در حال حاضر پروژه کارآموزی موردنظر مربوط به پروژه مسکونی
میباشد که از لحاظ سازهای اسکلت آن از نوع اسکلت بتنی و سقف از جنس تیرچه بلوک میباشد. در این خصوص کنترل موارد اجرایی – تهیه صورت وضعیتها – تأیید اردهای کارهای انجام شده و متره و برآورد و تهیه صورت جلسات مختلف در راستای کارهای انجام شده ، جزء عملیاتی است که هر روز به انجام میرسد کنترل موارد اجرایی مانند رفع نقصها و خرابیهای موارد اجرا شده اعم از رنگکاری ، لکهگیری ، درزها و ترکهای رفع ایجاد شده در دیوارهای داخلی و خارجی ، جوشکاری ، نازککاری و بسیاری موارد دیگر باید به دقت صورت پذیرد . همچنین تهیه صورت وضعیتها و … عملیات متره و برآورد ساختمان مدیریت نیز در این مدت به انجام رسید. ساختمان مدیریت این پروژه از نظر سازهای اسلکت آن از نوع اسکلت فلز و سقف از جنس تیرچه بلوک میباشد در این خصوص تعیین کدهای ارتفاعی (ترازیابی) ، خاکبرداری و خاکریزی ، لاشهچینی، سنگ مالون جهت بالا آوردن سطح فنداسیون و اجرای تیپبندی فونداسیون بر روی لاشه سنگهائی که قبلاً کار شده بود و همچنین اجرای بتن مگر آن از جمله کارهایی است که در اجرای کار به انجام رسیده است.
لازم به ذکر است در مرحله آکسبندی ساختمان مدیریت ، در سه مرحله اصلاحیه از طرف مشاورین ابلاغ گردید که طبق اصلاحیه ، موقعیت و طرح اولیه داخلی بنا تغییر داده شد.
بعد از قالببندی فنداسیون و اجرای آرماتورگذاری مطابق نقشههای اجرایی ارائه شده توسط مشاور و نصب بین پیلتها و سپس اجرای عملیات بتنریزی و کنترل کلیه مسائل ذکر شده از جمله کارهایی است که طی روزهای کارآمدهای توسط اینجانب به انجام رسیده است.
لازم به ذکر است که قبل از عملیات بتنریزی کنترل سطح تراز کلیه بین پیلتها و هم تراز کردن آنها از جمله عملیاتی است که باید مدنظر قرار گیرد.
توضیح اینکه پیچ و بولتهایی که در زیر بین پلیتها قرار دارد بایستی قبل از عملیات بتنریزی توسط گریس اندود شی تا پس از عملیات بتن ریزی زنگ نزند. براحتی جهت رگلاژ باز شود. و ویبره کردن بتن جزء اعمالی است که در مقاومت بتن نقش بسزایی دارد. پس از اینکه عملیات بتنریزی انجام پذیرفت تمامی بین پلیتها را باز کرده و اول سطح بین پلیتها توسط گروت هم تراز میگردد برای این منظور بالاترین تراز بین پلیت را انتخاب کرده و بقیه بین پلیتها را هم تراز با آن بیس پلیت هم تراز مینماییم. این ارتفاع توسط گروت هم تراز میگردد. (گروت ملاتی متشکل از ماسه با وی و سیمان میباشد) پس از حصول اطمینان از هم تراز بودن بیس پلیتها ، میتوان عملیات جوشکاری ستونها را شروع نمود. با توجه به نقشههای اجرایی ارائه شده از سوی مشاور تعیین سایز ستونها ، نوع اتصالات (ورقها ، نبشیها ، براکتها و …) و تعیین سایر عضوهای سازهای ساختمان بسیار مهم و حائز اهمیت است . زیرا بر اساس برآوردهای انجام شده حجم آهنآلات ما تعیین میگردد.
محوطه سازی :
محوطهسازی و اجرای فضای سبز پروژههای فوق نیز در حال اجرا میباشد.
مهمترین نکته در اجرای عملیات محوطهسازی ، تعیین وضعیت آبهای سطحی میباشد که این مهم با ترازیابی انجام میشود بدین صورت که از محلهایی که در ارتفاعی بالاتر قرار دارند شیب را به سمت مکانهایی که از تراز پایینتر قرار دارند هدایت میکنیم . برای این کار میتوان متناسب با نوع کار از جوی یا کانیو استفاده نماییم . کانیو اگر در کنار باشد یکطرفه و اگر در وسط باشد به صورت کامنچی دو طرفه اجرا میشود.
منظور از محوطه سازی تسطیح و آمادهسازی محوطه ساختمانهای پروژه ، سیستمهای ارتباطی شامل خیابان سازی ، پیادهرو سازی ، شبکههای جمعآوری آب و فاضلاب ، آبرسانی ، شبکههای توزیع نیروی برق و گاز و بالاخره ایجاد فضای سبز میباشد. پیمانکار موظف است با توجه به نقشههای اجرائی و برنامه زمانبندی اجرای عملیات ، نسبت به اجرای مرحله به مرحله کار اقدام نماید. تقدم و تأخر اجرای قسمتهای مختلف کار و هماهنگی آن با سایر پیمانکاران پروژه که زیر نظر دستگاه نظارت صورت میگیرد باید توسط پیمانکار رعایت شود تا از دوبارهکاریها و بوجود آمدن اشکالات بعدی جلوگیری شود. در صورت عدم رعایت نکات لازم در اجرای مرحلهای کار ، پیمانکار مسئول بروز اشکالات بعدی خواهد بود و برای رفع این مشکلات باید بخرج خود و زیر نظر دستگاه نظارت عمل نماید. (قبل از شروع عملیات اجرایی رعایت نکات زیر توصیه میشود )
نقاط ، نشانه و مبدأ و کارهای نقشهبرداری
نقاط اصلی ، نشانه و مبدأ طرح از طریق کارفرما و دستگاه نظارت تحویل پیمانکار خواهد گردید. پیمانکار موظف است که نسبت به حفظ و حراست این نقاط نهایت دقت را بعمل آورد. تغییرات احتمالی نقاط اصلی با نظر دستگاه نظارت انجام میشود. با توجه به ماهیت پروژه پیمانکار باید به تعداد لازم و کافی نقاط مرجع فرعی تعبیه نماید نقاط فرعی باید روی پایههای بتنی به ابعاد حداقل 10 ، 10 سانتیمتر و مستقر در عمق حداقل 70 سانتیمتر علامتگذاری شوند. پایههای بتنی باید رنگآمیزی و شمارهگذاری شده و حداقل 35 سانتیمتر بالاتر از سطح زمین قرار گیرند.
تخریب
ساختمان های موجود و قدیمی و سایر مستحدثاتی که در محل پروژه موجود بوده و تخریب آنها برای اجرای طرح ضروری است باید قبل از تخریب اندازهگیری و صورت مجلس گردند ، عملیات تخریب باید با نظر و تأیید دستگاه نظارت صورت گیرد. در مورد آثار باستانی قبل از انجام هر گونه عملیات تخریب باید موافقت کتبی اداره حفاظت آثار باستانی توسط کارفرما کسب شود و عملیات تخریب بشرح فوق صورت مجلس و اجراء گردد. بهنگام تخریب ساختمانها باید اصول بهداشتی و ایمنی کامل رعایت گردد.
دفع گیاهان و کندن اشجار
تمامی سطوحی که عملیات خاکی بر روی آنها صورت میگیرد یا مناطقی که بعنوان منابع قرضه مورد استفاده واقع میشود باید از وجود خاکهای نباتی ، نباتات و درختان کاملاً پاک شود . قطع و ریشهکنی درختان باید بصورتی انجام شود که به تأسیسات و ساختمانهای مجاور حریم پروژه صدمهای وارد نیاید.
چاهها و قنوات
چنانچه در محوطه و محل تأسیسات ، چاههای قدیمی فاضلاب یا قناتهای متروکه وجود داشته باشد که پر کردن آنها ضروری باشد باید این کار با مصالح مناسب نظیر خاک ، شفته و سنگ لاشه انجام شود. در صورتی که پر کردن چاه مقرون بصرفه نباشد می توان نسبت به طوقهچینی و مسدود نمودن آن اقدام نمود (در مورد قنات های متروکه اگر عمق قنات حداکثر تا 10 متر باشد باید بطریق بالا آنرا پر و اصلح نمود ولی اگر عمق آن بیشتر از 10 متر باشد باید طبق دستور دستگاه نظارت عمل شود ، در این حالت توصیه میشود قنات با خاک و مخلوط رودخانهای پر شود) در صورت لزوم میتوان از شفته آهکی نیز استفاده نمود.
حفظ محوطه از نفوذ و ورود آب
محوطه کارگاه باید از نفوذ و ورود آبهای سطحی محفوظ نگهداشته شود . اجرای کارهای ساختمانی نظیر بندهای خاکی ، آبروها ، سنگچینها ، لولهگذاریها و سازههای فنی برای جلوگیری از ورود آبهای سطحی یا زیرزمینی و بالاخره ایجاد تأسیسات موقتی برای کنترل آبهای زائد و آماده ساختن تأسیسات دائمی برای بهرهبرداری باید طبق نقشهها و دستورات دستگاه نظارت انجام شود.
تأمین آب کشاورزی و آبرسانی شهری
طراحی و اجرای سیستم حفاظت کارگاه باید چنان باشد که در طول مدت اجرای کارهای ساختمانی هیچگونه وقفهای در امر تأمین آب کشاورزی مزارع اطراف یا مصارف شهری پیش نیاید ، در صورت لزوم تغییر مسیرها و تأمین بدون وقفه آنها باید زیر نظر دستگاه نظارت صورت پذیرد.
تسطیح محوطه
منظور از تسطیح محوطه رفع پستی ها ، بلندیها و ناهمواریهای موجود محوطه تا رسیدن به تراز موردنظر برای تنوع کارهای ساختمانی است پر کردن نقاط کود مسیلها، ستومنو ، نظایر آنها باید با خاکهای حاصل از خاکبرداری نقاط بلند و تپه و ماهور صورت گیرد.حمل خاک از خارج کارگاه برای تسطیح محوطه مجاز نمیباشد مگر با تأیید دستگاه نظارت و عدم تکافو و نامناسب بودن خاک حاصل از خاکبرداریها ، عملیات تسطیح باید بر اساس نقشههای اجرایی و دستورات دستگاه نظارت صورت گیرد. پی کنی و گودبرداری محل سازهها و ابنیه فنی پس از تسطیح محوطه صورت خواهد گرفت.
منظور از تسطيح محوطه رفع پستي ها ، بلنديها و ناهمواريهاي موجود محوطه تا رسيدن به تراز موردنظر براي تنوع كارهاي ساختماني است پر كردن نقاط كود مسيلها، ستومنو ، نظاير آنها بايد با خاكهاي حاصل از خاكبرداري نقاط بلند و تپه و ماهور صورت گيرد.حمل خاك از خارج كارگاه براي تسطيح محوطه مجاز نميباشد مگر با تأييد دستگاه نظارت و عدم تكافو و نامناسب بودن خاك حاصل از خاكبرداريها ، عمليات تسطيح بايد بر اساس نقشههاي اجرايي و دستورات دستگاه نظارت صورت گيرد. پي كني و گودبرداري محل سازهها و ابنيه فني پس از تسطيح محوطه صورت خواهد گرفت.
زهكشي محوطه
به منظور انحراف و خارج نمودن آبهاي ناشي از بارندگي ، تثبيت و كنترل سطح آب زيرزميني تا عمق و تراز معين ، مهار سيلاب در حين اجراي عمليات ساختماني و پس از پايان كار بايد زهكشي محوطه بر اساس نقشههاي اجرائي و دستورات دستگاه نظارت توسط پيمانكار انجام شود. در هر مورد مهندس مشاوره نحوه زهكشي در حين اجراي عمليات و نيز در طول عمر پروژه را مشخص نموده و پيمانكار بايد بر اساس نقشهها و دستورات دستگاه نظارت عمل نمايد. پيمانكار ميتواند روشهاي موردنظر خود را كه باعث تسريع و سهولت در كار ميباشد بصورت گزينهاي بدستگاه نظارت ارائه نمايد تا پس از تصويب دستگاه نظارت مودرد عمل قرار گيرد.
زهكشي تحت الارضي
به منظور كنترل و تثبيت سطح آب زيرزميني در تراز و رقوم موردنظر زهكشي تحت الارضي صورت ميگيرد اين تراز با توجه به رقوم پي سازهها ، تراز پي زيرزمينها و نقاط زيرين ساختمان تعيين ميشود تا از نفوذ آب و ايجاد مشكلات ناشي از رطوبت براي ساختمانها و سازهها جلوگيري شود. اين زهكشي موجب كنترل و تثبيت دائمي سطح آب زيرزميني ميشود. جزئيات اجرائي و مصالح بكار گرفته شده بايد بر اساس نقشههاي اجرايي و دستورات دستگاه نظارت باشد. زهكشي تحت الارضي و كنترل سطح آب زيرزميني ممكن است بصورت زير انجام شود :
روش ثقلي
در اين روش بسته به نوع زمين و توپوگرافي آن از شبكهبنديهاي مختلف استفاده ميشود. بدين منظور لولههاي فرعي در فواصل معين از يكديگر قرار داده ميشوند ، اين لولههاي فرعي بنوبه خود به يك سيستم جمع كننده متصل ميشوند. نحوه آرايش لولههاي فرعي و لوله اصلي ممكن است بصورت شبكهاي (لولههاي فرعي از يك طرف و عمود به لوله اصلي) يا شبكه استخوان ماهي (لوله اصلي در وسط محوطه ، و لولههاي فرعي با زاويه در پلان اجرا شوند در مورد سازه كوچك ميتوان با نصب لولههاي زهكشي در طرفين سازه ، عمل زهكشي را انجام داد.
لولههاي زهكشي از نوع لولههاي آزبست سيماني سوراخ شده ، پي – وي – سي ، پلي اتيلن و سفالي ميباشد . عرض تراشه بين 35 تا 45 سانتيمتر اختيار ميشود و اطراف لولهها بايد با مصالح داراي خاصيت زهكشي (فيلتر) پر و حفاظت شود (لوله اصلي زهكشي بايد به سيستم جمعآوري آبهاي سطحي ، فاضلاب محوطه يا در صورت امكان به رودخانه يا مسيلهاي خروجي منطقه متصل شود) مصالح فيلتر بسته به نوع خاك متفاوت بوده و در هر مورد بايد مشخصات و دانهبندي آنها در مشخصات فني خصوصي ذكر شود. در صورت نبود اين مشخصات رعايت نكات زير در مورد دانهبندي مصالح فيلتر اجباري است.
در روابط فوق Da نشان دهنده قطر ذراتي است كه از درصد ذرات ريزتر از آن باشد. علاوه بر شرايط فوق بايد شرايط زير نيز در مورد مصالح فيلتر صادق باشد :
الف – 100% مصالح فيلتر بايد از الك 5/37 ميليمتر ( اينچ ) بگذرد.
ب – 90% مصالح فيلتر از الك 19 ميليمتر ( اينچ ) بگذرد.
پ – حداكثر 10% از مصالح فيلتر از الك نمره 60 بگذرد.
ت – در نقاطي كه زهكشي شياردار (روزنهدار) بكار ميرود بايد Dn5 مصالح فيلتر بزرگتر از نصف قطر روزنه باشد.
ج – ضخامت قشر فيلتر بايد در نقشهةاي اجرائي ذكر شود.
روش پمپاژ
به منظور كنترل و پائين انداختن سطح آب زيرزميني ميتوان از روش پمپاژ از طريق چاههاي با عمق زياد يا از طريق چاههاي با عمق كمتر استفاده نمود. روش كار بدين ترتيب خواهد بود كه بسته به سطح آب زيرزميني ميزان پائين انداختن آب و نوع خاك ، چاههاي با فواصل معين در سطح منطقه حفر و سيستم چاهها بوسيله شبكه اي از لوله هاي جمع كننده بيكديگر متصل و آب تحت الارضي به نقاط مشخص پمپ ميشود جزئيات و روش اجراي كار بايد در نقشههاي اجرائي و مشخصات فني خصوصي ذكر شود.
روش برده عايق
در اين روش ديوار با پرده عايق با عرض 50 يا 60 سانتيمتر و عمق مشخص تا رسيدن به لايهاي غير قابل نفوذ ادامه مييابد. محل حفاري يا مخلوطي از سيمان و بنتونيت پر و تكميل ميشود ضريب آبگذري اين ديوار بسيار كم بوده و عملاً پردهاي غير قابل نفوذ در برابر نفوذ آبهاي زيرزميني ايجاد مينمايد. در اين روش ميتوان از سيرهاي فولادي نيز استفاده نمود. روش اجراي كار و جزئيات آن بايد قبل از شروع عمليات بتأييد دستگاه نظارت برسد.
جدول گذاري و آبروسازي
كليات
جدول گذاري و آبروسازي به منظور تقسيم محوطه به خيابانهاي اصلي و فرعي ، پيادهروها ، فضاهاي سبز و بالاخره جمعآوري آبهاي سطحي صورت ميگيرد. در هر مورد جزئيات اجرائي و نحوه اجرائي عمليات بايد در نقشههاي اجرائي و مشخصات فني خصوصي ذكر گردد. پيمانكار موظف است پس از تسطيح و رسيدن به رقومهاي مورد نظر نسبت به جدول گذاري و آبروسازي اقدام نمايد.
مصالح
براي جدولگذاري عموماً از قطعات بتن پيشساخته و در پارهاي موارد با توجه به شرايط كار از بتن درجا استفاده ميشود. با توجه به ارتفاع كم جداول بتني ، عموماً اين جداول بدون آرماتور بوده و چنانچه ارتفاع كارگذاري جدول زياد و رانش خاك قابل توجه باشد بايد از جداول بتن مسلح استفاده نمود. براي جمعآوري آبهاي سطحي راههاي ارتباطي و خيابانها ميتوان از كانيو و با مقاطع (v) شكل يا نيم دايره از بتن پيش ساخته يا درجا استفاده نمود. چنانچه از جدولگذاري بصورت سرپوشيده به منظور جمعآوري آبهاي سطحي استفاده شود بايد در فواصل معين و بر اساس نقشههاي اجرائي دريچههاي تخليه و جمعآوري آبهاي حاصل از شستشوي خيابان و آبهاي باران بصورت دريچههاي افقي ، عمودي يا تركيبي از اين دو پيشبيني نمود .
روش اجراء
پس از انجام عمليات تسطيح محوطه ابتدا بايد محور خيابانها و پيادهروها را ميخكوبي نموده و پس از ارزيابي و برداشت نيمرخ طولي با توجه به خط پروژه و رقوم ميخهاي برداشت شده رقوم كف تمام شده جدول گذاري را مشخص و بر اساس رقومهاي خواسته شده اقدام به خاكبرداري محل جداول نمايد. مسير دقيق جدولگذاري در خطوط مستقيم و قوسها بايد با رنگ كاملاً مشخص گردد. جدولگذاري بايد روي پي مستحكم و يكنواخت صورت گيرد. در نقاطي كه بعلت تراز زمين و نامناسب بودن خاك زير پي خاكبرداي اجتنابناپذير باشد پس از خاكبرداري بايد تا تراز موردنظر با مصالح مناسب نظير سنگ و ملات يا شفته زيرسازي انجام شود. در صورتيكه بدلايلي و بر اساس نقشههاي اجرائي ارتفاع جدولگذاري يكنواخت نباشد و نتوان از جداول پيشساخته استفاده نمود بايد جدولسازي با بتن در جا انجام شود جدولهاي پيش ساخته بايد پس از تراز و نصب بندكشي و كامل شود. چنانچه طول جدولگذاري زياد باشد بايد طبق نقشههاي اجرايي درزهاي انبساط به عرض حداقل 10 الي 15 ميليمتر پيشبيني شود. فاصله درزهاي انبساط نبايد از 6 متر بيشتر باشد . درزهاي انبساط بايد با مواد مناسب نظير آسفالت پر شود.
چنانچه در كانالهاي جمع كننده آبهاي سطحي و باران از جداول پيش ساخته استفاده شود بايد ابتدا جداول طرفين در تراز مورد نظر نصب و سپس كف كانال با بتن به عيار 250 كيلو سيمان در متر مكعب كفسازي شود. ضخامت اين بتن در وسط حداقل 10 سانتيمتر است كه در طرفين با انحناء به جداول كناري بسته ميشود و سپس با ملات سيمان بعيار 3 به 1 اندود ليسهاي ميگردد چنانچه قرار باشد وسائل نقليه از روي آبروها عبور نمايند بايد روي جداول از دالهاي بتني به ضخامت حداقل 15 سانتيمتر يا از شبكههاي آرماتور استفاده نمود. اين دالها يا شبكههاي فلزي بايد در محل خود چنان نصب و محكم شوند كه در اثر ضربه و حركت وسائط نقليه دچار لقي و شكستگي نگردند.
پيادهرو سازي
كليات
به تمامي راههاي ارتباطي كنار محوطه ساختمانها و راههاي ارتباطي دسترسي كه عبور ماشينآلات بر روي آن مجاز نباشد پيادهرو گويند.
عمليات پيادهروسازي شامل دو قسمت زيرسازي و روسازي ميباشد. جزئيات اجرايي هر قسمت از كار بايد مطابق نقشههاي اجرايي مشخصات فني خصوصي و مندرجات آن ميباشد.
آمادهسازي بستر و زيرسازي آن
براي زيرسازي ابتدا بايد عمليات خاكبرداري و خاكريزي بر اساس نقشههاي اجرائي و رقومهاي خواسته شده انجام شود ، و در صورتيكه براي رسيدن به تراز مورد نظر تنها به عمليات خاكبرداري نياز باشد بايد خاكبرداري محل تا رسيدن به زمين با مقاومت كافي ادامه يابد و خاكبرداري هاي اضافه بر نقشهها صورت مجلس گردد. اضافه خاكبرداري تا رسيدن به تراز زيرپي با مصالح مناسب نظير شفته آهكي ، سنگ چين و ساير مصالح مورد تأييد ساخته و آماده ميشود در صورتيكه براي رسيدن به تراز موردنظر نياز به خاكريزي باشد ابتدا بايد خاكهاي نباتي تا عمقهاي لازم برداشته و سپس عملات خاكريزي صورت گيرد ضخامت قشرهاي خاكريز نبايد از 10 سانتيمتر تجاوز نمايد. كوبيدن خاك بايد با ويبراتورهاي دستي تا تراكم 90% اشتو اصلاح شده T-180 روش D كوبيده شود. شيب عرضي سطح تمام شده بستر پيادهرو بايد بنحوي باشد كه آبهاي سطحي پيادهروها براحتي در داخل جويها ، مجاري و لولههاي جمع كننده تخليه شود. شيب عرضي مطابق نقشههاي اجرائي خواهد بود در صورت نبود اين اطلاعات حداقل شيب عرضي 2% اختيار ميشود.
زيرسازي با شفته آهكي
از شفته آهكي بعنوان زيرسازي پيادهروها با قشر زير اساس استفاده ميشود شفته آهكي از خاك محل و از مصالح موجود حاصل از خاكبرداري ساخته ميشود با توجه به نوع خاك محل ، دانهبندي و ميزان رس موجود در آن ، آهك بمقدار و كيفيت مناسب به مخلوط اضافه ميشود ، در نتيجه اين اختلاط يونهاي كلسيم موجود در آهك توسط ذرات رس جذب شده و اين ذرات به ذرات بزرگتر بدل مي شوند و در نتيجه ميزان حد خميري خاك رس افزايش مييابد و در مرحله بعدي سخت شدن با تشكيل آلومينيومات و سيليكات كلسيم شفته آهكي حاصل ميشود. (هر چه درجه حرارت محيط بيشتر باشد سخت شدن شفته آهكي سريعتر صورت مي گيرد از اينرو توصيه ميشود شفته آهكي در مناطق گرم بكار گرفته شود).
خاك
خاك مورد مصرف در شفته آهكي ميتواند از خاك محل يا قرضه مناسب ، بسته به مورد و مشخصات ، با نظر و تأييد دستگاه نظارت تهيه شود. مصالح خاكي مورد مصرف بايد عاري از هر گونه مواد آلي ، لجن و ساير آلودگيها بوده و اندازه بزرگترين دانه آن نبايد از 63 ميليمتر بيشتر باشد. نمونهبرداري و طبقهبندي خاك مورد مصرف بايد به ترتيب طبق روشهاي T-87 و T-86 صورت گيرد مناسبترين خاك براي ساخت شفته آهكي خاك مخلوط رس و شن است.
آهك
آهك مورد مصرف ميتواند بصورت پودر يا آب آهك باشد . توصيه ميشود شفته آهكي با دوغاب آهك تهيه نشود. (زيرا رد اين حالت دوغاب آهك راحتتر دانههاي خاك را اندود نموده و تركيب آهك و خاك و نهايتاً عمل گيرش شفته سريعتر صورت ميگيرد و شفته آهكي داراي تاب و مقاومت بيشتر خواهد بود) از آهك مصرفي بايد بروش T219 نمونهبرداري شود مشخصات انواع آهك مورد مصرف بايد با استاندارد M216 اشتو مطابقت نمايد.
طرح اختلاط
ميزان آهك و رطوبت آن بايد بر اساس طرح اختلاط در آزمايشگاه تعيين شود بسته به نوع آهك و ميزان حل شدن آهك آزاد cao و مقدار رس موجود در خاك ميزان آهك متفاوت است . عيار توسط آهك 200 كيلوگرم در متر مكعب توصيه ميشود ميزان آهك بر اساس روش اشتو T-22 مشخص ميشود . مقاومت فشاري شفته نبايد از 5/3 كيلوگرم بر سانتيمتر مربع كمتر باشد.
روش اجراء
براي اجراي كار بايد آهك شكفته با خاك مناسب مورد تأييد كاملاً مخلوط شود. اختلاط بايد فوراً پس از ريختن آهك صورت گيرد. عمل اختلاط بايد به طور كامل و با وسايل مناسب و مورد تذييد انجام شود. ضخامت شفته آهكي بايد بر اساس نقشهها و مشخصات باشد ولي اين ضخامت نبايد از 20 سانتيمتر كمتر اختيار شود. در صورتيكه قشر زيرسازي با شفته از 30 سانتيمتر بيشتر باشد بايد شفتهريزي در قشرهاي حداكثر 30 سانتيمتري انجام شود. اجراي لايه بعدي بايد حداقل دو روز بعد از ريختن لايه زيرين باشد . وجود آهك نشكفته در مخلوط بهيچ وجه مجاز نبوده و بايد هنگام تهيه شفته در اين مورد نهايت دقت بعمل آيد.
زيرسازي با مخلوط رودخانهاي
به منظور زيرسازي پيادهروها ميتوان از مخلوط رودخانهاي استفاده نمود. مشخصات مخلوط از نظر بزرگترين قطر مصالح و ميزان خاك ريزدانه (گذرنده از الك نمره200) بايد بر اساس مندرجات مشخصات فني خصوصي صورت گيرد (مخلوط بايد با ضخامتهاي تعيين شده در مشخصات ، روي بستر پياده رو بخش و تنظيم شده و تا تراكم موردنظر با وسائل مناسب و مورد تأييد كوبيده شود).
زيرسازي با بلوكاژ
در موارد كم اهميت و در صورت تأييد دستگاه نظارت براي زيرسازي پياده روها ميتوان از بلوكاژ استفاده نمود. در اين حالت سطح پياده رو با چيدن قلوههاي درشت به ضخامت 20 تا 30 سانتيمتر پوشانيده ميشود و براي پر كردن خلل و فرج آنها و قفل و بست بهتر شن و ماسه ريزدانه روي قلوه سنگها بخش و تا تراكم مورد نظر كوبيده ميشود تا اينك فضاي خالي كاملاً پر شده و يك سانتيمتر شن و ماسه روي تمامي سطوح را بپوشاند.
روسازي پيادهرو
كليات
(روسازي براي محافظت و پوشش پيادهروها در مقابل عوامل جوي و فرسايش صورت ميگيرد) پس از انجام عمليات زيرسازي بر اساس مندرجات اين بخش عمليات روسازي بايد بر اساس نقشههاي اجرائي و مشخصات فني خصوصي صورت پذيرد ، روشهاي روسازي پياده رو به شرح زير خواهد بود :
آسفالت
كيفيت ، مشخصات ، روش ساخت ، حمل و ريختن آسفالت براي كف پيادهروها بايد بر اساس مندرجات فوق صورت گيرد.
فرشهاي موزائيكي يا سيماني (آجرهاي موزائيكي و سيماني)
الف – كليات
فرشهاي مكانيكي يا سيماني با آجرهاي موزائيكي يا سيماني انجام ميشود. اين مصالح بصورت توليدات پيش ساخته و يا روشهاي متداول فشار (پرسي) تهيه ميشوند. شكل اين قطعات لوزي ، ذوزنقهاي ، چهار گوش ، شش گوش ، هشت گوش و نظاير آن است . مشخصات آجرهاي سيماني و موزائيكي بكار گرفته شده در فرص كف بايد با مندرجات مطابقت نمايد.
ب – نحوه نصب آجرهاي موزائيكي و سيماني
پس از انجام زيرسازي و تراز نمودن آن ، فرش پيادهرو با توجه به نقشههاي اجرائي و دستورالعملهاي دستگاه نظارت بشكل و فرم خواسته شده انجام ميشود. فرش كف بايد حداقل داراي شيبي معادل 2% به سمت باغچهها ، خروجيها و سيستمهاي جمعآوري آب باران و فاضلاب باشد. نصب آجرهاي موزائيكي با ملات ماسه سيمان با ملات باتارد انجام ميشود درجه حرارت محل نصب نبايد از 5 درجه سلسيوس كمتر باشد . در صورت انجام كار در دمايي كمتر از 5 درجه سلسيوس شرايط اجراء و نگهداري كفها زير نظر دستگاه نظارت تعيين ميشود.
بتن درجا
ممكن است بر اساس نقشههاي اجرائي و دستورات دستگاه نظارت براي روسازي پياده رو از بتن درجا استفاده شود مشخصات مصالح ، نحوه ساخت ، حمل ، اجرا و نگهداري بتن بايد بر اساس مندرجات فصل پنجم نشريه 55 باشد. درزهاي انبساط ، درزهاي ساختماني و ضخامت دال بايد بر اساس نقشههاي اجرائي و دستورات دستگاه نظارت اجرا شود. در قسمتهاي مستقيم بايد حداقل در هر 15 متر طول يك درز انبساط اجرا شود. در صورتيكه عرض جاده از 5 متر تجاوز نمايد تعبيه يك درز انبساط طولي نيز الزامي است . درزها بايد با مواد مناسب و مورد تأييد پر و ساخته شوند.
قالب بندي :
براي احداث يك سازة بتن آرمه ، بايد بتن خميري در قالبهايي ريخته شود تا پس از پر كردن تمام حجم قالبها و سفت شدن ، به شكل لازم درآيد. از مهمترين گامها در احداث سازههاي بتني ، انجام قالببندي است . به همين دليل بايد مجري و پيمانكار سازههاي بتني كاملاً در جريان امور مربوط به قالببندي ، از وسايل گرفته تا مشخصات و رواداريهاي ابعاد و روشهاي اجرايي قرار داشته باشند.
پس از استقرار قالبها در محل مربوطه بايد از آنها كاملاً بازديد نموده و درزهايي كه احتمالاً باعث بيرون زدن شيره بتن خواهد شد ، گرفته شوند.
پايداري از مهمترين خصوصياتي است كه بايد در قالببندي رعايت شود. كافي نبودن مهاربندي پايههاي اطمينان و يا مهاربندي افقي سكوها ، عدم تنظيم تعادل افقي بتنريزي كه منجر به پر شدن يك قسمت از قالب ، و خالي ماندن قسمت ديگر ميشود، كف نامناسب در زير قالب شالوده و يا زير پايههاي اطمينان ، عدم حضور كارگران ماهر ، خوب نبستن قطعات قالب به يكديگر ، در نظر نگرفتن بارهاي زنده و مرده وارد به قالبها و لغزش لاية خاك مجاور قالب و غيره ميتوانند باعث خرابي قالبها گردند.
تداركات مربوط به قالبها
قبل از بتنريزي
بايد نسبت به قالبهاي در تماس با بتن نما ، توجه كافي مبذول داشت . درز بين تختهها و درز بازشوهايي كه در قالب ايجاد شدهاند ، بايد كاملاً آببندي شوند تا شيرة بتن از درزها بيرون نزند بايد از حركت قالب از جاي خود و نيز حركت اجراي قالب نسبت به يكديگر جلوگيري بعمل آيد. بايد براي برداشتن قطعاتي كه براي حفظ فاصله تختههاي دو وجه مقابل هم قالب كار ميروند (تخته اندازهها) تدابير لازم اتخاذ گردد تا اين قطعات درون بتن نمانند. كلافها بايد به نحوي قرار داده شوند كه پس از برداشتن قالب و بريدن آنها حتي المقدور كمترين اثر روي بتن باقي بماند. تراز و شاغولي بودن قالبها بايد در حين بتنريزي بهم نخورد. به اين منظور گاه با ريسمانبندي بين نقاط مرجعي كه به غالب متصل نيستند ، از حفظ وضعيت قالب اطمينان بعمل ميآيد. تمام قطعاتي كه به قالب بسته ميشوند بايد كاملاً محكم شوند تا لرزاندن بتن باعث شل شدن آنهها نشود. براي تسهيل كار متراكم ساختن بتن در ديوارهاي بلند و امثال آنها ، بايد در نقاط لازم در روي قالب بازشوييهاي تعبيه نمود. اين بازشوها بايد داراي دري باشند كه براحتي باز و بسته شده و كاملاً آب بند باشند. پايههاي اطمينان بايد به نحوي قرار گيرند كه پايداري مجموعة قالبها كاملاً تأمين گردد. از اتكاي پايهها بر زمينهاي منجمد و سست بايد جداً احتراز گردد.
مقررات مربوط به ايمني قالبها از لحاظ كارگراني كه در محل هستند ، بايد كاملاً رعايت شوند. جدار قالب بايد به موادي آغشته شود كه بتن پس از گرفتن به آن نچسبد و هم قالببرداري براحتي انجام شود و هم سطح بتن پس از قالببرداري خراب نشود. نوع اين مواد برحسب هواي محيط و سطح موردنياز براي بتن ، پس از قالب برداري متفاوت است . جلوگيري از چسبيدن قالب بتن به راههاي زير صورت ميپذيرد :
1- استعمال مايعي كه جدار قالب را روغني كند.
2- استعمال رزين يا روغن جلايي كه پس از خشك شدن ، جدار قالب را لغزنده و بسيار صاف نمايد.
3- استعمال مواد تأخير كننده بر روي جدار براي جلوگيري از هيدراتاسيون لايه نازكي از بتن مجاور قالب .
4- استفاده از پوششهايي سخت و كاملاً صاف از قبيل قالبهاي فايبرگلاس و يا پلاستيكي .
روشهاي فوق همچنين از جذب آب بتن توسط قالب چوبي نيز جلوگيري مينمايند ، براي اينكه قالبها بهتر دوام كنند ، بايد به مجرد قالب برداري ، كار تميز كردن قالب و آغشتهسازي آن انجام پذيرد. هواي گرم و خشك و يا سرد و مرطوب ميتواند باعث خرابي قالب شود. در صورتي كه آغشته كردن سطح قالب به مواد لازم ، در محل نصب و بسته شدن قالب صورت پذيرد ، بايد مطمئن شد كه اين مواد روي ميلگردها و ساير نقاطي كه پيوستگي بتن با آنها ضروري است نمانده باشند. مواد فوق بايد به نحوي باشند كه بر بتن و يا بر نمايي كه براي بتن لازم است ، آثار نامناسبي نداشته باشند.
گرد و خاك ، خاك اره ، ميخهاي افتاده و ساير فضولاتي كه ممكن است در قالب ريخته باشند ، بايد قبل از شروع بتنريزي برداشته شوند قالبها بايد به نحوي مستقر شوند كه محل كافي براي جا دادن ميلگردها و بتن ، كار كردن در قالب در صورت لزوم ، لرزاندن بتن و نيز نظارت بر كلية اقدامات فوق موجود باشد. نظارت بر وضع قالب در هنگام بتنريزي بايد دقيقاً بعمل آمده و به مجرد مشاهدة اشكال در قالب دستور قطع بتنريزي صادر گردد.
قالببرداري و برداشتن پايهها بايد با توجه به رفتار آتي سازه ، و چنان انجام پذيرد كه قطعه در هماهنگي با وظيفة آتي خود ، و به تدريج تحت بساز قرار گيرد . بعنوان مثال برداشتن پايههاي شيرها بايد از وسط شروع شده و به سمت تكيهگاهها ادامه يابد. يا پايههاي زير طرههاي بزرگ بايد بتدريج از لبة آزاد برداشته شده و بطرف تكيهگاه پيش بيايد و اگر علائمي از تغيير شكل يا تركخوردگي در آنها مشاهده شد ، برداشتن پايهها ، متوقف شود.
در تابستان بايد قالببرداري سريعاً انجام شده و مراقبت از بتن شروع شود. گاه حتي قبل از برداشتن كامل قالب ، صفحات قالب شل شده و آب بين بتن و قالب ريخته ميشود. در زمستان كه قالبها عايقبندي شدهاند ، بايد قالب تا مدت لاز روي بتن باقي بماند. در مواقعي كه پرداخت سطح بتن از اهميت زيادي برخوردار است ، ميتوان در حالي كه بتن هنوز سبز است ، قالب را برداشت.
پس از برداشتن قالبها بايد آنها را براي استفادة مجدد آماده ساخت. تمام ميخها و وسايل اتصال بايد از قالب جدا شوند و گوشههاي شكسته تختهها كنده شده و صاف شوند. قسمتهاي كج شده قالبهاي فلزي بايد دوباره صاف شوند. سطوحي كه روي آنها ملاط و يا ساير چيزهاي چسبنده باقي مانده بايد تميز شوند. براي اين كار در مورد قالب چوبي بهتر است از يك قطعه چوب استفاده شود. براي قالبهاي فلزي از برسهايي كه زياد خشن نبوده و سطح فلز را خط نياندازند استفاده ميشود.
رواداريها در قالببندي
در صورتي كه مشخصات فني خصوصي ، رواداريهايي را مشخص نكرده باشند ، قالببندي بايد به نحوي انجام پذيرد كه تفاوتهاي اندازههاي نقشه و سازه ساخته شده در محدودة رواداريهاي توصيه شده توسط آئيننامة بتن آرمه ايران باشند.
انواع مصالح قالب
قالب اجراي بتني را ميتوان از مصالح مختلفي تهيه نمود. ويژگيهاي اين قالبها بشرح زير هستند :
قالب آجري
اين نوع قالب براي شالودهها و ديوارهاي حائل مجاور خاك مورد استفاده قرار ميگيرد. براي اجراء بسته به ارتفاع بتن در قالب و نيز نيروهاي وارده ، يك ديوار 11 يا 22 سانتيمتري احداث ميشود. براي جلوگيري از كرمو شدن بتن و مكيده شدن آب آن توسط آجر قبل از بتنريزي ، آجرها آبپاشي ميشوند. جلوگيري كردن از تجمع آب در كف قالب ضروري است. براي جلوگيري از خرابي بتن ، همچنين مي توان قالب آجري را قيروگوني كرد.
بهاي تمام شده اين قالبها كم و تغيير شكل آنها ناچيز است . ضخامت ديوار به ضخامت شالوده يا ديوار حائل افزوده شده و ضمناً ديوار آجري ، تا حدودي بتن را در مقابل عوامل محيطي حفاظت مينمايد . با توجه به اينكه قالب آجري باز نميشود ، عيوب احتمالي بتن ديده نخواهند شد و به همين دليل بايد به بتنريزي و جا دادن بتن توجه ويژهاي مبذول داشت.
قالب چوبي
اين مصالح براي تمام كارهاي قالببندي از درست كردن قاب قالب تا جدار آن و پايههاي اطمينان مورد استفاده قرار ميگيرد. براي درست كردن قالب از قطعات الوار ، تخته و تخته چندلا استفاده ميشود. براي اتصال قطعات به يكديگر ميخ و پيچ بكار گرفته ميشوند. انواع قالبهاي چوبي عبارتند از :