مقدمه :
پوشش انسان برای محافظت خویش از سرما و گرما، جانوران و حوادث طبیعی همواره یکی از احتیاجات اولیه و ضروری بوده است. به همین دلیل از دیرباز صنعت نساجی بعنوان یکی از اساسی ترین صنایع در میان جوامع بشری رایج بوده است.
هم اکنون مردم جهان سالانه مقدار زیادی از درآمد خود را صرف تهیه البسه
می نماید و امروزه از فنون پیشرفته ای و همچنین برای تغییر و تنوع در فرمهای گوناگون آن استفاده می شود. برای طراحی پارچه که در آن بهره گیری از کامپیوتر از امور رایج می باشد.
نساجی از قدیمی ترین صنایع کشورهای مشرق زمین بشمار می رفته است و از جمله در کشور ما در زمانهای پیشین رونقی بسزا داشته و پارچه های بافته شده در شهرهای مختلف ایران به سراسر جهان صادر شده است و تا پیش از انقلاب صنعتی نساجی نیز تحت تاثیر ماشین قرار گرفت و متاسفانه نساجی ایران توان رقابت خود را با صنایع نساجی کشورهای صنعتی از دست داد. پیشرفت تکنولوژی نساجی در چند سال گذشته به اندازه ای چشمگیر و تغییرات تکنیکی آن به قدری متنوع بوده است که می توان به جرات آنرا به عنوان دومین تحول بزرگ صنعتی در زمینه تکنولوژی و ماشین سازی بحساب آورد.
اگر اولین تحول بزرگ صنعت نساجی را در قرن نوزدهم با بکار افتادن چرخهای این صنعت توسط نیروی مکانیکی بدانیم بطور قطع اولین تحول بزرگ صنعت نساجی در اواسط قرن بیستم با ارائه روشهای جدید ریسندگی مانند تولید الیاف فیلامنت، ریسندگی اپن اند و در بافندگی ماشینهای بدون ماکو و چند فازی انجام گرفته است. دلائل تحول صنعت نساجی به غیر از مسائل اقتصادی و تکنیکی تولید به عوامل زیر بستگی داشته است:
ازدیاد سریع جمعیت قرن نوزده و بیست می باشد تا نیاز به افزایش تولید کارخانجات نساجی و در نتیجه افزایش تولید ماشین آلات نساجی بیشتر شود.
پیشرفت سریع سایر صنایع و در نتیجه کمبود کارگر و بالا رفتن دستمزد در این صنایع باعث شد کارگران صنعت نساجی به صنایع دیگر روی آورنده در این مورد تنها راه حل علمی اتوماتیک کردن ماشینها برای کم کردن نیاز به کارگر و به موازات آن افزایش تولید ماشین آلات به منظور قادر ساختن کارخانجات به پرداخت دستمزد بیشتر بود. بالا رفتن تمدن ماشین ملتها و تحول روز افزون مد در زندگی عامه مردم سبب شد تا میزان مصرف منسوجات سرانه افزایش یابد.
معرفی کلی کارخانجات ریسندگی و بافندگی مشکین دشت
کارخانجات ریسندگی و بافندگی مشکین دشت دارای وسعت 400 هکتار در سا ل
376 1تأسیس یافت و. موضوع فعالیت این کارخانه ریسندگی و بافندگی بوده که با سرمایه حدوداً 000/000/230 تومان به مرحله بهره برداری رسیده و بصورت سهامی خاص اداره می گردد. دفتر مرکزی و دفتر بازرگانی و بازاریابی کارخانه مشکین دشت در شهر کرج واقع شده است که به عملیات تولیدی و اجرایی و حسابداری کارخانه ریسندگی و بافندگی نظارت و سرپرستی و کنترل دارد.
کارخانه مشکین دشت از نظر آب و هوایی در منطقه نیمه بیابانی و معتدل قرار دارد و این شرکت دارای بیمه تأمین اجتماعی می باشد.
مساحت کارخانه ریسندگی و بافندگی مشکین دشت 400 متر مربع می باشد.
از نظر نیروی انسانی مورد نیاز کارخانه بیشتر از افراد و کارکنان آن از روستاها و شهرکهای اطراف و همجوار می باشند. کارخانه دارای یک واحد موتوری بوده که دارای 10 تا 15 دستگاه مینی بوس می باشد که برای سرویس دهی به کارگران مورد استفاده قرار می گیرند لازم به ذکر است که این واحد از سال 79 به پیمانکار واگذار گردید.
آب مصرفی کارخانه از چاه تامین می گردد و تعداد کل افراد مشغول به کار در کارخانه به دلیل خرابی اوضاع صنعت نساجی کاهش یافته است و حدوداً 120 نفر می باشند.
این .کارخانه دارای 2 سالن ریسندگی مجزا می باشد که به عنوان سالنهای ریسندگی جدید و قدیم شناخته می شوند.
ماشینهای موجود در سالن ریسندگی قدیم، قدیمی بوده و عمدتاً برای سال 1960
می باشند و ماشینهای موجود در سالن ریسندگی جدید از سال 1374 به بعد
می باشند.
لازم به ذکر است که در سالن ریسندگی جدید تولید برابر سه تن نخ 1/30 «سی یک لا» در روز است که بر مبنای نخ 1/20 حدود 5 تن می شود.
بطور میانگین کل ایام کار کرد در سال 247 روز می باشد و تقویم کاری کارخانه در اسفند ماه هر سال با همکاری مدیریت و نمایندگی کارگری « شورای کارگری» تهیه و تنظیم می گردد و به اطلاع کارکنان می رسد.
مشخصات مواد اولیه مصرفی :
مواد اولیه مورد مصرف این کارخانه، پلی استر، ویسکوز و پنبه می باشد که بسته به نیاز پروسه تولید الیاف با درصدهای مختلف با هم مخلوط می شوند.
الیاف پلی استر از شرکت پلی اکریل ایران، عربستان و کره جنوبی تهیه می شود و ویسکوز از تا یلند، اندونزی و الیاف پنبه از داخل کشور تهیه می شود.
لازم به ذکر است که برای تولید نخهایی با غرامت 1/20 و 1/30 و 1/40 در این کارخانه از مخلوط پلی استر و ویسکوز و پلی استر – پنبه ( سفید ) استفاده می شود و از پنبه نوع پست هم کلاف تهیه می کنند که برای نخ فاب فرش استفاده می شود.
همچنین باید گفت که الیاف مختلف مصنوعی نیز درجات مختلفی دارند که درمخلوط کردن یک نوع لیف مثلاً پلی استر باید از یک درجه مخلوط شوند. این درجات برای الیاف مختلف مصنوعی عبارتند از:
نیمه مات (SD)Semi DVLL
درخشان (B) Bright
درخشان سفید (BB)Bright Bleach
ممکن است روی بعضی از عدلها بجای این اصطلاحات ذکر شده از GRADE استفاده شود. که باز هم با یستی از اعداد GRADE (درجه) یکسان با هم مخلوط شدند. در عدلهای شرکت پلی اکریل اصفهان از عددی بنام «همبافت» استفاده می شود که باز هم مثل حالات ذکر شده عمل می شود اگر الیاف با درجات یکسان با هم مخطوط نشوند در ریسندگی و بافندگی مشکلی پیش نمی آید ولی در رنگرزی و تکمیل دورنگی با شیوه های مختلف را در پارچه خواهیم داشت. این درجات با اضافه کردن موادی به راکتورها در کارخانجات تولید الیاف مصنوعی تعیین می گردد.
از آنجایی که کارخانه دارای دو سالن ریسندگی و بافندگی می باشد در توضیح هر مرحله از ریسندگی ابتدا دستگاهها و روش تولید سالن I و سپس سالن II را شرح می دهیم .
حلاجی:
I ) سالن I) در این قیمت دارای دستگاههای عدل خشک کن ، عدل شکن، بازکننده و ماشین بالش می باشد که lay-ovt دستگاه ها به قرار زیر است:
حلاجی :
سیستم حلاجی در سالن قدیم به صورت تولید بالش و در سالن جدید به صورت شوت قید می باشد. در سالن قدیم قسمت حلاچی شش دستگاه تولید بالش وجود دارد که دو دستگاه آن ساخت شرکت hergeth آلمان می باشد و سال ساخت آن 1974 می باشد و مکانیزم آن در تنظیم فشار روی دو سر میله بالش از نوع پینوماتیک یا فشار هوا می باشد. ماشینهای سالن به جز نیم ساعت آخر هر شیفت در حال کار می باشند . الیاف مصنوعی در این دو ماشین بالش مخصوص پلی استر – ویسکوز می باشد که به نسبت 1 : 2 ( 33 درصد ویسکوز و 67 درصد پلی استر) مخلوط می شوند و زن یک بالش پلی استر ویکسوز محصول این ماشین حدود 25 کیلو می باشد. طول هر بالش 58 یارد ونمره آن g/m 450 ( کیلوتکسن ) و سرعت غلتک تولدی بالش m/min 8.2 می باشد . ( ور زننده کرشنر در این ماشینها در اولی 32/5 g و در دومی g36 اندازه گیری شد توسط دورسنج دیجیتالی ) .
عمل تغذیه الیاف به این دو ماشین توسط چهار واحد عدل شکن که کنار هم قرار گرفته اند انجام می شود.
تغذیه به عدل شکن ها دستی است نکته ای که لازم است گفته شود این است که اگر فرضاً از یک لیف با دو نمره مختلف تغذیه به ماشین انجام گیرد، در عدل شکن ها بطور ا توماتیک رنگ به یکی از نمرات اضافه می شود تا در مراحل بعدی ریسندگی تشخیص الیاف یکسان با نمرات مختلف از یکدیگر آسان شود که در بخش تکمیل این رنگ برطرف خواهد شد البته اضافه کردن این رنگ در بخش حلاجی سا لن جدید به طورا توماتیک انجام نمی گیرد.
بعد از تغذیه عدلها ماشینهای عدل شکن، الیاف در باسکولهای هر ماشین عدل شکن ریخته شد. و با توجه به نسبتهای تعیین شده مخلوط روی ریلی در جلوی عدل شکن ها ریخته می شود. سپس از مسیر تک غلتک شیاردار آهن ربایی عبور کرده تا ضایعات فلزی احتمالی گرفته شود. سپس از دوزننده کرشنو عبور کرده و توسط مکش هوا توسط لوله های انتقال به دوماشین بالش تغذیه می شود.
الیاف به یک آبکش در بالای ماشین بالش برخورد می کنند که ضایعات آن گرفته شده و به انبار ضابعات می روند والیاف جمع شده و وارد بخش باز کننده و مخلوط کننده ماشین بالش می شوند. سپس از غلتک عبور کرده و به زننده کرشنر سه
تغذیه ای می رسند . که بعد از آن و برخورد با آبکش به ورت لایه ای از الیاف از غلتکهای کالندی گذشته و روی غلتکهای بالش بر روی میله با لش پیچیده می شوند.
از چهار ماشین پنبه موجود در سالن حلاجی دو تای آنها دا ئما خوابیده است و دوتای دیگر معمولا به صورت یک درمیان اگر نیاز به بالش پنبه خالص بود کار
می کنند.
ماشینهای حلاجی پنبه در سال 1960 و ساخت شرکت OKK ژاپن می باشند به علت اینکه این ماشینها خیلی قدیمی بوده و استهلاک آنها بالا می باشد زمانی که یکی از حال کار است دیگر خاموش و آماده به کار است تا با خاموش کردن ماشین بالش اول تولید را ادامه دهد.
وزن هر بالش پنبه حدود 19 کیلوگرم است.
دو واحد کامل زننده و بازکننده وجود دارد که هر واحد دو ماشین بالش سمبه را تغذیه می کند.
هر واحد شامل چهار ماشین عدل شکن است که در اینجا نیز تغذیه دستی است و از باسکول استفاده نمی کنیم.
الیاف بعد از تعذیه به عدل شکن ها روی ریلی ریخته می شوند که بعد توسط حصیرهای انتقال به یک زننده و تمیز کننده تیغه ای می رسند، سپس از یک زننده و تمیز کننده پله ای با شش غلتک زننده عبور می کنند و توسط مکش هوا وارد زننده و تمیز کننده کرا یتون می شوند و بعد به یک آبکش برخورد نموده و توسط حصیرهای بال برنده و انتقال دهنده به صورت یک لایه ضخیم الیاف به یک زننده کرشنر دیگر گذشته و توسط مکش هوا به دو ماشین بالش پنبه تغذیه می شوند که در آنجا توسط یک آبکش جمع آوری شده و از روی حصیر انتقال دهنده و بعد پیانویی ها عبور کرده و به غلتک تغذیه که سرعت متغیر وارد می رسند، پیانویی ها تا یکنواختی لایه را حبس کرده و به کله قندی می رسانند که باعث سرعت متغیر غلتک می شود.
البته در ماشینهای بالش الیاف مصنوعی هم سرعت غلتک تغذیه متغیر است ولی پیانویی و کله قندی نداریم بلکه یک مکانیزم فشار روغنی داریم که روی غلتک تغذیه آن اثر دارد.
در ماشین بالش پنبه، لایه الیاف بعد از غلتک تغذیه از یک زننده کرشنر و سپس آبکش و دوباره از یک زننده کرشنر دیگر و آبکش بعد از آن عبور کرده و با گذشتن از غلتکهای کالندی توسط غلتکهای بالش روی میله بالش پیچیده می شود، دستگاههای حلاجی هر پنج شنبه صبح از ساعت 9 الی 11 متوقف شده و سروس
می شوند که شامل تمیز کردن داخل ماشین خصوصاً آبکشها و اطراف حصیرهای تغذیه و انتقال دهنده و روغنکاری بخشها می شود، همچنین عمل بادگیری کف سالن و روی ماشینها و روغنکاری آنها در طول هفته انجام می گیرد.
تعمیرات اساسی در تعطیلات تابستانی و یا هرگاه که لازم باشد انجام می گیرد، همراه با عدل ضایعات فتیله نرم محصول کاردینگ نیز به عدل شکن ها تغذیه
می شوند و ضایعات فتیله سفت که است و نیمچه نخ ها به ماشین باز کننده ضایعات در همین سالن تغذیه می شود.
این ماشین محصول شرکت OKK ژاپن می باشد و به علت اینکه سختی این ضایعات از الیاف به تنهایی بیشتر است سرعت تغذیه خیلی کم است تا سرزنهای زننده کرشنر آسیب بینند.
این ماشین شامل یک حصیر تغذیه با سرعت پائین و یک زننده کرشنر و یک آبکش است . در این دو ماشین کلاف پیچ و یک ماشین خشک کن نیز وجود دارد که خشک کن و یکی از ماشینهای کلاف پیچ در حال حاضر غیر فعالند.
دستگاه عدل خشک کن :
این دستگاه عدلهایی که دارای رطوبت بالا هستند و یا باران خورده می باشند را به رطوبت مطلوب می رساند.
عدلها را باز کرده و در انبار تغذیه می ریزند سپس به وسیله حصیر خارداری به سمت قسمت خشک کن برده می شوند. المنتهایی در این قسمت وجود دارد که بخار وارد شده به دستگاه را توسط کانالهایی گرم می کنند و توسط 3 فن بخار را به سمت آبکشها می دهند و الیاف که از روی آبکشها در حال عبور هستند خشک می شوند. ضمنا آبکشها دارای موتور هیدرولیکی برای تنظیم درجه مکش آنها می باشند.
درجه حرارت خشک کن توسط تنظیم فنها قابل تنظیم است.
در انتها الیاف به صورت باز از استفاده خارج می شوند ضمنا 1050c ماکزیمم حرارت قابل تولید آن می باشد.
دستگاه های کلاف پیچ :
این دستگاه نیمچه نخ نمره 1 را که برای یافتن فرش به کار می رود و از الیاف ضایعاتی درست می شود را به صورت کلاف در آورد، و هر بسته کیلویی 1000 تومان به فروش می رسد.
دستگاه باز کننده ضایعات:
این دستگاه ضایعات تابدار ( سخت) را توسط سیستم زننده کوچک خود باز می کند و آماده تغذیه به ماشینهای حلاجی می نماید. و غالبا این رشته الیاف برای تهیه نیمچه نخ نمره 1 استفاده می شوند.
ضایعات بهتر یا بدون تاب ( نرم ) برای تهیه نخ نمره 20Ne استفاده می شوند. اتاقک کمپرسور دارای 4 کمپرسور است که 1 عدد آن آیی می باشد و غالبا 2 عدد از آنها کار می نمایند.
تهویه :
برای ماشینهای حلاجی okk 2 کانال زیرزمینی و برای ماشینهای آلمانی 2 کانال هوایی ضایعات و گرد و غبار را به اتاقلک تهویه می برند.
در آنجا 3 فن قرار دارد که 2 فن آن دائم کار می کند و فن سوم در صورت نیاز کار می کند. در جلوی فنها صفحات توری قرار گرفته است که از ورود ضایعات به داخل فنها جلوگیری می کند و ضایعات روی توریها توسط مسئول تهویه حلاجی در مدت زمان لازم پاک می شود.
مواد آنتی استایتک :
مواد آنتی استاتیک با فرمول از پیش تعیین شده که کسی اطلاع دقیقی از آن نداشت خریداری می شد و با مخلوط کردن Lit 4 آنتی استاتیک و glit آب دارای محصول مورد نیاز برای مصرف 1 هفته می شدند.
مواد آنتي استاتيک با فرمول از پيش تعيين شده که کسي اطلاع دقيقي از آن نداشت خريداري مي شد و با مخلوط کردن Lit 4 آنتي استاتيک و glit آب داراي محصول مورد نياز براي مصرف 1 هفته مي شدند.
( مارک مواد آنتي استاتيک T.C.207AS است. )
رنگهاي Tint براي تعيين نمره نخ به کار مي رود.
در صورت تعويض الياف، ابتدا ماشين حلاجي را با فشار هوا تميز مي کنند و بعد با مقدار ابتدايي الياف مقدار ضايعات را تنظيم مي کنند.
( هر چند قبلات تنظيمات اوليه صورت مي گيرد) .
درصد الياف مخلوط نيز به صورت مورد نياز تنظيم مي شود( با تنظيم دريچه اي کنترل وزني ) .
دستگاه حلاجي hargeth داراي سيستمهاي متفاوت و جديد بنا به شرح ذيل مي باشد.
سيستم جديد کنترل يکنواختي بالش :
از سال 1861 که دستگاه کله قندي توسط ادوارد لرد براي تنظيم يکنواختي بالش اختراع شد، تمام سازندگان ماشين بالش از آن استفاده مي کردند، چند سال قبل سيستم جديد و موثري به جاي آن اختراع شد.
دستگاه جديد کنترل يکنواختي بالش در ماشين بالش ساخت کارخانه Hergeth آلمان غربي به کار مي رود. در اين دستگاه اهرمهاي پدالي در بالاي لايه تغذيه شده قرار دارند.
پدالها بر اثر فشار فنر بر غلتک تغذيه شده فشرده مي شوند.
فشار و وزن کم پدالها باعث مي شود که عکس العمل دستگاه تنظيم يکنواختي با حرکت سريع همراه باشد. يکنواختي هر حرکت اهرم تنظيم کننده را حرکت خواهد داد و بوسيله انتقال سرعت قابل تغيير و اهرمهاي مربوط به آن سرعت غلتک تغذيه تنظيم مي شود و مقدار ثابتي از مواد در واحد زمان تغذيه مي شود.
بادامکي که در شکل نشان داده شده است، دو منقطه تماس را به مقدار زياد و يا کم باز مي کند که به مقدار حرکت پدال بستگي دارد.
متناسب با وضعيت اين نقاط تماس الکتروموتوري است که غلتکهاي تغذيه را به حرکت در مي آورد تغيير پيدا مي کند.
اين الکترو موتور با جريان مستقيم کار مي کند.
اين موتور اتصال مخصوصي را به کار مي اندازد که اين اتصال با سرعت 1500 باز و بسته شدن در دقيقه حرکت داده مي شود.
هر چه صفحه بادامک بزرگتر باشد زمان تماس بيشتر شده و انرژي الکتريکي که که از موتور مي گذرد نيز بيشتر خواهد شد.
در نتيجه سرعت غلتک تغذيه افزايش خواهد يافت، بالا و پائين رفتن ولتاژ بوسيله يک دستکاه خارج از مرکز تعادل مي شود.
هنگاميکه لايه الياف خيلي نازک باشد صفحه منحني تنظيم در جهت مثبت و اگر لايه الياف ضخيم باشد در جهت منفي حرکت خواهد کرد.
دستگاه تنظيم يکنواختي مي تواند يک بالش تميز و يکنواخت با ضريب نايکنواختي 0.7 تهيه کند.
دستگاه تنظيم فشار متکاپيچي:
اين دستگاهها به منظور ثابت نگهداشتن فشار متکاپيچي به کار مي روند. که در ماشين OKK کارخانه به صورت ترمزي است و در ماشين Hergeth دستگاه تنظيم فشار متکاپيچي با فشار هوا کار مي کند.
اين دستگاه شامل يک سيلندر و پيستون و دستگاه کمپر س هوا مي باشد.
دستگاه قطع کن :
در کارخانجات ريسندگي براي کنترل يکنواختي بالشها آنها را وزن مي کنند و در صورتيکه وزن بالش از حدود مورد نظر تجاوز نکند به قسمت کاردينگ فرستاده مي شوند.
اين نوع کنترل در صورت عملي است که طول بالشها يکسان مي باشد . براي اينکار از وسايل اندازه گيري که دستگاه هاي قطع کن نام دارند استفاده مي شود. در سيستمهاي مکانيکي از چرخ دنده هاي فاق و زبانه استفاده مي کنند.
در دور مشخص فاق و زبانه بهم مي رسند و به هم فشار مي آورند و اهرم متصل به چرخ دنده کالندر قطع مي شود و الياف جلو نمي آيند ولي ميله بالش مي پيچد و الياف کشيده مي شوند و پاره مي شود.
در ماشين بالش Okk کارخانه مکانيزم استفاده مي شود.
در ماشينهاي بالش جديد روش قطع اتوماتيک به اين ترتيب است که پس از آنکه طول بالش به حد معيني رسيد موتور دهنده اي سرعت غلتک هاي بالش را افزايش مي دهد که در نتيجه الياف بريده مي شود و همزمان با آن در اثر کاهش فشار هوا در سيلندر دستگاه تنظيم فشار متکا پيچي عصايي ها بالا مي روند و بالش روي سيني جلوي ماشين منتقل مي شود. مکانيزم قطع کن دستگاه Hegeth کارخانه از اين نوع است.
در اينجا قابل ذکر است ک فشار غلتکهاي گرداننده بالش 4.5kp/cm2 و فشار غلتکها کالندر حدود 100kp/cm2 مي باشد.
ماشين Hegeth داراي سيستم چراغ قرمز براي نشان دادن زمان داف با لش است.
هر 5 يا 6 بالش توسط ترازوي جداگانه اي از ماشين بالش وزن مي شوند ( در هر 3 ساعت) تا از تنظيم ترازوها و يکنواختي بالش اطمينان حاصل گردد. البته کنترل يکنواختي و درصد اختلاط 2 بار در هر شيفت انجام مي گيرد.
هر شيفت 140 بالش توليد مي شود.
سالن II
در سالن ريسندگي جديد سيستم حلاجي به صورت شوت فيد وجود دارد که دياگرام آن به صورت نمايش مسير انتقال الياف که با واحد کاردينگ پيوسته است. در پايان فصل کاردينگ نمايش داده شده است.
تعذيه به اين ماشينها به صورت دستي است . در اصل از دو دستگاه تغذيه مي کنند يکي براي الياف طبيعي و يکي براي الياف مصنوعي است که در حال حاضر به دو ماشين مخلوط الياف چه طبيعي و چه مصنوعي تغذيه مي شود و با هم ادغام
مي شوند زيرا تجربه نشان داده است که اين روش بهتر است.
در شکل مشاهده مي شود که محصول خروجي از ماشين عدل شکن خط 2 که براي الياف مصنوعي تدارک ديده شده به جاي اينکه به ماشين نهايي خط 2 انتقال يابد عدل شکن خط 1 ادغام شده و به زننده اکسي فلو منتقل مي شود.
سپس الياف به يک واحد زننده و تميز کننده منتقل مي شوند که متصل به واحد فيلتر مي باشد که گرد و غبار و ناخالصي ها را توسط مکش هوا جذب مي کند.
سپس الياف به يک انبار مخلوط منتقل شده و از آنجا توسط مکش هوا به دو ماشين نهايي خط حلاجي منتقل مي شوند.
در مورد اين ماشين بايد گفت که در اصل ماشينهاي بالش بوده اند که بعد توسط کارشناسان قسمت توليد را به بالش حذف يا غير فعال شده و محصول دو ماشين توسط دو فن فوي به سمت کاردينگها انتقال مي يابد و که در دياگرام مشهود است. ماشينها ساخت شرکت تروشلر آلمان و در سال ساخت 1974 مي باشد .
.(TRUTZSCHLER)
سالن II داراي سيستم شوت فيد است و ضمنا داراي سالن حلاجي به صورت جداگانه نمي باشد.
بلکه ماشينهاي ريسندگي از ابتدا تا انتها در يک سالن قرار کرفته اند.
در اين بخش 2 ماشين تغذيه وجود دارد که اختلاط الياف به صورت ساندويچي و تغذيه آنها به ماشين توسط دست صورت مي گيرد.
( اختلاط ساندويچي توسط کارکران در جلوي قسمت تغذيه صورت مي گيرد.)
ابتدا توسط 2 حصير تغذيه کارگران الياف را وارد ماشين مي کنند. الياف به سمت زننده Axiflow و بعد زننده پله اي مي روند.
( در صورت استفاده از الياف طبيعي ) از آنجا الياف به قسمت Mixer مي روند در آنجا لوله گرداني الياف را در محفظه بزرگي پخش مي کند و در واقع بار ديگر اختلاط ساندويچي صورت مي گيرد.
به محض رسيدن به حد مطلوب از اندازه و مقدار الياف حصير خارداري الياف را به سمت کانال مکنده و از آنجا به سمت انبار جلوي ماشين مي روند و سپس وارد کرشنر مي شوند و بعد بوسيله فن به قمست شوت برده مي شوند. در مسير شوت داراي سنسور آتش سوزي و فلزياب است .
ضمنا اين دستگاه داراي کانال مخصوصي مي باشد اگر پنبه خالص را بخواهيم به کارد بدهيم و الياف مصنوعي که مي خواهيم در چند لاکتي با پنبه مخطوط شوند را نمي خواهيم از زننده هاي حلاجي عبور دهيم.
اين کانال مي تواند الياف مصنوعي را بدون عبور از زنند ها به کاردها ببرد. هر چند تنظيمات مختلف اين دستگاه توسط صفحه کليد مجهز آن به آساني صورت مي گيرد اما تنظيم شمشيرها کماکان توسط دست صورت مي گيرد. به علت فقدان سيستم تهويه مناسب ضايعات زيرجين توسط کارگران جمع آوري مي گردد.
شيوه مخلوط کردن الياف قبل از تغذيه به صورت ساندويچي مي باشد و در صد مخلوط براي مخلوط پنبه پلي استر 1.2 يعني 67% پلي استر و 33 درصد پنبه و براي مخلوط پلي استر ويسکوز 1:2 يعني 67% پلي استر و 33 درصد ويسکوز مي باشد.
الياف را ب صورت 5 يا 6 لايه روي هم مي چينيد و به پلي استر آنتي استاتيک اضافه مي کنند.
هر شيفت 1.5 تن الياف و واحد حلاجي تغذيه مي شود و در اينجا نيز به همراه عدل ضايعات فتيله را به ماشين عدل شکن تغذيه مي کنند.
لازم به ذکر است در واحد زننده و تميز کننده الياف بعد از برخورد به آبکش به پايين ريخته و وارد زننده و تميز کننده پله اي مي شوند.
واحد پا ياني خط حلاجي که مي توان آن را انبار هدايت نامگذاري داراي مگنت است که ضابعات فلزي را جدا مي کند.
در اين انبارها هر کدام يک زننده کرشنر وجود دارد . همچين ميله هاي اجاقي در تمام بخشهاي واحد حلاجي توسط پيچها يي از کنار ماشين مربوطه قابل تنظيم مي باشند.
تعداد کارگرهاي بخش حلاجي دو نفر مي باشند.
در سالن قديم براي ماشينهاي بالش پنبه از سيستم فاق و زبانه براي تعيين طول Lap ( بالش ) استفاده مي شود.
و سيستم فشار بر روي دو سر ميله بالش قديمي و از نوع ترمز تنظيم فشار است به اين صورت که وزنه مقدار ثابتي است.
پس نيروي ترمز نيز مقدار ثابتي است و فشار آنقدر زياد مي شود تا به نيروي اصطحکاک غلبه کند.
و بالش در حين پيچش با فشار ثابتي پيچيده مي شود براي دو ماشين Hergeth در سالن قديم از کنتور براي تعيين طول Lap استفاده مي شود و ميزان فشار روي دو سر ميله بالش توسط فشار هوا تنظيم مي گردد.
در ماشينهاي بالش پنبه جهت تعيين g/m بالش از پيانويي ها استفاده مي گردد. در سالن قديم هنگام استفاده از پنبه خالص درجه 2 پست حدود 5.5 درصد ضايعات داريم.
علت اينکه معمولا قسمت را از ساير مراحل ريسندگي جدا مي کنند اين است که در بخش حلاجي رطوبت بالاتري را نياز داريم، يک نفر مسئول جمع آوري و انتقال ضايعات برگشتي از قسمتهاي مختلف سالن ريسندگي به واحد حلاجي است . همچنين همين فرد بالشهاي توليد شده را از سالن حلاجي به کار دينگ مي برد.
در سالن جديد ضايعات هر شيفت به طور کلي 20 کيلوگرم است که دوباره بازيافت مي شود. براي سالن حلاجي جديد دو کارگر در نظر گرفته است.
براي سالن جديد يک نفر نظافتچي کل سالن در هر شيفت که وظيفه او تميز کردن کف سالن و تفکيک ضايعات و برگشتي ها است.
که ضايعات را که شامل دم جارو هم مي شود جمع کرده و شهرداري مي برد و برگشتي ها را به سالن قديم حمل مي کند.
براي هر شيفت در سالن جديد يک مهندس سرپرست توليد يا مهندس توليد داريم که به مهندس پست A و B تقسيم مي شوند که هر کدام يک کمک مهندس فوق ديپلم دارند. در هر شيفت براي سالن جديد ومکانيک براي حلا جي وکار دينگ داريم که در دو شيفت 4 نفر مکانيک ارشد مي با شد .
کل سا لن جديد در هر شيفت يک روغن زن را دارا مي باشد که از جمله وظايف او روغن زدن کاردينگ و رينگ مي باشد.
يک نفر سرپرست فني سالنهاي ريسندگي جديد و قديم مي باشد.
که داراي دو معادن فني مي باشد يکي براي سالن جديد و يکي براي سالن قديم اعضاي فني سالن جديد به علاوه سرپرست فني کل دو سالن 27 نفر مي باشد.
کاردينگ :
سالن I:
ماشينهاي کاردينگ سالن قديم به صد دستگاه ماشين کارد ساخت شرکت Okk ژاپن و سال ساخت 1960 مي باشد.
کل قسمت کاردينگ داراي 9 پرسنل مي باشد. يک نفر حمل کننده بانکه ها به چند لاکتي، يک نفر جارو کننده، يک نفر آورنده بالش ، يک نفر کمک سرکارگر و 4 نفر ماشين دار . بنابراين هر 25 ماشين به يک کارگر سپرده شده است.
قسمت کاردينگ 3 نفر تعمير کار دارد که 2 نفر شيفت صبح و 1 نفر شيفت بعداظهر کار مي کنند.
دو عيب که به وفور در کاردها به وجود مي آيد:
1- روغني بودن فتيله ها 2- نازک و کلفت شدن فتيله ها
مورد اول در صورت زياد پر شدن فتيله ها در بانکه ها و برخورد فتيله ها با سطح زيرين کوپلر به وجود مي آيد و به علت نداشتن طرف اتوماتيک در اين نوع کارد کارگر مسئول با فشار دادن بر روي فتيله ها مقدار فتيله ها در بانکه را کنترل مي کنند.
مورد دوم در صورت کچلي دنده خورشيدي ( دنده تغذيه به آن حرکت مي دهد) .
صورت مي گيرد که به علت فرسودگي قطعات اين مورد زياد پيش مي آيد . ضمنا اگر دافر را با شوت زني يا هوا زدن مخصوصا در کناره ها خوب تميز نکنند، دافر ديگري نمي تواند در کناره هاي خود تار عنکبوتي بعد از سنگين شدن پايين مي ريزند.
سرويس عمومي هر کارد هر 100 روز يکبار صورت مي گيرد که حدود 4 تا 5 ساعت طول مي کشد . در اين سرويس قطعات زيادي از ماشين را پائين مي آورند و سطوح سوزني را باد زده ، شت زني کرده و سمباد مي زنند و بعد درمان بستن قطعات، قسمتهايي گريس زني مي شوند.
زيرجين کارد ( ضايعات زير تيکرين و دافر ) در هر شيفت يکبار توسط کارگر مسئول ماشين تميز مي شود.
بيشتر اين ماشينها براي الياف پلي استر ويسکوز مصرف مي شوند و تعداد کمي تيز اگر لازم باشد براي پنبه خالص استفاده مي شوند. در اين سالن نمره توليدي کاردينگ Ne 14% و درصد ضايعات آن 2.8 مي باشد اين ماشينها بجز نيم ساعت آخر هر شيفت و در حال کارند سرعت ماشين 30m/min مي باشد.
در صورتي که الياف مصنوعي پنبه باشد عمليات شوت زني در هر شيفت انجام
مي گيرد که توسط آن دستگاه شوت زني روي سطح کلاهک را از ضايعات تميز
مي کند.
البته در الياف مصنوعي شوت زني لازم نيست ولي ممکن است هر سه روز يکبار اين کار انجام شود.
دستگاه شوت زني شامل غلتک سراسري در عرض ماشين مي باشد که پوشش آن سوزني بلند مي باشد ودر عمل مخصوص خود در بالاي کلاهک در سمت عقب ماشين سوار مي شود.
در سالن جديد اين دستگاه شوت زني سر خود روي ماشين کارد وجود دارد . در سالن قديم در هر شيفت کارگر ماشينهاي کارد را از پرزها و الياف کوتاه و غبار تميز مي کند تا وارد پوشش سوزني ماشين نشده و اثر نامطلوب روي تار عنکبوتي آن نگذارد.
نحوه نوارپيچي غلتکهاي کارد:
وجود ناخا لصيها در داخل الياف باعث مي شوند که به پوششهاي سوزني ماشين کاردينگ آسيب برسد و محصول ما داراي کيفيت خوبي نباشد. بنابراين بايد نوار آسيب ديده را تعويض کرد . عمل پيچيدن نوار خاردار روي سيلندر و دافر بوسيله ماشين نوار پيچ صورت مي گيرد.
بر روي ماشين کاردينگ در دو طرف سيلندر پيچهايي روي شاسي وجود دارد که يک جفت ميله بر روي آنسوار مي شود و به همين ترتيب در طرف مقابل هم اين عمل صورت مي گيرد.
و سيلندر بين چهار ميله قرار مي گيرد.
سپس ميله شماره 3 متصل مي شود و سپس ميله 5 و 6 توسط يک ميله سرتاسري به هم متصل مي شوند.
روي ا ين ميله سوراخهاي بيضي شکلي تعبيه شده است که محل قرار گرفتن
چاقوئي ها مي باشد.
طول ميله ها قابل تنظيم است و ميله هاي 1 و 4 بلندتر از 2 و 3 مي باشند و طول آنها 31.5 است و طول ميله هاي کوتاهتر 22.5cm است ميله 7 يا نبشي وسط ميله هاي نوارپيچي بسته مي شود و اين بنشي بر روي يک ريل بسته مي شود که توسط اين ريل به ميله هاي 5 و 6 متصل مي شود و به دليل اينکه چاقوئي باعث بهم چسبيدن سطوح نواري مي شود و نبشي بايد حرکت کند.
روش کار بدين صورت است که نوار از روي غلتک نوار باز مي شود و روي سطح سيلندر قرار مي گيرد. در دور اول در نقاطي که لازم است خارهاي نوار را خارج
مي نمايند و سپس به وسيله ماشين نوارپيچ، نوارپيچي ادامه مي يابد.