رشته حسابداری بازرگانی
چکیده :
شرکت مانتل در سال 1358 در اداره ثبت شرکت های شیراز با هدف انجام پروژه های سیویل به ثبت رسیده ، سرمایه شرکت مبلغ 30000000000 ریال منقسهم به 30000 سهم بانام هر یک به ارزش 1000000 ریال می باشد شرکت در سال های گذشته پروژه های مختلفی انجام داده است از جمله احداث دبیرستان ، احداث راه کمر بندی ، احداث راه ساحلی و ... را در دست داشته است و همه ی این پروژه ها را با موفقیت هر چه تمام تر به اتمام رسانده است .
بعد از گذشت زمان شرکت تصمیم تاسیس کارخانه را گرفت و با مطالعات و تحقیق های فراوان که برای انتخاب نوع کارخانه انجام گرفت سرانجام تصمیم برای تاسیس کارخانه فرآوری سنگهای ساختمان گرفته شد .
حال این شرکت برای انجام عملیات مالی بایستی حسابداری داشته باشد که یک حسابدار زیر نظر بخش مالی فعالیت می کند و حسابدار بایستی عملیات حسابداری خود را به صورت صحیح ، دقیقی ، به موقع و قابل فهم تنظیم کند تا اینکه مدیر عامل شرکت بتواند برای بهبود شرکت تصمیم های لازمه را بگیرد .
ابتدا ترین کار یک حسابدار تجزیه و تحلیل کردن اسناد مثبته ای است که در دسترس می باشد و یک سند حسابداری را از روی این استاد تنظیم می کنند و تمام این استاد مثبته بایستی ضمیمه سند ها بشود .
یک حسابدار با انجام عملیات در طی دوره مالی و با گذشت یک سال بایستی در پایان سال مالی گزارشاتی را در مورد فعالیت های انجام شده در طی دوره تنظیم کند که درستی کار یک حسابدار را نشان می دهد به عنوان مثال گرفتن تراز آزمایشی ترازنامه صورت های مالی و ......
تمام کارهایی که یک حسابدار انجام می دهد در دارایی بدهی و سرمایه خلاصه می شود و بایت ماهیت هر کدام از حسابها را با دقت فراوان رعایت کرد .
و حسابدار در پایان سال مالی با انجام عملیات گزارش گیری عملکرد مالی شرکت را در طی یک سال مالی می سنجد .
پس از اطلاع از فعالیت های انجام شده و گرفتن تصمیمات پس از اطلاع از فعالیت های انجام شده و گرفتن تصمیمات برای بهبود فعالیت های شرکت نوبت به بستن حساب های موقت و دائم می رسد بدین صورت که ابتدا حساب های موقت را بسته و به عنوان سود و زیان یا سرمایه می بندیم و حساب های موقت را به سال دیگر انتقال نمی دهیم و سپس حساب های دائمی را با تراز اختتمامی می بندیم و به سال بعد انتقال می دهیم هنگامی که به سال بعد انتقال دادیم و خواستیم عملیات مالی را برای سال جدید شروع کنیم حساب ها را با تراز افتتایی باز کرده و سال مالی جدید را شروع می کنیم .
فصل اول
آشنایی با شرکت
نام و تاریخ ثبت شرکت :
شرکت مانتل سهامی خاص در سال 1358 در اداره ثبت شرکت های شیراز با هدف انجام پروژه های سیویل به ثبت رسید و از آن زمان تاکنون مجری طراحهای عمرانی متعددی بوده است مدیران شرکت همگی دارای تحصیلات عالیه و سوابق کاری در داخل و خارج از کشور می باشند .
2-1 موضوع شرکت :
طرح و ساخت پروژه های ساختمانی و عمرانی ، اکتشاف و استخراج معادن و آبهای زیر زمینی ، سرمایه گذاری معاملات تجاری ، تولید، فرآوری سنگهای ساختمانی ، واردات و صادرات کلیه کالاهای مجاز بازرگانی ، تهیه و توزیع کلیه کالاهای مجاز بازرگانی و کلیه اموری که مربوط به موضوع شرکت می باشد .
مدت شرکت :
مدت شرکت مانتل نامحدود می باشد .
سرمایه شرکت :
سرمایه شرکت مبلغ 000 000 000 30 ریال منقسم به 30000 سهم بانام هریک به ارزش 000 000 1 ریال می باشد که تمامی آن نقداً پرداخت می شود و بقیه از طرف صاحبان سهام تعهد شده که ظرف مدت حداکثر 5 سال شمسی پرداخت گردد .
5-1 پرداخت مبلغ سهام :
در صورتی که صاحب سهم بدهی خود را بابت تعهد سهام ظرف موعد مقرر تادیه ننماید سهام وی طبق مواد 35-36-37-38 لایحه قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب سال 1347 به فروش خواهد رسید .
6-1 افزایش و کاهش سرمایه :
شرکت می تواند بر حسب پیشنهاد هیات مدیره سرمایه خود را بنا به تصویب صاحبان سهام در مجمع عمومی فوق العاده با رعایت مقررات قانونی لازم الاجرا افزایش یا کاهش دهد .
اوراق سهام :
اوراق سهام شرکت چاپی و متحد الشکل و دارای شماره ترتیب بوده و باید امضاء دو نفر از مدیران که هیات مدیره به این منظور تعیین می نماید برسد و به مهر شرکت ممهور شود .
در صورت تقاضای صاحب سهمی که مالک بیش از یک سهم است شرکت یک ورقه سهم که نماینده بیش از یک سهم باشد صادر خواهد کرد تبدیل سهام با نام به سهام بی نام و بالعکس طبق مقررات لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت صورت خواهد گرفت .
8-1 هیات مدیره :
الف ) شرکت توسط هیات مدیره اداره می شود .
ب) هیات مدیره مرکب از 3 نفر مدیر خواهد بود که در مجمع عمومی عادی برای مدت دو سال انتخاب خواهند شد .
مدت ماموریت مدیران دوسال است ولی هر مدیر تا هنگامی که جانشین او طبق مقررات انتخاب نشده در سمت خود باقی خواهد بود انتخاب مجدد هر یک از مدیران بلامانع است .
د) مجموع عمومی عادی می تواند در موقع انتخاب هیات مدیره تعدادی مدیر علی البدل نیز انتخاب نماید در صورت فوت یا استعفا یا غیبت یا سلب شرایط هر یک از مدیران مدیر علی البدل او خود به خود حق خواهد داشت که بجای وی انجام وظیفه نماید .
ه ) هیات مدیره باید در اولین جلسه خود از بین اعضا هیات مدیره یک رئیس و یک نایب رئیس انتخاب نماید رئیس و نایب رئیس مزبور که باید اشخاص حقیقی باشند ممکن است به اکثریب آرا هیات مدیره از سمت خود عزل شوند .
10-1- دفاتر و محاسبات :
الف ) سال مالی شرکت از اول فروردین ماه هر سال شروع و در آخر اسفند ماه همان سال پایان خواهد گرفت ، اولین سال مالی شرکت از تاریخ ثبت شرکت شروع و در پایان اسفند ماه همان سال پایان خواهد گرفت .
ب). دفاتر حساب در مرکز اصلی شرکت نگاهداری خواهد شد و در کلیه اوقات متعارف جهت بازرسی در دسترس مدیران و بازرس خواهد بود هیات مدیره باید ترتیبی دهد که حساب وضع مالی و فعالیتهای شرکت تهیه و در مجمع عمومی ارائه شود .
ج) صورتحساب مالی که حساب سالانه شرکت را تشکیل می دهد شامل ترازنامه و حساب سود و زیان سال مالی خواهد بود این صورتحسابها در مدتی که نباید دیرتر از 20 روز قبل از تشکیل مجمع عمومی باشد تهیه و بلافاصله پس از تنظیم به بازرس شرکت تسلیم خواهد شد .
بازرس سپس گزارش خود ا در مدتی که نباید دیرتر از 15 روز قبل از تشکیل مجمع عمومی عادی سالانه باشد به هیات مدیره تسلیم خواهد نمود .
د ) حسابهای سالانه شرکت مطابق قواعد و رسوم متداول تجاری و مفاد مقررات قوانین جاریه از جمله مقررات مواد 232 تا 241 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت تهیه و تنظیم خواهد شد .
11-1 انحلال و تصفیه :
انحلال و تصفیه شرکت طبق مقررات قوانین جاریه صورت خواهد گرفت .
نوع مالکیت و استهلاک :
مالکیت شرکت مانتل به صورت خصوصی می باشد .
و روش استهلاک برای شرکت مانتل براساس قانون وزارت اقتصاد و دارابی می باشد .
فعالیتهای پیمانکاری شرکت :
شرکت مانتل پس از تائسیس آغاز به کار کرد و عمده ترین فعالیتهای این شرکت در زمینه های راه سازی ساختمان و راه آهن بوده و حال قسمتی از پروژه های انجام شده با شرح مختصری از خصوصیات آنها ارائه می شود .
1-1 احداث دبیرستان بزرگ شهرستان کوار که در زمینی به مساحت 5000 متر مربع در زمان مقرر اجرا گردید و در سال 1360 مورد بهره برداری قرار گرفت .
2- احداث راه کمر بندی بردستان آبدان به طور 34 کیلومتر که در منطقه ساحلی بندر دیر واقع در استان بوشهر در مدت 24 ماه به اتمام رسید و در سال 1363 تحویل اداره کل راه و ترابری استان بوشهر گردید زمیتهای با تلاقی ، ماسه بادی ، بالا بودن سطح آب شور در محل اجرای فونداسیون پلها به علت نزدیکی به ساحل دریا و نیاز به پمپاژ حجم زیاد آب جهت خشک کردن زمین از جمله مشکلات عدیده ای بوده اند که شرکت در زمان اجرای پروژه با آن روبرو بوده است .
احداث یکی از قطعات بلوار 70 متری کمر بندی شیراز ، حدفاصل سه راه زندان و دارالرحمه که در سال 1369 مورد بهره برداری قرار گرفت انجام کار در محدوده شهر حجم بالای ترافیک وجود خطوط اصلی شبکه گاز رسانی وجود شبکه های آب رسانی خطوط برق و مخابرات از معضلات بسیار پیچیده این پروژه بودند که در سایه مدیریت شایسته پروژه بدون ایجاد اشکال در سیستم های فوق یا بروز هر گونه حادثه ای عملیات اجرایی با موفقیت و همزمان با عبور ترافیک شهری انجام پذیرفت و پروژه بدون تاخیر در موعد مقرر مورد بهره برداری قرار گرفت .
4- احداث راه ساحلی بندر بوشهر بندر دیر قطعه 2 به طول 26 کیلومتر که در زمره پروژه های ملی محسوب می شود و در مدت پیمان و بدون تاخیر به اتمام رسید و در سال 1373 مورد بهره برداری واقع شد. محور بوشهر دیر کلاً از کنار خلیج فارس عبور می کند وجود زمینهای شوره زار ، آب آلوده دریا ، نبود آب قابل شرب و عدم وجود مصالح مرغوب علاوه بر ایجاد مشکل تدارکات توجه ویژه نیز در مدت پیش بینی شده و با کیفیت بسیار خوب اجرا گردید .
5- احداث قطعه 3 راه اصلی جهرم لار به طول 40 کیلومتر که از پروژه های بسیار مهم ملی می باشد .
این پروژه در منطقه کویری لارستان واقع در شرق استان فارس اجرا گردید .
6- احداث قطعه 8 زیر سازی راه آهن تهران قم : این قسمت از محور تهران قم از ارتفاعات بلند جنوب شرقی قم می گذرد انجام عملیات برش در کوههای مرتفع و متشکل ااز ماسه سنگ سخت ایجاب می کرد که عملیات وسیع انفجار و جابجایی حجم عظیم مواد منفجره شده انجام پذیرد . این کار و سایر عملیات اجرایی شامل پلسازی خاکریزی و غیره نیز با دقت و نهایت تلاش شرکت انجام گرفت .
14-1 توسعه شرکت و تاسیس کارخانه :
شرکت مانتل پس از تاسیس و انجام پروژه های گوناگون و پیشرفت روز افزون در سال 1382 شرکت به فکر تاسیس کارخانه ای افتاد و سپس با مطالعات زیادی در خصوص اینکه چه نوع کارخانه ای احداث شود صورت گرفت .
در این مطالعات چند نوع موضوع مهم مدنظر است :
موارد اولیه در داخل کشور موجود باشد .
اشتغال زائی خوب داشته باشد .
بازار صادرات خوب داشته باشد .
توجیه اقتصادی داشته باشد .
بالاخره تیم تحقیق و بازاریابی شرکت پیشنهاد کارخانه فرآوری سنگها ساختمانی را داد همچنین شرکت خاستار صادرات بسیار بوده به همان دلیل باید محصولات با کیفیت عالی با قابلیت رقابت با محصولات کشورهای مترقی عرضه گردد. برای اینکار علاوه بر آموزش بایستی در ارتباط مداوم با پیشرفتهای جهانی و نوسازی و بهینه سازی مداوم کارخانه و همچنین نیازمند و رود قطعات و لوازم یدکی و ابزار مدرن بودند .
15-1 شرح مختصری در مورد کارخانه و فعالیتها :
کارخانه فرآوری سنگهای ساختمانی مانتل از بزرگترین کارخانه های نوع خود در ایران ، دارای 5 قله بر و2 خط تولید و پلیش می باشد کیفیت محصولات توسط دودستگاه مجهز به لیزر با دقت 3% میلیمتر کنترل می گردد کارخانه تمام اتوماتیک بوده و کلیه ماشین آلات از شرکت معتبر ایتالیایی پدرینی خریداری شده است .
کارخانه در مساحتی به وسعت 4 هکتار در شهرستان قم مستقر است و موقعیت آن از نظر دسترسی به راههای اصلی آسفالته و راه آهن بسیار مناسب می باشد محصول نهایی در کمتر از 20 ساعت از طریق راه آهن بسیار مناسب می باشد محصول نهایی در کمتر از 20 ساعت از طریق راه آهن قابل حمل به بندرعباس است محصولات کارخانه شامل تایل مرمریت و تراورتن در ابعاد 60cm*60cm و حداقل 30cm *60cm و حداقل ضخامت یک سانتیمتر می باشد .
16-1 هزینه هایی که شرکت برای تاسیس کارخانه انجام داده :
مجوز برق 2400 وات برای به کار افتادن ماشین آلات ساخت
بر پایی و ساخت تصفیه خانه و خرید جرثقیل برای جابجایی سنگها
لوله کشی آب و ساختمان پست اختصاصی
ساخت ساختمان اداری و همچنین ساخت انبار
فصل دوم
1-2 هیات مدیره
1-1-2- معرفی هیات مدیره :
شرکت توسط هیات مدیره اداره می شود هیات مدیره مرکب از 3 نفر مدیر خواهد بود که در مجمع عمومی عادی برای مدت دو سال انتخاب خواهند شد مجمع عمومی عادی می تواند در موقع انتخاب هیات مدیره تعدادی مدیر علی البدل نیز انتخاب نماید در صورت فوت یا استضا یا غیبت یا سلب شرایط هر یک از مدیران مدیر علی البدل او خود به خود حق خواهد داشت که بجای وی انجام وظیفه نماید .
هیات مدیره باید در اولین جلسه خود از بین اعضا هیأت مدیره یک رئیس و یک نایب رئیس انتخاب نماید رئیس و نایب رئیس مزبور که باید اشخاص حقیقی باشند ممکن است به اکثریت آرا هیات مدیره از سمت خود عزل شوند .
2-1-2- وظایف و اختیارات هیات مدیره :
الف ) بدون آنکه عمومیت مراتب ذیل محدود گردد هیات مدیره نمایندگی شرکت را در برابر کلیه مراجع قضایی و دولتی و غیر دولتی و اشخاص حقیقی و حقوقی و شرکتها اعم از ایرانی و خارجی بدون هیچگونه استثنادارا می باشند هیات مدیره می تواند در حدود موضوع شرکت هر گونه عملیات و معاملاتی را انجام دهد و بدون قید محدودیت و اعضای هیات مدیره با رعایت موضوع و احتیاج و صلاح و صرفه شرکت دارای اختیارات زیر است .
6)انعقاد هر گونه قرار داد خرید و فروش و شرکت در هر گونه مناقصه و مزایده .
7) بین صاحبان امضا مجاز شرکت .
8) واگذاری نمایندگی و عاملیت و شرکت در نمایندگی دیگران .
ب ) هیات مدیره در انجام امور و وظایف مشروحه بالا می تواند تصمیمات لازم اتخاذ و همچنین انجام بعضی از امور و وظایف مزبور را بر اساس تصمیمات متخذه به شخص یا اشخاص تعویض نماید .
ج) برای هر یک از جلسات هیات مدیره باید صورتجلسه ای تنظیم و لااقل به امضاء اکثریت مدیران حاضر در جلسه که تصمیمات مزبور را معتبراً اتخاذ کرده اند برسد .
د) حدنصاب لازم جهت شور و اخذ تصمیم در جلسات هیات مدیره حضور دو عضو هیات مدیره اصالتاً یا وکالتاً میباشد و اتخاذ هیچگونه تصمیمی ممکن نخواهد بود مگر آنکه دو عضو هیات مدیره حاضر در جلسه اصالتاً یا وکالتاً با آن موافق باشند .
ه ) تصمیماتی که به امضا کلیه مدیران رسیده باشد اعم از اینکه جلسه هیات مدیره تشکیل شده باشد یا نشده باشد معتبر خواهد بود .
ه ) تصميماتي که به امضا کليه مديران رسيده باشد اعم از اينکه جلسه هيات مديره تشکيل شده باشد يا نشده باشد معتبر خواهد بود .
و) هيات مديره بايد يکنفر را از بين خود يا از خارج بعنوان مدير عامل شرکت انتخاب و حدود و اختيارات و مدت تصدي و حق الزحمه او را تعيين کند .
3-1-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
ليسانس و فوق ليسانس و داراي 5 سال سابقه کار .
2-2- مدير عامل
1-2-2- معرفي مدير عامل
هيات مديره بايد يکنفر شخص حقيقي را از بين اعضاي خود يا از خارج مديريت عامل شرکت برگزيند و حدود اختيارات او را تعيين کند .
هيات مديره ميتواند تمامي يا قسمتي از اختيارات مشروحه را به مدير عامل تفويض نمايد در صوتي که مدير عامل عضو هيات مديره باشد دوره مديريت عامل از مدت عضويت او در هيات مديره بيشتر خواهد بود .
مدير عامل در صورتيکه عضو هيات مديره نباشد مي تواند در جلسات هيات مديره شرکت کند، ليکن حق راي نخواهد داشت .
مدير عامل عاليترين مقام اجرايي شرکت بوده و امور شرکت را طبق اختياراتي که به او تعويض گرديده است اداره خواهد نمود .
2-2-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
فوق ليسانس مديريت بازرگاني يا توليدي
داشتن تجربه لازم در رشته هاي شغلي مربوط يا مشابه پست مديريت و همچنين گذراندن دوره آموزشي .
3-2 معاونت اداري مالي
1-3-2 معرفي معاونت اداري مالي :
اين مدير نظارت کلي وظائف سرپرستي تعيين خط مشي، ايجاد هماهنگي و نظارت بر امور اداري و مالي شرکت را بر عهده دارد .
2-3-2 وظايف و اختيارات معاونت اداري مالي :
الف ) نظارت بر حسن جريان کليه امور و واحدهاي تحت سرپرستي
ب) صدور دستورات لازمه به منظور ايجاد هماهنگي بين واحدها
ج) سازماندهي فعاليتهاي مربوط به تقسيم کار و تعيين وظايف و حدود مسئوليت و اختيارات واحدهاي تحت سرپرستي .
د) تعيين خط مشي و نظارت بر حسن اجراي آن .
ه ) صدور دستورالعملها و ضوابط مربوط .
و) راهنمائي و کنترل کار حسابداران و تقسيم کار بين آنها و برسي صورتهاي مالي تنظيم شده .
ز) تهيه و تنظيم پيش نويس دستورات و فرمهاي محاسباتي گزارشهاي لازم .
ح) رسيدگي و اظهار نظر و اقدام در مورد مسائل ، پرونده هاي مشکل مالي و حسابداري .
3-3-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
ليسانس در يکي از رشته هاي امور اداري و مديريت و امور مالي و حسابداري و داراي 4 سال سابقه کار
4-2- حسابدار کل :
1-4-2- معرفي حسابدار :
اين رشته در بر گيرنده طبقات مشاغلي است که متصديان آنها تحت نظارت مدير مالي عهده دار انجام امور مختلف حسابداري بر حسب پست مورد تصدي مي باشد .
2-4-2 وظايف و اختيارات حسابدار :
الف ) ثبت اقدام از روي اسناد مثبته و انتقال آنها به دفتر روز نامه کل و معين
ب) تهيه و تنظيم ليست حقوق و بيمه اعلاميه بانکي چک و کنترل حسابهاي مربوط به منظور رفع اختلاف
ج) رسيدگي به پيشپرداختها و علي الحسابها و اسناد و مدارک مربوط از نظر رعايت و اجراي قوانين و مقررات مالي .
د ) انجام امور مربوط به تشخيص و تعيين سر فصل حساب تهيه تراز آزمايشي پايان هر ماه و کليه صورت هاي مالي در پايان سال مالي
ه ) همکاري در تهيه نامه ها ، بخشنامه ها ، دستورالعملها
و) شرکت در جلسات مربوط به توضيح صورت مالي
ز) مطالعه قوانين و مقررات مالي جديد و رعايت آنها در کار .
3-4-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
فوق ديپلم و ليسانس حسابداري . فوق ديپلم 5 سال و ليسانس 2 سال .
5-2 کارپرداز
1-5-2 معرفي کارپرداز :
يک کارپرداز در شرکت جايگاه خاص و ويژه اي دارد و مي تواند در مورد م
مسائل اقتصادي شرکت و همچنين کاهش در هزينه هاي شرکت مفيد واقع شود اگر چنانچه يک کارپرداز در مورد کارهاي محول شده به او مشرف نباشد ممکن است به شرکت لطمه هاي جبران ناپذيري وارد شود يک کارپرداز بيشتر در شرکت سهامي انجام وظيفه مي کند .
2-5-2 وظايف و اختيارات کارپرداز :
الف ) کارهاي جاري مربوط به حسابدار يا مدير عامل را بيرون از شرکت انجام مي دهد .
ب) مراجعه به بانک و انجام کارهاي بانکي
ج) مراجعه به شرکت و سازمان هاي مختلف براي انجام کارهاي مربوط به شرکت
3-5-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
ديپلم و فوق ديپلم در بعضي از شرکت ها به دليل تخصصي تر شدن کارها کارپرداز فوق ديپلم مي باشد سابقه کار کارپرداز بستگي به آن سازمان يا شرکت خواهد داشت .
6-2 منشي
1-6-2 معرفي منشي :
متصدي اين شغل تحت نظارت مقام ما فوق عهدهدار انجام وظايف منشي گري خود مي باشد .
2-6-2 وظايف و اختيارات منشي :
الف ) برقرار ارتباط با کليه سازمان هاي دولتي و غير دولتي مربوط به فعاليت شرکت .
ب) تعيين ساعات ملاقات با مديريت براي متقاضي ها .
ج ) تهيه و تنظيم صورت جلسات مربوط به مجامع عمومي و جلسات هيات مديره
د) انجام اقدامات لازم در زمينه دريافت ثبت و توزيع و نگهداري و بايگاني کردن پرونده ها و ساير اسناد و مدارک شرکت
ه ) تهيه نامه هاي اداري جهت مخابره و تايپ کردن آنها .
3-6-2- شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
ديپلم و فوق ديپلم و داراي روابط عمومي عالي و در صورت نياز مسلط به زبان انگليسي .
7-2 مديريت کارخانه
1-7-2 معرفي مديريت کارخانه :
اين رشته در برگيرنده مشاغلي که متصديان آنها تحت نظارت کلي عهده دار انجام کارهاي فني و مطالعاتي و برنامه ريزي و عملي در زمينه هاي مربوط به کارخانه ارائه پيشنهاد براي توسعه کارخانه ، بررسي وضع و مشخصات کارگاههاي توليدي و رفع مشکلات آنها از نظر کيفيت کار و شناخت مواد اوليه مورد لزوم و چگونگي استقرار ماشين آلات در کارگاهها و نواحي مي باشند .
2-7-2 وظايف و اختيارات مديريت کارخانه :
الف ) رسيدگي به تقاضاي مربوطه به ورود ماشين آلات و مواد اوليه قطعات يدکي براي تکميل و توسعه کارخانه
ب) بررسي وضع و مشخصات کارگاههاي توليدي و کمک در رفع مشکلات آنها .
ج) نظارت براجراي کارکارخانه
3-7-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
ليسانس يا فوق ليسانس در يکي از رشته هاي مهندسي توليد ، مهندسي صنايع ، مهندسي صنعتي و اصول تجارب مربوط .
8-2 مديريت توليد :
1-8-2- معرفي مديريت توليد:
مديريت توليد عبارت است از فرآيند برنامه ريزي ، سازماندهي هدايت و کنترل فعاليت هاي توليد در يک سازمان براي تبديل عناصر ورودي به محصولات تمام شده در واقع توليد ساخت و مونتاژ محصولات معمولاً سيستم هاي اطلاعات حسابداري اطلاعات مالي حسابها را جمع آوري و پردازش کرده و گزارش هايي از آن حسابها را براي استفاده مديريت توليد مي فرستند .
2-8-2 وظايف و اختيارات مديريت توليد :
الف ) بررسي و شناخت و اظهار نظر در مورد مواد اوليه مورد مصرف کارخانه
ب) تهيه و تنظيم برنامه و سياستهاي لازم در زمينه توليد .
9-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
ليسانس و فوق ليسانس در يکي از رشته هاي مهندسي توليد مکانيک .
10-2 انبار دار کل :
1-10-2 معرفي انبار دار :
متصدي اين شغل کليه امور مربوط به انبار نظير موجودي گيري ، دريافت کالا ، ارسال کالا و غيره را انجام مي دهد.
2-10-2- وظايف و اختيارات انبار دار:
الف ) تطبيق کالاهاي خريداري و تحويل شده به انبار با نمونه اصلي آنها .
ب ) رسيدگي موجودي انبار و صورت برداري از کالاهاي موجود در انبار در فواصل معين
ج) ثبت کالاهاي تحويل و دريافتي در کارتهاي انبار و نظارت در ورود و خروج لوازم و اجناس و کالاها و همچنين امضا ء کليه اسناد مربوط
3-10-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
ديپلم يا فوق ديپلم حسابداري
11-2 معاونت بازرگاني
1-11-2 معرفي معاونت بازرگاني
به طور کلي بازرگان مشغول خريد هر گونه مواد اوليه يا کالاهاي نيم ساخته به قصد توليد کالا و يا تکميل آن و خريد و فروش هر گونه کالا و خدمت عمليات بازرگاني به شمار مي رود وهرکس به اين عمليات بپردازد بازرگان شناخته مي شود معاونت بازرگاني نيز کارش نظارت بر همه بازرگانان و عمليات مربوط به آن مي باشد .
2-11-2 وظايف و اختيارات معاونت بازرگاني :
معاونت بازرگاني به طور کلي نظارت دارد به بازرگاني هاي داخلي و خارجي و امور خريد و فروش مربوط به آن در شرکت .
3-11-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
ليسانس يا فوت ليسانس رشته هاي حسابداري يا اقتصاد و بازرگاني .
12-2 بازرگاني داخلي :
معرفي بازرگاني داخلي
انجام امور مربوط به قيمت گذاري کالاهاي توليد شده در داخل کشور
2-12-2 وظايف و اختيارات بازرگاني داخلي :
الف ) جمع آوري و بررسي اطلاعات مربوط به قيمت کالاهاي وارداتي کالاي انحصاري و محصولات داخلي و بهاي آنها
ب ) جمع آوري و بررسي اطلاعات مربوط به بيمه حمل و نقل تهسيلات بانکي و اعتباري و انبارهاي گمرک مرزي
ج) تصميم گيري در مورد تشکيل نمايشگاههاي بازرگاني داخلي و خارجي و تهيه قيمت و آگهي هاي تبليغاتي به منظور شناساندن کالا و محصولات کشور .
3-12-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه
فوق ليسانس و در يکي از رشته هاي اقتصاد بازرگاني
13-2 بازرگاني خارجي
1-13-2 معرفي بازرگاني خارجي
اين عنوان در بر گيرنده پستهائي است که متصديان آنها انجام امور مربوط به برنامهها و سياستهاي بازرگاني خارجي، بازاريابي محصولات و توليدات داخلي در خارج را عهده دار مي باشند .
2-13-2 وظايف و اختيارات بازرگاني خارجي :
الف ) جمع آوري و بررسي اطلاعات و مطالعه قوانين و مقررات مربوط به بازرگاني خارجي کشور و همچنين کشورهاي طرف قرار داد .
ب ) مطالعه و جمع آوري اطلاعات مربوط به بازراهاي صادراتي و پيدا کردن بازار فروش و تهيه برنامه هاي بازاريابي
ج) بررسي ضرورت اعزام بازارياب به کشورهاي مختلف .
3-13-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه .
در ليسانس يا فوق ليسانس در يکي از رشته هاي اقتصاد، حقوق بين الملل تجارت بازرگاني ، مديريت بازرگاني مديريت اقتصادي .
آشنايي به يکي از زبانهاي خارجي .
14-2 امور خريد
معرفي امور خريد :
متصدي خريد بايستي با تمامي کالاهاي مربوط به شرکت آشنايي کامل داشته باشد تا بتواند کالايي که به صرف شرکت مي باشد را خريداري نمايد چه در مورد کالاهاي خارجي و چه در مورد کالاهاي داخلي
2-14-2 وظايف و اختيارات امور خريد :
سعي در خريد کالاها با قيمت کمتر و با کيفيت بهتر
3-14-2- شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه
فوق ديپلم يا ليسانس اقتصاد يا حسابداري و يا در رشته بازرگاني
15-2- امور فروش
1-15-2- معرفي امور فروش
متصدي فروش بايستي با آگاهي فرآوان نسبت به قيمت کالا ها و بازاريابي هاي انجام شده امور فروش را با مناسبترين قيمت هم به نفع شرکت و هم به نفع خريدار انجام دهد .
2-15-2- وظايف و اختيارات امور فروش :
الف) سعي و اهتمام در بالا بردن ميزان فروش و تحويل وجوه دريافتي و صورت حساب تنظيم آنها به مقام مافوق و ارسال يک نسخه از آن به حسابداري .
ب) تهيه آمار فروش به تفکيک و تنظيم نوع مشخصات کامل هر يک از جنس و ارائه گزارشهاي لازم
ج) بازاريابي فروش محصولات و مشخص کردن خريداران بهتر .
3-15-2- شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه
بايد داراي ليسانس در رشته مديريت بوده
3-15-3 تعريف مختصر از بازارياب
بازاريابي تحليل نيازهاي مشتريان طراحي محصولات و فرآيند هايي که به آن نيازها پاسخ دهد و مشتريان را از وجود آن محصولات و فرآيندها آگاهي سازد به طور کلي بازاريابي تبادل کالا پول و سرمايه بين کسب و کارها يا کشورها .
16-2 مديريت پروژه :
1-16-2 معرفي مديريت پروژه :
شامل برنامه ريزي، پياده سازي و هماهنگي اغلب در يک مقياس زماني کوچک در مدت زمان کوتاه
2-16-2 وظايف و اختيارات مديريت پروژه :
بايستي پروژه در دست خودش را در مدت زمان پيش بيني شده آماده و تحويل سازمان مربوطه کرده .
3-16-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
داراي ليسانس يا فوق ليسانس کنترل يا مديريت پروژه .
17-2 مهندس راه و ساختمان
1-17-2 معرفي مهندس راه و ساختمان
اين رشته در بر گيرنده ي طبقات مشاغلي که متصدي آنها تحت نظارت کلي عهدهدار انجام کارهاي فني و مطالعاتي و برنامه ريزي هاي تهيه و طرح نقشه راه و ساختمان هاي پيچيده شامل سدها پل ها و يا غيره
2-17-2 وظايف و اختيارات مهندس راه و ساختمان
الف ) بررسي و تهيه طرح و نقشه اجراي ساختمان هاي مربوط به سدها و محاسبات مربوط
ب) بررسي و تهيه طرح و نقشه اجراي ساختمانهاي آجري در زمينهاي سست و غير عادي
ج) بررسي و تهيه و محاسبه آسفالت شاه راه و پوشش کف محوطه ها
د) نظارت بر تهيه طرح هاي مربوط به امور فني و ساختمان و زير سازي خط و نقشه کشي و برآورد هزينه هاي مربوط .
3-17-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه
فوق ليسانس در يکي از رشته هاي مهندسي عمران و راه و ساختمان
18-2 تکنسين راه و ساختمان :
1-18-2 معرفي تکنسين راه و ساختمان :
اين رشته در بر گيرنده طبقات مشاغل است که متصدي آنها تحت نظارت کلي عهدهدار انجام فعاليتهايي در زمينه راه و ساختمان نقشه کشي نقشه برداري تعمير راه ها نصب علائم و پلهاي پيش ساخته مي باشد .
2-18-2- وظايف و اختيارات تکنسين راه و ساختمان
الف ) کمک در نصب علائم خطوط و نصب پول هاي پيش ساخته کمک در تعمير يا ساختن پل هاي فلزي و کمک در امر نقشه برداري
ب) نظارت مستمر بر کار بخش هاي راه داري و راه سازي .
3-18-2 شرايط احراز از نظر تحصيلات يا تجربه :
فوق ديپلم در يکي از رشته هاي راه و ساختمان معماري تکنسين عمران شهري .
فصل سوم :
آشنايي با حسابداري
1-3- تعريف حسابداري
افراد هر جامعه اي به منظور استفاده بهتر از منابع براي رفع احتياجات و خواستههاي مادي و معنوي خود نياز به تصميمم گيريهاي صحيح اقتصادي و مالي دارند و براي انجام تصميمات فوق وجود اطلاعات اقتصادي و مالي مناسب و صحيح از ضرورتهاي اجتناب ناپذير است .
حسابداري، حوزه اي از فعاليت هاي خدماتي است که مي تواند اطلاعات اقتصادي مالي را در قالب گزارشهاي مالي فراهم سازد .
در پيرامون ما اطلاعات زيادي وجود دارد که برخي از آنها به طور مستقيم و بدون هيچگونه تغييري قابل استفاده است اما در بيشتر موارد به اطلاعاتي نياز پيدا مي کنيم که به طور مستقيم آماده استفاده نيستند .
بلکه بايستي با انجام فعاليتهاي روي اطلاعات موجود آنها را به صورت قابل استفاده درآورد .
حسابداران با استفاده از دانش تجربه و ابزار مناسب ابتدا اطلاعات مربوط به فعاليتها و رويدادهاي مالي را شناسايي و اندازه گيري کرد سپس به پردازش آنها اقدام مي نمايند و در نهايت خلاصه اطلاعات را به شکل صورتها يا گزارشهاي مالي در اختيا کساني قرار مي دهند که ما يلند از اين اطلاعات د تصميم گيريهاي خود استفاده کنند .
يکي از نکات مهم در حسابداري اين است که اطلاعات و گزارشهاي حسابداري در مورد يک واحد اقتصادي مشخص و جداگانه تهيه مي گردد .
اطلاعات حسابداري و عمليات مربوط به آن به سه دسته تقسيم مي شود که به صورت معادله مي باشد .
داراييها= بدهيها + سرمايه
داراييها عبارتند از منابع اقتصادي متعلق به يک واحد اقتصادي که انتظار مي رود در آينده براي واحد اقتصادي ايجاد بکند .
بدهي ها عبارتند از حقوق مالي اشخاص غير مالک نسبت به دارايي هاي يک واحد اقتصادي سرمايه عبارتند از حق يا ادعاي مالي مالک يا مالکين نسبت به داراييهاي يک واحد اقتصادي عمليات حسابداري شامل يک سري مراحل پياپي است که در هر دوره مالي تکرار مي شوند و به مجموعه آنها چرخه حسابداري گفته مي شود چرخه حسابداري شامل مراحل زير مي باشد .
جمع آوري اطلاعات مربوط به رويدادهاي مالي (گردآوري مدارک و شواهد مثبته)
تجزيه و تحليل رويدادهاي مالي
ثبت رويدادهاي مالي در دفتر روزنامه
انتقال اطلاعات از دفتر روزنامه به دفتر کل
تهيه تراز آزمايشي