى يكطرفه جداً بپرهيزيد.
5. از گردش به چپ و راست بصورت ناگهانى بپرهيزيد.
6. همواره به تابلوها و علائم راهنمايى و رانندگى كنار جاده ها و خيابانها توجه نمائيد.
7. به هنگام رانندگى فاصله لازم را با ساير خودروها رعايت نمائيد.
8. از رانندگى با سرعت غيرمجاز جداً خوددارى نمائيد.
9. از رانندگى با سرعت غيرمتعارف و كمتر از حد معمول مخصوصاً در سطح شهر بپرهيزيد.
10. از توقفهاى دوبله جداً خوددارى نمائيد.
11. در آغاز حركت به جلو و اطراف كاملاً توجه نمائيد.
12. از حمل بار و اثاثيه خارج از استاندارد خوددارى نمائيد.
13. با حمل مسافر مخصوصاً كودكان در قسمت بار وسيله نقليه خود، جان ديگران را به خطر نياندازيد.
14. در سراشيبي ها از حركت با دنده خلاص و يا موتور خاموش به منظور صرفه جوئى در مصرف بنزين جداً بپرهيزيد.
15. اتومبيل خود را همواره به لوازم يدكى مورد نياز مجهز نموده و بصورت مستمر سلامت فنى و ايمنى آن از جمله ترمزها، برف پاكن ها، چراغ ها، چرخ ها و ... را بررسى نمائيد.
16. در هنگام خريد لوازم يدكى ماركهاى معتبر و مورد اطمينان را انتخاب نمائيد.
17. اندازه تاير، رينگ و تيوپ را طبق استاندارد وسيله نقليه خود انتخاب نمائيد.
18. از حمل مسافر خارج از حد استاندارد خوددارى نمائيد.
19. از خوردن و آشاميدن، صحبت با ديگران و مكالمه با تلفن همراه در هنگام رانندگى بپرهيزيد.
20. به هنگام بارش برف و باران وشبها مراقبت بيشترى از عابرين به عمل آوريد.
21. به هنگام رانندگى از قراردادن كودكان در بين دو صندلى جلو و در بغل و روى زانوى خود بپرهيزيد.
22. در حين رانندگى مراقب باشيد تا كودكان سرودست خود را از اتومبيل بيرون نياورند.
23. چنانچه نور بالاى اتومبيلى از مقابل يا آئينه موجب آزار چشمان شما گرديد درصدد مقابله برنيائيد.
24. هرگز اتومبيل خود را در اختيار افراد كم تجربه و فاقد گواهينامه رانندگى نگذاريد.
25. همواره در هنگام رانندگى گواهينامه، كارت خودرو و مدارك بيمه اتومبيل خود را همراه داشته باشيد.
26. اگر رانندهاى راه شما را سد نمود، درصدد تلافى برنيائيد.
27. در حين رانندگى مراقب حال كودكان و افراد كهنسال باشيد.
28. هرگاه راننده اى بدون توجه به مقررات از شما سبقت گرفت با او رقابت نكنيد.
29. به هنگام عصبانيت، خستگى و عدم تمركز حواس از رانندگى اجتناب نمائيد.
30. در مناطق روستايى حاشيه جادهها بيشتر مراقب باشيد. چرا كه در اين مناطق روستائيان جهت تردد از موتورسيكلت يا دوچرخه هائى استفاده ميكنند كه بعضاً فاقد سيستم روشنيى و علائم شبنما مي باشد.
31. در آغاز بارندگى تا حصول اطمينان از شسته شدن كامل سطح جاده و برطرف شدن لغزندگى حاصل از رسوبات روغنى و سائيدگى لاستيكها و ... با سرعت مطمئن رانندگى كنيد.
32. به هنگام تركيدن يا پنچر شدن ناگهانى لاستيك، با حفظ خونسردى خود، پايتان را از روى پدال گاز برداريد، از ترمز ناگهانى بپرهيزيد، از بازى كردن با فرمان خوددارى نموده و با دو دست محكم آنرا نگه داريد. چنانچه لاستيك جلو سمت چپ تركيد، حتى المقدور خودرو را به سمت راست هديت نمائيد تا مانع از منحرف شدن به سمت چپ شود.
33. علل اصلى بيشتر تصادفات سرعت غيرمجاز، عدم توجه به جلو، عدم رعايت فاصله طولى با وسائط نقليه جلويى و انحراف به چپ ميباشد.
34. استفاده از تلفن همراه در حين رانندگى برخلاف مقررات است.
35. متأسفانه درصد بالايى از تصادفات خصوصاً تصادفات جادهاى بعلت سبقتهاى ممنوع، سرعت غيرمجاز و عدم توجه به تابلوها رخ مي دهند كه عمدتاً مرگبار هستند.
36. با توجه به اينكه در تصادفات سرنشينان عقب خودروها به سمت جلو پرتاب ميشوند و ضمن آسيب به خود به سرنشينان جلو هم صدمه وارد مي كنند، بستن كمربند ايمنى در صندلى عقب نيز ضرورى است.
37. عجله و شتاب بيمورد از عوامل مهم تصادفات شديد رانندگى است.
38. استفاده غيرمجاز از نور بالاى اتومبيل به معنى استقبال از خطر تصادف است.
39. كم باد بودن لاستيك خودرو از علل عمده عدم كنترل صحيح فرمان است.
40. استفاده از لاستيكهاى صاف و فرسوده خطرآفرين است.
41. همكارى با مأمورين راهنمايى و رانندگى احترام به قانون است.
توصيه پيشگيرانه در تردد شهرى
1. براى عبور از عرض خيابان از محلهاى خطكشى شده استفاده نمائيد.
2. براى عبور از خيابان يا جاده هاى بين شهرى كوتاهترين ميسر را انتخاب نموده و هيچگاه بصورت مورب از عرض خيابان عبور ننمائيد.
3. حتى المقدور براى عبور از عرض خيابان در هنگام شب از لباسهاى روشن استفاده نمائيد. در غير اين صورت مراقبت بيشترى را در اين خصوص بعمل آوريد.
4. قبل از توقف كامل خودرو ازپياده شدن يا باز كردن درب جداً خوددارى نمائيد.
5. از بيرون بردن سر و دست خود از خودرو جداً بپرهيزيد و اين موضوع را به فرزندانتان نيز بياموزيد.
6. نحوه عبور از عرض خيابان را به فرزندان خود آموزش دهيد.
7. كودك خود را با انجام صحيح رفتارهاى ترافيكى آشنا سازيد.
8. فرزندان خود را با تابلوها و علائم راهنميى و رانندگى آشنا نمائيد.
9. به بچه ها بياموزيد كه براى تعقيب توپ خود بصورت ناگهانى در وسط خيابان حاضر نشوند.
10. هنگام سوار شدن بايد ابتدا بچه ها و هنگام پياده شدن ابتدا بزرگترها اقدام نمايند.
11. از صدا زدن كسى كه در وسط خيابان در حال عبور است جداً بپرهيزيد واين موضوع را به فرزندانتان نيز بياموزيد.
12. استفاده از وسايط نقليه عمومى مانند اتوبوس و تاكسى و… به منظور ترددهاى داخل يا خارج شهرى اطمينان بخش تر است. لذا توصيه ميگردد خصوصا خواهران در صورت تنها بودن از وسيط نقليه عمومى استفاده نمايند.
13. در صورت استفاده از خودروهاى شخصى وضعيت و حركات راننده را زير نظر گرفته و در صورت مشاهده هر گونه حركت مشكوك از اتومبيل پياده شده و از ماموران انتظامى و يا مردم استمداد بطلبيد.
14. در صورت استفاده از اتومبيلهاى شخصى قبل از سوار شدن وضعيت داخل اتومبيل از قبيل دستگيره باز و بستن درها و دستگيره شيشه بالابر و غيره را بررسى و در صورت مشاهده موارد مشكوك از خودرو پياده و با بخاطر سپردن شماره پلاك و رنگ و مشخصات اتومبيل نيروى انتظامى را مطلع نماييد.
15. در صورت استفاده از خودروهاى شخصى در بين راه از قبول هر گونه خوردنى و نوشيدنى از راننده و سرنشينان خوددارى نماييد.
16. هنگام استفاده از خودروهاى شخصى در صورت مشاهده تغيير مسير بي تفاوت نبوده سريعا به راننده متذكر شويد.
17. براى رفت وآمد به مناطق حاشيهاى و خلوت شهر اصلح است از وسيط نقليه شخصى مسافركش استفاده نكنيد.
18. توصيه ميگردد شبها از سوار شدن به خودروهاى شخصى جهت تردد اجتناب نماييد.
19. شب هنگام و صبح زود در اطراف پايانه هاى مسافربرى و ورودى شهر از خودروهاى شخصى مسافركش استفاده نكنيد.
20. در صورت استفاده از خوروهاى مسافركش شخصى در مناطق خلوت و حاشيه اى قبل از سوار شدن شماره پلاك و رنگ و مشخصات خودرو را بخاطر بسپاريد.
21. از سوار شدن به خودروهاى شخصى كه داراى راننده و سرنشين جوان ميباشد، خوددارى نماييد.
22. در صورت استفاده از خودروهاى شخصى زيورآلات، اشيا قيمتى و وجوه نقدى خود را در معرض ديد راننده و سرنشينان قرار ندهيد.
23. در صورت قرار دادن وسيل خود در صندوق عقب خودرو اندكى صبر كنيد و بعد از پياده شدن راننده از خودرو خارج شويد.
24. در صورت برخورد با خودروهاى مسافركش مشكوك شماره پلاك و مشخصات آنها را يادداشت و با ذكر دليل مظنونيت به اولين كلانترى يا ستاد خبرى ناحيه انتظامى اعلام نماييد.
25. به فرزندان خود بياموزيد در صورت تاخير يا غيبت سرويس مدرسه به هيچ وجه درخواست رانندگان غريبه را براى سوار شدن نپذيريد ودر ين مورد از مسئولان مدرسه كمك بخواهند.
26. به هنگام انتظار تا رسيدن خودرو سعى نماييد در محلهاى خلوت و كم تردد قرار نگيريد.
توصيه پيشگيرانه در مسافركشى
1. از انتقال مسافرانى كه مشكوك به اخاذى و سرقت به عنف هستند خوددارى نموده و موارد مشكوك را سريعا به نيروى انتظامى اعلام نماييد.
2. شبها و صبح زود از انتقال مسافران جوان و مشكوك كه كرايه بالاترى پيشنهاد ميكنند خوددارى نماييد زيرا احتمال بروز اتفاقات ناگوار وجود دارد.
3. در حين انتقال مسافران مواظب حركات مشكوك آنها بوده و مراقب حملات احتمالى آنان باشيد.
4. حتى الامكان از انتقال مسافر به مناطقى كه آشنايى نداريد خوددارى نماييد و در صورت انتقال سعى كنيد از مسيرهاى اصلى و پرجمعيت تردد نماييد.
5. سارقان گاهى تحت پوششهاى خانوادگى رانندگان را به مناطق خلوت و زير پلها هدايت كرده اقدام به اخاذى و سرقت اتومبيل مينمايند؛ لذا توصيه ميگردد به محض برخورد با ين قبيل مسافران هوشيارانه عمل نماييد.
6. سارقان بعضا در مناطق خلوت و كم تردد به بهانه تمام كردن بنزين مستقر شده، از رانندگان عبورى تقاضاى بنزين مينمايند، سپس در يك فرصت مناسب به همدستان خود كه در فاصله كمترى قرار دارندملحق شده، آنها را به مناطق خلوت سوق ميدهند و مبادرت به سرقت به عنف مي نمايند.
7. گروهى از سارقان به منظور اغفال راننده در يك مسير و در فواصلى اندك قرار گرفته به عنوان مسافر سوار ميشوند و در فرصت مناسب با همكارى يكديگر مبادرت به سرقت خودرو و اخاذى از راننده مي نمايند.
8. در حين مواجهه با تهديد از طرف سارقان و درگيرى با آنها لازم است توصيه هاى ذيل انجام شود: سوئيچ را به خارج از اتومبيل و محلى كه پيدا كردن آن مشكل است پرتاب نماييد، در صورت داشتن سوئيچ مخفى دور از ديد متجاوزان آن را بكار اندازيد.