فصل اول
دیسکت:
فلاپی دیسک، یک نوع وسیله ذخیره سازی اطلاعات در کامپیوتر است. درایوهای موجود درکامپیوتر مسئول خواندن و نوشتن اطلاعات بر روی فلاپی دیسکها براساس یک ساختار مشخص شده، میباشند. جنس فلاپی دیسکها از پلاستیک نرم بوده که بر روی آن یک لایه (غشاء) مغناطیسی وجود دارد.
فلاپی دیسک ، یک نوع وسیله ذخیره سازی اطلاعات در کامپیوتر است . درایوهای موجود در کامپیوتر مسئول خواندن و نوشتن اطلاعات بر روی فلاپی دیسک ها بر اساس یک ساختار مشخص شده ، می باشند. جنس فلاپی دیسک ها از پلاستیک نرم بوده که بر روی آن یک لایه ( غشاء) مغناطیسی وجود دارد
مبانی فلاپی درایوها فلاپی درایو در سال ۱۹۶۷ ابداع گردید. در اولین فلاپی درایو از یک دیسک (دیسکت) ۸ اینچی استفاده شده بود. همزمان با ارائه اولین کامپیوترهای شخصی در سال ۱۹۸۱ توسط از فلاپی درایوهای ۵/۲۵ اینچ استفاده بعمل آمد. این نوع دیسک ها قادر به نگهداری ۳۶۰ کیلو بایت اطلاعات بودند. در اواسط دهه ۱۹۸۰ دیسک های ۳/۵ اینج با ظرفیت ۱/۴۴ مگابایت مطرح گردیدند. در آن زمان اغلب کامپیوترها دارای دو درایو برای استفاده از دو نوع فلاپی دیسک ( ۵/۲۵ و ۳/۵) بودند ولی از اواسط دهه ۱۹۹۰ دیسک های ۵/۲۵ بندرت مورد استفاده قرار گرفته و بتدریج از رده خارج گردیدند.
▪ دیسکت را " فلاپی دیسک " نیز می گویند. رایج ترین نوع دیسکت ۳/۵ اینچ است.
▪ فلاپی دیسک درایو یک دستگاه الکترومکانیکی برای خواند ن و نوشتن اطلاعات بر روی فلاپی دیسک ها است
▪ شیار دوایر متحدالمرکز موجود بر روی یک فلاپی دیسک را می گویند.
▪ سکتور زیرمجموعه ای از یک شیار بوده و تعداد سکتور در هر شیار بستگی به نوع دیسک دارد.
اجزای یک فلاپی دیسک درایو
دیسک
یک فلاپی دیسک در موارد متعددی مشابه نوار کاست است .
▪ از یک نوع پلاستیک نازک که با اکسید آهن آغشته شده است استفاده می گردد. اکسید فوق از نوع " فرومانیتیک " بوده و اگر تحت تاثیر یک میدان مغناطیسی قرار گیرد، قادر به نگهداری ( ذخیره ) دائم اطلاعات خواهد بود.
▪ قابلیت ضبط اطلاعات را دارا می باشند.
▪ قابلیت پاک کردن اطلاعات و استفاده مجدد را دارا می باشند.
▪ ارزان قیمت بوده و بسادگی قابل استفاده می باشند.
نوارهای کاست دارای یک اشکال بزرگ می باشند . اشکال اساسی نوارهای کاست روش بازیابی "ترتیبی" در آنان است . مثلا" برای شنیدن آهنگ خاصی می بایست بصورت ترتیبی بر روی نوار حرکت و پس از استقرار بر روی آهنگ دلخواه آن را گوش داد. بهرحال پیدا نمودن یک آهنگ و استفاده سریع از آن همواره فرآیندی ترتیبی و کند خواهد بود.
یک فلاپی دیسک همانند نوار کاست از یک نوع پلاستیک نرم آغشته به مواد مغناطیسی( درهردو طرف) استفاده می نماید. اطلاعات بر روی دوایر متحدالمرکزی که "شیار" نامیده می شوند، ذخیره خواهند شد. هر شیار خود به مجموعه ای از سکتورها تقسیم می گردد. همزمان با چرخش دیسک، هد بر روی شیار استقرار و زمینه بازیابی مستقیم اطلاعات فراهم می گردد.
درایو
اجزای اصلی یک فلاپی درایو شامل موارد ذیل است :
▪ هد خواندن و نوشتن . هد در دو طرف دیسکت وجود داشته و حرکت آنها در طول دیسکت با یکدیگر خواهد بود . از هد های یکسان برای خواندن و نوشتن استفاده می گردد.
▪ موتور درایو . یک موتور بسیار کوچک با توان چرخش ۳۰۰ تا ۳۶۰ دور در دقیقه
▪ موتور Stepper . وظیفه موتور فوق ، استقرار هد خواندن و نوشتن در محل شیار مورد نظر است.
▪ فریم مکانیکال . سیستم فوق شامل یک برابرکننده بوده که پنجره کوچک حفاظت( قاب فلزی موجود بر روی فلاپی دیسک ) را برروی دیسکت باز نموده تا بدین طریق امکان تماس هد خواندن و نوشتن دردو طرف سطح دیسک فراهم گردد.
▪ برد مدار الکترونیکی . برد فوق شامل تمام عناصر الکترونیکی لازم برای خواندن و یا نوشتن اطلاعات برروی دیسکت است . این برد، مدار کنترلی موتور stepper را نیز کنترل خواهد کرد ( حرکت هدهای خواندن و نوشتن بسمت دیسکت) .
زمانیکه هد در طول شیارها حرکت می کند ، با سطح دیسکت تماسی ایجاد نخواهند شد.از نور الکترونیکی بمنظور تشخیص حفاظت دیسک در مقابل نوشتن استفاده می گردد.( زبانه کوچک پشت دیسکت که بصورت کشوئی بوده و دیسکت را در مقابل عمل نوشتن حفاظت می کند.
نوشتن اطلاعات بر روی یک فلاپی دیسک
مراحل زیر نحوه نوشتن اطلاعات بر روی فلاپی دیسک را نشان می دهد.( عملیات خواندن مشابه است)
▪ یک برنامه کامپیوتری ، دستورالعملی را برای سخت افزار کامپیوتر ارسال تا اطلاعاتی بر روی فلاپی دیسک نوشته گردد.
▪ کنترل کننده فلاپی دیسک درایو " موتور" دیسکت را بحرکت درآورده تا از این طریق فلاپی دیسک چرخش نماید.
▪ موتور دوم ( Stepper) باعث چرخش یک میله دنده مارپیج ، خواهد شد. مدت زمانی که طول خواهد کشید تا شیار مورد نظر بدست آید را " زمان دستیابی " می نامند. سخت افزار فلاپی دیسک درایودارای دانش لازم در خصوص نحوه استقرار بر شیار موردنطر با توجه به تعداد Step مورد نظر است
در خواندن و نوشتن در شیار مورد نظر متوقف خواهد شد.
▪ قبل از اینکه داده خاصی بر روی دیسک نوشته گردد یک بوبین ، انرژی لازم را برای پاک کردن یک سکتور فراهم می نماید. اطلاعات مورد نظر بر روی دیسکت نوشته خواهند شد.
فصل دوم
علل کاهش سرعت کامپیوتر
علل کاهش سرعت کامپیوتر:
علت افت ناگهانی سرعت کامپیوتر و کند کار کردن آن چیست و برای بهبود و یا افزایش سرعت آن می بایست چه اقدام و یا اقداماتی را انجام داد ؟
شاید تاکنون برای شما این سوال مطرح شده باشد که علت افت ناگهانی سرعت کامپیوتر و کند کار کردن آن چیست و برای بهبود و یا افزایش سرعت آن می بایست چه اقدام و یا اقداماتی را انجام داد ؟ پاسخ به سوال فوق متغیر بوده و ممکن است دلایل متعددی در این رابطه وجود داشته باشد . در برخی موارد ممکن است با رعایت برخی نکات ساده در خصوص نحوه نگهداری سیستم مشکل برطرف گردد و در موارد دیگر ممکن است مجبور به ارتقاء سیستم و یا تعویض قطعات مسئله دار گردیم . در ادامه به برخی نکات اولیه به منظور بهبود کارآئی سیستم اشاره می گردد .
● اجرای دقیق Scan disk : وجود اشکال در فایل های ذخیره شده بر روی هارد دیسک ممکن است کاهش کارآئی سیستم و بروز اشکالات فیزیکی هارد دیسک را بدنبال داشته باشد . با اجرای برنامه Scan disk می توان تعداد زیادی از خطاهای موجود بر روی هارد دیسک را برطرف نمود . برنامه فوق بررسی لازم در خصوص وجود اشکالات فیزیکی بر روی هارد دیسک را نیز انجام خواهد داد . بخاطر داشته باشید که با توجه به ظرفیت هارد دیسک نصب شده بر روی کامپیوتر ، فرآیند بررسی وضعیت هارد دیسک می تواند مدت زمان زیادی بطول انجامد و نمی بایست در این فاصله عملیات خاصی را انجام داد
. ● حذف فایل های موقت موجود بر روی هارد دیسک : فایل های موقت به آندسته از فایل ها اطلاق می گردد که معمولا" پس از نصب یک برنامه همچنان بر روی هارد دیسک باقی می مانند و می توان بدون نگرانی اقدام به حذف آنان نمود
● حذف اطلاعات موجود در Cache برنامه مرورگر : فایل های cache شده ، به آندسته از فایل هائی اطلاق می گردد که در زمان استفاده از اینترنت بر روی سیستم شما باقی مانده و اغلب شامل تصاویری می باشند که به منظور نمایش صحیح صفحات وب ، برنامه مرورگر مجبور به دریافت آنان از اینترنت شده است
● defrag نمودن فایل های موجود بر روی هارد دیسک : defrag ، سازماندهی فایل های موجود بر روی هارد دیسک را بگونه ای انجام خواهد داد که امکان بازیابی آنان با سرعت بیشتری میسر می گردد
● اجرای یک برنامه ویروس یاب : اغلب ویروس های کامپیوتری درصد بالائی از منابع سیستم را استفاده می نمایند . همین موضوع می تواند کاهش کارآئی سیستم را بدنبال داشته باشد . برخی از ویروس ها حتی می توانند باعث از کارافتادن کامل سیستم گردند . به منظور برخورد موثر با ویروس های موجود همواره سعی نمائید که از یک برنامه آنتی ویروس بهنگام شده استفاده کرده و عملیات پویش به منظور یافتن ویروس را در فواصل زمانی خاصی تکرار نمائید .
● بررسی سیستم به منظور وجود Spyware : تعداد زیادی از وب سایت ها بدون آگاهی شما اقدام به نصب Spyware بر روی سیستم شما می نمایند . یک spyware می تواند صرفا" در حد و اندازه یک کوکی ساده باشد که وب سایت های ملاقات شده توسط شما را در خود ثبت می نماید و یا برنامه هائی باشند که امکان دستیابی سایر افراد به کامپیوتر شما را فراهم می نمایند . در این رابطه می توان از برنامه های متعدد Anti Spyware به منظور پویش و برخورد با این نوع برنامه ها استفاده نمود .
● غیرفعال نمودن برنامه های نصب شده غیرضروری :یکی دیگر از دلایلی که می تواند کاهش سرعت کامپیوتر را بدنبال داشته باشد ، تعداد و تنوع برنامه هائی است که در زمان راه اندازی سیستم اجراء می گردند. در ویندوز XP می توان با استفاده از برنامه کاربردی MsConfig برنامه هائی را که در زمان راه انداری سیستم فعال می گردند مشاهده و در رابطه با آنان تعیین تکلیف نمود . با استفاده از برنامه MsConfig صرفا" می توان لیست برنامه هائی را که در زمان راه اندازی سیستم اجراء می گردند مشاهده نمود و نمی توان از این طریق آنان را حذف نمود . پیشنهاد می گردد که حتی المقدور از نصب برنامه های غیر ضروری بر روی کامپیوتر اجتناب گردد ، چراکه هر برنامه پس از نصب درصدی از منابع سیستم را استفاده خواهد کرد و بدیهی است که در اینچنین مواردی می بایست در انتظار کاهش کارآئی سیستم بود. بخاطر داشته باشید که برای حذف یک برنامه از روی کامپیوتر از برنامه هائی موسوم به Uninstall می بایست استفاده گردد . حذف فولدرهای حاوی برنامه به تنهائی در این رابطه کافی نبوده و اطلاعات مربوط به آنان همچنان در ریجستری باقی خواهد ماند .
● پاک کردن ریسجتری : ریجستری تنظیمات و اطلاعات مورد نیاز ویندوز و سایر برنامه های نصب شده را در خود نگهداری می نماید . به موازات افزایش فرآیندهای نصب و یا Uninstall ممکن است اطلاعات غیرضروری متعددی در ریجستری باقی بماند . در چنین مواردی می توان برای حذف اطلاعات غیرضروری موجود در ریجستری از برنامه های کاربردی متعددی استفاده نمود .
ایجاد یک فایل Swap با ظرفیت ثابت : هر یک از نسخه های ویندوز تابع یک رویکرد خاص برای Paging و فایل swap ذخیره شده بر روی هارد دیسک می باشند. پس از اشغال تمامی فضای حافظه اصلی از فایل swap به منظور ذخیره اطلاعات استفاده خواهد شد . اندازه فایل فوق ثابت نبوده و می تواند با توجه به شرایط موجود تغییر نماید . پس از استفاده از تمامی فضای حافظه و ظرفیت اختصتاص یافته برای فایل swap ، ویندوز اقدام به افزایش ظرفیت آن می نماید . در صورت تحقق چنین شرایطی سرعت و کارآئی سیستم کاهش پیدا خواهد کرد . برای مشخص نمودن ظرفیت فایل swap می توان از گزینه System موجود در control panel استفاده نمود ( System |Advanced | Performance Settings | Advanced | Virtual memory ) . مثلا" می توان حداقل و حداکثر ظرفیت فایل swap را مشابه و معادل سیصد مگابایت در نظر گرفت .
● بهنگام نمودن درایورهای سیستم : پیشنهاد می گردد همواره درایورهای مربوط به کارت ویدئو و کنترل کننده IDE بهنگام شده و از جدیدترین درایورهای ارائه شده مرتبط با آنان استفاده گردد .
● استفاده از حافظه RAM بیشتر و هارد درایوهائی با ۷۲۰۰ دور در دقیقه ( RPM ) : حافظه اصلی و هارد درایو دو قطعه اصلی در کامپیوتر می باشند که نسبت به پردازنده دارای سرعت بمراتب کمتری می باشند . افزایش حافظه RAM می تواند اثرات مثبتی را در ارتباط با سرعت اجرای برنامه های کامپیوتری بدنبال داشته باشد . سعی گردد از هارد درایوهائی استفاده گردد که RPM ( دور در دقیقه بالائی داشته باشند ( نظیر ۷۲۰۰ دور در دقیقه
● تبدیل سیستم فایل : در صورتی که بر روی سیستم شما ویندوز ۹۵ نصب شده است ، ویندوز از سیستم فایل FAT ۱۶ استفاده می نماید . در صورت تبدیل سیستم فایل فوق به FAT ۳۲ ، سرعت سیستم افزایش نخواهد یافت ولی حجم و تعداد فایل هائی را که می توان بر روی هارد دیسک ذخیره نمود ، افزایش می یابد . در صورت استفاده از ویندوز XP و یا ۲۰۰۰ ، ارتقاء FAT۱۶/۳۲ به NTFS بهبود کارآئی و امنیت سیستم را بدنبال خواهد داشت . توجه داشته باشید که پس از تبدیل سیستم فایل ، امکان برگشت به وضعیت قبلی وجود نخواهد داشت. نسخه های ویندوز ۹۵ ، ۹۸ ، SE و ME قادر به خواندن اطلاعات از سیستم فایل NTFS نمی باشند . بنابراین در صورتی که قصد استفاده از سیستم به صورت dual-booting ( نصب بیش از یک سیستم عامل و انتخاب یکی از آنان در زمان راه اندازی سیستم ) را داشته باشید و یا تمایل به اشتراک درایوهای موجود بین چندین سیستم عامل را دارید ، بهتر است که از FAT۳۲ استفاده نمائید .
در صورتی که تمامی موارد اشاره شده منجر به حل مشکل کاهش سرعت نگردد ، می توان هارد دیسک را مجددا" فرمت و اقدام به نصب سیستم عامل و سایر نرم افزارهای دلخواه نمود و یا در صورت ضرورت سخت افزار سیستم را ارتقاء داد.
● تبديل سيستم فايل : در صورتي که بر روي سيستم شما ويندوز ۹۵ نصب شده است ، ويندوز از سيستم فايل FAT ۱۶ استفاده مي نمايد . در صورت تبديل سيستم فايل فوق به FAT ۳۲ ، سرعت سيستم افزايش نخواهد يافت ولي حجم و تعداد فايل هائي را که مي توان بر روي هارد ديسک ذخيره نمود ، افزايش مي يابد . در صورت استفاده از ويندوز XP و يا ۲۰۰۰ ، ارتقاء FAT۱۶/۳۲ به NTFS بهبود کارآئي و امنيت سيستم را بدنبال خواهد داشت . توجه داشته باشيد که پس از تبديل سيستم فايل ، امکان برگشت به وضعيت قبلي وجود نخواهد داشت. نسخه هاي ويندوز ۹۵ ، ۹۸ ، SE و ME قادر به خواندن اطلاعات از سيستم فايل NTFS نمي باشند . بنابراين در صورتي که قصد استفاده از سيستم به صورت dual-booting ( نصب بيش از يک سيستم عامل و انتخاب يکي از آنان در زمان راه اندازي سيستم ) را داشته باشيد و يا تمايل به اشتراک درايوهاي موجود بين چندين سيستم عامل را داريد ، بهتر است که از FAT۳۲ استفاده نمائيد .
در صورتي که تمامي موارد اشاره شده منجر به حل مشکل کاهش سرعت نگردد ، مي توان هارد ديسک را مجددا" فرمت و اقدام به نصب سيستم عامل و ساير نرم افزارهاي دلخواه نمود و يا در صورت ضرورت سخت افزار سيستم را ارتقاء داد.
فصل سوم
آشنايي كامل با DVD
تاريخچه DVD به اختصار
ـ در سال ۱۹۹۵ دو شركت سوني و فيليپس يك مدياي جديد به نام MMCD را عرضه كردند .
- در همان سال نيز شركت توشيبا به همراه كمپاني فيلم سازي Time/Warner محصولي به نام SD را عرضه نمودند
ـ هر دوي اين محصولات يعني MMCD و SD بيشتر براي مصارف مالتي مديا و بخصوص فيلم هاي ديجيتالي با كيفيت بالا طراحي شده بودند .
ـ در اواخر سال ۱۹۹۵ به دليل مشكلات عدم سازگاري MMCD و SD ، سازندگان اين دو محصول به اتفاق محصول مشتركي به نام DVD را به بازار عرضه كردند .
DVD به نوعي تركيبي از ۲ محصول قبلي است كه در آن بسياري از نواقص رفع شده بود.
آشنايي كامل با: DVD
DVD با دو فرمت رقابتي سوپر ديسك(SD ) و CD چند رسانه ايي (MMCD ) در سال ۱۹۹۴ پا به عرصه وجود گذاشت.
DVD با دو فرمت رقابتي سوپر ديسك(SD ) و CD چند رسانه ايي (MMCD ) در سال ۱۹۹۴ پا به عرصه وجود گذاشت.DVD هاي حالايي نتيجه تلفيق هر ۲ تاي اينا اما با يك استاندارد واحد هستن. ويديو DVD در سال ۱۹۹۷ پا به عرصه گذاشت و تقريبا ميشه گفت نسبت به ديگر فن آوري ها مصرف كننده رشدش خيلي خوب بوده. DVD صوتي،در سال ۲۰۰۰ توليد شد و از تكميل DVD تصويري با فرمت بالا در ارتباط با صداي ۲ بعدي همراه با گزينه هاي ديگه خبر داد.
DVD -ROM ها براي اصولا كارهاي جند رسانه ايي (Multi Media ) و بازي ها هستن.DVD هاي صوتي ،همون طوري كه ميدونيد چون داراي كيفيت خيلي بالاتري هستن مورد كاربريشون:آهنگ ها،صداهاي ۲ بعدي و تصاوير ديجيتالي و گرافيكيه.نكته قابل توجهشون اينه كه همگي از يك سيستم مشترك به نام UDF استفاده ميكنن. :
DVD ها در ابتدا فقط با نام ديسك تصويري ديجيتال ناميده شد ولي اكنون با عنوان ديسك چند منظوره يا فقط DVD ناميده ميشن.DVD ها جزو خانواده چند كاربردي فرمت هاي ديسك هاي نوري،فقط خواندني،كاربردهاي قابل ضبط و قابل بازنويسي هستن.قابليت سازگاري مشخصات پيشين با رسانه CD كنوني،تمام سخت افزارهاي DVD ،CD ها و CD-ROM هاي صوتي رو ميتونن پخش كنن واين مساله ميتونه به عنوان يك برتري خيلي جالب نسبت به CD ها به حساب بياد چون تمامي سخت افزارها نمي تونن CD-R يا CD-RW ها رو پخش كنن. فرمت هاي DVD ها به اين صورتن:DVD تصويري ،DVD-ROM ،DVD صوتي،DVD-RAM ،DVD-RW ،DVD-R هستند.
خوب حالا ميرسيم به بحث اصلي:
DVD-Rom ها مدتيه كه وارد عرصه رقابت شدن و با امكانات بيشترشون و با سازگاري كه با انواع سي دي و قابليت خوندن DVD ، ان جوري كه به نظر ميرسه دارن بازار CD-Rom ها را در دست مي گيرن.در حال حاضر هم ديگه كمتر شركت معتبري رو شما ميتونين بيابين كه CD-Rom ، توليد كنه(البته توي كشور ما هنوز اون جوري جا نيوفتاده)،پس در مورد خريد و تهيه CD-Rom ها دقت كنين.از ديد فني و قدرت ذخيره سازي، يك DVD با قابليت ذخيره سازي ۱۷ گيگابايت(در انواع دو لايه و دو رويه) ظرفيتي برابر ۲۶ سي دي ۶۶۵ مگابايتي رو داره. ضمنا اطلاعات روي DVD هم مانند CD ها روي يك شيار (پيت) حلزوني رايت مي شه.هر چه طول پيت كوچكتر و قطاع پرشده تر باشه،ظرفيت بيشتر است(حداقل طول پيت روي DVD برابر ۰/۴ ميكرومتر و روي CD برابر ۰/۹ ميكرومتره.)همچنين فاصله قطاع ها روي DVD برابر ۰/۷۴ ميكرومتره و روي CD ها برابر ۱/۶ ميكرومتره.در DVD به همين ترتيب طول موج پرتو ليزر از ۷۸۰ نانو به ۶۵۰ تا ۶۳۵ نانو متر كاهش پيدا كرده و ميشه گفت كه سرعت خوندن ديسك گردان هاي DVD از ديسك گردان هاي CD بيشتره .مثلا سرعت يكي از مدلهاي توشيبا بدون سر و صداي عجيب و غريب به ۲۶ مي رسه.در عين حال ديسك گردان هاي DVD-Rom كنوني، متعلق به نسل سوم هستن و ميتونن اونها رو بدون هيچ مشكلي تحت ويندوز نصب كرد.اين دستگاه ها DVD را باسرعت ۴x يا ۵x مي خونن.ضمنا سرعت خوندن CD در آنها به ۲۴x تا ۳۲x مي رسه.از طرف ديگه هم جايگزين شدن دستگاههاي نسل سوم با نسل دوم، كارايي اونها رو تا حد زيادي بالا برده. سرعت انتقال داده در محصولات نسل دوم ۲۷۰۰ كيلو بايت بر ثانيه است،در حاليكه در محصولات جديد به ۶۰۰۰ كيلوبايت بر ثانيه مي رسه.همين وضعيت در خوندن CD ها نيز صادقه:سرعت خوندن در مدلهاي نسل دومي ۱۰ تا ۱۲ برابره، در حاليكه در محصولات جديد به ۶ برابر هم رسيده. در ضمن سرعت انتقال داده در ديسك گردانهاي مربوط به نسل سوم،حداكثر ۶ مگابايت برثانيه است،پس يك رابط E-IDE با سرعت انتقال حداكثر ۱۶ مگابايت بر ثانيه، براي اتصال اونها كافيه.البته برخي از توليدكنندگان اين دستگاهها رو با رابط SCSI ساختن.اگه ميخواين يك DVD-Rom بخريد به اين نكته ها توجه كنين:به كيفيت مكانيزم تصحيح خطا اهميت بدين.با وجود اين مكانيزم،برخي خطاهاي ناشي از خراش هاي روي سطح ديسك و لكه هايي مثله اثر انگشت،تصحيح مي شن.چنين چيزي از چند كيلوبايت سرعت بيشتر، بهتره اين طور نيست؟
همچنين به ميزان امكاناتي كه نياز دارين فكر كنين.بعضي از كليدها كه براي ساده سازي پخش CD هاي صوتي در نظر گرفته شدن،فقط روي گروهي از ديسك گردانها وجود داره.متعلقات و لوازم جانبي كه همراه با ديسك گردان عرضه مي شن،بسته به مارك اونها تفاوت داره،ولي معمولا يك دفترچه راهنما،چند پيچ براي نصب و كابلهاي داده و صوتي همراه ديسك گردان وجود داره.ضمنا بر سازگاري دستگاه هم توجه لازم رو داشته باشين و در موقع خريد اين نكته رو بگيد كه مايليد دستگاه شما با فرمت هاي قبلي مثله CD و... و تا حد ممكن با فرمت هاي موجود هماهنگي و سازگاري لازم رو داشته باشه.البته به تجربه ثابت شده كه ديسك گردانهاي كنوني از نسل سوم، در اين زمينه از اطمينان خوبي برخوردارن.
اما برسيم به موضوع كدينگ ها:
فيلم هاي DVD براي مبارزه با كپي هاي غير قانوني،به شش روش مختلف در هنگام ضبط كدينگ (Coding ) مي شن.از طرف ديگه دستگاه پخش كننده فيلم هاي DVD هم هنگام ساخته شدن توسط شركت،به نرم افزارهاي كدينگ خاص منطقه فروش مجهز مي شن.پس با اين تفاصيل فقط DVD Player هاي مخصوص مناطق ميتونن DVD هاي خاص اون منطقه جغرافيايي رو پخش كنن.البته اين موضوع براي كمپاني هاي مالك اينگونه فيلمها و محصولات منفعت زيادي داشته و در عين حال براي مصرف كننده،مشكلاتي را به همراه مي آره،از جمله عدم تطابق دستگاه با فيلم مورد نظرتونه.
نحوه تقسيم بندي بين المللي كد گذاري DVD ها بر حسب مناطق جهاني اين طوريه :
۱)آمريكاي شمالي و كانادا
۲)اروپا،آفريقاي جنوبي و ژاپن
۳)آسياي جنوب شرقي
۴)استراليا،آمريكاي مركزي و جنوبي
۵)آفريقا،آسيا و قسمتي از اروپاي شرقي
۶)جمهوري خلق چين
يه نكته:در زمان خريدن فيلم هاي DVD در هر نقطه از دنيا،حتما بايد به پشت جعبه آن به دقت نگاه كنين و طبق شماره اي كه درج شده ،مطمئن بشيد كه اين DVD با Player شما سازگاره.ايران در منطقه ۵ قرار داره و تمام DVD هاي مخصوص اين منطقه رو توسط دستگاههاي پخش كننده در ايران قابل پخشه.حالا زياد نگران نشين يه خبر خوش هم براتون دارم،توي يه مجله خوندم كه جديدا اكثر DVD Player ها كه دارن توليد ميشن ،توليد كنندگانشون با توجه به مشكلاتي كه بهشون اشاره كردم ديويدي هايي رو توليد كردن و ميكنند كه از همه كدينگ ها پشتيباني ميكنن.پس ديگه مشكلي نيست.حالا اگه با استفاده از كامپيوتر مي خواي به استفاده از ديويدي بپردازين كه ديگه اصلا مشكلي نيست.براي پخش همه نوع ديويدي به اين سايت:www.inmatrix.com برين و نرم افزار DVD Genie رو دانلود كنين وقتي كه داونلودش كردين ميتونين از همه نوع ديويدي استفاده كنين،ضمنا ميتونين از نرم افزارهاي Win DVD و Power DVD هم استفاده كنيد.
تكنولوژي: DVD
در سال ۱۹۹۵ دو شركت سوني و فيليپس يك مدياي جديد به نام MMCD را عرضه كردند.در همان سال نيز شركت توشيبا به همراه كمپاني فيلم سازي Time/Warner محصولي به نام SD را عرضه نمودند .
● قابليت هاي مختلف DVD
ديسك هاي DVD نيز مانند CD داراي فرمت هاي مختلفي است :
۱) DVD_ROM : يك مديا با ظرفيت بالا براي ذخيره اطلاعات (فقط خواندني(
۲) DVD Video : يك مديا مختص ذخيره فيلم هاي ديجيتالي با حجم و كيفيت بالا .
۳) DVD Audio : يك مديا مخصوص فايل هاي صوتي (مانند CD_Audio)
۴) DVD_R/DVD+R : مشابه فرمت CD_R با قابليت يك بار رايت (Write One/Read many) ۵) DVD_RAM : اولين فرمت DVD با قابليت Rewrite كه متعاقب آن نسل هاي DVD_RW و DVD+RW بوجود آمدند
●نسخه هاي مختلف DVD
ديسك هاي DVD همانند CDها داراي قطري معادل ۱۲۰ ميلي متر و ضخامتي برابر ۷۲ ميلي متر مي باشند . حداكثر ظرفيت ديسك هاي DVD ، ۱۷ گيگابايت است و داراي نسخه هاي مختلفي مي باشد
DVD_۵ : يك طرفه و يك لايه - حداكثر ظرفيت ۴/۷ گيگابايت (Single Side/ Singer Layer)
DVD_۹ : يك طرفه و دو لايه ـ حداكثر ظرفيت ۸/۵ گيگابايت (Single Side/ Double Layer)
DVD_۱۰ : دو طرفه و يك لايه ـ حداكثر ظرفيت ۹/۴ گيگابايت (Dual Side/ Single Layer)
DVD_۱۸ : دوطرفه و دو لايه ـ حداكثر ظرفيت ۱۷ گيگابايت (Dual Side/Double Layer)
اولين نمونه اقتصادي DVD_۱۸ در اكتبر سال ۱۹۹۹ عرضه شد اما تاكنون بصورت گسترده مورد استفاده قرار نگرفته است . نسخه ديگري نيز به نام DVD_۱۴ وجود دارد كه اين نسخه نيز متداول نيست .
نسخه DVD_۱۴ شامل ۲ لايه در يك طرف و يك لايه در طرف ديگر است كه داراي ظرفيتي معادل ۱۳/۲ گيگابايت مي باشد .
●تكنولوژي DVD
در نگاه اول ديسك DVD بسيار به CD شببيه است. هر دو داراي ۱۲۰ ميلي متر قطر ، ۱/۲ ميلي متر ضخامتي باشند . اطلاعات بوسيله نور ليزر خوانده مي شود و همچنين داده ها درنقاطي به نام Pit(حفره) بر روي تراك ها ذخيره مي شوند (رجوع كنيد به شماره ۴ و ۵ ماهنامه رايانه خبر) . اما با اين همه تشابه ، ظرفيت يك ديسك DVD حداقل ۶ برابر بيشتر از ظرفيت مي باشد .
●تفاوت هاي DVD با CD
سوالي كه در اينجا مطرح مي شود اينست كه با توجه به هم اندازه بودن قطر و ضخامت ديسك در DVD و CD ، علت بيشتر بودن ظرفيت DVD در چيست ؟
●● عوامل موثر در افزايش ظرفيت DVD ۱) نزديك تر بودن فاصليه تراك ها در DVD:
فاصله بين هر تراك در DVD %۷۴ ميكرون و در CD۱/۶ ميكرون مي باشد. كه اين عامل موجب مي شود چگالي تراك ها در DVD بسيار بيشتر از CD باشد .
● كوچكتر بودن اندازه Pit (حفره) :
حداقل طول يك نقطه Pit در DVD ، ۴% ميكرون و در CD ،۸۳۴% ميكرون مي باشد .
با توجه به اين اعداد ، تعداد Pit هاي روي يك تراك DVD بسيار بيشتر از تعداد Pit هاي روي تراك CD است . بنابراين حجم بيشتري از اطلاعات مي تواند بر روي يك تراك DVD ذخيره گردد .
● كوچكتر بودن طول موج نور ليزر در DVD:
با توجه به كوچك تر بودن اندازه Pit و همچنين فاصله بين تراك ها در DVD ، طول موج نور ليزر; ه توسط هد به سطح ديسك تابيده مي شود نيز بايد كوچكتر باشد.
طول موج نور ليزر در DVD بين ۶۵۰ تا ۶۳۵ نانومتر است اما طول موج نور ليزر در CD در حدود ۷۸۰ نانومتر مي باشد .
● قابليت ۲ لايه اي بودن در DVD:
قابليت ديگري كه در DVD ها وجود دارد ، امكان دو لايه بودن آنهاست كه با استفاده از اين تكنولوژي مي توان با استفاده از يك سطح ديسك ، ظرفيتي ۲ برابر داشت .
● دو طرفه بودن DVD:
قابليت دو طرفه بودن DVD عملاً باعث افزايش ظرفيت در آن مي شود . (شكل ۲،۳)
با پيشرفت تكنولوژي در طراحي و ساخت DVD سازندگان اين صنعت درايوهاي DVD Rewrite را نيز به بازار عرضه كردند . اولين نمونه اين درايو ها و ديسك ها ، DVD_RAM مي باشد كه قابليت Write بر روي ديسك هاي از نوع DVD_RAM را دارد . يكي از معايب DVD_RAM ها اين بود كه اين درايوها فقط قادر بودند بر روي ديسك هاي مخصوص خود عمليات Read/Write را انجام دهند به همين دليل در اوايل سال ۲۰۰۱ كم كم جاي خود را به درايوهاي از نوع DVD_RW و RW+DVD دادند .
فصل چهارم
آشنايي با خطاي سخت افزاري سيستم از طريق بوق آن
آشنايي با خطاي سخت افزاري سيستم از طريق بوق آن:
همانطور که ميدانيد يکي از اصلي ترين عمليات کامپيوتر در هنگام روشن شدن عمليات POST يا Power On Self Test ميباشد. که تمامي نرم افزارها و قطعات سخت افزاري لازم براي بوت سيستم را تست کرده و آماده به کار ميکند و در واقع کامپيوتر شما بعد از فشردن کليد Power توسط شما، در ابتدا تمامي فرمانها را از بايوس کامپيوتر دريافت مي کند. از اينرو بايوس وظيفه دارد که مشکلات سخت افزاري را به شما گوشزد کند. همه بايوس ها در هنگام درست بوت شدن سيستم يک بوق کوتاه در شروع کارد ميزنند که اين بوق به معني درست و کامل کار کردن تمامي نرمافزارها و سخت افزارهاي اصلي سيستم است، اما گاهي نيز اتفاق مي افتد که يک يا چندي از برنامه ها يا قطعات معيوب شده يا به عللي از انجام وظيفه باز مي مانند، اينجاست که بايوس با تنها راه ارتباطي مستقيم با کاربر ( بوق ) شما را آگاه مي سازد. اما تا وقتي که از مفهوم بوقهاي بايوس اطلاع نداشته باشيد تشخيص اينکه کدام يک از قطعات وظيفه خود را به خوبي انجام نميدهد، تقريبا غير ممکن است. ورفع اشکال را با سختي و مشقت بسيار همراه ميکند. در ادامه بوقهاي اصلي دو شرکت بزرگ توليد کننده تراشه بايوس (AWARD و AMIBIOS) را شرح داده ايم. كدهاي بوقي بايوس AWARD : بايوس آوارد عمدتا به پيامهاي خطا براي آگاه کردن کاربران از وجود مسئله اتکا دارد، اما چند کد بوقي مشهور وجود دارد که اين تراشه بايوس توليد ميکند: تعداد بوقها در عمليات Post مفهوم بوق نا محدود (تکرار شوند) خطاي حافظه سيستم يک بوق بلند پس از دو بوق کوتاه خطاي کارت گرافيک يک بوق باند پس از سه بوق کوتاه خطاي گرافيک يا حفظه گرافيک بوقهاي با ارتفاع بالاي نا محدود (تکرار شونده) خطاي داغ شدن پردازنده بوقهاي با ارتفاع بالا ،با ارتفاع پايين ( تکرار شونده) خطاي پرازنده کدهاي بوقي بايوس AMIBIOS : بايوس AMIBIOS محصول شرکت American Mega trends يکي از بايوسهاي متداول است و آخرين نگارش تعدادي کد بوقي دارد که اشکالات زمان بوت شدن را به کاربران مي گويد: تعدا بو قها در زمان راه اندازي (پيش از POST) مفهوم بوقها 1 ديسکت را در ديسکران A: قرار دهيد 2 فايل AMIBOOT.ROM بر روي ديسکت بوت شدني نيست 3 خطاي حافظه سيستمي 4 عمليات روز آمد سازي بايوس موفقيت آميز بوده است 5 خطاي خواندن ديسک 6 خرابي فرمان صفحه کليد 7 حافظه فلش بايوس تشخيص داده نشده است 8 خرابي کنترل کننده ديسکت ران 9 خطاي مجموع بررسي (checksum) بايوس
10 خطاي پاک کردن حافظه فلش 11 خطاي برنامه سازي حافظه فلش 12 اندازه فايل AMIBOOT.ROM درست نيست ( يا حضور ويروس) 13 نا همساني تصوير BIOS ( فايل ROM دقيقا همان نسخه درون بايوس نيست) تعداد بوقها در زمان POST 1 خطاي Timer احياي حافظه سيستم 2 خطاي پريتي حافظه سيستم 3 خطاي آزمايش خواندن / نوشتن حافظه سيستم 4 زمان دار تخته مدار مادر کار نميکند 5 خطاي پردازنده 6 کامپيوتر نمي تواند به حافظه حالت حفاظت شده برود 7 خطاي استثناي عمومي (مربوط به پردازنده) 8 خطاي حافظه نمايش ( مربوط به کارت ويدئويي) 9 خطاي مجموع بررسي AMIBIOS ROM 10 خطاي خواندن / نوشتن رجيستر CMOS 11 اشکال آزمايش حافظه نهانگاهي (cache) نکته : اگر موقع عمليات POST يک ، دو يا سه بوق بشنويد، تعويض کارتهاي RAM را در نظر بگيريد يا دست کم آنها را بررسي کنيد تا اطمينان يابيد که درست نصب شده اند. اگر در عمليات POST هشت بوق بشنويد اطمينان يابيد که کارت ويدئويي درست نصب شده است، ممکن است لازم باشد که آن را عوض کنيد. اگر موقع عمليات POST تعداد بوقها با آنچه گفته شد متفاوت بود ( چهار تا هفت يا 9 تا يازده بوق)، ممکن است يک مطئله جدي در تخته مدار مادر يا قطعات ديگر وجود داشته باشد، کامپيوتر را به يک تعميگاه تخصصي ببريد .
فصل پنجم
حافظه Flash
حافظه: Flash
حافظه هاي الکترونيکي با اهداف متفاوت و به اشکال گوناگون تاکنون طراحي و عرضه شده اند.
حافظه هاي الکترونيکي با اهداف متفاوت و به اشکال گوناگون تاکنون طراحي و عرضه شده اند. حافظه فلش ، يک نمونه از حافظه هاي الکترونيکي بوده که براي ذخيره سازي آسان و سريع اطلاعات در دستگاههائي نظير : دوربين هاي ديجيتال ، کنسول بازيهاي کامپيوتري و ... استفاده مي گردد. حافظه فلش اغلب مشابه يک هارد استفاده مي گردد تا حافظه اصلي
در تجهيزات زير از حافظه فلش استفاده مي گردد
تراشه BIOS موجود در کامپيوتر
Compact Flash که در دوربين هاي ديجيتال استفاده مي گردد.
Smart Media که اغلب در دوربين هاي ديجيتال استفاده مي گردد
Memory Stick که اغلب در دوربين هاي ديجيتال استفاده مي گردد
کارت هاي حافظه PCMCIA نوع I و II
کارت هاي حافظه براي کنسول هاي بازيهاي ويدئويي
مباني حافظه فلش
حافظه فلاش يک نوع خاص از تراشه هاي EEPROM است . حافظه فوق شامل شبکه اي مشتمل بر سطر و ستون است . در محل تقاطع هر سطر و يا ستون از دو ترانزيستور استفاده مي گردد. دو ترانزيستور فوق توسط يک لايه نازک اکسيد از يکديگر جدا شده اند. يکي از ترانزيستورها Floating gate و ديگري Control gate خواهد بود. Floatino gate صرفا" به سطر (WordLine) متصل است . تا زمانيکه لينک فوق وجود داشته باشد در سلول مربوطه مقدار يک ذخيره خواهد بود. بمنظور تغيير مقدار يک به صفر از فرآيندي با نام Fowler-Nordheim tunneling استفاده مي گردد. از Tunneling بمنظور تغيير محل الکترون ها در Floating gate استفاد مي شود. يک شارژ الکتريکي حدود ۱۰ تا ۱۳ ولت به floating gate داده مي شود. شارژ از ستون شروع ( bitline) و سپس به floating gate خواهد رسيد .در نهايت شارژ فوق تخليه مي گردد( زمين ) .شارژ فوق باعث مي گردد که ترانزيستور floating gate مشابه يک "پخش کننده الکترون " رفتار نمايد . الکترون هاي مازاد فشرده شده و در سمت ديگر لايه اکسيد به دام افتاد و يک شارژ منفي را باعث مي گردند. الکترون هاي شارژ شده منفي ، بعنوان يک صفحه عايق بين control gate و floating gate رفتار مي نمايند.دستگاه خاصي با نام Cell sensor سطح شارژ پاس داده شده به floating gate را مونيتور خواهد کرد. در صورتيکه جريان گيت بيشتر از ۵۰ درصد شارژ باشد ، در اينصورت مقدار يک را دارا خواهد بود.زمانيکه شارژ پاس داده شده از ۵۰ درصد آستانه عدول نموده مقدار به صفر تغيير پيدا خواهد کرد.يک تراشه EEPROM داراي گيت هائي است که تمام آنها باز بوده و هر سلول آن مقدار يک را دارا است.در اين نوع حافظه ها ( فلش) ، بمنظور حذف از مدارات پيش بيني شده در زمان طراحي ( بکمک ايجاد يک ميدان الکتريکي) استفاده مي گردد. در اين حالت مي توان تمام و يا بخش هاي خاصي از تراشه را که " بلاک " ناميده مي شوند، را حذف کرد.اين نوع حافظه نسبت به حافظه هاي EEPROM سريعتر است ، چون داده ها از طريق بلاک هائي که معمولا" ۵۱۲ بايت مي باشند ( به جاي يک بايت در هر لحظه ) نوشته مي گردند.