چکیده
یکی از نیاز های بشر از ابتدا تا کنون بر قراری ارتباط با همدیگر بوده است . از ابتدا بوسیله ی ابزار هایی این ارتباطات انجام می شد از جمله با نوشتن نامه و حمل آن بوسیله کبوتران و یا انتقال آن بوسیله اسب سواران .
با پیشرفت علم انسان احتیاج به ارتباط سریع تر و ارزان تر را احساس کرد .
در این گزارش چکیده ای از تاریخچه ی یکی از وسایل ارتباطی به نام تلفن توضیح داده شده و امکانات ارائه شده در داخل کشور را به صورت شفاف توضیح داده است .
فصل اول :
آشنایی با محل کارآموزی
تاریخچه ی مخابرات
یک گرایش از مهندسی برق است که خود به دو زیر مجموعه میدان و امواج و سیستم تقسیم می شود.در گرایش سیستم هدف فرستادن اطلاعات از یک نقطه به نقطه ای دیگر است.
اطلاعات معمولاً به صورت سیگنال های الکترونیکی وارد"فرستنده"می شوند، با روش های مختلف به "گیرنده" انتقال پیدا می کنند ، و سپس دوباره به سیگنال های الکترونیکی حامل اطلاعات فرستاده شده تبدیل می گردند.مدیوم های (محیط های،کانال های،رسانه های)انتقال سیگنال ها از فرستنده به گیرنده شامل سیم مسی ( زوج سیم ، کابل هم محور ) ، امواج رادیویی ( بی سیم ) ، موجبرها و فیبر نوری می شوند.
سیگنال ها و سیستم های مخابراتی به دو نوع تقسیم می شوند : آنالوگ و دیجیتال . سیگنال های آنالوگ دارای مقادیر پیوسته در زمان های پیوسته هستند ، در حالی که سیگنال های دیجیتال دارای مقادیر گسسته (مثلاً 0 یا 1) هستند . رادیو های ( samples ) فقط در زمان های معینی و تلفن های شهری نمونه هایی از سیستم های مخابراتی آنالوگ هستند. مودم های FM و AMکامپیوتر، تلفن های همراه جدید ،و بسیاری از دستگاه های جدید دیگر مخابراتی با سیگنال های دیجیتال کار می کنند.
اهداف اصلی مهندسی مخابرات عبارت اند از فرستادن اطلاعات با بالاترین سرعت ممکن ( برای سیستم های دیجیتال )، پایین ترین آمار خطا، و کمترین میزان مصرف از منابع(انرژی و پهنای باند). برای دستیابی به این اهداف و تجزیه و تحلیل عملکرد سیستم های مخابراتی ،این رشته مهندسی از آمار و احتمالات بهره فراوانی می گیرد.
در سال 1265 شمسی مصادف مصادف با 1886 میلادی، برای اولین بار در ایران، یک رشته سیم تلفن بین تهران و شاهزاده عبدالعظیم به طول 7/8 کیلومتر توسط بوآتال بلژیکی که امتیاز راه آهن ری را داشت کشیده شد.مرحله دوم فناوری مخابرات در تهران از سال 1268 شمسی یعنی 13 سال پس از اختراع تلفن با برقراری ارتباط تلفنی بین دو ایستگاه ماشین دودی تهران و شهر ری آغاز شد.پس از آن بین کامرانیه در منطقه شمیران و عمارت وزارت جنگ در تهران و سپس بین مقر ییلاقی شاه قاجار در سلطنت آباد سابق و عمارت سلطنتی تهران ارتباط تلفنی دایر شد.
وزارت تلگراف در سال 1287 شمسی با وزارت پست ادغام و به نام وزارت پست و تلگراف نامگذاری شد.در سال 1302 شمسی قراردادی برای احداث خطوط تلفنی زیرزمینی با شرکت زیمنس و هالسکه منعقد شد و سه سال بعد در آبان ماه 1305 شمسی تلفن خودکار جدید بر روی 2300 رشته کابل در مرکز اکباتان آماده بهره برداری شد.در سال 1308 شمسی امور تلفن نیز تحت نظر وزارت پست و تلگراف قرار گرفت و به نام وزارت پست و تلگراف و تلفن نامگذاری شد.مرکز تلفن اکباتان در سال 1316 شمسی به 600 شماره تلفن رسید و دو سال بعد بهره برداری شد و درسال 1337 به 13 هزار شماره توسعه یافت. خطوط تلفن جدید یا کاریر نیز پس از شهریور 1320 مورد بهره برداری قرار گرفت و ارتباط تلفنی بین تهران و سایر شهرها گسترش یافت و مراکز تلفنی تهران یکی پس از دیگری تأسیس شد.وزارت پست و تلگراف و تلفن در سال 1383 به نام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تغییر نام یافت.
مخابرات در خوزستان
در سال 1303 اولین ارتباط مخابراتی استان بوسیله ی چند خط تلگراف آغاز به کار نمود.و در سال 1317 با نصب و راه اندازی یک مرکز 300 شماره ای مغناطیسی در اهواز ارتباط تلفنی این استان آغاز گردید که در سال های بعد با توسعه مرکز به 930 شماره افزایش یافت.اولین مرکز تلفن خودکار با ظرفیت 3000 شماره در سال 1337 در اهواز مورد بهره برداری قرار گرفت و در سال های 1345 با توسعه ی 2000 شماره دیگر، تعداد شماره های منصوبه در اهواز به 5000 شماره رسید.در سال 1355 با احداث مرکز دوم در شهر اهواز به نام انوشیروان ( مدرس فعلی ) توسعه تلفن ادامه یافت بطوری که در سال 1357، آغاز انقلاب شکوهمند ملت ایران، تعداد تلفن های منصوبه در استان خوزستان به 65000 شماره رسید و با شدت گرفتن روند تلفن بعد از انقلاب و تلاش همکاران مؤمن باعث شد که هم اکنون (3/10/1380) ما شاهد 570000 شماره تلفن های نصب شده ی ثابت در سطح استان باشیم.
مخابرات در ایذه
مخابرات ایذه در سال 1355 با 400 شماره تلفن مغناطیسی راه اندازی شد و در سال های بعد به 700 و تا 1000 شماره و به طور مداوم تا سال 1362 به 2000 شماره خودکار رسید و اکنون با 22000 شماره دیجیتال 13 مرکز روستایی مشغول به کار است.و خطوط انتقال نیز فیبر نوری است. این مرکز به دو مرکز راه دور که یکی به شهرستان رامهرمز و دیگری به شهرکرد متصل می باشد.در حال حاضر، سیستم GSM- تلفنی که شبیه به سیستم موبایل است - در چندین مرکز شهرستان ایذه( دهدز، هلایجان ، نوترگی و چهارتنگ ) وجود دارد.
همچنین دکت که نوعی مرکز تلفن بی سیم است در روستای میانگران و اطراف وصل شده است.
تاریخچه تلفن همراه در جهان
از دهه 1960 فکر آزاد کردن تلفن از حالت ثابت و بکارگیری آن در مکان های مختلف در کشورهای اسکاندیناوی پا گرفت.کشورهای سوئد،دانمارک و نیز فنلاند از پیشگامان تلفن های اتومبیل در جهان بودند که در اواخر دهه 1960 به بازار جهانی عرضه شد و در پی این موفقیت کشورهای اسکاندیناوی در صدد برآمدند این سیستم را تکمیل نمایند.
تلفن سیار این سیستم بصورت لامپی و آنالوگ(غیرهوشمند)بود که پاسخگوی متقاضیان نبود.این سیستم با یک مرکز اصلی مرتبط بود و این مرکز محور ارتباط متقابل تلفن هایی بود که هر یک جداگانه با همان مرکز و فرکانس توان مبادله داشتند و امکان وصل این سیستم به شبکه خودکاردر سطح کل جامعه وجود نداشت.در پی تبدیل این سیستم به خودکار،اولین شبکه تلفن متحرک به نام(NMT) بوسیله این چهار کشور،آمریکا سیستم(AMPS) خود را وارد بازار کرد و ژاپن سومین کشور در جهان بود که سیستم سیار خود را با ویژگی های دو نوع اسکاندیناوی وآمریکایی به نام(HCMTC) وارد بازار نمود.سیستم ژاپنی قابلیت اتصال به شبکه را داشت و انگلستان هم با عرضه سیستم(TACS)به گروه دارندگان تلفن سیار پیوست که این سیستم ها در آغاز با فرکانس 450 مگاهرتز کار می کردند و بعداً به 800 مگاهرتز تغییر یافت.
در اوایل سال 1985 گروهی متشکل از 17 کشور اروپایی به نام(GMS)بوجود آمد تا بصورت هماهنگ طرح تلفن سیار دیجیتالی را اجرا نمایند هرچند طبق انتظاراتی که از آنان می رفت موفق نشدند اما در نهایت موفق به ابداع سیستمی شدند که در نوع و زمان خود بی عیب و نقص بود.در ابتدا قصد بر این بود که این سیستم جدید در اختیار کشورهای دیگر قرار نگیرد اما هزینه های سنگین این طرح آنان را واداشت که برای جلب رضایت مشتری تلاش نمایند تا از این طریق هفته ها سرشکن شود.
به دلیل نیازمندی سایر کشورها به فناوری جدید و بسیار کارآمد،تلفن همراه از سوی تمامی کشورها مورد استقبال قرار گرفت و در ظرف مدت کوتاهی این فناوری در سراسر جهان مورد بهره برداری قرار گرفت.
سیستم های مخابراتی
سیستم های مخابراتی اطلاعات را از مبدا به مقصدی آن طرف تر می فرستند . کاربرد سیستم های مخابراتی چنان متعدد است که نمی توانیم تمام انواع آن را ذکر کنیم. یک سیستم نوعی اجزای متعددی دارد که تمام رشته های برق را می پوشاند - مدار , الکترونیک , الکترومغناطیس , پردازش سیگنال , میکروپروسسور , و شبکه های مخابراتی تنها تعدادی از رشته های مربوط به این زمینه است به همین خاطر موضوع را از دیدگاه کلی تر بررسی می کنیم . کار اصلی تمام سیستم های مخابراتی انتقال اطلاعات است .
اولین پیام مخابراتی فرستاده شده در سال 1838میلادی از طریق یک خط 16 کیلومتری توسط مورس فرستاده شد . متن این پیام از این قرار بود "Attention , the Universe! By kingdoms,right wheel!" اکنون پس از یک قرن نیم مهندسین مخابرات تا آنجا پیش رفته اند که بینندگان تلویزیونی فضانوردان مشغول کار در فضا را می بینند .تلفن , رادیو و تلویزیون بخش های جدا نشدنی از زندگی امروزی هستند . مدارهای دوربردی در جهان به وجود آمده است که نوشته , داده , تصویر منتقل می کنند . کامپیوترها از طریق شبکه های بین قاره ای با هم صحبت می کنند , و می توانند تقریبا تمام وسایل برقی منزل را کنترل کنند . دستگاه های مخابرات بی سیم شخصی هرجا برویم ارتباط مان را حفظ می کنند . مسلما نسبت به دوران مورس گام های بزرگی برداشته شده است . باز هم مسلما در دهه های آینده پیشرفته های بسیاری در زمینه ی مهندسی مخابرات صورت خواهد گرفت .
اجزای سیستم مخابراتی
هر سیستم مخابراتی چند جز اصلی دارد , فرستنده , کانال مخابراتی و گیرنده
فرستنده
سیگنال ورودی را پردازش می کند تا یک سیگنال مخابراتی مناسب با مشخصات کانال انتقال ایجاد کند. پردازش سیگنال برای انتقال تقریبا همیشه با مدولاسیون همراه است و می تواند شامل کدگذاری هم بشود .
کانال مخابراتی
محیطی الکتریکی است که پلی بین منبع و مقصد است . این کانال می تواند یک زوج سیم , یک کابل هم محور , یک منبع رادیویی , یا پرتو لیزر باشد . هر کانالی مقداری تلفات و تضعیفانتقال دارد , پس با افزایش فاصله توان سیگنال به تدریج کم می شود.
گیرنده
گیرنده روی سیگنال خروجی کانال عمل کرده , سیگنال مناسب را برای مبدل واقع در مقصد فراهم می کند . در عمل گیرنده شامل تقویت برای جبران تلفات انتقال و دمدولاسیون و کدگشایی برای معکوس کردن پردازش سیگنال انجام شده در فرستنده می باشد . فیلترکردن نیز عمل مهم دیکری است که در گیرنده انجام می شود .
ارسال پیام
ارسال پیام به دو صورت دیجیتال و آنالوگ صورت می پذیرد .
پیام آنالوگ کمیتی فیزیکی است که با زمان تغییر می کند و این تغییر معمولا به صورتی هموار و پیوسته صورت می گیرد . فشار اکوستیکی حاصل از صحبت کردن , موقعیت زاویه ای ژیروسکوب هواپیما , یا شدت نور در نقطه ای از تصویر تلویزیونی نمونه هایی از پیام های آنالوگ هستند . چون اطلاعات در شکل موج متغیر با زمان نهفته است .
پيام آنالوگ کميتي فيزيکي است که با زمان تغيير مي کند و اين تغيير معمولا به صورتي هموار و پيوسته صورت مي گيرد . فشار اکوستيکي حاصل از صحبت کردن , موقعيت زاويه اي ژيروسکوب هواپيما , يا شدت نور در نقطه اي از تصوير تلويزيوني نمونه هايي از پيام هاي آنالوگ هستند . چون اطلاعات در شکل موج متغير با زمان نهفته است .
پيام ديجيتال رشته ي مرتبي ار نمادهاي برگزيده از يک مجموعه متناهي از عناصر گسسته است . فهرست تغييرات ساعت به ساعت دما , يا کليد هايي که از صفحه کليد فشرده مي شوند نمونه هايي از پيام هاي ديجيتال هستند . چون اطلاعات در نماد هاي گسسته نهفته است .
در کامپيوتر ها از دو نماد صفر و يک استفاده مي شود .
انواع انتقال
انتقال يکطرفه در اين نوع انتقال فقط يک فرستنده و يک گيرنده وجود دارد مانند راديو يا تلويزيون که وسايل ما نقش گيرنده را ايفا مي کنند
انتقال نيمه دو طرفهدر اين انتقال هر طرف يک فرستنده و يک گيرنده دارند و انتقال در هر دو طرف امکان پذير است ولي نه به طور هم زمان مانند بيسيم.
انتقال دو طرفه کاملاين انتقال نيز همانند نيمه دو طرفه است با اين تفاوت که انتقال همزمان در دو جهت امکان پذير است مانند تلفن
مدار هاي الکتريکي:
نمايشگر اعداد ديجيتالي (seven segment)
الکترونيک مطالعه و استفاده از وسائل الکتريکي اي مي باشد که با کنترل جريان الکترون ها يا ذرات باردار الکتريکي ديگر در اسبابي مانند لامپ خلا و نيمه هادي ها کار مي کنند. مطالعه محض چنين وسائلي ، شاخه اي از فيزيک است، حال آن که طراحي و ساخت مدارهاي الکتريکي جزئي از رشته هاي مهندسي برق، الکترونيک و کامپيوتر مي باشد.
سالهاست که واژه" الکترونيک" به طور مکرر در ميان مردم استفاده مي شود به طوريکه هر شخصي برداشت انفرادي خود را از اين علم ويا موارد کاربردي آن مطرح مي کند ، اما به صورت کلي عمدتا تعاريف و برداشتهايي که از اين واژه عنوان مي شود کامل نبوده و برداشتهاي ظاهري عملا نمي تواند اهميت و نفوذ روز افزون الکترونيک را در ارتباط باصنايع گوناگون بيان کند.
"الکترونيک" به طيف گسترده اي از الکتريسيته اطلاق مي شود که با حرکت الکترونها در انواع مدارات نيمه هادي سر و کار دارد . اختراع ICها سبب آن شده است که دگر گوني هاي فراواني در اين علم پديدار گشته و سيستمهاي مدرن الکترونيکي از جمله مدارهاي کنترل از راه دور ، ماهوارههاي فضايي ، رباتها و ... را پديد آورد.
در حال حاضر الکترونيک کليد فتح شگفتيهاي جهان است و با تمام علوم و فنون موجود به نحوي پيوند خورده است . از وسائل ساده خانگي تا پيچيده ترين تکنيک هاي فضايي همه جا صحبت از تکنولوژي فراگير الکترونيکي است و امروز صنعت مدرن بدون الکترونيک و تکنولوژي هاي وابسته به آن عملا مطرود و از کار افتاده است .
پيشرفت علم الکترونيک و وسعت حوزه عملکرد آن امروز بر همگان روشن است. علاوه بر وسائل الکترونيکي از جمله دستگاههاي مخابراتي مثل راديو ،تلويزيون ، ضبط صوت و تصوير ،انواع وسائل پزشکي ، صنعتي ،نظامي ، در ديگر وسائل غير الکترونيکي هم ، کمتر وسيله اي را مي توان يافت که الکترونيک در آن دخالتي نکرده باشد. از جمله در اتومبيل و صنايع حمل و نقل ، وسائل خانگي مثل ماشين لباسشوئي ،جاروبرقي و امثال آن نقش الکترونيک بسيار فعال و جالب توجه شده است.
با توجه به اين مختصر مي توان نتيجه گرفت که امروزه ، ديگر الکترونيک علم و يا تخصص ويژه افرا تحصيلکرده دانشگاهي و متخصصين اين رشته نيست و بر همه افرادي که به نحوي با امور فني درگيرند لازم است بفراخور حرفه خويش از اين رشته اطلاعي داشته باشند.
مهندسان الکترونيک با خلق وعملکرد سيستمهاي بسيار متنوعي سر وکار دارند که به منظور برآوردن نيازها و خواسته هاي جامعه طراحي مي شوند. مهندسان الکترونيک در ايجاد ماشينهايي که تواناييهاي بشر را در زمينه جسمي ياري و در زمينه محاسباتي افزايش مي دهند نقش مهمي دارند . بخشي از طراحي و ايجاد سيستمهاي الکترونيکي به توانايي ساخت مدلهاي رياضي اجزا و مدارهاي الکتريکي بستگي دارد .برخي از مباحث پايه الکترونيک عبارتند از :
عناصر يک سيستم مخابراتي
عناصر يک سيستم مخابراتي:
شکل زير عناصر يک سيستم مخابراتي را بدون مبدل ها اما با سيگنال هاي نا خواسته نشان مي دهد . هر سيستم مخابراتي سه بخش اساسي دارد : فرستنده , کانال ارسال و گيرنده . هر قسمت نقش خاصي را در انتقال سيگنال بصورت زير ايفا مي کند :
“فرستنده " سيگنال ورودي را به جريان مي اندازد تا سيگنال ارسالي مناسبي با مشخصات خط ارسال توليد کند . توليد سيگنال براي ارسال تقريبأ همواره " مدولاسيون " را در بردارد و ممکن است شامل " کد گذاري " نيز باشد.
“کانال ارسال " وسيله اي الکتريکي است که پلي ميان مبدأ و مقصد بوجود مي آورد .اين پل ممکن است يک جفت سيم , يک کابل هم محور يا يک موج راديويي يا پرتوليزري باشد . هر کانالي مقداري تلفات انتقال يا "تضعيف" دارد . بنابراين قدرت سيگنال با افزوده شدن فاصله کاهش مي يابد.
“گيرنده " روي سيگنال خروجي از کانال ارسال عمل مي کند تا آنرا در مقصد به مبدل برساند . عمليات گيرنده شامل "تقويت " جهت جبران تلفات انتقال و "دي مدولاسيون " و "دي کدينگ" براي معکوس کردن پردازش _ سيگنالي انجام شده در فرستنده مي باشد .
تاثيرات مزاحم مختلفي در مسير ارسال سيگنالي انباشته مي شوند . تضعيف بدين جهت مزاحم است که "قدرت" سيگنال در گيرنده را کاهش مي دهد. بهرحال مسائل مهمتر عبارتند از : اعوجاج , تداخل و نويز که بصورت تغيير شکل سيگنال ظاهر مي شود . اگر چه ممکن است که اين مزاحم ها در هر نقطه اي بروز کنند , روش استاندارد آنست که آنها را در خط بطور کامل از بين ببريم تا فرستنده و گيرنده ايده آل باشد. )شکل اين روش را نشان مي دهد .( اعوجاج تغيير شکل موج است که بخاطر پاسخ ناقص سيستم به سيگنال مورد نظر بوجود مي آيد . اعوجاج هنگام قطع سيگنال ناپديد ميشود در حالي که نويز و تداخل چنين نيست . اگر کانال يک پاسخ خطي اما اعوجاجي داشته باشد , در اين موقع مي توان اعوجاج را تصحيح نمود يا حداقل به کمک فيلتر هاي مخصوص بنام " اکوآلايزرها " آنرا کاهش داد .
تداخل به معني تاثير ناخواسته ي سيگنالهاي بيگانه از منابع انساني , فرستنده هاي ديگر , خطوط نيرو و دستگاهها , مدارهاي سوئچينگ و غيره مي باشد . تداخل غالبأ در سيستم هاي راديويي که آنتن هاي گيرنده اش معمولأ در يک زمان چندين سيگنال را متوقف مي کنند بروز مي کند . اگر سيم هاي انتقال يا ترتيب مدارها در گيرنده سيگنالهاي تشعشع شده از منابع نزديک را بگيرد , تداخل فرکانس راديويي ( RFI ) هم در سيستم هاي خطي ظاهر مي شود . فيلتر کردن مناسب , در از بين بردن سيگنالهاي تداخلي در فرکانسهاي غير از فرکانس سيگنال مورد نظر موثر مي باشد .
نويز به سيگنال هاي الکتريکي تصادفي و غير قابل پيش بيني اطلاق مي شود که توسط فرايندهاي طبيعي چه در داخل سيستم و چه در خارج آن توليد مي شود . هنگامي که چنين متغير هاي تصادفي روي يک سيگنال حاوي اطلاعات تحميل مي شود ممکن است که قسمتي از پيام مختل شود يا اينکه پيام از بين برود . فيلتر کردن نويز مزاحم را از بين مي برد . اما مقداري نويز بصورت اجتناب ناپذير باقي مي ماند که نمي توان آنرا از بين برد.
اين نويز يکي از محدوديت هاي اساسي سيستم را تشکيل مي دهد .
نهايتأ بايد توجه نمود که شکل مورد نظر انتقال يک طرفه يا "سيمپلکس" ( SX) را ارائه مي کند . البته ارتباط دو طرفه به يک فرستنده و گيرنده در هر طرف نياز دارد.
سيستم “دوپلکس کامل " ( FDX ) کانالي دارد که انتقال همزمان در هر دو جهت را امکان پذير مي سازد . سيستم " نيم دوپلکس " ( HDX ) انتقال را امکان پذيز مي سازد اما نه همزمان .
نمودار كلي اداره مخابرات :
نمودار كلي اداره مخابرات(شهرستان ايذه)
امور اداري 1 - كارشناسي مسئول
2 - كارشناس
اداري 3 - متصدي پرسنلي
4 - متصدي ملي تداركاتي
امور مالي 1 - كارشناس حسابداري
2 - حسابدار
امور مشتركين
همراه پاسخگويي به مشتركين تلفن همراه
همراه بايگاني مدارك تلفن
ثابت پاسخگويي به مشتركين تلفن
بايگاني مدارك تلفن ثابت
كنترل و نظارت باجه ها
تكنسين مسئول
واحد خطوط انتقال
تكنسين
تكنسين شبكه كابل
مركز شبكه كابل
كاردان شبكه كابل
مركز تلفن
خدمات تلفن همراه:
1 - انتقال مكالمه(call divert)
2 - انتظار مكالمه(call waiting)
3 - تغيير نشاني
4 - وصل مجدد
5 - تصحيح نشاني
6 - صورت حساب
7 - قطع موقت يا شخصي
8 - درخواست قطع خدمات سرويس هاي ويژه
9 - سرويس پيام كوتاه(sms)
10 - محدوديت مكالمه(call barrine)
11 - صورت حساب ميان دوره اي و رومينگ
12 - سرويس ديتاي همراه
13 - سرويس فاكس همراه
14 - سرويس نمايشگر شماره(clip)
15 - قطع و وصل سيم كارت مفقودي يا سرقتي و تحويل سيم كارت جديد
انتقال مكالمه(call divert)
◄شرح خدمت
با استفاده از اين سرويس، شما قادر خواهيد بود تماس هاي تلفن ثابت خود را به خط تلفن ثابت يا همراه ديگري كه قبلاً تعيين نموده ايد،منتقل نماييد.با بهره برداري از اين سرويس در مواقعي كه نتوانيد خودتان پاسخگو باشيد،فرد ديگري از محل ديگري پاسخگويي شما را به عهده مي گيرد و يا با تلفن ثابت يا همراه ديگر خود پاسخگو باشيد.
◄ محل هاي ارائه خدمت
اين سرويس براي همه تلفن هاي همراه فعال است.
◄ توصيه ها و توضيحات:
♦ آبونمان اين سرويس رايگان مي باشد
♦ تذكر: استفاده نادرست از اين سرويس موجب اختلال در ارتباط مشترك يا ايجاد مزاحمت براي ساير مشتركين مي گردد.
انتظار مكالمه((call waiting
◄عنوان خدمت
انتظار مكالمه((call waiting
◄شرح خدمت
هنگامي كه مشغول مكالمه هستيد و شخص ديگري با شما ارتباط برقرار مي كند صداي بوق ضعيفي به گوشتان مي رسد و شما را از تماس وي آگاه مي نمايد.شما مي -توانيد به كمك سرويس انتظار مكالمه،مخاطب اول خود را موقتاً در پشت خط در انتظار نگه داريد (hold) و پس از مكالمه با مخاطب دوم،مجدداً به ارتباط با مخاطب اول برگرديد.
◄محل هاي ارائه خدمت
اين سرويس براي همه تلفن هاي همراه فعال است و نيازي به مراجعه به محل خاصي ندارد.
◄ توصيه ها و توضيحات:
♦ آبونمان اين سرويس رايگان مي باشد.
تغيير نشاني
◄ شرح خدمت
ارائه اين خدمت در صورتي است كه صاحب امتياز تلفن همراه در نظر داشته باشد نشاني خود را تغيير دهد و قبض صورتحساب تلفن به نشاني جديد ارسال گردد.
◄ محل هاي ارائه خدمت
دفاتر خدمات ارتباطي در سطح شهر
◄شرايط و مدارك مورد نياز
♦ حضور شخص صاحب امتياز تلفن همراه
♦ اصل شناسنامه تلفن همراه
♦ آخرين صورت حساب پرداخت شده
♦ مدرك شناسايي معتبر
♦ تكميل فرم تغيير نشاني
◄ توصيه ها و توضيحات:
♦مبلغ( 50000 ريال + 6 % ماليات و عوارض )بابت هزينه خدمات در صورتحساب دوره بعد تلفن مشترك منظور خواهد شد .
♦درج كدپستي 10رقمي جهت تكميل فرم مشخصات انتقال گيرنده الزامي است.
وصل مجدد
◄ شرح خدمت
وصل تلفن مشترك در زماني كه تلفن همراه وي براي دوره مشخصي به درخواست مشترك قطع شده باشد.
◄محل هاي ارائه خدمت
دفاتر خدمات ارتباطي در سطح شهر
◄توصيه ها و توضيحات:
♦ در صورتيكه تلفن قطع موقت يا شخصي شده باشد، با ارائه رسيد پرداخت وجه و تكميل فرم مربوطه ، وصل مجدد انجام مي شود. .
تصحيح نشاني
◄ شرح خدمت
در صورتيكه نشاني مشترك اشتباه ثبت شده باشد جهت ارسال صورتحساب به نشاني صحيح ، مشترك بايد براي پيشگيري از قطع تلفن خود به خاطر عدم پرداخت به موقع صورتحساب ، به تصحيح نشاني خود بپردازد .
◄ محل هاي ارائه خدمت
دفاتر خدمات ارتباطي در سطح شهر
◄شرايط و مدارك مورد نياز
♦ حضور صاحب امتياز تلفن همراه
♦ صل شناسنامه تلفن همراه
♦ مدرك شناسايي معتبر
♦ تكميل فرم اصلاح آدرس
◄ توصيه ها و توضيحات:
♦ با توجه به اينكه نپرداختن يا دير پرداختن صورتحساب تلفن منجر به قطع تلفن مشترك مي گردد لذا جهت دريافتن صورتحساب در موعد معين در اسرع وقت به تصحيح نشاني خود اقدام نماييد.
♦ ارائه اين خدمت رايگان مي باشد.
قطع موقت يا شخصي
◄ شرح خدمت
اگر مشترك تا زمان معيني قصد استفاده از تلفن همراه خود را ندارد،مي تواند آن را به طور موقت قطع نمايد.
◄ محل هاي ارائه خدمت
دفاتر خدمات ارتباطي در سطح شهر
درخواست قطع خدمات سرويس هاي ويژه
◄ شرح خدمت
قطع خدمات و سرويس هاي ويژه اي كه قبلاً توسط مشترك درخواست گرديده است و يا به طور خودكار فعال مي باشد.
◄ محل هاي ارائه خدمت
دفاتر خدمات ارتباطي در سطح شهر
سرويس پيام كوتاه(sms)
◄شرح خدمت
ارسال پيام كوتاه از يك مشترك به يك مشترك ديگر و يا يك مشترك به چند مشترك ديگر و ارسال ديگر پيام بطور عمومي حتي در دسترس نبودن و يا خاموش بودن تلفن همراه مشترك ديگر.
♦ اين سرويس بصورت خودكار فعال است و پس از انجام تنظيمات در گوشي مربوطه قابل استفاده خواهد بود.
◄ توصيه ها و توضيحات:
♦ پس از فعال شدن سرويس مشترك بايستي كد 009891100500را در قسمت message center number فعال نمايند.
♦ زمان ماندگاري sms در شبكه تأثيري در هزينه ندارد.
محدوديت مكالمه(call barrine)
◄ شرح خدمت
محدود كردن مكالمه به در خواست مشترك به شيوه اي كه فقط با مشترك تماس گرفته شود و يا وي با ديگران تماس بگيرد و يا مسير ارتباط خود با خارج از كشور را محدود نمايد.
◄توصيه ها و توضيحات:
سرويس محدوديت مكالمه به سه شيوه زير انجام پذير است:
♦بستن يا In coming:يعني يكطرفه كردن تلفن،بطوريكه فقط ديگران بتوانند با مشترك تماس بگيرند.
♦گشودن يا Out coming:يعني يكطرفه كردن تلفن،بطوريكه فقط مشترك بتواند با ديگران تماس بگيرد.
♦بستن صفر دوم:مسدود كردن ارتباط مشترك با خارج از كشور مي باشد.
♦برقراري خدمات ويژه پس از دو روز كاري امكان پذير خواهد بود.
صورتحساب ميان دوره اي و رومينگ
◄محل هاي ارائه خدمت
اداره امور مشتركين و متقاضيان ارتباطات سيارطبقه دوم اداره پست مركزي(واحد حسابداري)
◄توصيه ها و توضيحات:
♦با توجه به اين كه طبق مقررات مشتركين در ميان دوره،از مبلغ مشخصي بيشتر مكالمه انجام دهند،ابتدا قطع يكطرفه شده و سپس به صورت دوطرفه قطع خواهد شد و مشتركيني كه با استفاده از سرويس رومينگ در كشورهاي ديگر بيش از يك مبلغ مشخص مكالمه نمايند،شركت مخابرات مجاز به قطع تلفن بابت استفاده رومينگ بيش از حد خواهد شد.
سرويس ديتاي همراه
◄شرح خدمت
در زمانيكه مشترك بخواهد از قابليت هاي گوشي همراه خود استفاده نمايد مي تواند سرويس ديتاي تلفن همراه خود را فعال نمايد.
◄محل هاي ارائه خدمت
دفاتر خدمات ارتباطي در سطح شهر
◄توصيه ها و توضيحات:
♦اين سرويس پس از دو روز كاري(48ساعت)با مراجعه متقاضي جهت دريافت شماره تلفن 7 رقمي جديد فعال خواهد شد.
♦هزينه استفاده از سرويس ديتا در هر دوره قبض(100000ريال+6%ماليات و عوارض)مي باشد.
♦كد سرويس ديتا پس از دو روز كاري با مراجعه متقاضي ارائه مي گردد.
سرويس فاكس همراه
◄شرح خدمت
اگر مشترك تمايل داشته باشد از طريق تلفن همراه خود فاكس دريافت نمايد مي تواند از اين سرويس استفاده نمايد.
◄محل هاي ارائه خدمت
دفاتر خدمات ارتباطي در سطح شهر
سرويس نمايشگر شماره(Clip)
◄شرح خدمت
با فعال شدن اين سرويس مشترك قادر خواهد بود شماره تلفن تماس گيرنده را روي صفحه نمايش تلفن همراه خود مشاهده نمايد.
◄محل هاي ارائه خدمت
اين سرويس براي همه تلفن هاي همراه فعال است.
♦اين سرويس مدارك و شرايط خاصي نياز ندارد و به طور خودكار فعال مي باشد.
♦چنانچه مشترك قبلاً درخواست حذف سرويس فوق را داده باشد،براي برقراري مجدد نياز به درخواست كتبي در محل هاي ارائه خدمات مي باشد.
◄توصيه ها و توضيحات:
♦سرويس نمايشگر شماره براي تلفن هاي همراه در نظر گرفته شده است و شماره تلفن هاي ثابت نيز بر روي صفحه نمايشگر همراه مشاهده مي گردد.
♦بابت اين خدمات مبلغي جهت هزينه آبونمان دوماهه خدمات در صورتحساب دوره بعد مشترك منظور خواهد شد.
قطع و وصل سيم كارت مفقودي يا سرقتي و تحويل سيم كارت جديد
◄شرح خدمت
اگر تلفن همراه مشترك به سرقت رفته و يا مفقود گردد مشترك بايد بلافاصله تقاضاي قطع سيم كارت را ارائه كند.
مشترك پس از يافتن تلفن همراه خود ميتواند درخواست وصل آن را ارائه كند.
◄محل هاي ارائه خدمت
دفاتر خدمات ارتباطي در سطح شهر
◄توصيه ها و توضيحات:
♦در صورتيكه تلفن همراه در كشورهاي طرف قرارداد رومينگ مفقود يا سرقت گردد به منظور جلوگيري از خسارت در اينگونه موارد يكي از بستگان درجه يك مشترك مي تواند با مدارك مثبته و دادن تعهد با شخص قرين به صحت ادعا توسط مسئول مربوطه نسبت به قطع موقت و جلوگيري از سوء استفاده اقدام نمايد.
♦برقراري ارتباط با سيم كارت جديد دو روز كاري پس از تحويل سيم كارت خواهد بود.
♦در صورتيكه مشترك تمايل به رديابي گوشي مفقود شده را داشته باشد مي تواند با مراجعه به مراجع قضايي و اخذ مجوز نسبت به رديابي آن اقدام نمايد،لازم به ذكر است رديابي در صورتي قابل انجام است كه در گوشي سيم كارت ديگري گذاشته و استفاده شود و اين رديابي به منزله محل استقرار جغرافيايي گوشي نيست،و چنانچه گوشي خاموش و يا بلااستفاده باشد قابل رديابي نيست.
مخابرات ديجيتال و آنالوگ
چرا از مخابرات ديجيتال استفاده مي شود؟
در هر نوع سيستم مخابره اطلاعاتي وجود برخي از عوامل غير قابل کنترل باعث ايجاد نويز در محيط مي شود. منابع نويز شامل نويز محيط و نويز گيرنده مي باشند. در يک سيستم مخابراتي گسترده که از چندين تکرار کننده که هر کدام شامل فرستنده و گيرنده هاي زيادي مي باشند در هر مرحله نويز محيط و گيرنده به سيگنال اصلي اضافه مي شود . حتي در بهترين گيرنده و کانال مخابراتي نويز به سيگنال اصلي اضافه مي شود.
در يک سيستم مخابراتي آنالوگ هر گز نمي توان نويز را از سيگنال اصلي جدا کرد و بهترين سيستم مخابراتي نه تنها نويز را از بين نمي برد بلکه نويز اضافه مي کند و تنها ميتوان از سيستم هاي low noise استفاده کرد. در حالي که اين برتري براي سيستم هاي مخابرات ديجيتال نسبت به آنالو گ وجود دارد که مي توان در شرايط مناسب نويز را به طور کامل از سيگنال اصلي جدا کرد و سيگنال اصلي را در گيرنده بازسازي کرد.
در مخابرات آنالوگ تنها به وسيله فيلتر هاي ميان گذر مي توان نويز هايي را که خارج از باند قرار دارد جدا کرد ولي نمي توان نويزي که در باند سيگنال اصلي وجود دارد جدا کرد اما در ارسال ديجيتال اگر به وسيله يک مقايسه کننده سيگنال دريافتي را با يک vref که برابر v/2 مي باشد مقايسه کنيم سيگنال اوليه به دست مي آيد.
اگر دو سيستم ارسال آنالوگ و ديجيتال را مقايسه کنيم به سه مورد بايستي اشاره کرد:
1- يکي از برتري هاي عمده مخابرات ديجيتال نسبت به آنالوگ بازسازي سيگنال مخابرات ديجيتال است.
2- براي انتقال چندين کانا تلويزيوني از روش هاي مالتي پلکس استفاده مي شود. در در مخابرات آنالوگ از روش هاي fdm و در مخابرات ديجيتال از رو ش هاي tdm استفاده مي شود . مدارات مالتي پلکس FDM پر حجم و احتياج به فيلتر هاي متعدد و دقيقي جهت جدا کردن کانال ها از هم مي باشد و نمي توان مدارات مجتمع IC آنالوگ با تراکم زياد ساخت. اين مدارات احتياج به خازن- سلف و فيلتر هاي مکانيکي بسياري دارند که نمي توان آنها را به صورت IC در آورد.
ولي مدارات مجتمع مربوط به مخابرات ديجيتال را مي توان با تراکم بسيار ساخت و از ميکرو پرو سسور ها و کامپيوتذر مي توان در مخابرات ديجيتال استفاده کرد که باعث افزايش سر عت ارسال و کاهش حجم مي شود.
3- فرق ديگر مخابرات ديجيتال و آنالوگ در پهناي باند ي است که احتياج دارند. در سيستم هاي آنالوگ براي ارسال يک کانال تلفني فقط به 4 کيلو هرتز پهناي باند احتياج است ولي در مخابرات ديجيتال پهناي باند زيادي اشغال ميشود. . مثلا در مدلاسيون bpsk براي ارسال يک کانال تلفني 6 کيلو هرتز پهناي باند است.
شايد اين را به حساب ضعف مخابرات ديجيتال بتوان گذاشت ولي با استفاده از مدلاسيون هاي پيشرفته بعدا براي ارسال يک کانال تلفني 64 QAM فقط احتاج به 2 کيلو هرتز پهناي باند است. اين کمتر از حالت آنالوگ است!!
تلفن اينترنتي" و تحولاتي كه در عرصه مخابرات در حال وقوع است